Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ανά στρέμμα ή ανά ιδιοκτησία θα επιβληθεί ο φόρος στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια


Στην οριζόντια φορολογία θα υπαχθούν όλα τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου όπως οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκότοποι, εκτάσεις με φωτοβολταϊκά και αγροτικές αρδευόμενες ή μη εκτάσεις.
"Στρεμματικό" ή κατ' αποκοπή φόρο "ανά ιδιοκτησία" σε όλα τα αγροτεμάχια, οικόπεδα και κτήματα εκτός σχεδίου, ακόμα και στις αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις, το 2013, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την ένταξη όλων των ακινήτων στον νέο ενιαίο φόρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους της Κυριακής".
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, σε πρώτη φάση ο φόρος στα αγροτεμάχια θα είναι οριζόντιος και μικρός, καθώς δεν υπάρχει από τις αρμόδιες υπηρεσίες καταγραφή των εκτάσεων και αργότερα, μετά την καταγραφή των αναλυτικών στοιχείων από την υποβολή νέου Ε9 από τους ιδιοκτήτες, η φορολογία θα γίνει αναλογική και προοδευτική, ανάλογα με την έκταση και τη θέση των εκτός σχεδίου ακινήτων.
Σε πρώτη φάση ο φόρος στα αγροτεμάχια θα είναι οριζόντιος και μικρός και θα είναι 5 μέχρι 10 ευρώ το στρέμμα ή μέχρι 50 ευρώ ανά ιδιοκτησία.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ανοίξει για διάστημα λίγων μηνών την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή του E9 από τους φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα εκτός σχεδίου προκειμένου να συμπληρώσουν τα σχετικά στοιχεία ή να διορθώσουν όσα έχουν αναγράψει στο έντυπο Ε9 των προηγούμενων ετών.
Στην οριζόντια φορολογία θα υπαχθούν τα πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου όπως οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκότοποι, εκτάσεις με φωτοβολταϊκά, αγροτικές αρδευόμενες ή μη εκτάσεις ανεξάρτητα από την έκτασή τους. Στο υπουργείο Οικονομικών ανοίγουν παράθυρο εξαίρεσης από τον φόρο των μικρών αγροτικών εκτάσεων ανάλογα με τα χρονικά περιθώρια που θα υπάρξουν για το 2013.

Τα ακίνητα εκτός σχεδίου θα προστίθενται στην υπόλοιπη περιουσία του φορολογούμενου και το σύνολο θα αποτελέσει τη φορολογητέα βάση για τον προσδιορισμό του νέου ενιαίου φόρου.


Πηγή: Newsroom ΔΟΛ         

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ fast track για τη δόμηση


 Πολεοδομική μεταρρύθμιση προωθείται από το ΥΠΕΚΑ ώστε να στηριχθούν  οι κυβερνητικές επιταγές για fast track ανάπτυξη. Ήδη ετοιμάζεται σχέδιο νόμου το οποίο, όπως λένε οι εμπνευστές του, θα υπερσκελίζει γραφειοκρατικά εμπόδια και δυσκίνητες διαδικασίες για δόμηση ώστε να υπάρξει προσέλκυση επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα. 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων των Περιφερειών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναφέρθηκε στη «σύνταξη Σχεδίου Νόμου για τη θέσπιση συστήματος ταχείας Χωρικής και Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης». 
 
Στόχος, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, είναι η απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών κατάρτισης, έγκρισης και αναθεώρησης των χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων και η υποστήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 
 
 
 Στην τετράωρη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ευ. Λιβιεράτο,  εξετάστηκαν επίσης τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τη διαδικασία κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών ενώ εξετάστηκε διεξοδικά και το θέμα των αυθαίρετων. 
 
Οι Γενικοί Γραμματείς ενημερώθηκαν για τις επικείμενες αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών ενώ διερευνήθηκε η δυνατότητα πιο στενής συνεργασίας σε σχέση με την κατεδάφιση των αυθαιρέτων για τα οποία έχουν τελεσιδικήσει σχετικές αποφάσεις. 
 
Ειδικότερα, ζητήθηκε από τους επικεφαλής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να επιτελέσουν το έργο τους και να ολοκληρώσουν την αποστολή όλων των απαραίτητων στοιχείων που αναφέρονται στα αυθαίρετα, με προτεραιότητα στις κραυγαλέες περιπτώσεις.
Σύμφωνα τους νόμους 4030/2011 και  4067/2012, είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που εκτελεί τις  τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων τα οποία  κατασκευάζονται σε δάσος και σε δασική έκταση, σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης, στη ζώνη ασφαλείας των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών, σε δημόσιο κτήμα, σε αρχαιολογικό χώρο, ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό, σε παραδοσιακό οικισμό και σε οικιστικό σύνολο, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σε ρέμα και σε κρίσιμη παράκτια ζώνη.  
 
