Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Εντός σχεδίου η Κτηματολόγιο Α.Ε.


Στην Κτηματολόγιο Α.Ε. περνά η αρμοδιότητα επικύρωσης των δασικών χαρτών, στο όνομα της επιτάχυνσης των διαδικασιών έγκρισης, που τα τελευταία τρία χρόνια προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Οι υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες των περιφερειών, οι οποίες με το σημερινό καθεστώς έχουν την αρμοδιότητα για το σοβαρό αυτό θέμα, στην ουσία παρακάμπτονται και μετατρέπονται σε υποβοηθητικά όργανα. Η κρατική εταιρεία αποκτά επίσης το δικαίωμα να ορίσει μέσα σε τρεις μήνες με δικά της στοιχεία τα όρια του σχεδίου πόλης, σε περίπτωση που οι αρμόδιες πολεοδομίες καθυστερούν να τα καταθέσουν. Μειώνονται επίσης από 12 σε επτά τα βήματα κύρωσης ενός δασικού χάρτη.

Οι σημαντικές αυτές αλλαγές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το Κτηματολόγιο, που οδεύει προς τη Βουλή. Η χάραξη των ορίων του σχεδίου πόλης είναι καθοριστικό στοιχείο για το ξεκαθάρισμα του δασικού ή μη χαρακτήρα ενός ακινήτου. Στις εντός σχεδίου περιοχές δεν νοούνται δασικές εκτάσεις. Αντίθετα, στις εκτός σχεδίου περιοχές ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου οφείλει να προσκομίσει τίτλους από το 1883 για να αποδείξει ότι είναι νόμιμος κάτοχος του δασικού ακινήτου.

Η Κτηματολόγιο Α.Ε. αναλαμβάνει επίσης την αρμοδιότητα να εκδίδει βεβαιώσεις ότι ένα ακίνητο βρίσκεται ή όχι σε περιοχή NATURA, καλύπτοντας κενό του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Με τις βασικές διατάξεις του νέου νομοσχεδίου έρχεται η ενδέκατη αλλαγή στον βασικό νόμο 2308/1995 με τον οποίο θεσμοθετήθηκε πριν από 17 χρόνια το πολύπαθο κτηματολόγιο, το οποίο σήμερα λόγω δικαστικών εμπλοκών και οικονομικών υπερβάσεων έχει προχωρήσει μόνον κατά 17%! Να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωσή του αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και προσδιορίζεται για το 2020. Από τα 38 εκατ. δικαιώματα επί των ακινήτων της χώρας (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα κ.λπ.) έχουν κτηματογραφηθεί πλήρως (1996-99) μόνον τα 7 εκατ., για άλλα 15 εκατ. εκκρεμούν οι διαδικασίες, ενώ τα υπόλοιπα 16 εκατ. θα ενταχθούν σε μελλοντικούς διαγωνισμούς. Τα προβλήματα, ιδιαίτερα για τους 6,7 εκατ. ιδιοκτήτες, που το 2008 είχαν πληρώσει «κτηματόσημο» συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ, καθώς και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση του έργου παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (4/3/2013).
 
Με το νομοσχέδιο επέρχονται οι εξής βασικές αλλαγές:

*Εισάγονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», για τα οποία με το σημερινό καθεστώς αν δεν είχαν δηλωθεί μέσα σε μια 10ετία περιέρχονται στο Δημόσιο και ο ιδιοκτήτης τους πρέπει να προσφύγει στο δικαστήριο γι να κατοχυρωθεί. Δίνεται παράταση 12 ετών για την υποβολή καθυστερημένης δήλωσης, που φτάνει τα 14 χρόνια για κατοίκους εξωτερικού.

*Προβλέπεται ότι η διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων (π.χ. λάθη σε όνομα) θα γίνεται ατελώς.

*Τροποποιούνται οι διατάξεις του αρχικού νόμου και στις νέες κτηματογραφήσεις το Δημόσιο οφείλει να καταθέσει δήλωση ιδιοκτησίας. Με το σημερινό σύστημα ισχύει πως ό,τι δεν δηλώνεται από ιδιώτη αποτελεί δημόσια περιουσία.

*Θεσπίζεται η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων και όλων των πιστοποιητικών που εκδίδονται από την Κτηματολόγιο Α.Ε.

