Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Πιθανή παράταση προθεσμίας για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων


Προς το τέλος της εβδομάδας το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να ανακοινώσει παράταση της προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης τακτοποίησης αυθαίρετου.
« Με βάση τα δεδομένα και την πληροφόρηση που θα συλλέξουμε αυτή την εβδομάδα θα αποφασίσουμε οποιαδήποτε αλλαγή στις προθεσμίες», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ στην Ημερησία απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση.
Το υπουργείο λοιπόν θα εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών της ρύθμισης για τα αυθαίρετα πέραν της 30ής Νοεμβρίου, ανάλογα με την ανταπόκριση του κόσμου τις επόμενες ημέρες. Ειδικότερα ο υπουργός απάντησε για το θέμα αναφέροντας ότι:
  • «Ξέρουμε όλοι καλά ότι αυτού τους είδους οι ρυθμίσεις έχουν την τάση να κορυφώνονται όσο πλησιάζουμε στην καταληκτική προθεσμία. Η ρύθμιση τρέχει περίπου έξι εβδομάδες. Την πρώτη εβδομάδαείχαμε κατά μέσο όρο περίπου 1.000 αιτήσεις την ημέρα, τώρα είμαστε στις 2.500 αιτήσεις την ημέρα. Σύνολο μέχρι σήμερα περί τις 60.000 δηλώσεις και 20 εκατ. ευρώ εισπράξεις από παράβολα. Πολύ καλύτερη ανταπόκριση από αυτή στους ημιυπαίθριους σε ανάλογη περίοδο, και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν μαζευτεί ταυτόχρονα πολλέςπληρωμές στα νοικοκυριά. Στην αρχή αυτής της εβδομάδας ξεκινάει και μια ευρεία επικοινωνιακή εκστρατεία». Σημειώνεται ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το μεσοπρόθεσμοπρόγραμμα του μνημονίου προβλέπουν εισπράξεις από τα αυθαίρετα 600 έως 700 εκατομμυρίων ευρώ για το 2011.
Εξάλλου το ΤΕΕ, με δηλώσεις του προέδρου του Χρ. Σπίρτζη εγκαίρως έχει επισημάνει την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η οικονομική συγκυρία και να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να διευκολυνθεί η υπαγωγή στη ρύθμιση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ιδιοκτητών αυθαιρέτων.
Πηγή: tee.gr

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Αλήθειες και μύθοι για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι


Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι προβάλλεται ως βασικός μοχλός περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής και μείωσης του ενεργειακού μας αποτυπώματος.
Ωστόσο, ορισμένες συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι φαίνεται πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Διαβάστε τους πέντε “μύθους” για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι.
Μύθος 1: Το κλείσιμο των αεραγωγών του συστήματος κλιματισμού εξοικονομεί ενέργεια.
Παρότι εξ όψεως το κλείσιμο των αεραγωγών σε άδεια δωμάτια θα μπορούσε να εξοικονομήσει ενέργεια, η κατανάλωση ενέργειας αφορά την ίδια τη μονάδα κλιματισμού και όχι τα δωμάτια στα οποία κατευθύνεται ο αέρας. Έτσι, το κλείσιμο των αεραγωγών σε ένα δωμάτιο απλώς οδηγεί τον αέρα σε άλλα. Μάλιστα, το κλείσιμο των αεραγωγών συντελεί στην άσκηση πίεσης στον ανεμιστήρα που προωθεί τον αέρα μέσα στο σύστημα και έτσι επιβαρύνει τη λειτουργία του και οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και φθορές.

