Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η νέα ιστοσελίδα του γραφείου μας...

http://texnikografeiosarlis.gr/ 

Η νέα ιστοσελίδα του γραφείου μας είναι πλέον έτοιμη να σας ενημερώνει άμεσα και ορθά για τις δραστηριότητες μας αλλά και με ειδήσεις του κατασκευαστικού κλάδου!Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας

Με εκτίμηση,


ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΑΡΛΗΣ

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Το γραφείο μας στην εσπερίδα με θέμα τη σκυροδέτηση από το ΣΠΜΕ


Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (Σ.Π.Μ.Ε.) διοργανώνει εσπερίδα με σκοπό την παρουσίαση της Τεχνικής Οδηγίας No 1 με θέμα “Σκυροδέτηση με χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος”
H Εσπερίδα θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, οδός Νίκης 4, 1Ος όροφος, την Πέμπτη 5 Απριλίου 2012 & ώρα 17:30 μ.μ.
Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την γραμματεία του ΣΠΜΕ κ.κ Έφη Ζακυνθινού – Τίνα Σπυροπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας, Tηλ:             210-9238170      Fax: 210-9235959, email:spme@tee.gr    web: www.spme.gr 

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Παράρτημα στη Θεσσαλονίκη

Το γραφείο μας πλέον ετοιμάζει την επέκτασή του και στη Θεσσαλονίκη με τη βοήθεια μηχανικών και αντιπροσώπων στην ευρύτερη περιοχή.
Περί τα μέσα Ιουλίου το παράρτημά μας θα εξυπηρετεί με τους τεχνικούς συμβούλους του για νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων,άδειες και κατασκευές.
Νεότερα προσεχώς από την νέα ιστοσελίδα μας αλλά και από το blog μας.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ο νόμος για την τακτοποίηση οδηγεί σε νέα γενιά αυθαιρέτων δηλώνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ


Στο επίκεντρο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος έχουν αναδειχθεί οι παρατηρήσεις, που διατυπώνει σε δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, ότι χρειάζεται άμεση προώθηση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς επίσης ότι η εφαρμογή του νόμου για την «τακτοποίηση» οδηγεί στη δημιουργία μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Από την πλευρά του νέο σχεδιασμό για κατεδαφίσεις προκλητικών αυθαιρέτων ανήγγειλε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωσταντίνου ενώ παράλληλα κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι λόγω της διαδικασίας «τακτοποίησης» δημιουργείται μία νέα γενιά αυθαιρέτων είπε ότι το υπουργείο χρησιμοποιεί τη μέθοδο των αεροφωτογραφιών για την καταγραφή αυτών των περιπτώσεων και πρόσθεσε ότι θα γκρεμιστούν ακόμη και πολυτελή αυθαίρετα επωνύμων.
Συγκεκριμένα ο κ Παπακωσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Free Sunday» δέχθηκε συγκεκριμένη ερώτηση και απάντησε ως εξής:
-Δημοσιογράφος: «Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ισχυρίζεται ότι ο νόμος για την «τακτοποίηση» θα δημιουργήσει νέα γενιά αυθαιρέτων, καθώς, απόντων επαρκών ελεγκτικών μηχανισμών, πολλοί ιδιοκτήτες θα προτιμήσουν το κόστος του προστίμου από το κόστος μίας νόμιμης οικοδομικής άδειας. Πώς απαντάτε; Θα προχωρήσετε σε κατεδαφίσεις προκλητικών αυθαιρέτων, ακόμα και επιφανών προσώπων»;
-Γ. Παπακωσταντίνου: «Δεν θα σχολιάσω ισχυρισμούς. Θα εστιάσω στην ουσία. Ο νόμος για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων δεν μπορεί να κατηγορείται για κάτι που υπάρχει στην χώρα μας δεκαετίες. Το αντίθετο, εκτός από πρόστιμα και ρύθμιση, ο νόμος περιέχει προβλέψεις που μόλις υλοποιηθούν θα αντιμετωπίσουν δραστικά τέτοια φαινόμενα. Αναφέρω χαρακτηριστικά: για πρώτη φορά υπάρχει ηλεκτρονικό μητρώο αυθαιρέτων και κτιρίων που μεταβιβάζονται, υπάρχει σαφής οριοθέτηση της ευθύνης του μηχανικού, δημιουργήθηκε νέο σώμα ελεγκτών δόμησης και ειδική υπηρεσίακατεδαφίσεων κεντρικά, ώστε να πάψει η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Όσο για τα τρέχοντα, το ΥΠΕΚΑ έχει προχωρήσει και σε αεροφωτογραφίες και σε σχεδιασμό κατεδαφίσεων. Και προφανώς ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν είναι πρόσκομμα. Εφόσον, οι υπηρεσίες κρίνουν ότι πρέπει να κατεδαφιστεί, θα κατεδαφιστεί».
Εξάλλου το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου κατεδαφίσεων από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων (Ε.Υ.Ε.Κ.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έξι καταρχήν αυθαίρετων κτισμάτων στην παραλία Επιταλίου της Δ.Ε. Βώλακος του Δήμου Πύργου (20 και 21 Φεβρουαρίου 2012), ακολούθησε η προσεκτική απομάκρυνση της παραχθείσας ποσότητας οικοδομικών αποβλήτων και η μεταφορά αυτών σε επιλεγμένο αδειοδοτημένο προς τούτο χώρο. Στη συνέχεια τα συνεργεία, υπό την εποπτεία της Ε.Υ.Ε.Κ.Α., προχώρησαν σε προσεκτικό καθαρισμό της ευρύτερης παραλιακής περιοχής και σε έργα αποκατάστασης της παραλίας. Η Ε.Υ.Ε.Κ.Α. θα συνεχίσει το έργο της με την κατεδάφιση και άλλων κτισμάτων στην παραλία Επιταλίου έως και την παραλία της Ζαχάρως, με την πλήρη υποστήριξη των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσωντης Περιφέρειας και των αρμόδιων ΟΤΑ.
Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τα έργα που προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ Αττικής είπε ότι: «Θεωρώ επίτευγματο γεγονός ότι έχουμε φτάσει να είμαστε έτοιμοι για την προκήρυξη εδώ και εβδομάδες, σε σχέση με την κατάσταση που βρήκα τον περασμένο Ιούλιο. Ανησυχώ γιατί η αδυναμία του ΕΔΣΝΑ, του
αρμόδιου πλέον οργάνου να συνεδριάσει, για να προχωρήσει ο διαγωνισμός είναι δυσανάλογος της επιτακτικότητας της ανάγκης να προχωρήσουν τα έργα. Και δεν είναι μόνο τα κονδύλια αλλά και το γεγονός ότι όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η υπάρχουσα υποδομή της Αττικής δεν θα επαρκεί σε τρία χρόνια από σήμερα.
Όσο για την πρόληψη: θεωρώ ότι προχωρήσαμε δραστικά. Ο πρόσφατος νόμος για τα απόβλητα εισάγει μια νέα προσέγγιση. Έγινε για πρώτη φορά υποχρεωτική η κατάρτιση σχεδίων για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, τα οποία θα εστιάζονται πλέον στις βασικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θα λαμβάνουν υπόψη ολόκληρο
τον κύκλο ζωής των προϊόντων και των υλικών.
Τώρα το βάρος έχει πέσει στο να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα πρόληψης και μείωσης παραγωγής αποβλήτων».
Πηγή : tee.gr