Επιπλέον, στη σύσκεψη έγινε λόγος και για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό το οποίο σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου θα τεθεί σε διαβούλευση πιθανώς και την ερχόμενη εβδομάδα.
 
http://www.tovima.gr/

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Τρόπος ελέγχου νέων κατασκευών σύμφωνα με Ν.4030/2011


Με το Ν.4030/2011 (ΦΕΚ249/25.11.2011) την κατάρτιση του Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης και την περιγραφή που γίνεται στο άρθρο 7, όπου περιγράφεται ο έλεγχος των εργασιών δόμησης, καθίσταται πλέον σαφές ότι τα νέα έργα, τα οποία πρόκειται να εκτελεστούν με το νέο νομικό πλέγμα είναι πρακτικώς αδύνατον να μην πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες.
Και αυτό διότι:
  • Το έργο θα ελέγχεται σε τρεις διαφορετικές φάσεις από τρεις διαφορετικούς κάθε φορά ελεγκτές δόμησης. Η 1η φάση αφορά την αποπεράτωση των βασικών του φέροντος οργανισμού, η 2η φάση αφορά την αποπεράτωση σκελετού και τοίχων πληρώσεως και η 3η φάση αφορά την αποπεράτωση όλου του έργου, όψεων, διαστάσεων των ημιυπαίθριων χώρων, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις.
  • με βάση το ΥΠΕΚΑ: «Το έργο των Ελεγκτών Δόμησης παρακολουθείται από τηνΕιδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης (ΕΥΕΔ), η οποία ανήκει στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας (ΕΥΕΔΕΝ) της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ). Η ΕΥΕΔ συστάθηκε με το άρθρο 16 του νόμου 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών» (ΦΕΚ 249 Α΄) και έχει ως αποστολή τον έλεγχο και την παρακολούθηση του έργου των Ελεγκτών Δόμησης και της ορθής εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
  • σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί καταγγελία (οπότε εκτάκτως διενεργείται εκ νέου αυτοψία από ελεγκτή δόμησης) γίνεται έλεγχος της αρχικής μελέτης και αναλόγως της περίπτωσης ο μελετητής έχει σοβαρότατες κυρώσεις. Επομένως στις περιπτώσεις προσθηκών θα πρέπει να μην αποκρύψει τίποτε από παλιές αυθαιρεσίες.
Με άλλα λόγια είναι τελείως αδύνατον οι εργοδότες να μην εφαρμόσουν την άδεια δόμησης που θα τους χορηγηθεί. Μέχρι αυτό να γίνει κατανοητό απολύτως μόνον σοβαρά έργα μπορούν να προχωρήσουν, για τα οποία θα ισχύσει αυστηρός έλεγχος. Το σκεπτικό είναι να σταματήσουν να πραγματοποιούνται αυθαίρετα επί των αδειών δόμησης, με την παράλληλη δημιουργία ταυτότητας του έργου.
by admin

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Προς Απλοποίηση Διαδικασιών και Μείωση Κόστους στην Έκδοση του Ενεργειακού Πιστοποιητικού


 Απλοποίηση στις διαδικασίες κατάρτισης του ενεργειακού πιστοποιητικού, αλλά και περιορισμό στο κόστος έκδοσής του σκέφτονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ. Προηγήθηκαν οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), για έκδοση του πιστοποιητικού με πολύ μικρότερο κόστος και ακόμη και μέσω Διαδικτύου. 
 
Συγκεκριμένα, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει άμεση έκδοση του πιστοποιητικού για τα μεγαλύτερης ηλικίας, και κατά κανόνα πιο ενεργοβόρα ακίνητα, με κλίμακα που θα διαμορφώνεται με βάση την ηλικία του ακινήτου και όχι άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα απαιτούσαν την επιθεώρηση από ενεργειακό επιθεωρητή. Όπως τονίζει σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «Η ισχύουσα διαδικασία έκδοσης ενός πιστοποιητικού για ένα διαμέρισμα (αυτοψία, συγκέντρωση στοιχείων, εισαγωγή περίπου 200 δεδομένων στο υπάρχον λογισμικό) συνολικής διάρκειας πολλών ωρών, πρέπει να απλοποιηθεί άμεσα και ουσιωδώς».
 
Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, εξετάζοντας πάνω από 200.000 ακίνητα που έχουν λάβει έως σήμερα το σχετικό πιστοποιητικό, το 90% των ακινήτων χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά ενεργοβόρα Έτσι, από επεξεργασία των στοιχείων του ΥΠΕΚΑ, από τα 192.445 κτίρια που επιθεωρήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου 2011 με Σεπτέμβριο 2012, τα 184.389 κατατάσσονται στην κατηγορία Γ ή χαμηλότερη. Ενα στα τέσσερα από τα κτίρια που είτε πωλήθηκαν είτε μισθώθηκαν εθεωρείτο εξαιρετικά ενεργοβόρο και κατατάσσεται στη χαμηλότερη ενεργειακή βαθμίδα, ενώ μόλις 326 κτίρια κατατάσσονται στις δύο πρώτες βαθμίδες.
 
 
 Η ΠΟΜΙΔΑ στην πρότασή της προβλέπει την άμεση κατηγοριοποίηση των ακινήτων κατά τις παρακάτω κλίμακες:
 
Ενεργειακή κλάση Η (κατώτατη) για τα παλαιά κτίρια κατασκευής μέχρι και το 1980 (δηλαδή προ της ισχύος του παλαιού κανονισμού θερμομόνωσης), ενεργειακή κλάση Ζ για τα κτίρια κατασκευής 1981 έως 2000, λόγω της επελθούσας σημαντικής βελτίωσης της ποιότητας των κατασκευών ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή κλάση Ε για τα κτίρια κατασκευής έτους 2001 και νεότερα. Σε πρίπτωση, ωστόσο, που το ακίνητο έχει υποστεί αναβάθμιση των χαρακτηριστικών του (έχουν προστεθεί δλδ. νέες μονώσεις, νέα κουφώματα κ.λπ.), τότε ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να καλεί ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να βελτιώσει την κατάταξη του ακινήτου στην ενεργειακή κλίμακα, αυξάνοντας και την υπεραξία στο ακίνητό του.
 
 
http://www.energia.gr