Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Την Παρασκευή "κλειδώνουν" οι αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων


Με αφορολόγητο του ύψους των 50-100.000 ευρώ αναμένεται να "κλειδώσει", ο νέος και ενιαίος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ΦΑΠ και το ειδικό τέλος ακινήτων.
Αυτό προέκυψε από τη διακομματική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών ενώ αναμένεται να γίνει και νέα σύσκεψη της επιτροπής την Παρασκευή, προκειμένου να εξετασθούν τα σχέδια για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων αλλά και τα αιτήματα για εξαιρέσεις που έχουν υποβληθεί.

Αναλυτικότερα, στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων, επαναβεβαιώθηκε ότι ο νέος φόρος θα έχει αφορολόγητο όριο από 50.000 έως 100.000 ευρώ και οι συντελεστές  ανάλογα με το ύψος του αφορολογήτου για τα φυσικά πρόσωπα, θα ξεκινούν από 0,05% ή 0,1%.
Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημα, παραμένει το θέμα του υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων, που θα συζητηθεί την Παρασκευή. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα προβλέπονται 4 συντελεστές προσαύξησης επί των τιμών αναφοράς, με αποτέλεσμα υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις ιδίως για καλλιεργήσιμες εκτάσεις εντός Αττικής.

Ξεκινάει η συζήτηση για νέο νόμο για τα αυθαίρετα


Την επόμενη εβδομάδα, στην επιτροπή Παραγωγής της Βουλής, οι βουλευτές όλων των κομμάτων καλούνται, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη να καταθέσουν τις προτάσεις τους προκειμένου να λυθεί οριστικά το θέμα των αυθαιρέτων.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Καλαφάτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μακεδονία", αμέσως μετά την υποβολή "θα γίνει επεξεργασία από ομάδα εργασίας έγκριτων νομικών όλων των προτάσεων των συναδέλφων, θα εξεταστούν συνολικά και όλες οι άλλες προτάσεις που θα έχουμε συλλέξει και θα διαμορφώσουμε, αξιοποιώντας κάθε γόνιμη ιδέα, το σχέδιο νόμου που θα φέρουμε στη Βουλή".

Επίσης, ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι το νέο νόμο "φιλοδοξούμε να αντιμετωπίσουμε με ένα όσο το δυνατόν πιο συνολικό, ολιστικό και δομικό τρόπο το ζήτημα των αυθαιρέτων. Και θα το κάνουμε με νέο νόμο. Με την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων, την ταξινόμηση της βαρύτητας κάθε αυθαιρεσίας και εν τέλει τη δικαιότερη αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης. Παράλληλα δε με αυτήν την πρωτοβουλία σκοπεύουμε να συμβάλουμε με αποφασιστικότητα στην αποτροπή της δημιουργίας μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Και βέβαια να αποκαταστήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την αξιοπιστία στις σχέσεις κράτους - πολίτη".

Πάντως ο υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι "οποιαδήποτε αυθαιρεσία μετά τον Ιούλιο του 2011 αποκλείεται από κάθε δυνατότητα νομιμοποίησης. Και αυτό είναι απόλυτο".

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών.
 
Αυθαίρετα
 
Ακόμη ψηφίστηκε η τροπολογία - η οποία ενσωματώθηκε ως άρθρο στο νομοθέτημα - η οποία εισάγει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών με στόχο την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων. Σύμφωνα με την ρύθμιση παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού προστίμου υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τις 31 Μαΐου του 2013 θα έχει καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του προστίμου. Επίσης παρατείνεται μέχρι 31 Μαΐου 2013 (από 31 Ιανουαρίου 2013) η προθεσμία μέσα στην οποία οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακινήτων και ημιϋπαίθριων μπορούν να τα μεταβιβάσουν εφόσον έχουν καταβάλλει το 30% του συνολικού προστίμου. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες να αδειοδοτηθούν με την καταβολή του 30% του προστίμου επίσης μέχρι τις 31 Μαίου του 2013.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, αφού τόνισε ότι δεν λύνεται με τις ρυθμίσεις αυτού το νομοσχεδίου ένα θέμα που χρονίζει για δεκαετίες κάλεσε τα κόμματα να συμμετάσχουν σε Ειδική ανοιχτή κοινοβουλευτική διαδικασία με προτάσεις και απόψεις για την οριστική λύση του θέματος των αυθαιρέτων. Μετά από την διαδικασία αυτή, η κυβέρνηση θα καταθέσει το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα που προανήγγειλε.
 
