Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ολες οι αλλαγές για τα δάση

Μετά το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, το οποίο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και προκάλεσε τσουνάμι κινητοποιήσεων από πολίτες και επιστημονικούς φορείς, καθώς και πολιτικές αντιπαραθέσεις για τις ρυθμίσεις που αφορούσαν τις χρήσεις γης, σειρά παίρνει η νομοθετική πρόταση για τα δασικά οικοσυστήματα.
Το σχέδιο νόμου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), διευκολύνει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε δάση και δασικές εκτάσεις. Κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το αρχικό κείμενο που είχε τεθεί σε διαβούλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο και, όπως άλλες μνημονιακές διατάξεις που αφορούν τη ρύθμιση του χώρου, τίθεται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής λογικής, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Δομικές αλλαγές
Ωστόσο, προκειμένου να κατευνάσει τα κύματα αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο οποίος έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες να ολοκληρώσει το σχέδιο νόμου και να το καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, προχώρησε σε ορισμένες βασικές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο. Αλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, στόχος είναι η δημιουργία ως το 2020 ενός ψηφιακού χάρτη της Ελλάδας όπου θα απεικονίζονται όλες οι θεσμικές γραμμές (δάση, αιγιαλός, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αναδασμοί κ.τ.λ.) που επηρεάζουν σημαντικά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του χώρου.
Για πρώτη φορά περιλαμβάνονται στη δασική νομοθεσία τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, οι οργανωμένοι υποδοχείς, τα κέντρα αναζωογόνησης και ευεξίας, καθώς και τα κέντρα ιαματικού τουρισμού. Ωστόσο, ειδικά για τις τουριστικές επενδύσεις, όπως υποστηρίζουν πηγές του ΥΠΕΚΑ, οι ρυθμίσεις αλλάζουν επί το αυστηρότερο. Σήμερα, βάσει του νόμου  4030/2011, τουριστικές εγκαταστάσεις μπορούν να καταλαμβάνουν 30% της έκτασης δασών ή δασικών εκτάσεων (10% για τις βασικές εγκαταστάσεις και 20% για αθλητικές χρήσεις). Στο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ το ποσοστό δόμησης από 10% μειώνεται σε 5% και ο συντελεστής δόμησης περιορίζεται στο 0,05 από 0,1 που ισχύει σήμερα.
Η κήρυξη εκτάσεων ως αναδασωτέων θα είναι υποχρεωτική για όσα δάση καταστρέφονται από οποιαδήποτε αιτία και όχι μόνο από πυρκαγιά ή παράνομη υλοτομία. Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι οι άρσεις και οι ανακλήσεις αναδάσωσης θα δίδονται σε χρόνους fast track, δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες, με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έπειτα από εισήγηση της Δασικής Υπηρεσίας.
Οι δημόσιες γαίες (περιοχές με φρυγανική, ποώδη, ακόμη και δασική βλάστηση) εξαφανίζονται στη νέα μορφή του νομοσχεδίου. Επρόκειτο για μια νέα κατηγορία εκτάσεων την οποία είχε επινοήσει το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να χωροθετήσει σε αυτές οχλούσες χρήσεις (βιομηχανικές, οικιστικές κ.τ.λ.) και περιλαμβάνονταν στις αρχικές ρυθμίσεις για τα δασικά οικοσυστήματα.
Οικισμοί σε δάση
Ωστόσο νέες διατάξεις ενδέχεται να συμπεριληφθούν στην τελική νομοθετική πρόταση, βάσει των οποίων θα τακτοποιούνται οικισμοί, οι οποίοι είχαν χτιστεί εντός δασικών εκτάσεων, με ευθύνη της διοίκησης, μετά το 1975, όπως ο Αγιος Στέφανος στην Αττική. Το θέμα άλλωστε έχει ξανατεθεί από την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) και τους ολλανδούς εμπειρογνώμονες οι οποίοι βοηθούν τα στελέχη της ΕΚΧΑ ΑΕ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ) στην ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου της σύνταξης και κύρωσης των δασικών χαρτών και της κτηματογράφησης της χώρας.
Παράλληλα δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις θα μπορούν να εντάσσονται σε οικιστικές περιοχές προκειμένου να αποτελέσουν ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης. Η συγκεκριμένη διάταξη θα «δέσει» με ρυθμίσεις που αναμένεται να καταθέσει το ΥΠΕΚΑ εντός της ερχόμενης εβδομάδας για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι, αν κατέχουν δάση ή δασικές εκτάσεις, θα μπορούν να προχωρούν σε μεταφορά  συντελεστή δόμησης ή σε ανταλλαγές ακινήτων μέσω της Τράπεζας Γης.
Πλήθος επεμβάσεων
Ο αριθμός και το είδος των δραστηριοτήτων που θα επιτρέπεται να λάβουν χώρα σε δάσος, δασική έκταση, δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις περιοχές διευρύνεται σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία. Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις που προβλέπονταν στο νομοσχέδιο κατά τη διαβούλευση παραμένουν:  βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού, τουριστικές εγκαταστάσεις, τυροκομικές μονάδες, ελαιοτριβεία, σφαγεία, μεγάλα έργα υποδομής (π.χ. υδροηλεκτρικοί σταθμοί, ταμιευτήρες, εγκαταστάσεις άντλησης για αποθήκευση ενέργειας), καθώς και χερσαίες εγκαταστάσεις λιμένων και άντλησης υδρογονανθράκων.
Σε προστατευόμενες περιοχές εκτός των ζωνών απολύτου προστασίας και εφόσον δεν απαγορεύονται η δόμηση και η χρήση εγκατάστασης παραγωγικών δραστηριοτήτων θα επιτρέπεται η επέκταση υφισταμένων εγκαταστάσεων ή η δημιουργία νέων, κατά παρέκκλιση των ειδικών όρων δόμησης που ισχύουν (ανώτερο ύψος, διάσπαση όγκου κτλ.).  Θα αρκούν απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την παρέκκλιση και η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου φορέα διαχείρισης της περιοχής προστασίας για την αδειοδότηση.
Πάντως φιλοσοφία του υπουργείου είναι ότι οι επεμβάσεις στα δάση - οι οποίες παραμένουν σχεδόν ίδιες με εκείνες που προβλέπονταν στο αρχικό κείμενο του νόμου - θα πρέπει να συνοδεύονται με περιβαλλοντικά μέτρα προστασίας. Στη λογική αυτή, παραμένει ρύθμιση βάσει της οποίας για κάθε επέμβαση σε δάσος ή δασική έκταση επέρχεται υποχρέωση για αναδάσωση ίσης έκτασης σε όμορη ή κοντινή περιοχή, την οποία θα ορίσει η Δασική Υπηρεσία. Ο επενδυτής θα έχει την υποχρέωση να αποδώσει κατά την εκκίνηση της επένδυσης έτοιμο δάσος ηλικίας τριών ετών. Το όφελος για τον ιδιώτη θα είναι μια έκπτωση στο αντάλλαγμα χρήσης που καταβάλλει στις δασικές υπηρεσίες για έγκριση επέμβασης στις παραχωρούμενες δασικές εκτάσεις, σε ποσοστό 30%-50% (το ύψος δεν έχει αποφασιστεί).
Τράτσα Μάχη
Πηγή:tovima.gr