*Καθορίζεται ότι τα κτηματολογικά γραφεία, που θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα υποθηκοφυλακεία, θα έχουν επικεφαλής νομικό. Τα πρώτα γραφεία θα λειτουργήσουν σε Πάτρα, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη.

*Επιταχύνονται οι διαδικασίες ανάθεσης των μελετών, ακόμη και αυτών που εκκρεμούν από το 2008. Στην περίπτωση της Αθήνας, όπου δηλώθηκαν 1,3 εκατ. δικαιώματα, η διαδικασία έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Τέλος, για άγνωστους λόγους, ελαστικοποιούνται τα κριτήρια για τον καθορισμό μιας ιδιωτικής έκτασης ως χώρου κυνηγιού.  

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Aλλαγές στις νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα


Με τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων τα ταμεία του κράτους δε γέμισαν και η κυβέρνηση αποφάσισε να στραφεί σε άλλες λύσεις και τις επόμενες μέρες θα δώσει στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές για τα αυθαίρετα.
Θα προβλέπει νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, ηλεκτρονική καταγραφή όλων των κτιρίων – μέσα σε 10 χρόνια – και ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών για τους περίπου 60.000 ιδιοκτήτες που δεν μπορούν σήμερα να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους επειδή δε διαθέτουν δημόσια έγγραφα αποδεικτικά του χρόνου ανέγερσης των κτισμάτων τους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”.
Με τις νέες ρυθμίσεις νομιμοποιούνται όλες οι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις σε κτίρια με οικοδομική άδεια, εντός ή εκτός σχεδίου πόλης.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των δόσεων στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων.
Πρώτη κατηγορία: αυθαιρεσίες από τις οποίες δεν προκύπτει νέος δομημένος χώρος σε κτίρια με οικοδομική άδεια
Δεύτερη κατηγορία: οι αυθαιρεσίες σε κτίρια με οικοδομική άδεια – σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου – όπου τίθεται ένα πλαφόν στην υπέρβαση
Τρίτη κατηγορία: τα αυθαίρετα κτίρια χωρίς καμία οικοδομική άδεια
Οι επτά αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο είναι:
1. Οι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις
Είναι οι αλλαγές στα μπαλκόνια, οι αλλαγές στη θέση της κουζίνας, οι πέργκολες, η αλλαγή ανοιγμάτων, η εξωτερική μόνωση, η οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης με φυτά, οι αντλητικές εγκαταστάσεις, η υπέρβαση περίφραξης. Όσοι τις έχουν κάνει μπορούν όποτε θέλουν να τις δηλώσουν και να τις νομιμοποιήσουν. Κόστος: 500 ευρώ
2. «Κλεισμένοι» ημιυπαίθριοι, πιλοτές και υπόγεια
Αν κάποιος μετέτρεψε πιλοτές, υπόγεια και ημιυπαίθριους σε σπίτι. Εδώ μπαίνει ένα ποσοστό υπέρβασης, το οποίο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Όποιος δεν υπερβαίνει αυτό το πλαφόν, πληρώνει και νομιμοποιείται. Οι υπόλοιποι, αφού πληρώσουν το πρόστιμο θα τακτοποιηθούν για 40 χρόνια.
3. Παραβάσεις σε πρασιές και ακάλυπτους
Δε θα γίνει καμία νομιμοποίηση, μόνο τακτοποίηση για 40 χρόνια. Για τα κτίρια που δεν διαθέτουν καμία οικοδομική άδεια δεν προβλέπεται καμία αλλαγή. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο τακτοποίησης, που διαρκεί 30 χρόνια. Εδώ εξακολουθούν να ισχύουν οι προηγούμενες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να γίνει μεταβίβαση και πώληση του ακινήτου με την καταβολή του 30% του συνολικού προστίμου.
4. Τα ανεγερθέντα πριν το 1975 κτίρια
Θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα αν οι ιδιοκτήτες τους έχουν χάσει την οικοδομική άδεια ή δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια ή έχει χαθεί όλος ο φάκελος. Η νομιμοποίηση γίνεται με την εφάπαξ καταβολή 500 ευρώ, μια απλή τεχνική έκθεση από τον μηχανικό και την υποβολή μιας αίτησης από την πλευρά του ιδιοκτήτη. Οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων κτιρίων που ανεγέρθηκαν πριν από το 1983 θα πληρώνουν προκειμένου να νομιμοποιηθούν το 2% του προβλεπόμενου προστίμου.
5. Τα πρόστιμα και οι ρυθμίσεις
Δεν αναμένεται κάποια μείωση αλλά στο υπουργείο εξετάζουν αν μπορούν να γίνουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για ΑμΕΑ, πολύτεκνους και όσους πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια. Αυτό που θεωρείται σχεδόν σίγουρο είναι η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
6. Το ηλεκτρονικό «φακέλωμα»
Θα καθιερωθεί με Προεδρικό Διάταγμα και σε βάθος δεκαετίας θα «φακελωθούν» όλα τα κτίρια.
7. 60.000 ιδιοκτήτες
Ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για τους περίπου 60.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση τακτοποίησης χωρίς να έχουν δημόσια έγγραφα – όπως είναι οι αεροφωτογραφίες – που πιστοποιούν τον χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου. Μέσα σε έξι μήνες θα είναι έτοιμοι όλοι οι ορθοφωτοχάρτες. Έτσι θα υπάρχει αφενός η αποτύπωση όλου του δομημένου χώρου στην Ελλάδα έως τις 28 Ιουλίου 2011. Δε θα γίνει καμία τακτοποίηση αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011.
Το σχέδιο νόμου με όλες τις νέες ρυθμίσεις αναμένεται να αναρτηθεί στις επόμενες ημέρες στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση. Το ίδιο θα γίνει και για το Προεδρικό Διάταγμα που θα προβλέπει το «φακέλωμα» όλων των κτιρίων.
Πηγή: newsit.gr

