Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων: Εντός του καλοκαιριού τα εκκαθαριστικά σημειώματα

Στα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου αναμένεται να αποσταλούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή της πρώτη δόσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών.

Από το νέο φόρο αναμένεται να εισπραχθούν 2,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,95 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα από τον συμπληρωματικό φόρο.

Υπενθυμίζεται ότι συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ για τα κτίσματα, ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια.

Στα οικόπεδα ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.

Για τα αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου ή οικισμών ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα.

Προσφυγή στο ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες

Δικαστικές ανατροπές στο στρεβλό σύστημα των αντικειμενικών αξιών που είναι σήμερα υπερδιπλάσιες από τις αγοραίες, αλλά και στον τρόπο θέσπισης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) φοβάται η κυβέρνηση μετά το μπαράζ των προσφυγών σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προσφεύγουν στα δικαστήρια, καθώς θεωρούν ότι πληρώνουν υπέρογκους φόρους και τέλη, τα οποία βασίζονται σε εικονικές αντικειμενικές αξίες. Να σημειωθεί ότι από το οικονομικό επιτελείο (ενώ προβλέπεται και στο Μνημόνιο) τονίζουν ότι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα γίνουν το 2017, ωστόσο, ειδική επιτροπή έχει συσταθεί προκειμένου να φτιάξει ένα πιο δίκαιο σύστημα για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
Στις προσφυγές υπογραμμίζεται ότι η άρνηση της πολιτείας να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες, αποσκοπεί αποκλειστικά στην εξασφάλιση κρατικών εσόδων με ένα σύστημα που οδηγεί σε υπέρμετρη φορολόγηση και οικονομική επιβάρυνση των πολιτών οδηγώντας σε μεγάλο περιορισμό που αγγίζει ακόμα και τη δήμευση της περιουσίας τους κατά παράβαση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος και διεθνών συνθηκών που προστατεύουν την ιδιοκτησία και τα περιουσιακά δικαιώματα και κατοχυρώνουν τη φορολογική ισότητα ανάλογα με τις δυνάμεις καθώς την αναλογικότητα κ.λπ.
Ο «χορός» των σχετικών προσφυγών αφορά την περιφέρεια, αλλά και διάφορες περιοχές της Αττικής (Ν. Μάκρη, Ν. Βουτζάς, Ψυχικό, Φιλοθέη κ.λπ.) όπου επισημαίνεται η μεγάλη δυσαναλογία μεταξύ των τιμών (αντικειμενικών – εμπορικών) λόγω της καθίζησης που έχει υποστεί η αγορά ακινήτων στην περίοδο της κρίσης. Από τις πλέον χαρακτηριστικές είναι ηπροσφυγή στο ΣτΕ 106 κατοίκων του Ν. Βουτζά που επισημαίνουν ότι οι αντικειμενικές αξίες προσδιορίστηκαν προ επταετίας (με εισήγηση του 2005 και απόφαση του 2007) σε τιμές υπερδιπλάσιες (2.500 ευρώ ανά τ.μ.) από τις ισχύουσες στην αγορά ακινήτων, καθώς έχει επέλθει δραματική μεταβολή την τελευταία πενταετία.
Οι κάτοικοι – ιδιοκτήτες ακινήτων υπέβαλαν τον περασμένο Δεκέμβριο αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για μείωση των αντικειμενικών αξιών, με αναλυτικά στοιχεία για την απαξίωση της ακίνητης περιουσίας τους, αλλά και για την υπερφορολόγηση και οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί η αύξηση της φορολογικής βάσης, αφού «φουσκώνονται» οι φορολογίες μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεών, γονικών παροχών, το τέλος ακίνητης περιουσίας, το «χαράτσι» της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ, κ.λπ.).
Πηγή: ered.gr

Δέκα μήνες παράταση για την υποβολή των δικαιολογητικών των αυθαιρέτων

Δέκα μήνες παράταση έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά για την τακτοποίησή τους.
Όπως ανακοινώθηκε, η αρχική ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών για δηλώσεις που έγιναν στην αρχή της εφαρμογής του νόμου παρατείνεται έως τον Φεβρουάριο του 2015.
Ενόψει, δε, και της ολοκλήρωσης του πληροφοριακού συστήματος, παρέχεται μεγαλύτερη προθεσμία, πέραν της αρχικής ενδεικτικής προθεσμίας των έξι μηνών που είχε παρασχεθεί, για την ηλεκτρονική υποδοχή των στοιχείων ώστε να μην υπάρχουν κενά και αμφιβολίες για την εφαρμογή των διατάξεων.
Ειδικότερα, με την τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης, η οποία υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά, προβλέπεται ότι ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών έως την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 4178/2013.
Επίσης, με την ίδια υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι τα στοιχεία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ή βρίσκονται σε αρχική υποβολή με πληρωμένο παράβολο, μεταφέρονται υποχρεωτικά στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 με προσαύξηση 1% ανά μήνα καθυστέρησης μετά την παρέλευση του α’ εξαμήνου εφαρμογής του Ν. 4178/2013, το οποίο είχε οριστεί ως προθεσμία μεταφοράς.
«Το ΥΠΕΚΑ επένδυσε στη συνεργασία κράτους, μηχανικών και πολιτών για να υπάρξει καταγραφή αυθαιρέτων και αυθαιρεσιών. Η συνεργασία αυτή χρησιμοποιεί ένα πληροφοριακό σύστημα και μία βάση δεδομένων εξαιρετικής σημασίας για την πολιτεία, η οποία, σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου που σύντομα θεσμοθετείται, δίνει τη δυνατότητα αποτύπωσης της πραγματικής, υπάρχουσας κατάστασης του δομημένου χώρου και βοηθά τον ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό» δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός.


Πηγή: newsit.gr

Το μεγάλο κόλπο των γκαράζ

Γενναία οικονομικά και πολεοδομικά μπόνους δίνει νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος σε όσους από τους ιδιώτες, κυρίως κατασκευαστές και εργολάβους, θέλουν να φτιάξουν υπόγεια γκαράζ-μαμούθ για επιχειρηματική εκμετάλλευση. Προϋπόθεση είναι ότι σε περίπτωση κινδύνου από φυσικές καταστροφές, σεισμό, πλημμύρα, μεγάλη φωτιά, ή άλλη έκτακτη ανάγκη ο χώρος θα εκκενώνεται από τα αυτοκίνητα για να φιλοξενήσει ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Με την ίδια μέθοδο ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μπορούν να αποκτήσουν υπόγειο γκαράζ κάτω από τον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας τους. Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που τέθηκε από χθες και για ένα μήνα σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να ακολουθήσει η ψήφισή του στη Βουλή, το οποίο αφορά σε «ρύθμιση θεμάτων που αφορούν Κατασκευές Δημοσίου Ενδιαφέροντος Προστασίας Ανθρώπων και Πραγμάτων (ΚΔΕΠΑΠ), για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών». Προβλέπεται, λοιπόν, ότι μπορούν να κατασκευάζονται «καταφύγια» προστασίας του πληθυσμού σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης με δημόσια είτε ιδιωτική χρηματοδότηση είτε μέσω συνεργασίας ή σύμπραξης μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών και να επακολουθήσει σύμβαση παραχώρησης και μίσθωσης του ακινήτου σε τρίτους. Δίνονται πολεοδομικά κίνητρα υπέρβασης του συντελεστή δόμησης και του νόμιμου όγκου των ακινήτων, εφόσον προορίζονται να γίνουν εγκαταστάσεις που σε κανονικές συνθήκες θα είναι ιδιωτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ σε έκτακτες συνθήκες θα αξιοποιούνται ως ΚΔΕΠΑΠ.
Οι υπόγειες κατασκευές με χρήση ΚΔΕΠΑΠ δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης των υπερκείμενων κτηριακών κατασκευών, είτε αυτές υλοποιούνται από εποπτευόμενα ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, είτε από ΝΠΙΔ και ιδιώτες. Ειδικότερα για τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις, που θα «βαφτιστούν» και «δημόσια καταφύγια» προβλέπεται: 1Επέκταση των υπόγειων χώρων πέραν της επιφάνειας κάλυψης μεγάλων δημοσίων κτισμάτων (συνεκτικά κτηριακά συγκροτήματα και κτηριακά κελύφη), στους υποχρεωτικά ακάλυπτους χώρους τους. 2Εκχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπογείου ΚΔΕΠΑΠ σε κοινόχρηστο ή κοινωφελή χώρο, με χρήση σταθμού οχημάτων Ι.Χ. ή άλλης χρήσεως, υπό την προϋπόθεση δυνατότητας εκκένωσής του εντός 12 ωρών εάν αυτό απαιτηθεί. 3Απαλλαγή κατά 30% του αναλογούντος ΦΠΑ της δομοστατικής κατασκευής των υπόγειων ορόφων των ΚΔΕΠΑΠ, προς όφελος του φορέα υλοποίησης.
4Για ΚΔΕΠΑΠ υλοποιούμενες από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ιδιώτες προβλέπονται επίσης:
α. Απαλλαγή κατά 20% από δημοτικά τέλη του ιδιοκτήτη είτε των ιδιοκτητών όλων των ακινήτων της συγκεκριμένης κτηριακής κατασκευής για περίοδο 5 ετών από την περάτωση του έργου.
β. Αντιπαροχή θέσεων επιπλέον χώρων στάθμευσης μέχρι 30% των αναλογούντων με βάση τη χωρητικότητα αιχμής του υπογείου ΚΔΕΠΑΠ (σ' αυτούς υπολογίζονται και οι θέσεις που προκύπτουν ως αντιστάθμισμα στη χρήση διόδων προσπέλασης μέσω pilotis ή υφιστάμενων υπογείων), στο φορέα κατασκευής του έργου, με δικαίωμα αγοράς ή ενοικίου των πρωτίστως από τους ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης κτηριακής κατασκευής.
5Για τις παραμεθόριες Περιφερειακές Ενότητες (πρώην νομοί συνορεύοντες με γειτονικές χώρες), των Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης, των Νήσων του Αιγαίου και της Κρήτης θεσπίζονται επιπλέον ειδικά κίνητρα με επιπλέον μέριμνα για πρόβλεψη τακτικών επιχορηγήσεων από ειδικούς κωδικούς για τις παραμεθόριες περιφέρειες, οι οποίες θα κατανέμονται στις οικείες παραμεθόριες περιφερειακές ενότητες.

