Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς θα τακτοποιούνται τα αυθαίρετα


ε δύο φάσεις θα προχωρήσει η διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων, με βάση τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος. Εξαιρούνται κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί σε δάση, ζώνη αιγιαλού και παραλίας, κοινόχρηστους χώρους, ρέματα, αρχαιολογικές ζώνες και παραδοσιακούς οικισμούς, αλλά και παράνομες προσθήκες σε διατηρητέα κτίρια.
 
Ωστόσο, ιδιοκτήτες με οικοδομές που έχουν ανεγερθεί σε αμφισβητούμενες δασικές περιοχές είναι υποχρεωμένοι να ρισκάρουν και να υποβάλουν δήλωση, αφού δεν θεσμοθετήθηκε τελικά η πρόταση να έχουν το δικαίωμα, μετά την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών στην περιοχή τους και εφόσον δικαιωθούν, να καταθέσουν εκπρόθεσμα τα δικαιολογητικά και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις.
 
Η πρώτη φάση ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και έως τις 30 Νοεμβρίου. Περίπου ένα εκατομμύριο αυθαιρετούχοι πρέπει να καταθέσουν στις πολεοδομίες ή στα ΚΕΠ, αυτοπροσώπως ή με συστημένη επιστολή, τα εξής:
 
1 Αίτηση με την οποία αυθαιρετούχος αποδέχεται την υπαγωγή του ακινήτου του στα νέα μέτρα.
 
2 Παράβολο με την καταβολή του οφειλόμενου ποσού υπέρ του Δημοσίου. Το ύψος του καθορίζεται ανάλογα με την επιφάνεια του παράνομου κτίσματος. Είναι 50 ευρώ για χώρο έως 50 ή 100 τετραγωνικά αλλά εφόσον πρόκειται για κύρια και μοναδική κατοικία του ιδιοκτήτη. Για 50-100 τετραγωνικά, η πλειονότητα των περιπτώσεων, το παράβολο ανεβαίνει στα 1.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερες παρανομίες κλιμακώνεται έως τα 6.000 ευρώ. Το ποσό συμψηφίζεται με το αναλογούν πρόστιμο, που θα καταβληθεί στη συνέχεια.
 
3 Εντυπο με το οποίο θα υπολογίζεται το πρόστιμο για το αυθαίρετο κτίσμα. Θεωρητικά είναι το 15% της τιμής ζώνης της περιοχής, αλλά προβλέπονται μειωτικοί ή και αυξητικοί συντελεστές που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν τον υπερδιπλασιασμό της οφειλής, όπως π.χ. εκτός σχεδίου ακίνητο, χωρίς οικοδομική άδεια.
 
Η δεύτερη -και δυσκολότερη- φάση ξεκινά τέσσερις μήνες μετά την υποβολή της αρχικής δήλωσης και ο ιδιοκτήτης πρέπει να προχωρήσει με τη βοήθεια μηχανικού. Η αμοιβή του θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί. Ο νέος φάκελος πρέπει να περιέχει:
 
*Υπεύθυνη δήλωση εις διπλούν με όλα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, όπως ΑΦΜ, ΔΟΥ, αριθμός οικοδομικής άδειας και έτος έκδοσης εφόσον υπάρχει. Θα αναφέρονται επίσης τα παράνομα τετραγωνικά, η χρήση του ακινήτου και η ολοκλήρωση της κατασκευής.
 
*Αντίγραφο του Ε-9, από το οποίο θα πιστοποιείται ο χρόνος κατασκευής. Θα τεκμηριώνεται επίσης ότι το αυθαίρετο αποτελεί κύρια και μοναδική κατοικία του ιδιοκτήτη, ώστε να έχει μείωση του αναλογούντος προστίμου κατά 50%.
 
*Τεχνική έκθεση που συντάσσει ο μηχανικός, στην οποία θα περιγράφονται όλα τα στοιχεία του αυθαιρέτου.
 
*Τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου με γεωγραφικές συντεταγμένες που θα προσδιορίζουν επακριβώς τη θέση του. Ειδικά για εντός σχεδίου ακίνητα υποβάλλεται και απόσπασμα του ρυμοτομικού σχεδίου.
 