 
 Γήπεδο Παναθηναϊκού
 
Επίσης έγινε δεκτή η τροπολογία με την οποία καλύπτονται νομοθετικά κενά της διπλής ανάπλασης των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, όπου θα κτιστεί το νέο γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Από την ρύθμιση εξαιρείται για τα επόμενα πέντε χρόνια γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις του από την υποχρέωση κατεδάφισης ανεξαρτήτως της έναρξης και της προόδου των έργων στον Βοτανικό. Επίσης παγώνουν για πέντε χρόνια - η είσπραξη των προστίμων για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες που βαρύνουν το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην Αλεξάνδρας και «τακτοποιούνται» για πέντε χρόνια άλλου είδους αυθαίρετες κατασκευές στο γήπεδο της Λεωφόρου. «Αποσοβούμε το ενδεχόμενο να κατεδαφιστεί το γήπεδο χωρίς να έχει εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του νέου γηπέδου» είπε ο αν. υπουργός Στ. Καλαφάτης και κατέθεσε σχετική προσθήκη στο νομοσχέδιο. Διευκρίνισε δε σε δήλωσή του ότι «το υπουργείο δεν παίρνει θέση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αλεξάνδρας, αλλά αναγνωρίζει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δικαιώματα χρήσεως του γηπέδου ποδοσφαίρου από τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο, τα οποία αναγνωρίζονται εξάλλου κι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρέπει να γίνουν σεβαστά». «Θα ελεγχούν τα πάντα κι αυτό το προφυλάσσουμε με την συγκεκριμένη ρύθμιση» ανέφερε.
 
Πολιτική υδάτων
 
Τέλος αναφορικά με την τροπολογία για την πολιτική υδάτων ο κ. Καλαφάτης ξεκαθάρισε πως δεν δημιουργείται Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, αλλά ενσωματώνονται οι αρμοδιότητες θέσεων, κανόνων στην τιμολόγηση και ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων στην καθ' ύλιν εκ του νόμου Ειδική Γραμματεία Υδάτων με συνέπεια την αποτελεσματικότερη εποπτεία στον κρίσιμο αυτό τομέα. «Είναι αναγκαιότητα η ύπαρξη ενός φορέα με αρμοδιότητα στα θέματα τιμολόγησης και κοστολόγησης των υδάτων αφού αυτή αποτελεί υποχρέωσή μας στα πλαίσια ολοκλήρωσης διαχείρισης που επιτάσσει η κοινοτική νομοθεσία και η οδηγία για τα ύδατα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.
 
Από την έναρξη της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταφεύγει και πάλι σε νομοθέτηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ενώ φέρνει και τροπολογίες άσχετες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα αυτόνομο νομοθέτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως ψήφισε «παρών» στην τροπολογία για το γήπεδο του Παναθηναϊκού.
 
Για αντικοινοβουλευτικές διαδικασίες από την κυβέρνηση, έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ, καταψηφίζοντας την τροπολογία για τα ύδατα, υπερψηφίζοντας όμως εκείνη για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε ούτε αίτηση αντισυνταγματικότητας ούτε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας αποδεικνύει ότι οι κοινοβουλευτικές συνθήκες είναι ομαλές κατ' αντιδιαστολή των όσων ακούστηκαν, είπε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης. Εκ μέρους του ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου, δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοθέτημα, αλλά ψήφισε «λευκό» για το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΥΠΕΚΑ:σκέψεις για πλήρη νομιμοποίηση μικρουπερβάσεων μαζί με την παράταση του Ν.4014


Μαζί με τη νέα παράταση που δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, υπάρχει φημολογία ότι θα δοθούν και κίνητρα για την οριστική νονιμοποίηση μικρουπερβάσεων όσων έχουν αρχικά δομήσει με οικοδομική άδεια. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο και να αναθερμάνουν τις υπαγωγές με το Ν.4014, που ακόμη και τώρα δεν έχουν σε καμία περίπτωση την αναμενόμενη ανταπόκριση.
Ποια ''κίνητρα'', εκτός από τη νέα παράταση στις δηλώσεις τακτοποίησης, μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νέο πακέτο που ετοιμάζει;

