Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Εσπερίδα από το ΤΕΕ με θέμα: Πρότυπο Σκυροδέματος ΕΛΟΤ ΕΝ 206‐1 :


Ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος σας προσκαλούν στην Ενημερωτική Εσπερίδα με θέμα: « Πρότυπο Σκυροδέματος ΕΛΟΤ ΕΝ 206-1 : Παρουσίαση και εφαρμογή» Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ, Νίκης 4, Σύνταγμα (1ος όροφος), την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012. Ώρα έναρξης 15:00. Η εσπερίδα ήταν προγραμματισμένη για την 01 Φεβρουαρίου 2012 αλλά αναβλήθηκε.
Σκοπός της Εσπερίδας είναι η ολοκληρωμένη παρουσίαση της Ελληνικής Απόδοσης του Προτύπου «ΕΝ 206-1 : Σκυρόδεμα – Μέρος 1: Προδιαγραφή, επιτελεστικότητα, παραγωγή
και συμμόρφωση», των Παραρτημάτων EN 206-1:2000/A1:2004 και EN 206-1:2000/A 2:2005, καθώς και του αντιστοίχου Εθνικού Προσαρτήματος, μέσα από παρουσιάσεις του Προτύπου, της επικείμενης αναθεώρησης του ΚΤΣ και γενικότερων θεμάτων εφαρμογών σκυροδέματος. Απευθύνεται στις επιχειρήσεις του κλάδου Δομικών υλικών και Κατασκευών, στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης, στα στελέχη, μηχανικούς ή τεχνικούς, που απασχολούνται στον κλάδο ή Υπηρεσίες και στις επαγγελματικές τους ενώσεις, στα σχετικά
Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα και Εργαστήρια ελέγχων και δοκιμών. Η Εσπερίδα στοχεύει στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων και την ανταλλαγή απόψεων για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προτύπου από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την καλύτερη αξιοποίησή του από τις Ελέγχουσες Αρχές.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν και συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:
  • το πρότυπο σκυροδέματος, ΕΛΟΤ ΕΝ 206-1 «Σκυρόδεμα – Μέρος 1: Προδιαγραφή,επιτελεστικότητα, παραγωγή και συμμόρφωση»
  • έλεγχοι στα εργοστάσια παραγωγής από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τον ΚανονισμόΤεχνολογίας Σκυροδέματος (ΚΤΣ ’97) και ενδεχόμενες αλλαγές λόγω του ΕΛΟΤ ΕΝ 206-1
  • ο έλεγχος παραγωγής και ταυτοποίησης σκυροδέματος
  • η αξιολόγηση συμμόρφωσης και σήμα ποιότητας σκυροδέματος
  • τα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων και δοκιμών, στατιστικά και
  • οι ανάγκες, πρωτοβουλίες και συνεργασίες για την καθιέρωση του νέου κανονιστικού πλαισίου και την αξιοποίησή του σε συνθήκες κρίσης.
Οργανωτική Επιτροπή: Χρ. Ζέρης, Πρόεδρος (ΕΜΠ), Δρ. Γ. Μπαμόπουλος (ΕΛΟΤ), Θ. Πάνου (ΕΛΟΤ), Ι. Σαριδάκης (ΕΛΟΤ), Ειρ. Κανιτάκη (ΤΕΕ), Λ. Μετινίδου (ΤΕΕ), Ν. Ζυγούρης (ΣΠΜΕ)
Η είσοδος είναι ελεύθερη
Πληροφορίες: Tμήμα Tυποποίησης TEE τηλ.:            210-3225094      , 210-3291352-354, email: standard@central.tee.gr
Πηγή: tee.gr

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Αυθαίρετα: Αλλαγές φέρνουν νέες τροπολογίες


Αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, συνοδεία τεχνικής έκθεσης μηχανικού για να αποδειχθεί ο χρόνος κατασκευής ενός αυθαιρέτου εφόσον δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα, αεροφωτογραφίες ή ιδιωτικά έγγραφα βεβαίας χρονολογίας, τα οποία να το αποδεικνύουν.Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την τακτοποίηση και άλλων αυθαιρέτων. 
Αυτή είναι μια από τις αλλαγές που έφεραν οι νέες τροπολογίες που κατέθεσε σήμερα το ΥΠΕΚΑ κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του νομοσχεδίου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Για όσα αυθαίρετα βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου όπου δεν υπάρχει καθορισμένη τιμή ζώνης, για τον υπολογισμό των προστίμων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στον δήμο. Εάν αυτή δεν έχει καθοριστεί τότε λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην Περιφέρεια με την προϋπόθεση ότι οικεία τοπική ή δημοτική κοινότητα η μέγιστη τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ.
Ακόμη, στις τροπολογίες ορίζεται ότι το ειδικό πρόστιμο για την τακτοποίηση διαφορετικής διαμερισμάτωσης ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας. Είναι 500 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ, εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης και δεν καταβάλλεται παράβολο.Όσον αφορά τη διαφορετική διαρρύθμιση διακεκριμένης αυτοτελούς οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας από αυτή που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, αυτή δεν συνιστά αυθαίρετη κατασκευή.


Εκτός από τροποποιήσεις και προσθήκες στον νόμο 4014/11 για τα αυθαίρετα το υπουργείο Περιβάλλοντος φέρνει και άλλες σημαντικές αλλαγές που αφορούν θέματα πολεοδομικά, χωροταξικά και δασικά. Ειδικότερα προβλέπονται ότι:
- δάση και δασικές εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένων των χορτολιβαδικών και των βραχωδών εκτάσεων, μπορούν να διατίθενται για τη δημιουργία ορειβατικών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων. Εκεί θα επιτρέπονται επίσης πτηνοτροφεία, ποιμνιοστάσια και συναφείς εγκαταστάσεις.
- στην περίπτωση που επεκταθεί και λειτουργήσει το υφιστάμενο νεκροταφείο του δήμου Αργυρούπολης _ παρανόμως είχε επεκταθεί το 1982_ θα πρέπει να παραχωρήσει τουλάχιστον δύο στρέμματα στο δήμο Γλυφάδας για την κάλυψη των αναγκών του.
- ΧΥΤΑ ή εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων εξαιρούνται της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Αυτή η δυνατότητα, όπως αναφέρεται στις προσθήκες του σχεδίου νόμου, θα δίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Για την εξαίρεση θα πρέπει να τηρούνται ορισμένα κριτήρια μεταξύ των οποίων η αδυναμία τήρησης του συνόλου των απαιτήσεων της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων! Επίσης θα εξαιρούνται όταν υπάρχει επείγουσα και ουσιαστική απαίτηση για την υλοποίηση του έργου ή αδυναμία υλοποίησης του έργου σε προγενέστερο χρόνο.
- είναι δυνατό σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), σε περιοχές που δεν είναι προστατευόμενες, να επιτρέπονται οι επεκτάσεις σχεδίων πόλεων. Μάλιστα η πολεοδόμησή τους θα γίνεται με βάση τη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
- από τα μισθώματα που εισπράττονται ετησίως από το Ελληνικό Δημόσιο για την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας ποσοστό 30% θα διατίθεται με απόφαση υπουργού Περιβάλλοντος στους δήμους στους οποίους διενεργείται η μεταλλευτική δραστηριότητα.
- τίθεται πλαφόν 60 ευρώ για το τέλος ταφής αποβλήτων των δήμων το οποίο θα ισχύει από το 2014 και μετά. Είναι ένα αποτρεπτικό εργαλείο για την αποφυγή της ταφής σε χωματερές.

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ.Κώστας Καρτάλης εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις του για τις ρυθμίσεις που αφορούν αυθαίρετα, θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας και αστικές αναπλάσεις, θέματα σχετικά με δάση και δασικές εκτάσεις και την εναρμόνιση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού με τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών. Όπως δήλωσε δεν θα στηρίξει τα άρθρα 50, 51, 53 και 56 στην Ολομέλεια αν δεν διορθωθούν.
Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ επεσήμανε ότι με τις διατάξεις που έχουν συμπεριληφθεί στα συγκεκριμένα άρθρα επεκτείνεται ακόμη περισσότερο αλλά και με λανθασμένο τρόπο το πεδίο εφαρμογής του νόμου για τα αυθαίρετα και ανατρέπεται η διαδικασία του συντεταγμένου περιβαλλοντικού, πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού καθώς επιλέγεται η κατά περίπτωση περιβαλλοντική νομοθέτηση ή χωροταξική/πολεοδομική τακτοποίηση.
Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι με τις τελευταίες προσθήκες δρομολογούνται αλλαγές και στο Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου με την προσθήκη νέων εμπορικών χρήσεων γης που μάλιστα επεκτείνονται και επί των νέων προσχώσεων και ζήτησε να εξηγηθεί η σκοπιμότητα των αλλαγών και να παρουσιασθεί η νέα μελετητική προσέγγιση
.

