Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ημερίδα “Δομές Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας των Μηχανικών” στις 21 Ιουνίου 2012

Η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΕΜΠ συνδιοργανώνει με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ημερίδα με θέμα: “Πολυτεχνεία και Τεχνικό Επιμελητήριο: Δομές Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας των Μηχανικών” την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012, με ώρα έναρξης 17:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων ΤΕΕ (Νίκης 4, 1ος όροφος, Αθήνα).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Εκδηλώσεων ΤΕΕ (Νίκης 4, 1ος όροφος, Αθήνα).
Στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν:
  • Οι Στόχοι του ΕΜΠ και του ΤΕΕ για την Ανάπτυξη Δομών Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας των Διπλωματούχων Μηχανικών
  • Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διάσταση της Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας των Μηχανικών από εκπροσώπους των Οργανισμών United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO), European Society of Engineering Education (SEFI), European Federation of National Engineering Association (FEANI)
  • Τα εργαλεία του ΕΜΠ και του ΤΕΕ για την Ανάπτυξη Δομών Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας με έμφαση στη Διαδικτυακή Πύλη ΔΑΣΤΑ ΕΜΠ και στο Εύρεσης και Ταξινόμησης Στοχευμένης Πληροφορίας
Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης όπου θα παρουσιαστεί, από εκπροσώπους των Πολυτεχνείων, των Πολυτεχνικών Σχολών και του ΤΕΕ, Πρόγραμμα Στοχευμένων Δράσεων για την Ανάπτυξη Δομών Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας
Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών: “Η συνεργασία Πολυτεχνείων, Πολυτεχνικών Σχολών και ΤΕΕ, είναι ώριμη προς την κατεύθυνση της ενίσχυση της στοχευμένης διαδικτύωσης των φορέων των Μηχανικών, με την υπογραφή ενός προσυμφώνου συνεργασίας / εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τον Ενιαίο Διοικητικό Τομέα Ευρωπαϊκών Πόρων του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την ανάπτυξη και υποβολή ενός Σχεδίου Πρότασης, στην οποία το ΕΜΠ θα λειτουργεί ως συντονιστής, με στόχο την προκήρυξη οριζόντιας στοχευμένης δράσης από το ΥΠΔΒΜΘ”.
“Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΤΕΕ έχουν τις προϋποθέσεις να αναπτύξουν ένα σύστημα Εύρεσης και Ταξινόμησης Στοχευμένης Πληροφορίας εξειδικευμένων προδιαγραφών προκειμένου να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για εύρεση εργασίας στην Ελλάδα ή το εξωτερικό στους φοιτητές και στους απόφοιτους Διπλωματούχους Μηχανικούς του. Το σύστημα αυτό θα στηριχθεί στο Πρόγραμμα Εύρεσης και Ταξινόμησης Στοχευμένης Πληροφορίας της Πύλης ΔΑΣΤΑ ΕΜΠ και στο Πρόγραμμα που διαθέτει το Τεχνικό Επιμελητήριο (θεματικό rss feed), κάνοντας πιο αποτελεσματικό και επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακος”.
Η Ημερίδα θα ολοκληρωθεί με γενική συζήτηση με φορείς απασχόλησης και ανάπτυξης, προς μια Διαδραστική Πλατφόρμα με τους φορείς των Διπλωματούχων Μηχανικών, του ΤΕΕ, του ΕΜΠ και των Πολυτεχνείων.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη

Eνεργοποιείται από το ΤΕΕ η δεύτερη φάση των δηλώσεων αυθαιρέτων

Τη δεύτερη φάση της διαδικασίας ελέγχου και επεξεργασίας των δηλώσεων αυθαιρέτων, που ήδη έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του, αναμένεται να ενεργοποιήσει σήμερα το ΤΕΕ. (Το σύστημα διαχείρισης δηλώσεων αυθαιρέτων επεκτείνεται με την δυνατότητα εισαγωγής των απαραίτητων εγγράφων και σχεδίων και την ηλεκτρονική διαχείριση αιτήσεων τροποποίησης. Για τον λογο αυτό από 19/6/2012 και μέχρι 21/6/2012 (που προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία) μπορεί να σημειωθούν μικρής διάρκειας διακοπές στην λειτουργία της υπηρεσίας).