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

«Παράθυρο» ΥΠΕΚΑ για τακτοποίηση αυθαίρετων οικισμών


«Παράθυρο» για τη «τακτοποίηση» δεκάδων αυθαίρετων οικισμών οι οποίοι έχουν χτιστεί σε δασικές εκτάσεις ανά την Ελλάδα ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος. 
 
Με υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 470/28-2-2012) ορίζονται η διαδικασία, τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης της αιτίας μεταβολής της δασικής μορφής εκτάσεων εντός οικισμών, οι οποίοι στερούνται νόμιμης έγκρισης.
 
Το υπουργείο ζητά από τους δήμους μια σειρά από δικαιολογητικά αναφορικά με τις αιτίες και τα στοιχεία αλλαγής χρήσης προκειμένου να συνταχθεί πλήρης έκθεση για τις περιοχές οικισμών οι οποίοι στους υπό ανάρτηση δασικούς χάρτες χαρακτηρίζονται ως δασικές.
 
Ωστόσο, ανάμεσα στα δικαιολογητικά τα οποία θα τεκμηριώνουν αν για τους συγκεκριμένους οικισμούς συντρέχουν λόγοι πολεοδόμησης, υπάρχουν ορισμένα που έρχονται σε αντίθεση με το αρχικό νόμο (3889/2010) για την κύρωση των δασικών χαρτών.
 
Για παράδειγμα, όσον αφορά τις πράξεις (στοιχεία) βάσει των οποίων επήλθε η μεταβολή του δασικού χαρακτήρα μιας έκτασης και αφορούν την πολεοδομική νομοθεσία, περιλαμβάνονται δηλώσεις του ν.1337/1983 (νόμος Τρίτση για τα αυθαίρετα) καθώς και τυχόν βεβαιώσεις περαίωσης της σχετικής διαδικασίας με τον τελευταίο νόμο για τα αυθαίρετα (ν.4014/2011).
 
Όμως, ούτε με τον νόμο Τρίτση μπορούσε να τακτοποιηθεί αυθαίρετο σε δάσος αλλά ούτε στον 4014 μπορεί να υπαχθεί αυθαίρετη κατασκευή που βρίσκεται σε δασική έκταση.
 
Σύμφωνα με τον αρχικό νόμο για την κύρωση των δασικών χαρτών η τακτοποίηση οικισμών μπορεί να προχωρήσει μόνο εάν ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής έχει μεταβληθεί με πράξεις της Διοίκησης οι οποίες δεν έχουν ακυρωθεί ή ανακληθεί όπως συνέβη στην περίπτωση του Αγίου Στεφάνου ή της Άνοιξης Αττικής.
 
 
 
http://www.tovima.gr/