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Παράταση ορισμένων προθεσμιών εφαρμογής διατάξεων του νόμου 4178/2013

Με υπουργική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Νίκου Ταγαρά, μετά από αιτήματα μηχανικών και πολιτών, παρατείνεται έως την καταληκτική ημερομηνία του νόμου 4178/2013 (Φεβρουάριος 2015) η αρχική ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών για δηλώσεις που έγιναν στην αρχή εφαρμογής του νόμου Ν.4178/2013.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ "Η ηλεκτρονική υποβολή όλων των δικαιολογητικών και στοιχείων που απαιτούνται για την οριστική ένταξη στο νόμο 4178/2013 είναι μια τομή στην διοίκηση, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια από την πλευρά του Μηχανικού και ως νέα διαδικασία το ΥΠΕΚΑ επιλέγει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της. Εν όψει δε της ολοκλήρωσης του πληροφοριακού συστήματος, παρέχεται μεγαλύτερη προθεσμία, πέραν της αρχικής ενδεικτικής προθεσμίας των έξι (6) μηνών που είχε παρασχεθεί, για την ηλεκτρονική υποδοχή των στοιχείων ώστε να μην υπάρχουν κενά και αμφιβολίες για την εφαρμογή των διατάξεων".
Σχετικά με το θέμα ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εφαρμογή του νόμου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης προχωρά. Το ΥΠΕΚΑ επένδυσε στη συνεργασία κράτους, μηχανικών και πολιτών για να υπάρξει καταγραφή αυθαιρέτων και αυθαιρεσιών. Η συνεργασία αυτή χρησιμοποιεί ένα πληροφοριακό σύστημα και μία βάση δεδομένων εξαιρετικής σημασίας για την Πολιτεία, η οποία, σε συνδυασμό με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που σύντομα θεσμοθετείται, δίνει τη δυνατότητα αποτύπωσης της πραγματικής, υπάρχουσας κατάστασης του δομημένου χώρου και βοηθά τον ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό».
Ειδικότερα, με την τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης η οποία υπεγράφη από τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά, προβλέπεται ότι ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στις διατάξεις του Ν.4178/2013.

Επίσης, με την ίδια Υπουργική Απόφαση προβλέπεται ότι τα στοιχεία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ή βρίσκονται σε αρχική υποβολή με πληρωμένο παράβολο, μεταφέρονται υποχρεωτικά στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 με προσαύξηση 1% ανά μήνα καθυστέρησης μετά την παρέλευση του Α εξαμήνου εφαρμογής του Ν. 4178/2013, το οποίο είχε οριστεί ως προθεσμία μεταφοράς. 

Η εγκύκλιος με τις οδηγίες για τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα - Παραδείγματα

Την εγκύκλιο με τις αναλυτικές οδηγίες για την επιβολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα έδωσε στη δημοσιότητα ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Προηγήθηκε η δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων στο ΦΕΚ, που καθορίζουν τη μορφή του νέου εντύπου Ε41, αλλά και τις λεπτομέρειες για τον καθορισμό του χρόνου κτήσης της ακίνητης περιουσίας.
Όλη η εγκύκλιος και παραδείγματα ΕΔΩ 
Η εγκύκλιος με αριθμό (ΠΟΛ 1122) αναφέρει μεταξύ άλλων: 
 
* Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 15% σε φυσικό πρόσωπο που μεταβιβάσει από 1.1.2014 με επαχθή αιτία (με αντάλλαγμα) ακίνητη περιουσία. 
 
Στην έννοια της ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνεται το ακίνητο ή το ιδανικό μερίδιο αυτού, το εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου ή ιδανικό μερίδιο αυτού, καθώς και οι συμμετοχές οι οποίες έλκουν άνω του 50% της αξίας τους άμεσα ή έμμεσα από ακίνητη περιουσία.
 
Κριτήριο για την επιβολή του φόρου υπεραξίας είναι το εισόδημα που προκύπτει από την υπεραξία της μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας να μην συνιστά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
 
* Δεν προκύπτει φόρος υπεραξίας εάν η μεταβίβαση διενεργείται από εργολάβους οικοδομών, από άτομα που διενεργούν συστηματικά πωλήσεις ακινήτων (μέσα στη διάρκεια δύο ετών τρεις και άνω πωλήσεις) ή ακόμη και σε περίπτωση μεμονωμένης ή συμπτωματικής πράξης που αποβλέπει στην επίτευξη κέρδους, οπότε το εισόδημα που προκύπτει συνιστά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. 
 
«Τα παραπάνω προκύπτουν αποκλειστικά και μόνο από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή, η οποία ενσωματώνεται στο κείμενο του συμβολαίου» αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος
 
* Για την επιβολή του φόρου υπεραξίας, δεν ενδιαφέρει ο τρόπος απόκτησης της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή αν η ακίνητη περιουσία ή τα ιδανικά μερίδια αυτής ή το εμπράγματο δικαίωμα επί ακίνητης περιουσίας ή το ιδανικό μερίδιο αυτού κτλ αποκτήθηκε με επαχθή αιτία (με αντάλλαγμα), αν ανεγέρθηκε, αν αποκτήθηκε με χαριστική αιτία (δωρεά, γονική παροχή) ή με οποιαδήποτε άλλη αιτία (πχ κληρονομιά, χρησικτησία, κτλ). 
 
Αρκεί η απόκτησή του με οποιαδήποτε αιτία μετά την 1/1/1995.
 
* Δεν θεωρούνται κτήσεις, οι πράξεις διανομής, σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, συνένωσης ακινήτων με ανταλλαγή, οι οποίες δεν επιφέρουν καμίας μορφής μεταβίβαση εμπράγματου δικαιώματος.
 * Δεν θεωρούνται μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας (και ως εκ τούτου δεν επιβάλλεται σε αυτές φόρος υπεραξίας), 
 
α) η μεταγραφή τελεσίδικης δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται δικαίωμα κυριότητας επί ακινήτου στον εντολέα λόγω υπερβάσεως της εντολής από τον εντολοδόχο. 
 
β) η μεταγραφή δικαστικής απόφασης με την οποία ακυρώνεται λόγω εικονικότητας σύμβαση μεταβίβασης ακινήτου. 
 
γ) η ανταλλαγή ποσοστών ακίνητης περιουσίας επί κτηθέντων λόγω κληρονομικής διαδοχής ή γονικής παροχής ή από συζύγους κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης
 
δ) η αυτούσια διανομή ή συνένωση ακινήτων ή πράξη σύστασης ορίζοντας ή κάθετης ιδιοκτησίας, εφόσον δεν μεταβάλλονται τα ποσοστά συνιδιοκτησίας ανά συνιδιοκτήτη. Στην περίπτωση αυτή, δεν θεωρείται ότι υπάρχει μεταβίβαση, ακόμη και όταν συντρέχει διαφορά μεταξύ φυσικής και ιδανικής μερίδας.
 
ε) η επικύρωση ανώμαλων δικαιοπραξιών, οι οποίες έχουν ήδη συμπεριληφθεί στις φορολογητέες μεταβιβάσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 41.
 