Μετά τον έλεγχο των παραπάνω στοιχείων, υπάρχει η τρίτη και πλέον «φαρμακερή» φάση της πληρωμής του προστίμου. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέσα σε τρεις μήνες και το ποσό εξοφλείται σε δόσεις μέσα σε 30 μήνες. Η διαδικασία θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Αν καταβληθεί εφάπαξ, προβλέπεται έκπτωση 20%. Αν μετά την αφαίρεση του παραβόλου η οφειλή είναι μικρότερη από 400 ευρώ, τότε το ποσό καταβάλλεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 εφάπαξ και χωρίς έκπτωση. Καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% το μήνα.
 
Αυθαίρετα που δεν θα δηλωθούν κρίνονται κατεδαφιστέα και επιβαρύνονται με πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της τιμής ζώνης. Θα πληρώσουν επίσης 5% του προστίμου για κάθε χρόνο που μεσολαβεί από την ανέγερση έως την κατεδάφιση του κτίσματος. Την ίδια επιβάρυνση θα έχουν όσοι υποβάλλουν δήλωση αλλά δεν θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία.
 
http://www.enet.gr

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Αυθαίρετα: Υπολογίστε τα νέα πρόστιμα

http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=356&la=1&catid=322&artid=2740

Αλλαγές στους όρους δόμησης για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων


Νέο νομικό πλαίσιο, για τους όρους δόμησης στους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς να δοθεί όμως καμία δημοσιότητα.
Το θέμα έγινε γνωστό, όταν ανακοινώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), οι παρατηρήσεις στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που κατέθεσε τον Ιούλιο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης.
Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από το ΣτΕ, έρχονται ανατροπές στη δόμηση στους μικρούς οικισμούς καθώς αυστηροποιούνται οι όροι δόμησης ενώ για την αρτιότητα των οικοπέδων, αυξάνεται το ελάχιστον εμβαδόν από 300 τ.μ. έως και 2.000 τ.μ. Επίσης, προβλέπεται ότι πρέπει να υπάρχει ελάχιστο “πρόσωπο” 10 μέτρων σε κοινόχρηστο χώρο, σε οικόπεδα με εμβαδόν έως και 500 τ.μ., ενώ για ακίνητα μεγαλύτερου εμβαδού η πρόσοψη αυξάνει στα 15 μέτρα. Σημειώνεται ότι σήμερα, έχουν δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας οικοπέδα με πρόσοψη από 5 μέτρα και επιφάνεια από 72 τ.μ.
Επισης, μειώνεται το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων στους συγκεκριμένους οικισμούς (κάτω των 2.000 κατοίκων) σε 60% από 70% που ισχύει έως σήμερα. Εξαίρεση ισχύει μόνο σε οικόπεδα μικρότερα των 200 τ.μ. όπου το ποσοστό κάλυψης επιτρέπεται να αγγίζει το 70%
Η επιφάνεια των ορόφων κλιμακώνεται ανάλογα με το εμβαδόν και τη χρήση του οικοπέδου. Υπέρβαση της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας των ορόφων επιτρέπεται μόνο για τα αμιγώς ειδικά κτίρια, για τα οποία ορίζεται συντελεστής δόμησης 0,4, ανεξαρτήτως από την επιφάνεια του οικοπέδου.
Τέλος, σε κτίρια όγκου μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών μέτρων, πάνω από την στάθμη του εδάφους, ορίζεται ότι πρέπει να γίνει διάσπαση σε μικρότερους όγκους ή σε ανεξάρτητα κτίρια.
Πηγή: buildnet.gr

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΟ "ΧΑΡΑΤΣΙ" ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ & ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ!