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Κτίρια σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας: Από τη θεωρία στην πράξη


Στο πλαίσιο του έργου AIDA προγραμματίζεται από το ΚΑΠΕ, ημερίδα και εκπαιδευτική επίσκεψη με τίτλο "Κτίρια σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας: Από τη θεωρία στην πράξη", την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013, στη Θεσσαλονίκη, στις 9.00 π.μ.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση ξεκινά με την ημερίδα όπου θα γίνουν παρουσιάσεις σχετικά με τον ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων στην κατεύθυνση της (σχεδόν) μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας καθώς και παρουσιάσεις δύο επιλεγμένων κτιρίων, της Σπουδαστικής Εστίας "Αλίκη Περρωτή", της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης και του Δημαρχείου Πυλαίας.

Με το πέρας των παρουσιάσεων ξεκινά η εκπαιδευτική επίσκεψη, πρώτα στο κτίριο της Σπουδαστικής Εστίας και κατόπιν στο Δημαρχείο Πυλαίας, με περιηγήση στους χώρους και των δύο κτιρίων προκειμένου οι επισκέπτες να δουν απο κοντα τις τεχνολογίας ΑΠΕ και τα βιοκλιματικά στοιχεία στο σχεδιασμό τους.

Τόπος διεξαγωγής της ημερίδας είναι η αίθουσα εκδηλώσεων της Σπουδαστικής Εστίας "Αλίκη Περρωτή" στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης (Μαρίνου Αντίπα 12, Πυλαία Θεσσαλονίκης).

Για περισσότερες πληροφορίες για την επίσκεψη και δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ.

Νομοθετική ρύθμιση για τα αυθαίρετα και τις αλλαγές χρήσεις σε δημοτικές εγκαταστάσεις


Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τα αυθαίρετα, θα ενταχθούν και ειδικές ρυθμίσεις σχετικά με τις αυθαίρετες αλλαγές χρήσεων δημοτικών εγκαταστάσεων άθλησης ή αναψυχής.
Οι ρυθμίσεις αυτές, όπως αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, θα κατατεθούν στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τα αυθαίρετα.

Αυτό αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, έπειτα από ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο, ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, ο κ. Καλαφάτης σημειώνει ότι άμεσα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση σχετικά με τις προδιαγραφές σύνταξης μελετών διαχείρισης πάρκων, όπως το ’λσος Βεΐκου.