tovima.gr

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Προαπαιτούμενο οι έλεγχοι για την ολοκλήρωση των νέων οικοδομών


Τη διαδικασία ελέγχου ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε οικοδομής προσδιορίζει σχέδιο υπουργικής απόφασης το οποίο τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.
Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ερμηνευτική του νόμου για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης. Ετσι, προσδιορίζει τον αριθμό των ελέγχων που απαιτούνται για κάθε κατηγορία και είδος έργων και εργασιών δόμησης, το είδος και το αντικείμενο του ελέγχου ανά στάδιο και κατηγορία, τον τρόπο ορισμού του ελεγκτή δόμησης και τη διαδικασία ελέγχου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως και την ερχόμενη Παρασκευή.
Ο αριθμός των ελέγχων καθορίζεται ως εξής:
-ένας έλεγχος (τελικός) για εργασίες δόμησης σε υφιστάμενα κτίρια (ανεξαρτήτως της επιφάνειας και της χρήσης τους) για τις οποίες απαιτείται έκδοση άδειας δόμησης, προσθήκες καθ΄ ύψος σε υφιστάμενο κτίριο, εργασίες κατεδαφίσεων και περιτοιχίσεων.
-δύο έλεγχοι (αρχικός και τελικός) για εργασίες δόμησης νέου κτιρίου, συνολικής επιφάνειας έως 2.000 τ.μ., προσθήκες κατ΄ επέκταση σε υφιστάμενο κτίριο, συνολικής επιφάνειας έως 2.000 τ.μ. και προκατασκευασμένα κτίρια.
-τρεις έλεγχοι (αρχικός, ενδιάμεσος και τελικός) για εργασίες δόμησης νέου κτιρίου ή προσθήκης κατ΄ επέκταση σε υφιστάμενο κτίριο (συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των 2.000 τ.μ.) και εργασίες δόμησης νέου κτιρίου ή προσθήκης κατ΄ επέκταση σε υφιστάμενο κτίριο με χρήσεις εκπαίδευσης, συνάθροισης κοινού (π.χ. μουσεία, θέατρα κ.ά.), υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, σωφρονισμού, εμπορίου, γραφείων, βιομηχανίες και πρατήρια υγρών καυσίμων.
Οι έλεγχοι κάθε σταδίου θα διενεργούνται από διαφορετικό ελεγκτή δόμησης. Η ισχύς της υπουργικής απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Αλλαγές σε συντελεστή δόμησης, ημιυπαίθριους και ύψος κτιρίων με το νέο ΓΟΚ


Μέσα στην άνοιξη αναμένεται να έχουν ψηφισθεί οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.
Ο νέος ΓΟΚ, που θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στο Διαδίκτυο για διαβούλευση, προβλέπει, μεταξύ άλλων, αύξηση υπό προϋποθέσεις του συντελεστή δόμησης και ενσωμάτωση των ημιυπαίθριων χώρων σε αυτόν, μεγαλύτερα ύψη και όγκους στα κτίρια και συνενώσεις οικοπέδων.
Όπως λέει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, στην εφημερίδα «Τα Νέα», «η δόμηση χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες και εισάγεται ένα τρίτο περιβλαλλοντικό στοιχείο που είναι η αύξηση της αρτιότητας».
Στο νέο ΓΟΚ, η έννοια των ηιμυπαίθριων χώρων καταργείται και αντικαθίσταται με την έννοια των «ανοικτών στεγασμένων χώρων», δηλαδή οι ημιυπαίθριοι ενσωματώνονται στον συντελεστή δόμησης.
Επίσης, προβλέπεται η υπό προϋποθέσεις αύξηση 10% του συντελεστή δόμησης και μεγαλύτερες αρτιότητες στα εκτός σχεδίο οικόπεδα.