Πλήρη νομιμοποίηση των μικρών παραβάσεων σε κτίρια με οικοδομική άδεια, με την καταβολή πρόσθετου τέλους 500 ευρώ, εξετάζει το υπουργείο ΠΕΚΑ στο πλαίσιο του νέου πακέτου για τα αυθαίρετα, το οποίο είχε προαναγγείλει για το τέλος Ιανουαρίου αλλά όλα δείχνουν ότι θα καθυστερήσει. Για μεγαλύτερες αυθαιρεσίες θα υπάρχει ''συγχωροχάρτι'' αλλά μόνο μέσα από την ''τράπεζα γης'', στην οποία ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει ανάλογα με τα τετραγωνικά που λείπουν από το οικόπεδό του για να έχει δικαίωμα να εκδώσει νόμιμη άδεια.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η νέα -έκτη κατά σειρά- παράταση στις δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων. Η προθεσμία, που λήγει στις 31 Ιανουαρίου, προβλέπεται να μετατεθεί για τα τέλη Μαρτίου, δεν αποκλείεται όμως να φτάσει και το εξάμηνο (Εφ.Συν. 7/1/2013). Εως τις 8 Ιανουαρίου 2013 είχαν υποβληθεί 473.632 δηλώσεις και είχαν εισπραχθεί 743,16 εκατ. ευρώ, που μαζί με τις υπολειπόμενες δόσεις τα έσοδα θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ, πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα.

Η σχετική ρύθμιση θα μπει με τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΚΑ που αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Προβλέπεται νέα έκπτωση 10% για το σύνολο της οφειλής σε όσους πληρώσουν το 30% του προστίμου έως τις 31 Ιανουαρίου. Είναι βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση και σ' αυτή την ημερομηνία, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα μείωση των προστίμων μέσω της εισαγωγής κοινωνικών κριτηρίων. Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλαφάτη επιβεβαίωσαν ότι έχει υποβληθεί πρόταση για παράταση, υποστήριζαν ωστόσο ότι ώς τις 20 του μηνός το υπουργείο θα είναι έτοιμο να ανακοινώσει νέες, μόνιμες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα. Μεταξύ άλλων προτείνεται:

-Κατηγοριοποίηση των παρανομιών, ώστε να προωθηθούν ειδικά μέτρα για μικρές παραβάσεις.
-Νομιμοποίηση των περίπου 700.000 παρανομιών σε ημιυπαίθριους, πιλοτές, υπόγεια, κ.λπ.
-Αξιοποίηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για νομιμοποίηση ορισμένων παραβάσεων, όπως η προσθήκη ορόφου ή η επέκταση ρετιρέ σε βεράντες.
-Πρόβλεψη για διαρκή τακτοποίηση των μικρών παρανομιών (π.χ. αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση), που συχνά δεν είναι σε γνώση των ιδιωτών.
Την ίδια στιγμή, από την πρώτη επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία:
-Το 75% αφορά υπερβάσεις σε κτίρια με νόμιμη άδεια.
-Το 80% βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές.
Αυτό σημαίνει ότι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία έχουν κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια και σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχια στη σημερινή συγκυρία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα πρόστιμα, παρά τις εκπτώσεις που έχουν θεσπιστεί.
 

Πηγή: ΙΕΚΕΜΤΕΕ

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Πώς θα ζεστάνετε έξυπνα το σπίτι σας