Πιστοποιητικό «πολεοδομικής νομιμότητας» θα έχουν υποχρεωτικά όλα τα ακίνητα τα οποία μεταβιβάζονται μετά την δημοσίευση του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Όπως ορίζεται στο νόμο που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, σε κάθε μεταβίβαση εν ζωή ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος (παραδείγματος χάριν υποθήκης) σε ακίνητο που θα γίνουν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με τις οποίες διαβεβαιώνεται πως δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια. Η αυθαίρετη κατασκευή θα πρέπει να επηρεάζει την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας. Η ανωτέρω ρύθμιση δεν αφορά τις κληρονομιές. Η απουσία του πιστοποιητικού ή η ανακριβής βεβαίωση από τον μηχανικό, τιμωρούνται αυστηρά. Για όλους τους εμπλεκόμενους σε μία δικαιοπραξία -συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μεσίτες, υποθηκοφύλακες, επικεφαλής κτηματολογικών γραφείων- προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30000 μέχρι 100000 ευρώ ανάλογα με την αξία της αυθαίρετης κατασκευής. Οι μηχανικοί επί πλέον απειλούνται με προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.
Ειδικότερα για τα αυθαίρετα κτίσματα ή αυθαίρετες χρήσεις, ορίζεται πως απαγορεύεται και είναι άκυρη οποιαδήποτε μεταβίβαση ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος, εάν δεν έχει γίνει τακτοποίηση του κτίσματος ή της χρήσης με τον νέο νόμο ή με παλαιότερο. Εξαιρούνται τα προ του 1955 κτίσματα.
Με τις παραπάνω ρυθμίσεις το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επιχειρεί να θέσει την περιβόητη κόκκινη γραμμή απέναντι στην αυθαίρετη δόμηση, όπως έχει αναφέρει επανειλημμένα ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η επίσπευση της σχετικής προθεσμία (προβλεπόταν αρχικά πως η απαγόρευση των δικαιοπραξιών θα ίσχυε από την 1.1.2012) μπορεί να προκαλέσει ένα πάγωμα στις αγοραπωλησίες- τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Κατά τα λοιπά: Η χρονική ισχύς της τακτοποίησης έναντι καταβολής ειδικού προστίμου παραμένει στα 30 χρόνια, χωρίς διαχωρισμό μεταξύ των εντός και εκτός σχεδίου αυθαιρέτων. Οι ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τακτοποίησης στο διάστημα 1 Οκτωβρίου -30 Νοεμβρίου 2011. Τα αυθαίρετα μέσα σε δάση, σε ρέματα, στον αιγιαλό, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε παραδοσιακούς οικισμούς θεωρούνται άμεσα κατεδαφιστέα και οι κατεδαφίσεις θα προχωρήσουν, διαβεβαίωσε την Βουλή ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης.
Αναρωτιέται κανείς τι φταίνε όλοι οι άλλοι πολίτες που έχουν χτίσει καθ΄όλα νόμιμα, να καλούνται να πληρώνουν στο εξής μηχανικό για βεβαίωση σε κάθε μεταβιβαστικό συμβόλαιο, ακόμα και στις γονικές παροχές; Γιατί δεν αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, γιατί θα πρέπει συνεχώς να εφευρίσκουμε και να επιβαρύνουμε τους πολίτες με πρόσθετη γραφειοκρατία, αλλά κυρίως με πρόσθετες αναγκαστικές αμοιβές, προσδιορισμένες μάλιστα με κατώτατα και όχι με ανώτατα όρια, όπως τα περίφημα πρόσφατα "ενεργειακά πιστοποιητικά" αλλά και οι επερχόμενες συνεχείς επιθεωρήσεις της "ταυτότητας κτιρίου"; Γιατί οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν αυθαιρετήσει, να μεταβάλλονται και πάλι σε αναγκαστικούς πελάτες, με ένα ακόμη χαράτσι σε βάρος τους, πάντα όμως "για το καλό τους!"

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Την Τρίτη 6/9/2011 ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων και την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων. Στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται η τροπολογία για την ανέγερση τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα, την οποία υπερψηφίζουν όλα τα κόμματα εκτός από τον ΛΑΟΣ, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Το νομοθέτημα υπερψηφίστηκε επί της αρχής του με ευρεία πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΛΑΟΣ) μετά τις αλλαγές που επέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου, ως προς τα πρόστιμα, τους χρόνους υπαγωγής στη ρύθμιση, τους συντελεστές υπολογισμού των προστίμων κ.ά.


Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης κατέθεσε σειρά αλλαγών, κυρίως νομοτεχνικών, εκ των οποίων η σημαντικότερη αφορά στη σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού- από 20 χρόνια -σε 10 χρόνια από την έναρξη του νόμου.


Όπως παρατήρησε ο κ. Σηφουνάκης, η βαθύτερη και ουσιαστικότερη απάντηση στην αναγκαιότητα του νόμου για τα αυθαίρετα είναι ότι «η Πολιτεία αναγνωρίζει τη συμμετοχή της στην «αυθαιρεσία» και αναλαμβάνει τις ευθύνες της χωρίς να κρύβεται πίσω από ιδεολογικά προσχήματα».