Ειδικά για οριστικά συμβόλαια που καταρτίζονται σε εκτέλεση προσυμφώνων που έχουν υπογραφεί μέχρι 31/12/2013 και εντός δύο ετών από την κατάρτιση των προσυμφώνων, γίνεται δεκτό ότι δεν υπάγονται σε φόρο υπεραξίας εφόσον και ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με βάση τους συντελεστές που ίσχυαν κατά το χρόνο σύνταξης των προσυμφώνων.
 
Στην εγκύκλιο, περιλαμβάνονται παραδείγματα για την καλύτερη κατανόηση του καινούργιου φόρου. 
 
Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Παράθυρο νομιμοποίησης αυθαίρετων στον αιγιαλό διαφαίνεται στο σ/ν του ΥΠΟΙΚ υπό διαβούλευση

Παράθυρο για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών στον αιγιαλό και την παραλία υπό προϋποθέσεις και ύστερα από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ανοίγει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση και προβλέπει τη δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων.
Μέχρι σήμερα αυθαίρετα σε καταπατημένες εκτάσεις δεν μπορούσαν να υπαχθούν σε νόμο για τακτοποίηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", πάνω από 70.000 αυθαίρετες κατασκευές που εκτιμάται ότι έχουν ανεγερθεί παράνομα στον αιγιαλό, μπορούν υπό προϋποθέσεις να νομιμοποιηθούν. Η Αττική, η Πελοπόννησος και η Εύβοια έχει μετατραπεί σε άντρο καταπατητών καθώς στις περιοχές αυτές εντοπίζονται τα 4 στα 10 χρονίως καταπατημένα ακίνητα πανελλαδικά. Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση να τακτοποιήσει αυτά ακριβώς τα ακίνητα δίνοντας τη δυνατότητα στους καταπατητές να τα εξαγοράσουν, εφόσον τα έχουν στην κατοχή τους για τουλάχιστον 20 χρόνια χωρίς διακοπή, έως και τις 31-12-2013. Το δικαίωμα εξαγοράς δεν αφορά όσους καταπάτησαν ακίνητα μετά το 1993 καθώς δεν συμπληρώνουν 20ετία. Για αυτούς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για να αποβληθούν από τα παράνομα ακίνητα. Αν και το νομοσχέδιο θέτει ως προϋπόθεση η νομιμοποίηση να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που οι αυθαίρετες κατασκευές εξυπηρετούν επιχειρηματικούς, δημόσιους και ερευνητικούς σκοπούς, εντούτοις είναι κοινό μυστικό ότι πάνω στο κύμα έχουν ανεγερθεί χιλιάδες παράνομες εξοχικές κατοικίες.

Δείγμα της έκτασης του προβλήματος είναι ότι μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί 2.540 χρονίως καταπατημένα ακίνητα, που ισοδυναμούν με μια έκταση 23.000 στρεμμάτων, 4 φορές με εκείνη του ακινήτου του Ελληνικού. Στη Βόρεια Ελλάδα, πρώτη στις καταπατήσεις είναι η Σέρρες όπου τα κατεχόμενα φτάνουν τα 2.800, ακολουθούμενη από την Κοζάνη με 2.000. Για πολλά από τα κατεχόμενα ακίνητα επιχειρήθηκε και στο παρελθόν η τακτοποίησή τους μέσω εξαγοράς αλλά η διαδικασία ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο της νομικής κατάστασης και των 72.000 κρατικών ακινήτων που έχει στα χέρια της η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) εκπονεί ένα σχέδιο για την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας, προκειμένου να καταστούν αξιοποιήσιμα. "Το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης έχει ένα χρονικό ορίζοντα 6-7 ετών προκειμένου να αποτυπωθεί σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο το σύνολο και των 72.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ", αναφέρει μεταξύ άλλων στην εφημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Γρ. Δούνης.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιχειρείται να γίνει οριοθέτηση του αιγιαλού με βάση τα υπόβαθρα του Κτηματολογίου. Ωστόσο, αναμένεται να έρθουν στην επιφάνεια μεγάλα ιδιοκτησιακά θέματα και να προκληθούν δικαστικές διαμάχες μεταξύ ιδιωτών και ελληνικού δημοσίου.


Πηγή: real.gr & tanea.gr

Eξόφληση του φόρου κληρονομιάς με εκχώρηση ακινήτου στo δημόσιο

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου κληρονομιάς με εκχώρηση της πλήρους κυριότητας ακινήτου στο δημόσιο.

Συγκεκριμένα, παρέχεται πλέον η δυνατότητα μεταβίβασης στο Δημόσιο, της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, χωρίς τον ισχύοντα περιορισμό της υπό τροποποίηση διάταξης, που προβλέπει  ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του υπό παραχώρηση ακινήτου  να έχει περιέλθει στους κληρονόμους από την κληρονομιά.

Το προς μεταβίβαση κληρονομιαίο ή άλλο ακίνητο, θα πρέπει  να βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και να μη βαρύνεται  με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος (προσημείωση, υποθήκη κ.λπ.).

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία εξόφλησης του φόρου  και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Συμβολαιογράφοι: ζητάνε την αναστολή του φορολογικού πλαισίου της υπεραξίας των ακινήτων

Η συνεχιζόμενη δυστοκία στην έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών αποφάσεων και πράξεων για την υπεραξία των ακινήτων εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους τόσο για τα συμφέροντα των φορολογούμενων όσο και για την "υπόθεση"του ελληνικού ακινήτου γενικότερα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

Κατόπιν αυτών, οι Έλληνες συμβολαιογράφοι, "εφιστούν την ιδιαίτερη προσοχή στην ηγεσία και την διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών επαναφέροντας το αίτημά τους για αναστολή του φορολογικού πλαισίου της υπεραξίας των ακινήτων, για χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί σε περίπτωση που κρίνεται ανέφικτη η άμεση εφαρμογή του".

Σημειώνεται ότι  "η ψήφιση των διατάξεων του Ν. 4254/2014 για τα θέματα φορολογίας υπεραξίας από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας με επαχθή αιτία, σκόρπισε αισιοδοξία στον Έλληνα πολίτη, ότι επιτέλους θα μπορέσει να διαχειρισθεί την εκποίηση ακινήτων του για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών του"

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Σε ψηφιακή μορφή όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στα Κτηματολογικά Γραφεία

O Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε την απόφαση για υποχρεωτική ηλεκτρονική τήρηση του αρχείου τίτλων, διαγραμμάτων και λοιπών δικαιολογητικών, που υποβάλλονται με τις αιτήσεις εγγραφής στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας.
Μέχρι σήμερα, υφίσταται μόνο η υποχρέωση των Προϊσταμένων των Κτηματολογικών Γραφείων να τηρούν το αρχείο των εγγράφων που συνοδεύουν τις αιτήσεις εγγραφής σε αναλογική μορφή.

Οδεύοντας όμως, στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου και ενόψει της μετάβασης στο νέο καθεστώς λειτουργίας των οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων, με την πλήρη ψηφιοποίηση των συναλλαγών με τα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας, το ΥΠΕΚΑ προχωρά στην υλοποίηση της ηλεκτρονικής τήρησης των ψηφιοποιημένων εγγράφων στην ενιαία, περιγραφική Βάση Δεδομένων του Εθνικού Κτηματολογίου, που φυλάσσεται κεντρικά με ευθύνη της εταιρεία «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΚΧΑ Α.Ε.)».
Το ηλεκτρονικό αυτό αρχείο περιλαμβάνει την ψηφιακή αποτύπωση των πρωτοτύπων εγγράφων, υπό την εποπτεία και ευθύνη του Προϊσταμένου του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου, σύμφωνα με Εγχειρίδιο Διαδικασίας Σάρωσης, το οποίο και αποστέλλει στα Κτηματολογικά Γραφεία η εταιρεία «ΕΚΧΑ Α.Ε.».
Με αυτή την απόφαση, τα συνολικά 103 λειτουργούντα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας αναλαμβάνουν την υποχρέωση, εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευσή της, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως προμήθεια εξοπλισμού σάρωσης, προκειμένου να είναι σε θέση να τηρούν το ηλεκτρονικό τους αρχείο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η ΕΚΧΑ Α.Ε.