Σημειώνεται ότι κατά τη δεύτερη φάση θα δοθεί πρόσβαση στις υπηρεσίες δόμησης της χώρας και τους αρμόδιους υπαλλήλους, προς διευκόλυνση υλοποίησης ελέγχων και εξυπηρέτησης των πολιτών, ενώ το ΤΕΕ θα προετοιμάσει ενημερωτικές ημερίδες για τα στελέχη των υπηρεσιών δόμησης.
Σημειώνεται επίσης, ότι το ΤΕΕ έχει προτείνει και το ΥΠΕΚΑ συμφώνησε να εκδοθεί εγκύκλιος που αφορά ειδικά πρότυπα “δελτίων τρωτότητας των κτιρίων”, αναλόγως της κατηγορίας τους. Το ΤΕΕ πρόκειται να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης για το λογισμικό σύστημα και για ότι άλλο τυχόν απαιτηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ την προηγούμενη εβδομάδα:
Eνόψει της ανάγκης συμπλήρωσης των εκκρεμοτήτων λόγω της άμεσης εφαρμογής του δευτέρου σταδίου της ηλεκτρονικής υποβολής σχεδίων και λοιπών στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ, για την εφαρμογή της παρ. 2β του άρθρου 24 του ν.4014/2011 (διάγραμμα κάλυψης και εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα) λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω:
  • Για την εφαρμογή της παρ. 2β του άρθρου 24, στις περιπτώσεις αυτοτελών οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών, ως διάγραμμα κάλυψης κατά τη συγκεκριμένη διάταξη νοείται το υπάρχον σχέδιο του εγκεκριμένου διαγράμματος κάλυψης επί του οποίου καταγράφονται:
α) η επιφάνεια της αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης (υπό τη μορφή σχεδίου)
β) τα πολεοδομικά μεγέθη υπέρβασης (επιφάνεια δόμησης, κάλυψη, ύψος), ως υποβλήθηκαν στο πρώτο στάδιο υπαγωγής (υπό τη μορφή πίνακα)
  • Ειδικά για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών σε αυτοτελείς ιδιοκτησίες (οριζόντιες ή κάθετες) των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε προ της ενάρξεως εφαρμογής του από 8/9/1983 Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 394 Δ΄), ως διάγραμμα κάλυψης κατά τη συγκεκριμένη διάταξη, νοείται το υπάρχον σχέδιο του τοπογραφικού διαγράμματος – διαγράμματος κάλυψης επί του οποίου καταγράφονται τα ανωτέρω στοιχεία α) και β). Επίσης ως κάτοψη, κατά τη συγκεκριμένη διάταξη, νοείται η κάτοψη του ορόφου όπου τοποθετείται η αυτοτελής ιδιοκτησία (κάθετη ή οριζόντια) ως προσαρτήθηκε στην πράξη συστάσεως ιδιοκτησιών.
  • Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ως διάγραμμα κάλυψης, κατά τη συγκεκριμένη διάταξη, νοείται το συντασσόμενο διάγραμμα κάλυψης κατά τις προδιαγραφές του από 8/9/1983 Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 394 Δ΄).
4. Για την εφαρμογή της παρ. 2β του άρθρου 24 στις περιπτώσεις αυτοτελών ιδιοκτησιών (οριζοντίων ή καθέτων) και σε περίπτωση αδυναμίας τοπογραφικής αποτύπωσης του συνόλου του ακινήτου, ως εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, κατά τη συγκεκριμένη διάταξη, νοείται το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα που περιγράφει την έκταση που καταλαμβάνει η αυτοτελής ιδιοκτησία. Ως υποχρεωτικό στοιχείο επί του τοπογραφικού διαγράμματος καταγράφεται το ποσοστό συνιδιοκτησίας και η επιφάνεια αποκλειστικής χρήσης που αντιστοιχεί στην δηλούμενη αυτοτελή ιδιοκτησία (οριζόντια ή κάθετη)