Στο καλοριφέρ έχει μπει λουκέτο, τα κλιματιστικά ''καίνε'' πολύ ρεύμα και το τζάκι μολύνει το περιβάλλον!Πώς αλλιώς θα ζεστάνουμε το σπίτι μας οικονομικά και αποτελεσματικά;
Έξυπνες συμβουλές για θέρμανση και ζεστό σπίτι
-ΗλιασμόςΟ ήλιος μπορεί να γίνει σύμμαχος στη θέρμανση, ακόμα και το χειμώνα. Ανοίξτε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες και σηκώστε τις τέντες (αν υπάρχουν) τις ώρες που ο ήλιος “χτυπάει” το σπίτι. Καλό θα είναι να το κάνετε από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 3.00 μ.μ. σε παράθυρα με νότιο προσανατολισμό, όπως επισημαίνει ο κ. Χρήστος Γιαννακανδρόπουλος, Μηχανολόγος – Μηχανικός του ΕΜΠ και Ενεργειακός Επιθεωρητής, σε σχετικό άρθρο του in2life.gr.
-ΘερμομόνωσηΗ τοποθέτηση θερμομόνωσης, με κάποιο μονωτικό υλικό, τύπου armaflex στα εξωτερικά δίκτυα των κλιματιστικών μονάδων θα μειώσει αρκετά τις απώλειες ζέστης μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων.
-Μονώστε τα κουφώματαΟι χαραμάδες στα κουφώματα επιτρέπουν στη ζέστη να φύγει. Σφραγίστε τις χαραμάδες και τοποθετήστε aerostop στο κάτω μέρος της εξώπορτας ή στην περίμετρο των ξύλινων παραθύρων.
-Διακόσμηση για ζεστή ατμόσφαιραΘα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η ζεστασιά ενός χώρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με την θερμοκρασία, όπως π.χ. το χρώμα των τοίχων. Δείτε, λοιπόν, τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε στο σπίτι σας «χουχουλιάρικη» ατμόσφαιρα:
-Κουβέρτες και μαξιλάριαΗ εικόνα και μόνο μιας μάλλινης, μοχέρ ή έστω fleece κουβέρτας στον καναπέ ή στο κρεβάτι και μερικά διακοσμητικά μαξιλάρια, από πλεκτό μαλλί ή από faux γούνα δίνουν την εντύπωση ενός πολύ ζεστού σπιτιού, ακόμα κι αν το καλοριφέρ είναι κλειστό ενώ προσφέρουν και εκ των πραγμάτων, ζεστασιά.
Τις κουβερτούλες σας μπορείτε να τις ρίξετε είτε αντί για ριχτάρια στον καναπέ (π.χ. μία καρό σε μονόχρωμο μπεζ καναπέ θα έδειχνε υπέροχη) είτε να τις τοποθετήσετε διπλωμένες στην άκρη του, για να τις χρησιμοποιήσει όποιος θέλει. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι πολύ ζεστές αλλά και λεπτές και απαλές, και να ταιριάζουν χρωματικά με τις υπόλοιπες αποχρώσεις του σπιτιού. Τα δε μαξιλαράκια θα πρέπει να είναι εξίσου ταιριαστά στα χρώματα και πολύ μαλακά για να χώνεστε σε αυτά και να μην θέλετε να σηκωθείτε.
-ΚεριάΕιδικά αν δεν έχετε τζάκι, μερικά αναμμένα κεριά στο κέντρο του τραπεζιού του σαλονιού ή σε άλλα βοηθητικά τραπεζάκια μπορούν, με την φωτιά τους, να προσφέρουν αίσθημα ζεστασιάς στον χώρο. Προτιμήστε μεγάλα κεριά, τα οποία θα τοποθετήσετε πάνω σε δίσκους, σε χρώματα που θα ταιριάζουν με την διακόσμησή σας, σε βαθύ κόκκινο ή σε εκρού, ενώ προτείνουμε να βρείτε κάποια που να αναδίδουν όμορφα αρώματα.
-ΥφάσματαΤα υφάσματα του σπιτιού παίζουν τον δικό τους ρόλο στην εικόνα της ζεστής -ή μη- ατμόσφαιρας. Έτσι, φροντίστε να έχετε αντικαταστήσει τις αραχνοΰφαντες και ανοιχτόχρωμες κουρτίνες σας από πιο «βαριές» σε γήινους τόνους. Δεν χρειάζεται, όμως να μελαγχολήσετε με τα καφέ και τα σκούρα πράσινα. Το κόκκινο ή το βαθύ πορτοκαλί είναι εξαιρετικά χρώματα για κουρτίνες. Επίσης, αν έχετε τραπεζομάντηλο στην τραπεζαρία σας, θα πρέπει και αυτό να είναι από κάποιο ''βαρύ'' ύφασμα, τώρα τον χειμώνα. Αν αγαπάτε το κλασικό, προτείνουμε ένα τραπεζομάντηλο από μπροκάρ που θα δημιουργήσει αριστοκρατική εικόνα στην τραπεζαρία σας.