Μύθος 2: Καινούργια κουφώματα ίσον σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας
Η αντικατάσταση παλιών κουφωμάτων με μονά κρύσταλλα από καινούργια με διπλά, αξιολογημένα με πρότυπο Energy-Star πράγματι συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, τα οφέλη εξαρτώνται από το μέγεθος και τον αριθμό των παραθύρων του σπιτιού, τον προσανατολισμό τους και τις προεξοχές ή σκεπές που τα σκιάζουν, την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία και την κλιματική ζώνη. Εξαιτίας των παραπάνω παραγόντων, συνήθως η αντικατάσταση παραθύρων αντιστοιχεί σε ένα μικρό μόνο ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Δεδομένου του κόστους αντικατάστασης, υπάρχουν πολύ οικονομικότεροι τρόποι να μειώσετε το λογαριασμό του ρεύματος.
Μύθος 3: Η ρύθμιση του θερμοστάτη σε υψηλότερη θερμοκρασία θερμαίνει το σπίτι γρηγορότερα
Ο καυστήρας θέρμανσης παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή θερμότητα τη στιγμή που τίθεται σε λειτουργία για πρώτη φορά. Η ρύθμιση του θερμοστάτη ψηλότερα δεν έχει καμμία σχέση με την ταχύτητα θέρμανσης του σπιτιού. Αντίθετα, αυξάνει το χρόνο λειτουργίας του καυστήρα, συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να κάνει τη θερμοκρασία του σπιτιού δυσάρεστη.
Μύθος 4: Οι ηλεκτρικές θερμάστρες είναι φθηνότερες
Δεδομένου ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι τέσσερις έως δέκα φορές υψηλότερη από εκείνη του φυσικού αερίου, η λειτουργία δύο ηλεκτρικών καλοριφέρ σε ένα δωμάτιο μπορεί να κοστίσει το ίδιο με τη θέρμανση ενός ολόκληρου σπιτιού με φυσικό αέριο.
Μύθος 5: αν αφήσουμε το φως αναμμένο καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια από το να αναβοσβήνουμε τις λάμπες
Ορισμένοι πιστεύουν πως αν αφήσουν το φως αναμμένο σε ένα δωμάτιο για μερικά λεπτά μέχρι να επιστρέψουν είναι προτιμότερο από το να ανοιγοκλείσουν το διακόπτη. Το “άναμμα” μιας λάμπας δεν συνεπάγεται κάποια επιπλέον κατανάλωση ενέργειας (πέραν των θερμίδων που θα κάψουμε για να σηκώσουμε το διακόπτη). Καλό είναι λοιπόν να σβήνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από κάποιο δωμάτιο, ακόμα και για δύο λεπτά.
Πηγή: econews.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σ.Π.Μ.Ε. Άμεση ανάγκη να δοθεί παράταση στην Α’ φάση του ν.4014/11


Οι δύο πρώτες εβδομάδες της εφαρμογής του ν.4014, απέδειξαν ότι πρόκειται για ένα κείμενο με πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του.
Τα προβλήματα προκύπτουν από την πολυπλοκότητα της υφιστάμενης πολεοδομικής νομοθεσίας η οποία μοιραία εμπλέκεται αλλά και το γεγονός ότι στην αυθαίρετη δόμηση δεν υπάρχει τυποποίηση και κάθε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής αποτελεί μοναδικό αντικείμενο μελέτης.
Έχει περάσει σχεδόν το 1/3 του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος για την υποβολή της πρώτης φάσης και επικρατεί ένα πραγματικό χάος.
Οι μηχανικοί εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης είναι αναγκασμένοι να απαντούν σε ερωτήσεις πολιτών ερμηνεύοντας τον νόμο ποικιλοτρόπως. Δυστυχώς οι απαντήσεις που δίνονται από επίσημους φορείς είναι προφορικές χωρίς καμία εγκυρότητα και αυτό επιδεινώνει την κατάσταση.
Οι παρερμηνείες εκθέτουν τους συναδέλφους οι οποίοι δεν γνωρίζουν και βρίσκονται εκτεθειμένοι, αλλά και τους πολίτες οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν προ εκπλήξεων.
Οι νόμιμες αμοιβές δεν έχουν ξεκαθαριστεί, ενώ αναμένονται οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις και διευκρινήσεις.
Για όλα τα προηγούμενα, με σεβασμό προς τους πολίτες και με αίσθημα ευθύνης προς όλους τους συναδέλφους μηχανικούς ζητάμε από την διοίκηση να παρατείνει την πρώτη φάση υποβολής των αυθαιρέτων τουλάχιστο για 4 μήνες.
Στο χρονικό διάστημα της παράτασης, προτείνουμε, να δοθεί η ευκαιρία σε κάθε συνάδελφο να αποστείλει τα ερωτήματά του, να γίνει συλλογή και κωδικοποίηση όλων των αυτών και στη συνέχεια να κωδικοποιηθούν και να απαντηθούν επίσημα.  