Σε δήλωσή του, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε :
«Για πρώτη φορά στη χώρα, θα καταγράφεται υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των εγγράφων και χαρτών για όλες τις δικαιοπραξίες, όπου λειτουργούν Κτηματολογικά γραφεία. Από την εποχή της χειρόγραφης αρχειοθέτησης των εμπράγματων δικαιωμάτων των ακινήτων, οδεύουμε πλέον στη νέα εποχή, με πλήρη, ψηφιακά άρτια και διαρκώς ενημερούμενη βάση δεδομένων, για όλα τα ακίνητα της ελληνικής επικράτειας. Οι 103 περιοχές στις οποίες λειτουργούν Κτηματολογικά γραφεία, ανοίγουν το παράθυρο για τη δημιουργία ενός πλήρως αυτοματοποιημένου Εθνικού Κτηματολογικού Συστήματος Πληροφοριών, βασικού εργαλείου για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης της χώρας.»

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Αγορά συντελεστή δόμησης η τράπεζα Γης

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται στο ΥΠΕΚΑ -και όχι το Υπουργείο Οικονομικών- η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που θα καθορίσει τον τρόπο αποϋλοποίησης των δικαιωμάτων Γης.

Όλη η προεργασία έχει ολοκληρωθεί, με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να θέλει να διατηρήσει την τράπεζα Γης -που θεσμοθετήθηκε το καλοκαίρι- εντός των τειχών, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο έργο επί υπουργείας Σταύρου Καλαφάτη.

Για την ακρίβεια οι αρμόδιοι θα λειτουργήσουν με βάση τον αλγόριθμο που έχει χρησιμοποιηθεί στη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης. Στον υφιστάμενο τύπο ενδέχεται να υπεισέλθουν παράμετροι, που θα αποτύπωναν με μεγαλύτερη ακρίβεια την μετατροπή του δικαιώματος σε τίτλο προκαθορισμένης αξίας, που θα είναι ανταλλάξιμος με αντίστοιχο δικαίωμα σε άλλη περιοχή της χώρας.

Στη βάση αυτή τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν είναι
• ο καθορισμός των Ζωνών Υποδοχής στους δήμους, που προβλέπει το νομοθέτημα για την ιδιωτική πολεοδόμηση μέσα στο 2015 καθώς και
• πιθανή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών.

Ηδη από το φθινόπωρο του 2013, το υπουργείο Οικονομικών έχει έλθει σε συμφωνία με την τρόϊκα για πάγωμα των αντικειμενικών αξιών μέχρι το 2016, αν και πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο μιλούν για νέες αντικειμενικές μέσα στο 2015. Μια τέτοια εξέλιξη, με βάση τα θεμελιώδη της Οικονομίας, θα οδηγούσε σε πτώση τις αξίες σε πολλές περιοχές και νέες αναταράξεις στην αγορά ακινήτων.

Δεν εξαντλούνται όμως στον καθορισμό της αξίας ανταλλαγής οι επιπτώσεις μιας πιθανής αναπροσαρμογής των αξιών στα περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτών. Η μεγάλη επίπτωση θα υπάρξει στα θεσμικά χαρτοφυλάκια και δη εκείνα των τραπεζών και των εταιρειών leasing, που είναι συνδεδεμένα με τραπεζικά δάνεια.

Ενόψει της εφαρμογής της Solvency II από το 2015, οι τράπεζες ενδέχεται να δουν να μεγαλώνουν οι τρύπες από το χρέος που έχει κάλυψη από υποθήκες, με αλυσιδωτές παρενέργειες.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικός ρόλος της εφαρμογής της τράπεζας Γης, είναι η εξυγείανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, καθώς τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία μιας τέτοιας τράπεζας, προέρχονται από πλειστηριασμούς ακινήτων.

Ερωτήματα πάντως εγείρονται από την επιλογή του ΥΠΕΚΑ, να μην δημιουργηθούν τράπεζες γης υπό την εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγή:ered.gr

Αλλαγές στις πωλήσεις ακινήτων

Νέα δήλωση με αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα θα πρέπει να υποβάλλουν οι πωλητές πριν από την σύνταξη των συμβολαίων και να υπολογίζουν τον φόρο υπεραξίας σύμφωνα με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τη Δευτέρα. Μάλιστα η δήλωση υποβάλλεται ακόμη κι αν δεν προκύπτει υπεραξία ή όταν αυτή θεωρείται μηδενική, όπως ισχύει για όσους έχουν αποκτήσει ακίνητο πριν από το το 1995.
Η δήλωση υπογεγραμμένη από τον συμβολαιογράφο υποβάλλεται σε τρία αντίτυπα εκ των οποίων το ένα παραμένει στην Εφορία , ενώ τα δύο υπόλοιπα επιστρέφονται θεωρημένα για να συμπεριληφθούν στην συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης. Ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ελέγχει και να βεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων, να θεωρεί την δήλωση και να αποδίδει τον φόρο υπεραξίας που προκύπτει με τραπεζική επιταγή εντός πέντε ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου.
Πιο αναλυτικά η δήλωση περιλαμβάνει τα στοιχεία του πωλητή, του συμβολαιογράφουπου καταρτίζει την συμβολαιογραφική πράξη και θα διενεργήσει την παρακράτηση και την απόδοση του φόρου, τα στοιχεία του αγοραστήτο χρόνο και την αξία κτήσης και μεταβίβασης, το είδος της ακίνητης περιουσίας ή των ιδανικών μεριδίων αυτής ή του εμπράγματου δικαιώματος, τα έτη διακράτησης, τους συντελεστές και τον υπολογισμό του φόρου. Ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ελέγχει και να βεβαιώνει την ακρίβεια των ανωτέρω στοιχείων καθώς και να θεωρεί τη δήλωση, δεν έχει, όμως, ευθύνη για όσα στοιχεία δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του και δεν περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο που συντάσσει. Αν με το ίδιο συμβόλαιο μεταβιβάζονται περισσότερα εμπράγματα δικαιώματα, ο φορολογούμενος (πωλητής) υποβάλλει μία δήλωση στην οποία θα περιγράφονται τα ανωτέρω στοιχεία που αφορούν το κάθε δικαίωμα.
Αν με το ίδιο συμβόλαιο περισσότερα πρόσωπα (πωλητές) μεταβιβάζουν, υποβάλλεται από το καθένα χωριστή δήλωση. Η δήλωση παραλαμβάνεται από υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. (ή του Γ.Ε.Φ.) της έδρας του συμβολαιογράφου.
Με την ίδια απόφαση και όσον αφορά τον προσδιορισμό της τιμής κτήσης διευκρινίζονται τα ακόλουθα :
  • Σε περιπτώσεις πράξεων σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας χωρίς μεταβολή του δικαιώματος που αντιστοιχεί στο μεταβιβάζοντα πριν από τις πράξεις αυτές, ως χρόνος κτήσης θεωρείται αντίστοιχα ο χρόνος απόκτησης του αρχικού δικαιώματος.
  • Σε περιπτώσεις που μετά την κύρωση των οικείων πράξεων εφαρμογής μεταβιβάζονταιοικόπεδα, τα οποία έχουν αποκτηθεί είτε ως οικόπεδα, είτε ως αγροτεμάχια με οποιοδήποτε τίτλο κτήσης, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος κύρωσης της πράξης εφαρμογής.
  • Σε περιπτώσεις που μετά την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης ή την έκδοση της αντίστοιχης διοικητικής πράξης καθορισμού των ορίων οικισμού μεταβιβάζονται οικόπεδα, τα οποία έχουν αποκτηθεί είτε ως οικόπεδα, είτε ως αγροτεμάχια με οποιοδήποτε τίτλο κτήσης, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης ή έκδοσης της αντίστοιχης διοικητικής πράξης καθορισμού των ορίων οικισμού.
  • Σε περιπτώσεις κτήσης ακινήτου αιτία θανάτου ή δωρεάς εν ζωή–γονικής παροχής, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος επαγωγής της κληρονομίας ή ο χρόνος κατάρτισης του συμβολαίου δωρεάς εν ζωή – γονικής παροχής, ακόμη και στις περιπτώσεις που συνέτρεχε νόμιμος λόγος μετάθεσης του χρόνου γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης.
Πηγή: imerisia.gr

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Aλλαγές για αυθαίρετα και τα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου

Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να εξασφαλίσει χρήματα, θέτει σε εφαρμογή σχέδιο σκούπα για τα αυθαίρετα και τα καταπατημένα με στόχο να μπουν στα ταμεία του Κράτους από 250 ως 300 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι με το νέο νόμο όσοι έχουν στην κατοχή τους καταπατημένες εκτάσεις, είτε αυτές περιέχουν κτίσμα είτε όχι, αλλά και όσοι έχουν στην κατοχή τους αυθαίρετο στα όρια του αιγιαλού μπορούν πλέον να εξαγοράσουν το ακίνητο και να το νομιμοποιήσουν.
Τι ισχύει για όσους έχουν καταπατημένο ακίνητο που ανήκει στο δημόσιο
Για όσους έχουν καταπατημένο ακίνητο που ανήκει στο δημόσιο, το τίμημα για την εξαγορά του θα ανέρχεται στη χαμηλότερη αντικειμενική αξία του δημοτικού διαμερίσματος που βρίσκεται το ακίνητο. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς περίπου 28.000 άτομα έχουν καταπατήσει κάποια δημόσια έκταση. Για παράδειγμα εάν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με αντικειμενική αξία τα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό και η χαμηλότερη τιμή ζώνης της περιοχής είναι στα 600 ευρώ τότε η εξαγορά θα γίνει στη δεύτερη και χαμηλότερη τιμή, δηλαδή στα 600 ευρώ.
Ποια είναι η διαδικασία για την εξαγορά του ακινήτου από το Δημόσιο
Όσοι θέλουν να εξαγοράσουν το ακίνητο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση εντός ενός έτους από τη δημοσίευση του νόμου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι καταπατητές να έχουν στην κατοχή τους το ακίνητο τουλάχιστον 20 χρόνια χωρίς διακοπή και μέχρι την 31-12-2013. Για όσους δεν υποβάλουν αίτηση ο νόμος προβλέπει από διοικητική αποβολή μέχρι πρόστιμο για την αυθαίρετη χρήση του ακινήτου.
Ποια ακίνητα μπορούν να εξαγορασθούν
  • Αστικά ακίνητα
Για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, έκταση μέχρι πέντε στρέμματα. Για περιοχές που βρίσκονται μέσα σε σχέδιο πόλης ή για οικισμούς που προϋφίστανται του έτους 1923, έκταση ίση με το ελάχιστο εμβαδόν αρτίου, κατά κανόνα ή παρέκκλιση, και οικοδομήσιμου οικοπέδου κατά το οικείο σχέδιο πόλεως. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η εξαγορά συνεχόμενης έκτασης, εφόσον αυτή καλύπτεται από μόνιμα κτίσματα.
  • Αγροτικά ακίνητα
Είναι δυνατή η εξαγορά περισσότερων του ενός ακινήτου από τον ίδιο κάτοχο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εξαγοραζομένων εκτάσεων δεν υπερβαίνει τα είκοσι στρέμματα. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς η αγορά του οικοπέδου από μόνο του δεν νομιμοποιεί το αυθαίρετο κτίσμα που βρίσκεται μέσα σε αυτό. Ο ιδιοκτήτης εντός προθεσμίας 12 μηνών από την έκδοση της απόφασης εξαγοράς, ο αιτών οφείλει να υποβάλει αίτηση νομιμοποίησης ή τακτοποίησης των κτισμάτων, επί ποινή ανάκλησης της απόφασης εξαγοράς. Η πληρωμή θα γίνεται σε διμηνιαίες δόσεις των τουλάχιστον 800 ευρώ ή εφάπαξ.
Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται για τις εκτός σχεδίου περιοχές, η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς. Για τις εντός σχεδίου περιοχές λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη αντικειμενική αξία του οικείου Διαμερίσματος. Εφόσον στα ακίνητα υπάρχει κτίσμα η αντικειμενική αξία που προκύπτει προσαυξάνεται κατά ποσοστό 20%. Βέβαια οι καταπατητές εν συνεχεία θα πρέπει να νομιμοποιήσουν και το αυθαίρετο κτίσμα.
Θα υπάρχουν και εκπτώσεις
Έκπτωση 10% μέχρι 100.000 ευρώ εφόσον υφίσταται κτίσμα έως 120 τ.μ., ή 140 τ.μ., σε περίπτωση πολυτέκνου, το οποίο αποτελεί την πρώτη και μόνη κατοικία του αιτούντος ή ο ίδιος ο αιτών ή προστατευόμενο μέλος της οικογενείας του είναι ανάπηρος σε ποσοστό 80% και άνω.
Πως θα γίνεται η εξωδικαστική επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών
Προβλέπεται η συμβιβαστική επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ ιδιωτών και ελληνικού Δημοσίου. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει ασκηθεί αγωγή εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση.
Αφορά σε διεκδικούμενες εκτάσεις για τις οποίες ο ιδιώτης έχει συνεχόμενους τίτλουςπου ανάγονται από το 1926 και πριν και έχουν εμβαδόν τουλάχιστον 50 στρέμματα, για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και 20 στρέμματα, για ακίνητα εντός σχεδίου πόλης. Η δικαστική διαφορά τερματίζεται είτε με την αυτούσια διανομή του επίδικου ακινήτου, κατά 50% μεταξύ των διαδίκων, είτε με την καταβολή σε χρήμα της εμπορικής αξίας του 50% του ακινήτου από τον ιδιώτη στο δημόσιο.
Με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συστηματική δουλειά που έγινε από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, τα συναρμόδια Υπουργεία για τα ζητήματα Αιγιαλού: Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού και Ναυτιλίας & Αιγαίου, που συνεργάστηκαν εποικοδομητικά καθώς και την εταιρία Κτηματολόγιο ΑΕ, η ηλεκτρονική υποδομή της οποίας, αξιοποιείται επωφελώς για όλη την χώρα.
Πηγή: iefimerida.gr

Φόρος Υπεραξίας: έτοιμες οι αποφάσεις, δαιδαλώδης όμως η διαδικασία...

Νεύρωση θα προκαλέσει σει χιλιάδες φορολογούμενους και συμβολαιογράφους η δυσχερέστατη διαδικασία υποβολής της δήλωσης και πληρωμής του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με νέα απόφαση καθορίζει μια άκρως πολύπλοκη διαδικασία υποβολής δήλωσης και απόδοσης του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

Πρωταγωνιστές πωλητές, αγοραστές και συμβολαιογράφοι.
-Ο φορολογούμενος που μεταβιβάζει ακίνητη περιουσία, δηλαδή ο πωλητής, υποχρεούται, πριν τη σύνταξη του συμβολαίου, να δηλώνει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν τον προσδιορισμό του φόρου υπεραξίας. Η δήλωση περιλαμβάνει τα στοιχεία του ίδιου του πωλητή, του συμβολαιογράφου που καταρτίζει την συμβολαιογραφική πράξη και θα διενεργήσει την παρακράτηση και την απόδοση του φόρου, τα στοιχεία του αγοραστή, τον χρόνο και την αξία κτήσης και μεταβίβασης, το είδος της ακίνητης περιουσίας, τα έτη διακράτησης, τους συντελεστές και τον υπολογισμό του φόρου.
-Ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ελέγχει και να βεβαιώνει την ακρίβεια των ανωτέρω στοιχείων καθώς και να θεωρεί τη δήλωση, δεν έχει, όμως, ευθύνη για όσα στοιχεία δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του και δεν περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο που συντάσσει.
-Η δήλωση, υπογεγραμμένη από τον συμβολαιογράφο και τον πωλητή υποβάλλεται σε 3 αντίτυπα, από τα οποία το πρώτο παραμένει στη Δ.Ο.Υ., και τα υπόλοιπα αντίτυπα επιστρέφονται θεωρημένα.
-Την ίδια ημέρα ή το αργότερο την επόμενη ημέρα της σύνταξης του συμβολαίου ο συμβολαιογράφος πρέπει να καταχωρεί σε ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος TAXISnet τον ΑΦΜ του πωλητή, τον αριθμό και την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου, το ποσό της υπεραξίας επί του οποίου υπολογίζεται ο φόρος, τη Δ.Ο.Υ. παραλαβής της δήλωσης, τον αριθμό της δήλωσης και το φορολογικό έτος που αφορά.
-Θεωρημένο αντίγραφο της δήλωσης πρέπει να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο.

-Ο φόρος που παρακρατείται από το συμβολαιογράφο με τη σύνταξη του συμβολαίου πρέπει να αποδίδεται από αυτόν με τραπεζική επιταγή που οφείλει να έχει ήδη εκδώσει κατά το χρόνο σύνταξης του συμβολαίου ο πωλητής σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου, η οποία κατατίθεται αποκλειστικά στην τράπεζα έκδοσης της τραπεζικής επιταγής.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα σε όλα τα ακίνητα της χώρας

Αυθαίρετα χαρακτηρίζονται όσα δεν δηλωθούν
Aνοίγει ο δρόμος για το ηλεκτρονικό "φακέλωμα" όλων των κτιρίων της χώρας, το οποίο θα βρίσκεται σε μόνιμη διασύνδεση με το Kτηματολόγιο, τη ΔEH και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Oικονομικών, προκειμένου να γίνονται και ανάλογοι φορολογικοί έλεγχοι.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά την αποστολή του Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Eπικρατείας, εντός της επόμενης δεκαετίας θα πρέπει όλα τα κτίρια της χώρας να αποκτήσουν ψηφιακή ταυτότητα, καταγράφοντας σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα τα δεδομένα των ακινήτων, από την άδεια έως όλες τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί.
Mάλιστα, όσα κτίρια δεν δηλωθούν, θα θεωρούνται και θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες οι σχετικές κυρώσεις που ισχύουν και σήμερα, ενώ προβλέπονται ποινικές και οικονομικές κυρώσεις για όσους μηχανικούς συμπληρώσουν ψευδή στοιχεία στην ταυτότητα κτιρίου.