Αναγνώρισε επίσης ότι δικαίως διατυπώθηκαν ανησυχίες μήπως δεν αποτραπεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων. Επισήμανε ωστόσο ότι «αν και τώρα δεν πετύχουμε, δεν θα πετύχουμε ποτέ», καθώς όπως είπε, από την έναρξη ισχύος του νόμου, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο χωρίς την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη δήλωση μηχανικού που θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.


Ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα του νομοσχεδίου για τον Νέο Τρόπο Έκδοσης Αδειών Δόμησης, βάσει του οποίου μεταξύ των άλλων και σε συνδυασμό με την υπηρεσία κατεδαφίσεων, δημιουργείται Σώμα Ελεγκτών Δόμησης, με το οποίο ισχυροποιούνται οι διατάξεις του νομοθετήματος για τα αυθαίρετα.

Οσον αφορά στην κατασκευή ισλαμικού τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα, ενημέρωσε το Σώμα ότι η κυβέρνηση εισηγείται τη δημιουργία μιας επιπλέον χρήσης στο πλαίσιο των χρήσεων που ήδη επιτρέπονται στους κοινόχρηστους χώρους του Ελαιώνα (όπως πολιτιστικά κτίρια, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας, εστιατόρια κ.λπ.) και η οποία αφορά στη δυνατότητα λειτουργίας θρησκευτικών χώρων.
Ο χώρος κατασκευής βρίσκεται σε υπάρχον κτίριο, το οποίο θα ανακαινιστεί και θα μετασκευαστεί κατάλληλα σε Τέμενος.


Ο κ. Σηφουνάκης δήλωσε ότι κατανοεί τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από βουλευτές σχετικά με την κατασκευή ισλαμικού τεμένους, ωστόσο υπογράμμισε ότι η χώρα μας οφείλει να εναρμονιστεί με τις σχετικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατοχυρώνουν το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, προαπαιτούμενο της οποίας είναι η ύπαρξη χώρων λατρείας.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Κατάργηση ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα εξετάζει το υπουργείο


Το ενδεχόμενο κατάργησης του ΦΠΑ 23% στα νεόδμητα ακίνητα φέρεται να εξετάζει στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νόμου το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να τονώσει την κτηματαγορά που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, με χιλιάδες ακίνητα να παραμένουν απούλητα.
Σημειώνεται ότι όσα ακίνητα έχουν οικοδομική άδεια από το 2006 και μετά υπόκεινται σε ΦΠΑ 23%, ενώ φόρος μεταβίβασης ισχύει μόνο για τα ακίνητα με άδεια πριν από το 2006. Ο φόρος μεταβίβασης είναι 8% για αντικειμενική αξία έως 20.000 ευρώ και 10% για το τμήμα επάνω από τα 20.000 ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου δύο είναι τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει το υπουργείο, στην περίπτωση που θα αποφασισθεί η κατάργηση του ΦΠΑ 23%.
Αυτά είναι:
  • Η επιβολή φόρου υπεραξίας στον πωλητή και τέλος συναλλαγής (έως 3%) που θα επιβαρύνει τον αγοραστή.
  • Η επιβολή φόρου μεταβίβασης (από 8% έως 12% ανάλογα με το πότε εκδόθηκε η άδεια) για αγορά ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ και 15% για τα ακίνητα άνω των 300.000.
Ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται για τους φόρους μεταβίβασης είναι η μείωσή τους, με χαμηλούς συντελεστές για τα «φθηνά» και υψηλότερους για τα «ακριβά» ακίνητα και διαφοροποίηση ανάλογα με το είδος της χρήσης, δηλαδή αν πρόκειται για κατοικία ή επαγγελματικό ακίνητο.
Πηγή: tee.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕ.ΚΑ

