Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Μειώνονται οι συντελεστές στις μεταβιβάσεις των ακινήτων

Φθηνότερες θα γίνουν σύντομα για τους φορολογούμενους οι μεταβιβάσεις ακινήτων, αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται στη μείωση των συντελεστών που ισχύουν, από 8% και 10%, στο 4% και 8% αντίστοιχα. 
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), θέλει να δώσει νέα ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα που την τελευταία τριετία τουλάχιστον βρίσκεται στην «εντατική», συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό και στην τόνωση της απασχόλησης και ενίσχυσης της ρευστότητας, αφού περισσότεροι από 40 επαγγελματικοί κλάδοι εμπλέκονται στην οικοδομή.

Οι εν λόγω μειώσεις φόρων, όπως και το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, θα τεθούν στο τραπέζι της τρόικας που «αποβιβάζεται» και πάλι στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδος, ξεκινώντας νέο γύρο διαπραγματεύσεων και εξετάσεων όσον αφορά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που άπτονται πρωτίστως του φορολογικού πεδίου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω μειώσεις στις μεταβιβάσεις, αν και έχουν αποφασιστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να συνδυαστούν με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά μέσο όρο τουλάχιστον 20%, όπως αποκάλυψε η «Ν», ούτως ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να μετριαστούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό και μη της συγκυβέρνησης, δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρουν το «πράσινο φως» από την τρόικα σε αυτή την επίσκεψη.

Και αυτό γιατί, όπως τονίζει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν ξεκαθαρίσει ότι εκτός από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από τον επόμενο μήνα, για οποιαδήποτε άλλη μείωση θα πρέπει η κυβέρνηση να αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν απώλειες στις εισπράξεις του Δημοσίου, ή, εάν υπάρχουν, τους τρόπους ή τα ισοδύναμα με τα οποία θα κλείνουν οι «τρύπες».

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, για τις εν λόγω μειώσεις στους συντελεστές μεταβιβάσεων και τυχόν παρεμβάσεις στο καθεστώς ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες, σε αυτή τη φάση, θα γίνουν οι πρώτες διερευνητικές επαφές, και εάν οι επικεφαλής της τρόικας μείνουν ικανοποιημένοι από τις αυξήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, τότε θα μεταθέσει τις συγκεκριμένες αποφάσεις για το Σεπτέμβριο.

Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν προχωρά τελικά στην κατάθεση νομοσχεδίου, εντός του Ιουνίου, με αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, και το μεταθέτει εν ευθέτω χρόνω, καθώς οι ανατροπές περιορίζονται στο τελικό καθεστώς του Ενιαίου Φόρου επί των Ακινήτων από το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος στις μεταβιβάσεις υπολογίζεται σήμερα με συντελεστή 8%, μέχρι τις πρώτες 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου που μεταβιβάζεται, ενώ άνω των 20.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 10%. Συντελεστές αρκετά υψηλοί, εάν ληφθεί υπόψη ότι στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1% - 6%, στην Ιρλανδία 1% - 2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%.
 
Η επιστροφή της τρόικας

«Κλειδί» για το καθεστώς του νέου Ενιαίου Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ) που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2014, είναι το ποσοστό αύξησης των αντικειμενικών αξιών, καθώς επί αυτών θα γίνουν όλοι οι υπολογισμοί.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα βρεθούν και πάλι στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει έτοιμο το σχέδιο για τον ΕΦΑ, αλλά και να δώσει το στίγμα για το ύψος των αυξήσεων επί των αντικειμενικών αξιών, ώστε οι δανειστές να έχουν σαφή εικόνα των μεταβολών που θα επέλθουν, χωρίς φυσικά να «διαταράξουν» τις εισπράξεις.

Στόχος εξάλλου για τον ΕΦΑ παραμένει η είσπραξη 3,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία.

Ετσι στο υπουργείο Οικονομικών και στο τραπέζι της διακομματικής επιτροπής, υπό τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, αναμένεται να τεθεί εκ νέου την τρέχουσα εβδομάδα η διαδικασία φορολόγησης των αγροτεμαχίων με το επικρατέστερο σενάριο, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», να προκρίνει τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου ακινήτων με το στρέμμα και όχι με βάση την αντικειμενική αξία.
 
Αυξημένα βάρη στα «ακριβά»

Η διακομματική επιτροπή, για να αποφευχθεί τυχόν δημοσιονομικό κενό, προσανατολίζεται σε αυξημένη φορολόγηση των “ακριβών” ακινήτων, των οποίων η αντικειμενική αξία ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, με συντελεστές που μπορεί να φθάνουν και το 2% ίσως και υψηλότερους.