 Kάθε νέο κτίριο θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει ηλεκτρονική ταυτότητα. Σε ό,τι αφορά στα υφιστάμενα, όσα κτίρια ή ιδιοκτησίες ενταχθούν στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα (4178/2013 ή έχουν ενταχθεί στους νόμους 4014/2011 και 3843/2010) οφείλουν να ολοκληρώσουν την ταυτότητα του κτιρίου μέσα σε πέντε χρόνια. Όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων τροφοδοτούν αυτομάτως το πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας του κτιρίου και δεν χρειάζεται επανυποβολή.Στη ρύθμιση εντάσσονται όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, πλην των τακτοποιημένων αυθαιρέτων, προβλέποντας την υποχρεωτική συμπλήρωση της ταυτότητας ύστερα από κάθε μεταβίβαση και περιοδικούς ελέγχους.
Eπίσης, θα ενημερώνεται από τον αρμόδιο μηχανικό για οποιαδήποτε εργασία στο κτίριο η οποία απαιτεί άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Mε τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, η βεβαίωση μηχανικού και το Πιστοποιητικό Eνεργειακής Aπόδοσης αντικαθίστανται από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Kτιρίου ή Iδιοκτησίας, καθώς θα αποτελούν μέρος του.
Στις πολυκατοικίες μπορούν μαζί όλοι οι ιδιοκτήτες να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Ωστόσο, εάν δεν συμφωνεί η πλειονότητα των ενοίκων, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία της Hλεκτρονικής Tαυτότητας Kτιρίου για το διαμέρισμά του.
Περιοδικοί έλεγχοιKρίσιμο θέμα στην εξέλιξη υλοποίησης του έργου αποτελούν οι έλεγχοι. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, προβλέπονται περιοδικοί έλεγχοι από μηχανικό, κάθε οκτώ χρόνια για κτίρια συνάθροισης κοινού, βιομηχανίες - βιοτεχνίες, πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων, εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές και κάθε δέκα χρόνια για τις κατοικίες, τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά καταστήματα, τους γραφειακούς χώρους, τα κτίρια εκπαίδευσης και υγείας και τα σωφρονιστικά καταστήματα.
Eνώ κάθε 15 χρόνια θα γίνεται έλεγχος για χώρους αποθήκευσης, στάθμευσης αυτοκινήτων και λοιπές χρήσεις. H ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου αποτελεί αίτημα 25 χρόνων του τεχνικού κόσμου, το οποίο υλοποιεί το YΠEKA σε συνεργασία με το TEE. Δεν αφορά τα σχέδια της μελέτης, αλλά την πραγματική, σε κάθε χρονική στιγμή, αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης του ακινήτου. Mάλιστα, μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα αποτελέσει βασικό, συστατικό στοιχείο της αγοράς ακινήτων.
Ποιοι έχουν υποχρέωση συμπλήρωσης της Tαυτότητας των Kτιρίων
-Iδιωτικά Kτίρια εντός 10ετίας
-Δημόσια Kτίρια εντός 10ετίας
-Kτίρια που έχουν υπαχθεί στο ν. 3843/2010, στο ν. 4014/2011και στο ν. 4178/2013 εντός πενταετίας
H ενημέρωση της ταυτότητας κτιρίου πραγματοποιείται υποχρεωτικώς
-Mετά από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας για την οποία απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή
-Mετά από κάθε περιοδικό έλεγχο
Πώς ορίζεται η περιοδικότητα των ελέγχωνMετά την έκδοση των Πιστοποιητικών Πληρότητας (μετά την πρώτη συμπλήρωση) για την τήρηση της ταυτότητας κτιρίου θεσπίζονται περιοδικοί έλεγχοι. H περιοδικότητα των ελέγχων της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας γίνεται από μηχανικό υποχρεωτικά και σύμφωνα με την κατηγορία χρήσης του κτιρίου ως εξής:
Kάθε 8 έτη
A. Kτίρια συνάθροισης κοινού
B. Bιομηχανία, Bιοτεχνία
Γ. Πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων
Δ. Eμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές
Kάθε 15 έτη
A. Aποθήκευση
B. Στάθμευση αυτοκινήτων
Γ. Λοιπές χρήσεις
Kάθε 10 έτη
A. Kτίρια με χρήση κατοικίας. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα
B. Eμπόριο
Γ. Γραφεία
Δ. Eκπαίδευση
E. Yγεία και κοινωνική πρόνοια
ΣT. Σωφρονισμός
Eλεγχος Kατασκευών
H υποχρέωση συμπλήρωσης της Tαυτότητας του Kτιρίου σε κάθε μεταβίβαση, ο περιοδικός έλεγχος και η ενημέρωση αυτής αποτελούν τον μόνιμο και διαρκή τρόπο παρακολούθησης των κατασκευών.

Mε ηλεκτρονική διαδικασία αυτομάτως από σχετικούς ελέγχους διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων της EKXA A.E., της ΔEH A.E. και του υπουργείου Oικονομικών, θα διαπιστώνεται η παράλειψη αρχικής συμπλήρωσης, ενημέρωσης ή περιοδικής συμπλήρωσης της Tαυτότητας του Kτιρίου. Tότε θα επιβάλλονται κυρώσεις έως την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών που θα αποδεικνύουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί αυθαίρετες κατασκευές σε αυτά.



Πηγή: Απόσπασμα άρθρου από imerisia.gr

Ν.4178/13: η αμοιβή στατικής επάρκειας περιέχει έλεγχο σε στατικά και δυναμικά φορτία

Μια πολύ χρήσιμη διευκρίνιση για το προσδόκιμο ύψος της αμοιβής:
Οι δηλώσεις του Ν.4014/11 που μεταπήδησαν στον Ν.4178/13, αλλά και οι νέες-του τελευταίου νόμου "Καλαφάτη"- οι οποίες χρήζουν ελέγχου επάρκειας (ειδικά κτίρια κλπ) υπόκεινται σε προσδιορισμό του ύψους της αμοιβής με την-γνωστή και μη εξαιρετέα- "ελεύθερη διαπραγμάτευση".

Παρόλα αυτά ένας "μπούσουλας" υπάρχει και πρέπει να υπάρχει για τον καθορισμό της ελάχιστης νόμιμης αμοιβής μελέτης. Είναι απαραίτητο, αν και η έκπτωση είναι αναπόφευκτη , να ξέρουμε πώς υπολογίζεται η αμοιβή του ελέγχου.

Το θέμα είναι εξειδικευμένο για όσους κατέχουν από φορολογικά αδειών, αλλά να τονίσουμε ότι απαιτείται αμοιβή για έλεγχο υπάρχοντος σε στατικά και σε δυναμικά φορτία. Πάνω σε αυτή την αμοιβή θα υπολογιστεί άλλωστε και το ΤΣΜΕΔΕ που κρατείται και πληρώνεται επί της νόμιμης αμοιβής υπέρ του ταμείου. Επειδή αυτά τα φορολογικά τα συντάσσει συνήθως ο Μηχανικός που έχει χρεωμένη τη δήλωση και ενδεχομένως ο στατικός να συμπληρώνει την ομάδα, επειδή δε τα φορολογικά αυτά δεν ελέγχονται ως προς την ορθότητά τους από φοροτεχνικό υπάλληλο ΥΔΟΜ, θέλει προσοχή η πρώτη προσέγγιση.




Η παρατήρηση γίνεται για τους συναδέλφους στατικούς που οφείλουν να ολοκληρώσουν στατικά ελέγχων για υποθέσεις αυθαιρέτων. Το γεγονός ότι για μια υπέρβαση περιορισμένη ενδέχεται να ελέγξουν όλο το κτίριο ενδέχεται να δώσει μια σοβαρή (νόμιμη) αμοιβή, ακόμη και κατά πολύ μεγαλύτερη αυτής του...διαχειριστή της δήλωσης!

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Το γραφείο μας σας εύχεται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ , ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!