 ο ΣΠΜΕ έστειλε την ακόλουθη επιστολή
Αξιότιμε Κε Υπουργέ,
Σχετικά με το ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου σας, το οποίο δημοσιεύτηκε και αφορά τις ρυθμίσεις αυθαιρέτων κατασκευών σε συνάρτηση με την δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου, θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στην ασφάλεια και την αντισεισμική προστασία των κτιρίων.
Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα είναι χώρα σεισμογενής και έχουμε θρηνήσει στο παρελθόν δεκάδες θύματα από σεισμούς. Είναι λοιπόν εύλογο κάθε σύγχρονη πολιτεία να δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της αντισεισμικής προστασίας και αυτό να αποτελεί βασικό στόχο της.
Θεωρούμε σημαντικό ότι οποιαδήποτε ρύθμιση η οποία αναφέρεται σε αυθαίρετες κατασκευές θα πρέπει να προβλέπει τον αντισεισμικό έλεγχο αυτών, όπως εξάλλου ισχύει μέχρι σήμερα για τις νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων κατασκευών.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλά αυθαίρετα κτίσματα έχουν κατασκευαστεί χωρίς μελέτη, χωρίς επίβλεψη μηχανικού και φυσικά χωρίς καμία διασφάλιση της ποιότητας και των αντοχών των υλικών κατασκευή του φέροντα οργανισμού.
Αποτελεί λοιπόν ύψιστη ευθύνη της πολιτείας έναντι του κοινωνικού συνόλου η υποχρέωση αντισεισμικού ελέγχου των αυθαιρέτων κατασκευών. Σε αντίθετη περίπτωση όλοι μας, φέρουμε τεράστιες ευθύνες για οτιδήποτε συμβεί σε έναν μελλοντικό σεισμό στα κτίσματα αυτά, δεδομένου ότι όλα γίνονται με την ανοχή μας.
Ο αντισεισμικός έλεγχος των αυθαιρέτων κατασκευών, θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στους ισχύοντες σύγχρονους κανονισμούς.
Ευελπιστώντας ότι τα παραπάνω θα ληφθούν υπόψη στην διαμόρφωση του τελικού κειμένου, βρισκόμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρινιστική λεπτομέρεια χρειαστείτε.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Με βεβαίωση μηχανικού οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Η υπαγωγή στη ρύθμιση αφορά αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου (28.7.2011) και όχι, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, για αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μέχρι 28.4.2010
Με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, που τάσσονται θετικά με επιμέρους τροπολογίες αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη η ψήφιση του νομοσχέδιου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν.

Από το κείμενο το νομοσχεδίου, που παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου προκύπτει ότι οι μηχανικοί θα έχουν σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες της τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Παράλληλα καθιερώνεται από τη δημοσίευση του νόμου, ότι προϋπόθεση για κάθε μεταβίβαση ακινήτου θα είναι η υπεύθυνη δήλωση από ιδιοκτήτη και μηχανικό, που θα βεβαιώνει ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεσθεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν την επιφάνεια και το ύψος της ιδι- οκτησίας, τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος του κτηρίου. Ο κ. Παπακωσταντίνου, χωρίς να αποκλείσει νέες αλλαγές εφόσον προκύψει η ανάγκη τους από τη συζήτηση στη Βουλή παρουσί- ασε βελτιωτικές τροπολογίες. Αναλυτικότερα οι νέες αλλαγές προβλέπουν:

-Μικρότερα πρόστιμα για την αυθαίρετη κατασκευή σε πρώτη κατοικία, ενώ όσοι έχουν αυθαίρετα σε δεύτερη κατοικία, το πρόστιμο θα εξαρτηθεί από την τιμή ζώνης της περιοχής. Επίσης, προβλέπεται έκπτωση 50% στο πρόστιμο για αυθαί- ρετες κατασκευές σε υπόγεια, σοφίτες και πατάρια με βάση τους συντελεστές που εισηγείται το ΥΠΕΚΑ στις διατάξεις για τα αυθαίρετα.

-Θεσπίζεται ενιαίος χρόνος αναστολής των κυρώσεων για τα αυθαίρετα είτε είναι εντός είτε εκτός σχεδίου. Ο χρόνος αυτός είναι τα 30 χρόνια.
-Προκειμένου να αποτραπούν προβλήματα με το ΣτΕ προστί- θεται νέα διάταξη που ορίζει ότι μέσα σε 20 χρόνια από την έναρξη του νέου νόμου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός και ο Χωροταξικός Σχεδιασμός από τους Δήμους στους οποί- ους θα δηλώνονται οι αυθαίρετες κατασκευές. Αυθαίρετα που δεν εμπίπτουν στον πολεοδομικό σχεδιασμό μετά από 30 έτη θα πληρώνουν εκ νέου πρόστιμα.
-Μεταβιβάζονται τα αυθαίρετα προ του 1955 και όσα έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση ή έχουν νομιμοποιηθεί με παλαιό- τερες ρυθμίσεις.
-Ποσοστό έως 15% των προστίμων πάει στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς στη συνέχεια να επιβαρύνονται οι ιδιόκτητες πρόσθετα για τις οφει- λόμενες ασφαλιστικές εισφορές.