-ΧρώμαΤο χρώμα στους τοίχους ή ως διακοσμητική πινελιά σε διάφορα σημεία του σπιτιού μπορεί αμέσως να ζεστάνει την ατμόσφαιρα. Έτσι, μπορείτε να βάψετε κάποιον τοίχο στο χρώμα του κόκκινου κρασιού (σε κόκκινο Βουργουνδίας που είναι φέτος τον Χειμώνα πολύ της μόδας). Αν σας φαίνεται υπερβολικό, προτιμήστε το χρώμα της τερακότα για έναν τοίχο, το οποίο μπορείτε να ταιριάξετε με ένα γλυκό κρεμ για τους υπόλοιπους τοίχους. Ακόμα, μερικές πινελιές μαύρου στην διακόσμηση μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν ζεστασιά, αρκεί να μην το παρακάνετε για να μην ''βαρύνει'' ο χώρος. Ένα μαύρο βάζο ή μαύρα μαξιλάρια στον καναπέ ή ένα δερμάτινο μαύρο πουφ είναι ό,τι πρέπει.
-Χαλιά και μοκέτεςΕξυπακούεται ότι έχετε στρώσει χαλιά και μοκέτες στο σπίτι σας, τώρα τον Χειμώνα. Τα πιο ζεστά χαλιά είναι τα μάλλινα, ωστόσο αν δεν είναι πολύ καλής ποιότητας μπορεί να «μαδάνε» και να χρειάζεται να βάζετε σκούπα κάθε μέρα για να μαζέψετε το χνούδι τους. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν μοκέτες, οι οποίες δεν μαδάνε και είναι πιο οικονομικές. Κατηγορούνται, όμως, από πολλούς είτε για το συνθετικό υλικό τους είτε επειδή αν είναι μάλλινες μπορεί να βγάζουν «χνούδι». Ό,τι κι αν επιλέξετε φροντίστε να είναι καλής ποιότητας. Επίσης, για ακόμα περισσότερη ζεστασιά, φροντίστε να «ντύσετε» κάθε πάτωμα του σπιτιού, ακόμα και αυτό της κουζίνας, με ειδικές αλέκιαστες μοκέτες που μπορείτε να κόψετε στις διαστάσεις που σας εξυπηρετούν.
Αν τα παραπάνω δεν αρκούν κι αν το λεβητοστάσιο παραμένει άβατο, δείτε με ποιους άλλους οικονομικούς τρόπους μπορείτε να ζεστάνετε το σπίτι σας:
-Σόμπα ξύλουΠροσφέρει καλή θέρμανση, ακόμα και σε ολόκληρο το σπίτι, και είναι αρκετά οικονομική. Ωστόσο, για την εγκατάστασή της, καθώς έχει μπουριά και καμινάδα, απαιτείται ειδικός. Οι τιμές για σόμπες ξύλου ξεκινούν από 150 ευρώ, ωστόσο όσο πιο καλής ποιότητας και πιο αποδοτική σόμπα επιλέξετε, τόσο πιο ακριβά θα σας κοστίσει.
-Σόμπα pelletΤο pellet είναι φυσικό οικολογικό καύσιμο (βιομάζα), που παράγεται κυρίως από ξύλο και άλλη οργανική ύλη και πωλείται σε μορφή μικρών κυλίνδρων. Στην ουσία είναι πεπιεσμένο πριονίδι, το οποίο χάρη στην ελάχιστη υγρασία, την συμπίεση και την ευκολία στην αποθήκευση, βελτιστοποιεί την αποδοτικότητα της σόμπας. Πωλείται κατά μέσο όρο περίπου κατά 20-27 λεπτά του ευρώ/κιλό (ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου μισό λίτρο πετρελαίου) και το τελικό κόστος θέρμανσης που προσφέρει είναι 50% μικρότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο, οι σόμπες pellet είναι πιο ακριβές από τις ξυλόσομπες, με τιμές που ξεκινούν από 1.000 ευρώ.
-Ηλεκτρικές θερμάστρες – θερμοπομποί – θερμοσυσσωρευτές
Οι συσκευές αυτές επιλέγονται κυρίως από σπίτια που δεν έχουν άλλο μηχανισμό θέρμανσης, τοποθετούνται με απλό τρόπο στους τοίχους του σπιτιού και για να λειτουργήσουν καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα. Για ένα δωμάτιο 12 τ.μ. θα χρειαστείτε έναν θερμοπομπό ισχύος 400W, o οποίος δεν θα σας κοστίσει λιγότερα από 120 ευρώ (χωρίς το κόστος εγκατάστασης), ενώ η κατανάλωση ρεύματος κατά την χρήση του είναι ανάλογη αυτής ενός κλιματιστικού με inverter.