Δεδομένο πρέπει επίσης να θεωρείται ότι η κλίμακα που θα ισχύσει για τη φορολογία των νομικών προσώπων δεν θα έχει αφορολόγητο όριο, ενώ οι συντελεστές έχουν “κλειδώσει” στο 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%, αν και χαμηλότεροι θα εφαρμόζονται για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και τα γήπεδα των ξενοδοχειακών μονάδων. 
Με τις κινήσεις αυτές το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προσπαθήσει σήμερα να λύσει την “εξίσωση” του αφορολογήτου ορίου και της ειδικής κλίμακας του ενιαίου φόρου για τα φυσικά πρόσωπα, επιχειρώντας να αποφύγει νέες αναταράξεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης αφού το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, που έχουν προτείνει:

 
  • είτε τη θέσπιση ατομικού αφορολογήτου ορίου 50.000 ευρώ που σημαίνει ότι 2.769.177 ιδιοκτήτες θα εξαιρούνταν από τον ενιαίο φόρο
  • είτε ακόμη και 100.000 ευρώ, οπότε στην περίπτωση αυτή 4.177.000 ιδιοκτήτες, επί συνόλου 5.569.336 δηλαδή το 75%, θα εξαιρούνταν από την καταβολή του φόρου.

Στην περίπτωση που αποφασιστεί ο ενιαίος φόρος να επιβληθεί χωρίς αφορολόγητο όριο, οι συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του φόρου θα ξεκινούν από 0,2% και θα φθάνουν έως 1%, ενώ εάν οριστεί αφορολόγητο όριο τουλάχιστον στις 50.000 ευρώ οι συντελεστές θα είναι από 0,1% έως 1,5% ή 2%.
 
Αγροτεμάχια

Με βάση το σχέδιο που προκρίνεται για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, θα αντιστοιχεί φόρος 12 ευρώ κατά μέσο όρο, αν και για ακίνητα που βρίσκονται σε τουριστικές ή παραθαλάσσιες περιοχές ή συνορεύουν με εθνικές οδούς, ο φόρος μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 20, 30 ή 50 ευρώ το στρέμμα.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων στρεμμάτων, που φθάνει τα 66,5 εκατομμύρια, το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να εισπράξει ποσό ύψους 800 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των εκτάσεων γης.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί φυσικά και το εάν και σε ποιο ύψος θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο, από το οποίο όπως είναι αναμενόμενο θα εξαρτηθούν και οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου.

Χωρίς επιβάρυνση η ένταξη στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα

Ευχάριστα νέα για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων θελήσουν να ενταχθούν στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Ιούνιο.
Οπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτης, όσοι πολίτες έκαναν χρήση των διατάξεων των προηγούμενων νόμων, τόσο του 4014 για τα αυθαίρετα, όσο και του 3843 για τους ημιυπαίθριους, θα μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου, μόλις ψηφισθεί, χωρίς επιπλέον παράβολα και συνυπολογισμό των ποσών που έχουν καταβάλει, είτε είναι σε καθεστώς δόσεων, είτε έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες.
Ο κ. Καλαφάτης, μιλώντας στο συνέδριο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών (ΣΠΜ), επεσήμανε ότι με την κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο, καθίσταται σαφές ότι οι μικροαυθαιρεσίες και οι υπερβάσεις στη δόμηση σε κτίρια με άδεια είναι διαφορετικής τάξης και βαρύτητας πρόβλημα από ότι η παντελώς αυθαίρετη δόμηση. Γι΄ αυτό αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά διαφορετικά και μάλιστα με πολεοδομικά χαρακτηριστικά, όπως είπε.
Ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας των προηγούμενων νομοσχεδίων, ενώ αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου και βελτιώνεται ο τρόπος καταβολής του.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Προς τα μέσα Ιουνίου θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα-Δεν θα δοθεί νέα παράταση στον 4014


Μέχρι τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα έχει κατατεθεί προς συζήτηση και στη συνέχεια ψήφιση στη Βουλή ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σε συνέδριο για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, που διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ.
Παρουσιάζοντας, τις βασικές πλευρές του υπό διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, που θα αντικαταστήσει το νόμο 4014, ο κ. Καλαφάτης είπε ότι "κατηγοριοποιήσαμε τις αυθαιρεσίες με βάση τη βαρύτητα και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον με στόχο  να οδηγηθούν σε οριστική λύση όσο πιο πολλές περιπτώσεις γίνεται. Δίνουμε ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο στην έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Επιδιώκουμε περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη".

Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν θα δοθεί παράταση στην ισχύουσα ρύθμιση για τα αυθαίρετα (4014), που ισχύει έως τις 31 Μαϊου 2013.

Ο κ. Καλαφάτης, πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα άλλα, με το νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΚΑ:
"- Αντιμετωπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας που έχουν επισημανθεί σ’ ό,τι αφορά προηγούμενες  νομοθετικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
- Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου και βελτιώνεται ο τρόπος καταβολής.
- Λαμβάνεται ειδική μέριμνα, με παροχή εκπτώσεων σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
- Παρέχεται η δυνατότητα μεταβιβάσεων και αξιοποίησης αδρανούς ακίνητης περιουσίας, κυρίως στην Περιφέρεια.
- Ενισχύεται η ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές και διευκολύνονται οι πολίτες.
- Δίνεται η δυνατότητα επισκευών σε ακίνητα με αυθαιρεσίες, και ενισχύεται ο κλάδος της οικοδομής.
- Καθιερώνονται αυστηρές ποινές και πρόστιμα για όσους παρανομήσουν ή δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου.
- Θωρακίζεται θεσμικά η χρονική «κόκκινη γραμμή»,  ώστε να αποτραπεί οριστικά η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.
- Αποθαρρύνεται κάθε σκέψη για νέα γενιά αυθαιρέτων μέσω των ελεγκτών δόμησης και της ταυτότητας του Κτιρίου".

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΥΠΕΚΑ:σε καλό κλίμα ενημέρωση-συζήτηση Καλαφάτη με στελέχη ΠΑΣΟΚ για τα αυθαίρετα


Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση εργασίας με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, μετά από αίτησή της, αποτελούμενη από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη και τον εισηγητή του ΚΤΕ Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη, με θέμα συζήτησης το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ περί αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και ο Υπουργός Αναπληρωτής ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ για τη θεσμική παρέμβαση που ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ στο θέμα των αυθαίρετων κατασκευών. Όπως παρουσίασε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής του Νόμου 4014/2011, προκύπτει ότι το 73% των μέχρι σήμερα δηλώσεων υπαγωγής αφορά ακίνητα με οικοδομική άδεια και το 27% ακίνητα χωρίς οικοδομική άδεια. Επίσης το 69% των μέχρι σήμερα δηλώσεων αφορά αυθαίρετα ακίνητα ή ακίνητα με αυθαιρεσίες εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμών και το 31% αυθαίρετα ακίνητα ή ακίνητα με αυθαιρεσίες εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγιναν προτάσεις με στόχο την ολοκλήρωση ενός νομοσχεδίου, εντός του πλαισίου συνταγματικής νομιμότητας, το οποίο θα οδηγεί σε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα για την εξυπηρέτηση του πολίτη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Νομοθετικές ρυθμίσεις για την έκδοση οικοδομικών αδειών


Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, υπέγραψε σήμερα τροπολογία, σε σχέδιο Νόμου που κατατίθεται στη Βουλή από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Μεταφορών, που αφορά Νομοθετικές ρυθμίσεις αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ. Πρόκειται για ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους πολίτες και τους επενδυτές, τόσο στην έκδοση οικοδομικών αδειών, όσο και στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Συγκεκριμένα, με τις προτεινόμενες διατάξεις ενισχύεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και μειώνεται η γραφειοκρατία, στο πλαίσιο αδειοδοτήσεων κτιριακών έργων από τις δημόσιες αρχές.
Ειδικότερα:
  •  Η μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας συντάσσεται από τον υπεύθυνο μηχανικό και θεσπίζεται η ευθύνη του για την υποβολή και τήρηση όλων των σχετικών κανονισμών. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα ελέγχει την υλοποίηση των μέτρων πυροπροστασίας και όχι τη μελέτη κατά το στάδιο της έκδοσης άδειας δόμησης, μειώνοντας έτσι τη γραφειοκρατία και το χρόνο εξυπηρέτησης, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα προσωπικό για το ουσιαστικό κομμάτι του ελέγχου.
  • Η Αστυνομική Αρχή θα ενημερώνεται για τα στοιχεία της πράξης έγκρισης δόμησης και του εκτελούντος το έργο, σύμφωνα με συγκεκριμένο υπόδειγμα, αντί της μέχρι σήμερα αυτοπρόσωπης παρουσίας και θεώρησης όλων των στοιχείων από Αστυνομική Αρχή. Προβλέπεται επίσης, ότι με την έναρξη της ηλεκτρονικής διαδικασίας της Ταυτότητας Κτιρίου η ενημέρωση της Αστυνομικής Αρχής θα γίνεται ηλεκτρονικά.
  • Όσες μελέτες για κτιριακό έργο δεν εγκρίνονται από τις Υπηρεσίες Δόμησης, θα μπορούν, μέχρι την έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής διαδικασίας, να υποβάλλονται σε ψηφιακή μορφή με συμπυκνωμένο ψηφιακό δίσκο (CD), συνοδευόμενο από υπεύθυνη δήλωση του Μηχανικού για το περιεχόμενό του, οι οποίες θα αποθηκεύονται ηλεκτρονικά σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο.
  • Ομογενοποιούνται οι διατάξεις που αφορούν τα στοιχεία των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, με τα στοιχεία της ταυτότητας κτιρίου.
Όσον αφορά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, για έργα ή δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από Διαρθρωτικά Ταμεία και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνονται ρυθμίσεις που διασφαλίζουν τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου για τη σύνταξη Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, ή την απόφαση απόρριψης από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων.
Πηγή: ypeka.gr