Το σήριαλ του φόρου υπεραξίας ακινήτων

Ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα, η διαφορά δηλαδή του τιμήματος κτήσης με το τίμημα πώλησης, θεσμοθετήθηκε τέλη του 2013 με το τότε φορολογικό νομοσχέδιο.Χρειάστηκαν περίπου δυόμιση μήνες μέχρι να υπάρξουν διευκρινίσεις για τη νέα αυτή επιβάρυνση, οι οποίες ενσωματώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 29 Μαρτίου.
Στις 7 Απριλίου δημοσιεύθηκε στο φύλλο εφημερίδας της κυβέρνησης το πολυνομοσχέδιο το οποίο περιελάμβανε και τις διατάξεις για τη «διόρθωση» του τρόπου υπολογισμού του φόρου υπεραξίας καθώς και για τη διευθέτηση πολλών ειδικών περιπτώσεων όπως είναι η πώληση ακινήτων που αποκτήθηκαν με χρησικτησία, αντιπαροχή ή αποκτήθηκαν μετά από οικοδόμηση με αυτεπιστασία του ιδιοκτήτη.
Το σήριαλ όμως, δεν τελείωσε, καθώς εκκρεμεί η εγκύκλιος με τις εφαρμοστικές οδηγίες του νομοθετικού πλαισίου για το φόρο υπεραξίας. Φαίνεται, όμως να φτάνει στο τέλος του, ύστερα από περισσότερες από 100 ημέρες υπομονής. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η σύνταξη της εγκυκλίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απαιτείται η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού για να δημοσιευθεί, κάτι που τοποθετείται μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι συμβολαιογράφοι εξακολουθούν να δηλώνουν αδυναμία πραγματοποίησης μεταβιβάσεων, καθώς χωρίς τη διευθέτηση κρίσιμων λεπτομερειών αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού του φόρου υπεραξίας οι σχετικές δηλώσεις δεν μπορούν να συμπληρωθούν ενώ δεν μπορεί να υπολογιστεί και ο ακριβής φόρος. Η έκδοση της απαιτούμενης εγκυκλίου αναμένεται να οδηγήσει στην πραγματοποίηση αγοραπωλησιών, καθώς τους τελευταίους μήνες οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης. Και αυτό επειδή δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη μιας πράξης πώλησης που θα μπορούσε μεταγενέστερα να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματαστους ίδιους αλλά και στους πωλητές, μιας και αμφότεροι θα μπορούσαν να είναιεκτεθειμένοι στις… διαθέσεις του εκάστοτε εφόρου που θα θεωρήσει ότι το Δημόσιο δεν έχει εισπράξει τον φόρο υπεραξίας.
Η εγκύκλιος, που περιμένει η κτηματαγορά, προβλέπει ποιος θα πληρώνει το φόρο, ποιες περιπτώσεις αγοραπωλησιών υπάγονται σε φόρο υπεραξίας και ποιες εξαιρούνται. Θα περιλαμβάνει, επίσης, αλγόριθμο για τον υπολογισμό του χρόνου και της τιμής κτήσης σε περιπτώσεις ανέγερσης ακινήτων. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η επιβάρυνση λόγω του φόρου υπεραξίας για τους ιδιοκτήτες, εν τέλει, δεν θα είναι μεγάλη, επειδή θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή πώλησης και όχι η αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι το αποτέλεσμα είναι να μην έχει πραγματοποιηθεί καμία μεταβίβαση όχι μόνο για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014 που τέθηκε σε ισχύ ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα, αλλά τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2013. Και αυτό διότι οι αγοραστές πάγωσαν τις αγορές ακινήτων περιμένοντας τα τεθεί σε ισχύ ο μειωμένος συντελεστής υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης (μειώθηκε από 8-10% σε 3%).

Το επόμενο στάδιο

Η έκδοση της εφαρμοστικής εγκυκλίου αποτελεί το τελευταίο προαπαιτούμενο πριν η-στατική το τελευταίο διάστημα- κτηματαγορά περάσει στην επόμενη φάση. Η ανυπαρξία αγοραπωλησιών έχει διαλύσει το σύστημα αξιών των ακινήτων, δεδομένου ότι, χωρίς «deals», δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί πόσο πωλούνται και πόσο αγοράζονται οι ιδιοκτησίες. Αφότου ξεπεράσει το σκόπελο της ανυπαρξίας deals λόγω του φόρου υπεραξίας, το εγχώριο real estate εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσβλέπει σε καλύτερες ημέρες ύστερα από ένα ενάμιση -δύο χρόνια, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των ειδικών.
Σύμφωνα με μελέτη της Eurobank Property Services, εάν η κτηματαγορά ακολουθήσει την βελτίωση της οικονομίας από το 2014 και ύστερα, τότε αναμένεται να παρατηρηθείπεραιτέρω μείωση αξιών το 2014, σταθεροποίηση το 2015 και αύξηση από το 2016 και ύστερα, ακολουθώντας την πορεία της οικονομίας με μια καθυστέρηση ενός έτους περίπου. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα της Eurobank Global Markets Research, οι αξίες προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν κατά 1% το 2015 και κατά 2,9% του 2016. Η εκτιμώμενη ανοδική τάση είναι συνάρτηση του προβλεπόμενου ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ, όπως και της αναμενόμενης μείωσης της ανεργίας και δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ (165% το 2017).
Οι αναλυτές της Alpha Bank εκτιμούν ότι η σταδιακή επιστροφή στην ανάκαμψη θα οδηγήσει τις αξίες σε σταθεροποίηση για τα επόμενα ένα-δύο χρόνια και θα ακολουθήσουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης του real estate. Προβλέπουν όμως, περαιτέρω, αλλά μικρού μεγέθους πτώση των τιμών.
Πηγή: capital.gr

Αναθεώρηση του ΝΟΚ, του Ν.4030/2011, του 270/Δ

https://dasarxeio.files.wordpress.com/2014/04/4258_2014.pdf

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Παράταση υποβολής δικαιολογητικών του Ν. 4178/2013 μέχρι Φεβρουάριο του 2015

Παρατείνεται η προθεσμία μέχρι το τέλος εφαρμογής του νόμου 4178/2013 περί αυθαίρετης δόμησης, δηλαδή μέχρι το Φεβρουάριο του 2015, για την υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών (τεχνική έκθεση, τοπογραφικά διαγράμματα κατόψεις, φωτογραφίες κλπ) υπαγωγής στο νόμο, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος δηλώσεων του ΤΕΕ.
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς σε πνεύμα συνεργασίας μετά από πρόταση του ΤΕΕ υπέγραψε σχετική υπουργική απόφαση, με την οποία παρατείνεται η εξάμηνη προθεσμία που ίσχυε έως τώρα, μέχρι το τέλος εφαρμογής του νόμου, ώστε να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών και να μην προκληθούν εμπλοκές και προβλήματα.


Πηγή: tee.gr

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Αλλαγή αντικειμενικών και πληρωμή ΕΝΦΙΑ υπέρ Δήμων

Παράθυρο ακόμη και για κατάργηση των αντικειμενικών αξιών αλλά και για είσπραξη του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων μέσω των δήμων, ανοίγει το επίσημο κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα με την οποία απελευθερώθηκαν οι δόσεις προς την Ελλάδα.
Παρά το γεγονός ότι το μνημόνιο που είναι σε ισχύ από πέρυσι προβλέπει ότι οι αντικειμενικές αξίες θα μείνουν ως έχουν μέχρι και το 2016 και παρ' ότι πρόσφατα ο Γ. Στουρνάρας είχε αποκλείσει αλλαγές, η συμφωνία αναφέρει ξεκάθαρα: «Ηδη προχωρεί η εργασία για την ενημέρωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην Ελλάδα από ομάδα της οποίας προεδρεύει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Ακινήτων.

Η διαδικασία θα απαιτήσει μερικούς μήνες αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους».
Υπό αυτά τα δεδομένα θα μπορούσε από το 2015 να υπάρξουν οι διορθώσεις που ζητά επιτακτικά και η αγορά καθώς περισσότερες από 6 στις 10 αγοραπωλησίες ακινήτων, ειδικά στην Αθήνα, γίνονται σε τιμές κάτω από την αντικειμενική αξία.

Σε ότι αφορά την είσπραξη φόρου από τους δήμους, η συμφωνία λέει: «Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα που επιβάλλεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα σταδιακά θα μπορούσε να αντικαταστήσει την υπάρχουσα χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Πρόκειται για ένα παλαιότερο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η κεντρική διοίκηση ρίχνει το μπαλάκι στους δήμους μεταφέροντας την αρμοδιότητα της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τις δικές τους δημοτικές υπηρεσίες. Τα χρήματα που θα μπαίνουν στα δημοτικά ταμεία θα καλύψουν την απώλεια της κρατικής χρηματοδότησης, κι έτσι οι δήμαρχοι θα έχουν την αγωνία να εισπράττουν τον φόρο αλλιώς θα ξεμένουν από πόρους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να διατηρηθεί και ο τρόπος είσπραξης του φόρου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως γίνεται μέχρι σήμερα με τα δημοτικά τέλη και τον ΤΑΠ αφού στην τοπική αυτοδιοίκηση ο φόρος που βαρύνει πλαόν το ακίνητο είναι ανταποδοτικός. 