Πηγή: www.econews.gr

Παράταση ρύθμισης αυθαιρέτων εως 31 Μαϊου 2013


Νέα παράταση για την ρύθμιση θεμάτων αυθαιρέτων έως τις 31 Μαΐου 2013 , από τις 31 Ιανουαρίου που είχε καθοριστεί, σύμφωνα με την αλλαγή που προκλήθηκε στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται απόψε ως προαπαιτούμενο για την λήψη της δόσης του Ιανουαρίου.
Την ανακοίνωση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας στο πλαίσιο και άλλων νομοτεχνικών αλλαγών, αλλά και αποσύρσεων διατάξεων του νομοθετήματος. Η αλλαγή αφορά την παρ. 1 του άρθρου 34.
Πηγή: newsit.gr

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Τα τελευταία νέα για Ν.4014, έκδοση αδειών και νομιμοποίηση αυθαιρέτων


Τις εξελίξεις θα τις παρακολουθούμε στενά. Το ΥΠΕΚΑ μέσω προφορικών πληροφοριών των Υπουργών έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εντός του μήνα θα καταθέσει τη "λύση" για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με οικοδομική άδεια. Με την παράταση έκδοσης των αδειών με παλιό αριθμό πρωτοκόλλου δόθηκε λύση.
Οι πρόσφατες οικονομικές διευκολύνσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στα δημόσια ταμεία.

Σε νέα παράταση, από τρεις έως έξι μήνες, για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προσανατολίζεται το υπουργείο ΠΕΚΑ. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να προωθηθεί ώς τις 20 του μηνός καθώς η πέμπτη προθεσμία λήγει στο τέλος Ιανουαρίου. Θα συνοδεύεται με καινούργια, αυτή τη φορά θεσμικά, κίνητρα για την προσέλκυση περισσότερων ενδιαφερομένων, καθώς οι πρόσφατες οικονομικές διευκολύνσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στα δημόσια ταμεία.

Το υπουργείο έχει προωθήσει την παροχή πρόσθετης έκπτωσης 10% σε όσους ιδιοκτήτες καταθέσουν ώς τις 31 του μήνα το 30% του οφειλόμενου προστίμου. Επιπλέον θα έχουν το δικαίωμα να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κ.λπ.) πριν από την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής. Παρ' όλα αυτά, προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης, οι δηλώσεις το τελευταίο δίμηνο του 2012 παρουσίασαν αύξηση μόλις κατά 10%.

Η νομοθετική ρύθμιση, που θα υποβληθεί με τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου το οποίο βρίσκεται στη Βουλή από τις αρχές Δεκεμβρίου, μεταξύ άλλων θα προβλέπει:
-Νομιμοποίηση για αυθαιρεσίες που έχουν γίνει σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, τα οποία με τα έως τώρα στοιχεία αντιπροσωπεύουν το 75%. Με το ισχύον καθεστώς οι παρανομίες τακτοποιούνται για 30 χρόνια.
-Κάλυψη και των περίπου 700.000 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για την τακτοποίηση ημιυπαίθριων, αλλαγή χρήσης υπογείων, κλείσιμο πιλοτής κ.λπ.

Το πρώτο μέτρο πάντως που ανακοινώθηκε την Παρασκευή αφορά την παράταση και μάλιστα ώς τις 25.11.2013 στην έκδοση οικοδομικών αδειών με το παλιό καθεστώς, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είχαν υποβάλει πλήρεις φακέλους ώς τις 4.7.2012. Με βάση τον νόμο 4067/2012, με τον οποίο θεσπίστηκε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), η έκδοση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ώς τις 4 Ιανουαρίου.

Η καθυστέρηση αποκαλύπτει το μπάχαλο που επικρατεί στα περισσότερα πολεοδομικά γραφεία της χώρας, τα οποία έχουν στερηθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετατάξεων πολλά στελέχη, ενώ δεν έχει προχωρήσει η ενσωμάτωσή τους στο οργανόγραμμα των καλλικρατικών δήμων της χώρας.

Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις για την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών έχουν μειωθείδραματικά. Αλλά και οι νέοι φάκελοι δεν έχουν καλύτερη τύχη καθώς μόλις τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο έστειλε τις οδηγίες για την εφαρμογή των καινούργιων διατάξεων.