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Απάντηση του ΥΠΕΚΑ στην απόφαση του ΣτΕ για τα αυθαίρετα

Σχετικά με δημοσιεύματα και πληροφορίες που αφορούν συζητήσεις στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, το ΥΠΕΚΑ τονίζει ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι απολύτως σεβαστές. Για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μελετήσουμε τις παραδοχές της υπό δημοσίευση απόφασης του ΣτΕ σε ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του νόμου 4014 του 2011.
Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είχε από νωρίς διαγνώσει τα προβλήματα του Νόμου 4014/2011. Για αυτό το λόγο επέλεξε, αντί άλλων διαθέσιμων λύσεων, να καταρτίσει εξαρχής ένα νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με διαφορετική φιλοσοφία και σφαιρική αντιμετώπιση των ζητημάτων.
Η αυθαίρετη δόμηση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Απαιτεί ολιστική προσέγγιση και συνολικό σχεδιασμό. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται μία σειρά συναφών νομοσχεδίων: περί κτηματολογίου και δασικών χαρτών, περί αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου, περί χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης.
Το νομοσχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΕΚΑ, η δημόσια διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, κινείται στο πλαίσιο της νομολογίας του ΣτΕ. Αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικά, με πολεοδομικά χαρακτηριστικά, τα προ του 1983 ακίνητα σε σχέση με τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά το 1983 ως τον Ιούλιο του 2011. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απόδειξη του χρόνου κατασκευής, αποκλειστικά με χρήση δημοσίου εγγράφου και σχετικής αεροφωτογραφίας.
Το ΥΠΕΚΑ, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα των μέχρι σήμερα ρυθμίσεων, προχωρά για πρώτη φορά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων με βάση το βαθμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση στις μικροαυθαιρεσίες, στις υπερβάσεις και στις παντελώς αυθαίρετες κατασκευές.
Επιπλέον, η νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το ΥΠΕΚΑ αποτρέπει τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων μέσω της παροχής σε όλους αεροφωτογραφιών του Ιουλίου 2011 για όλη τη χώρα, με αυστηροποίηση των ποινών σε όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία και με την ενίσχυση του επιτελικού ρόλου της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων. Πέραν αυτών το ΥΠΕΚΑ έχει νομοθετήσει ένα σύνολο διατάξεων που αποτρέπει την αυθαίρετη δόμηση: το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, τους ελεγκτές δόμησης, την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.
Το νομοσχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΕΚΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, εισάγοντας νέες ουσιαστικές διαδικασίες. Βάζει αντικειμενικά κριτήρια, καθορίζει τις δράσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Κατευθύνει τους πόρους από τα πρόστιμα εκεί ακριβώς που υπάρχει η μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, με ηλεκτρονικό αντικειμενικό τρόπο, ακόμη και σε επίπεδο γειτονιάς.
Τέλος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περί αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου περιλαμβάνονται ήδη διατάξεις για όσους έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του Νόμου 4014/2011 ή άλλων προγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων. Οι πολίτες που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του Νόμου 4014/2011 θα μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου με συμψηφισμό των προστίμων που έχουν καταβάλλει.
Πηγή: ypeka.gr