Πηγή: ered.gr

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΕΕ

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ: 12/04/2014: Προστέθηκε η δυνατότητα υποβολής αρχείων για τις δηλώσεις του 4178/2013. Όλα τα έγκυρα αρχεία από τις δηλώσεις του 4014/2011 εμφανίζονται στην αντίστοιχη μεταφερμένη δήλωση του 4178/2013.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Παρατείνονται για τρία έτη, οι οικοδομικές άδειες που λήγουν το 2015

Την επέκταση κατά τρία χρόνια, των οικοδομικών αδειών που λήγουν το 2015, προβλέπει νομοτεχνική αλλαγή που επέφερε στο νομοσχέδιο για τα υδατορέματα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ταγαράς.

Σημειώνεται πως η αρχική διάταξη του νομοσχεδίου, προέβλεπε την τριετή αυτή επέκταση, για τις οικοδομικές άδειες που έληγαν το 2014.

Συνεχίζεται το “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”

Και στη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) θα συνεχιστεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», μέσω του οποίου επιδοτούνται νοικοκυριά με ενισχύσεις και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή θωράκιση των σπιτιών.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης παρουσιάζοντας τις δράσεις και την κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος για την ενέργεια στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Μιλώντας στο συνέδριο «Επιμελώς επιχειρείν», που πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο της Αθήνας, ο κ. Μανιάτης ανέφερε πως ήδη το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει από τους Επιτρόπους Ενέργειας Γκ. Έτιγνκερ και Περιφερειακής Πολιτικής Γ. Χαν, να ληφθεί μέριμνα ώστε το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» να ξεκινήσει αμέσως και να μην υπάρχει κενό σε σχέση με το σημερινό, στο οποίο έχουν ενταχθεί ήδη 29.000 κατοικίες και έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας κατά μέσο όρο 40%.
Ο προϋπολογισμός του νέου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα είναι 700 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 200 εκατ. θα διατεθούν για εξοικονόμηση ενέργειας σε επαγγελματικά κτήρια και 250 εκατ. σε δημόσια κτήρια. Ειδικά για τα τελευταία ο κ. Μανιάτης είπε ότι θα προβλεφθούν οικονομικά κίνητρα για τους ενεργειακούς υπεύθυνους των κτηρίων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας.
Στο νέο ΕΣΠΑθα υπάρχουν επίσης ενισχύσεις:
  • για τις Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (50 εκατ.),
  • για τις Ανανεώσιμες Πηγές (250 εκατ.),
  • για ευφυείς διατάξεις μέτρησης της ενεργειακής κατανάλωσης (500 εκατ.) και
  • για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης (720 εκατ.).
Τα Επιχειρησιακά αλλά και τα Περιφερειακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ πρόκειται να σταλούν τις επόμενες ημέρες για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πηγή: naftemporiki.gr

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Σε ΦΕΚ ο φόρος υπεραξίας

Δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 στο ΦΕΚ 85, ο Νόμος Υπ' Αριθμ. 4254 "Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις" όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τον φόρο υπεραξίας.
Δείτε τι ακριβώς αναφέρει το Αρθρο 67 Α για το φόρο υπεραξίας

"Υποβολή της δήλωσης υπολογισμού του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας

1. Ο φορολογούμενος που μεταβιβάζει ακίνητη περιουσία υποχρεούται να δηλώνει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν τον προσδιορισμό του φόρου υπεραξίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 41, όπως αυτό ισχύει.
2. Ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ελέγχει και να βεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων της δήλωσης της παραγράφου 1, ως προς τον χρόνο και την αξία κτήσης
και μεταβίβασης, το είδος της ακίνητης περιουσίας ή των ιδανικών μεριδίων αυτής ή του εμπραγμάτου δικαιώματος, τα έτη διακράτησης, τους συντελεστές, τα
μεγέθη του ΔΤΚατ και τον υπολογισμό του φόρου, και να θεωρεί τη δήλωση, την οποία, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, επισυνάπτει σε αυτό. Ο συμβολαιογράφος δεν έχει ευθύνη για όσα στοιχεία δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του και δεν περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο που συντάσσει.
3. Ως χρόνος υποβολής της δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας θεωρείται ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης στο οποίο προσαρτάται.
4. Ο μισθωτής του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου1 του άρθρου 41 υποχρεούται να δηλώνει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν στον προσδιορισμό του φόρου υπεραξίας του κτίσματος που περιέρχεται στην κατοχή του τρίτου. Η δήλωση του προηγούμενου εδαφίου συνιστά άμεσο προσδιορισμό του φόρου. Υπόχρεος καταβολής του φόρου είναι ο τρίτος.
5. Για τις μεταβιβάσεις που εμπίπτουν στην περίπτωση ε της παραγράφου 6 του άρθρου 41, ο αποκτών υποχρεούται να δηλώνει τα στοιχεία που αφορούν στον
προσδιορισμό του φόρου υπεραξίας της ακίνητης περιουσίας. Η δήλωση του προηγούμενου εδαφίου συνιστά άμεσο προσδιορισμό του φόρου. Υπόχρεος καταβολής του φόρου είναι ο αποκτών.
6. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται ο χρόνος απόδοσης του φόρου και κάθε άλλο αναγκαίο για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος.»
20. Το άρθρο 69 του ν. 4172/2013 τροποποιείται ως εξής:
α. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 μετά τη λέξη «που προκύπτει» προστίθενται οι λέξεις «από επιχειρηματική δραστηριότητα».
β. Στην παράγραφο 2 η λέξη «α» και η περίπτωση β διαγράφονται.
21. Στην παράγραφο 8 του άρθρου 71 του ν. 4172/2013 μετά τη λέξη "παραγράφων» προστίθεται ο αριθμός «4».
22. Το άρθρο 72 του ν. 4172/2013 τροποποιείται ως εξής:
α. Στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 12 οι λέξεις «φορολογικά αναγνωρίσιμες ζημίες» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δηλωθείσες φορολογικές ζημίες της
επιχείρησης».
β. Στην παράγραφο 13 μετά τις λέξεις «αναπτυξιακών νόμων,» προστίθενται οι λέξεις «του αφορολόγητου αποθεματικού της περίπτωσης ζ της παραγράφου 3
του άρθρου 28 του ν. 2238/1994, όπως ισχύει μετά τη δημοσίευση του Κ.Φ.Ε.".
γ. Στην παράγραφο 18 η παραπομπή «του ν. 3371/ 2005» αντικαθίσταται από την παραπομπή «του ν. 2367/ 1995».
δ. Στην παράγραφο 23 οι λέξεις «ή αναθεωρηθεί» διαγράφονται.
ε. Προστίθενται νέες παράγραφοι 26, 27, 28, 29, 30 και 31 που έχουν ως εξής:
«26. Σε περίπτωση κατά την οποία η μεταβίβαση του άρθρου 41 Κ.Φ.Ε. αφορά δικαίωμα το οποίο αποκτήθηκε μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 1994, η υπεραξία θεωρείται μηδενική. Ειδικά στην περίπτωση της χρησικτησίας, εφόσον ο σχετικός χρόνος συμπληρώθηκε πριν από την 31η Δεκεμβρίου 1994, ως χρόνος κτήσης θεωρείται η 1η Ιανουαρίου 1995.
27. Στην περίπτωση ακινήτου που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 41 και έχει αποκτηθεί, σύμφωνα με τα οριζόμενα σε αυτό, από 1ης Ιανουαρίου 1995 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2002, ο συντελεστής απομείωσης της παραγράφου 5 πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή 0,8.
28. Για την περίοδο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 η υπεραξία που αποκτά ένα νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα από πώληση και επαναμίσθωση (lease back)
ακινήτου αναγνωρίζεται ως έσοδο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 17, όπως αυτό υιοθετείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
29. Ειδικά ο χρόνος υποβολής της δήλωσης και απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου που καταβάλλεται τον Ιανουάριο του 2014, παρατείνεται μέχρι τις 30
Απριλίου 2014.
30. Οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 15, της παραγράφου 5 του άρθρου 29 και της παραγράφου 4 του άρθρου 58 του Κώδικα εφαρμόζονται και για το
νησί της Κεφαλονιάς για εισοδήματα που αποκτώνται ή κέρδη που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2015.
31. Ειδικά, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.2013 έως 31.12.2013 εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 4 του ν. 2238/1994 και οι εκδοθείσες κατ' εξουσιοδότηση αυτού υπουργικές αποφάσεις.»
23. Οι διατάξεις των προηγούμενων περιπτώσεων ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014, εκτός αν ορίζεται σε αυτές διαφορετικά".