Πηγή: ΙΕΚΕΜΤΕΕ

Τα τελευταία νέα για Ν.4014, έκδοση αδειών και νομιμοποίηση αυθαιρέτων


Τις εξελίξεις θα τις παρακολουθούμε στενά. Το ΥΠΕΚΑ μέσω προφορικών πληροφοριών των Υπουργών έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εντός του μήνα θα καταθέσει τη "λύση" για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με οικοδομική άδεια. Με την παράταση έκδοσης των αδειών με παλιό αριθμό πρωτοκόλλου δόθηκε λύση.
Οι πρόσφατες οικονομικές διευκολύνσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στα δημόσια ταμεία.

Σε νέα παράταση, από τρεις έως έξι μήνες, για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προσανατολίζεται το υπουργείο ΠΕΚΑ. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να προωθηθεί ώς τις 20 του μηνός καθώς η πέμπτη προθεσμία λήγει στο τέλος Ιανουαρίου. Θα συνοδεύεται με καινούργια, αυτή τη φορά θεσμικά, κίνητρα για την προσέλκυση περισσότερων ενδιαφερομένων, καθώς οι πρόσφατες οικονομικές διευκολύνσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στα δημόσια ταμεία.

Το υπουργείο έχει προωθήσει την παροχή πρόσθετης έκπτωσης 10% σε όσους ιδιοκτήτες καταθέσουν ώς τις 31 του μήνα το 30% του οφειλόμενου προστίμου. Επιπλέον θα έχουν το δικαίωμα να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές κ.λπ.) πριν από την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής. Παρ' όλα αυτά, προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης, οι δηλώσεις το τελευταίο δίμηνο του 2012 παρουσίασαν αύξηση μόλις κατά 10%.

Η νομοθετική ρύθμιση, που θα υποβληθεί με τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου το οποίο βρίσκεται στη Βουλή από τις αρχές Δεκεμβρίου, μεταξύ άλλων θα προβλέπει:
-Νομιμοποίηση για αυθαιρεσίες που έχουν γίνει σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, τα οποία με τα έως τώρα στοιχεία αντιπροσωπεύουν το 75%. Με το ισχύον καθεστώς οι παρανομίες τακτοποιούνται για 30 χρόνια.
-Κάλυψη και των περίπου 700.000 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για την τακτοποίηση ημιυπαίθριων, αλλαγή χρήσης υπογείων, κλείσιμο πιλοτής κ.λπ.

Το πρώτο μέτρο πάντως που ανακοινώθηκε την Παρασκευή αφορά την παράταση και μάλιστα ώς τις 25.11.2013 στην έκδοση οικοδομικών αδειών με το παλιό καθεστώς, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είχαν υποβάλει πλήρεις φακέλους ώς τις 4.7.2012. Με βάση τον νόμο 4067/2012, με τον οποίο θεσπίστηκε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), η έκδοση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ώς τις 4 Ιανουαρίου.

Η καθυστέρηση αποκαλύπτει το μπάχαλο που επικρατεί στα περισσότερα πολεοδομικά γραφεία της χώρας, τα οποία έχουν στερηθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετατάξεων πολλά στελέχη, ενώ δεν έχει προχωρήσει η ενσωμάτωσή τους στο οργανόγραμμα των καλλικρατικών δήμων της χώρας.

Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις για την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών έχουν μειωθείδραματικά. Αλλά και οι νέοι φάκελοι δεν έχουν καλύτερη τύχη καθώς μόλις τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο έστειλε τις οδηγίες για την εφαρμογή των καινούργιων διατάξεων.


Πηγή: ΙΕΚΕΜΤΕΕ

Παράταση για τη προθεσμία έκδοσης οικοδομικών αδειών που υποβλήθησαν προ ΝΟΚ


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στο ΥΠΕΚΑ τις τελευταίες ημέρες σχετικώς με την προθεσμία έκδοσης αδειών δόμησης για τις οποίεςείχαν υποβληθεί πλήρεις φάκελοι προ της έναρξης εφαρμογής του Ν.Ο.Κ. σας ενημερώνουμε για τα εξής :
Προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση παράτασης της προθεσμίας έκδοσης των συγκεκριμένων αδειών μέχρι την 25.11.2013καθώς ως αποδείχτηκε λόγω των αλλαγών του νομικού πλαισίου σε κάποιες περιπτώσεις οι υπηρεσίες δόμησης δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο μέσα στην τασσόμενη προθεσμία της γενικής διάταξης του άρθρου 26 του Ν.2831/2000.
Πηγή: ypeka.gr