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ξεκινά η Ηλεκτροδότηση των Τακτοποιημένων Αυθαιρέτων


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει η ηλεκτροδότηση των αυθαιρέτων για τα οποία έχει κινηθεί η διαδικασία για την τακτοποίησή τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει πληρωθεί η πρώτη δόση των προστίμων, ενώ σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, αναμένεται η σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Σημειώνεται ότι ως το τέλος Οκτωβρίου υποβλήθηκαν 29.343 αιτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Για τις 563 έχουν καταβληθεί όλα τα πρόστιμα, ενώ για 1.369 αιτήσεις έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία είσπραξης των προστίμων. Επίσης, 5.110 αιτήσεις βρίσκονται στην αρχική υποβολή - έχουν καταβληθεί τα παράβολα και έχει εκδοθεί ο αριθμός για τα αυθαίρετα - ενώ 22.300 αιτήσεις βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας καθώς δεν έχουν καταβληθεί παράβολα.
Επίσης, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος εκστρατεία ενημέρωσης για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αφού πλέον απομένει λιγότερο από έναν μήνα (η προθεσμία λήγει στις 30 Νοεμβρίου) για την υποβολή των αιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Καμπάνια ενημέρωσης για τη τακτοποίηση αυθαιρέτων από το ΥΠΕΚΑ

Σε χαμηλούς ρυθμούς κινούνται οι δηλώσεις αυθαιρέτων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει καμπάνια ενημέρωσης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες, με βάση τις προβλέψεις της νέας ρύθμισης, πληρώνοντας πρόστιμο, να τακτοποιήσουν αυθαίρετα κτίρια και πολεοδομικές υπερβάσεις, προκειμένου να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση και να έχουν δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου.
Παράλληλα ετοιμάζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος η σχετική εγκύκλιος με βάση την οποία ΔΕΗ και ιδιώτες πάροχοι θα συνδέουν με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας τα αυθαίρετα που μπήκαν στην νέα ρύθμιση και οι ιδιοκτήτες τους πλήρωσαν τουλάχιστον την πρώτη δόση του προστίμου. Σε αυτή την κατηγορία υπολογίζεται ότι βρίσκονται ήδη περί τους 2000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που αναμένουν να πάρουν φώς.Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ από την Επιχείρηση αναμένουν τη σχετική εγκύκλιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Έως το τέλος Οκτωβρίου υποβλήθηκαν 29.343 αιτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Για τις 563 έχουν καταβληθεί όλα τα πρόστιμα, ενώ για 1.369 αιτήσεις έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία είσπραξης των προστίμων. Επίσης, 5.110 αιτήσεις βρίσκονται στην αρχική υποβολή – έχουν καταβληθεί τα παράβολα και έχει εκδοθεί ο αριθμός για τα αυθαίρετα – ενώ 22.300 αιτήσεις βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας καθώς δεν έχουν καταβληθεί παράβολα. Οι περισσότερες από τις αιτήσεις που προωθούνται εκτιμάται ότι αφορούν σε μεγάλους επαγγελματικούς χώρους και κατασκευαστές, που διεκπεραιώνουν τις πολεοδομικές υπερβάσεις για να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις.
Οι εισπράξεις από τα πρόστιμα και παράβολα των αυθαιρέτων μέχρι τώρα κυμαίνονται σε λιγότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ.
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να εισπραχθούν περίπου 600 έως 700 εκατομμύρια ευρώ από τα αυθαίρετα εντός του 2011 και περισσότερα από 3,5 δις ευρώ μέσα στην τετραετία. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για της δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Δηλαδή έχει εκπνεύσει ήδη ο μισός χρόνος της δίμηνης προθεσμίας, που όρισε το υπουργείο.
Επισήμως προς το παρόν από το ΥΠΕΚΑ δεν γίνεται καμία συζήτηση για παράταση της προθεσμίας. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση. «Θα κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις όταν χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.