Τα 10 SOS για να μη χάσετε 200.000 ακίνητα με το Κτηματολόγιο

10 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις "άγνωστες" ιδιοκτησίες. Πότε λήγουν οι προθεσμίες:
Σε ποιες περιοχές κινδυνεύουν να χαθούν άμεσα οι ιδιοκτησίες «αγνώστου ιδιοκτήτη»;Σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου, τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στα «παλαιά προγράμματα» ανέρχονται σε περίπου 200.000, εκ των οποίων τα 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια και τα 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με υπολογισμούς, το 70% των περιπτώσεων που παραμένουν ακόμη στον «αέρα» αφορά ιδιοκτησίες του Δημοσίου, ρίχνοντας πρακτικά τον αριθμό των άμεσα ενδιαφερομένων στις 60.000 περιπτώσεις.
Από το 2015 κινδυνεύουν άμεσα οι ιδιοκτησίες σε είκοσι περιοχές, ενώ από το 2016 -2018 για τους κατοίκους του εξωτερικού- θα προστεθούν στη λίστα επιπλέον 92 περιοχές. Οι είκοσι περιοχές όπου οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν το 2015 τα ακίνητά τους είναι: Λαίικα, Ασπρόχωμα (Μεσσηνία), Αστρος, Παράλιο Αστρος (Αρκαδία), Μαρτίνο (Φθιώτιδα), Μεσιά, Πολύκαστρο, Πευκοδάσος (Κιλκίς), Φιλοθέη (Αρτα), Γλίνος (Τρίκαλα), Αγία Βαρβάρα (Ημαθία), Μεθώνη (Πιερία), Αγία Τριάδα (Θεσσαλονίκη), Καλαμπάκι, Μέγας Αλέξανδρος (Δράμα), Αγιος Ανδρέας, Πηγές (Καβάλα), Αβατο, Εράσμιος (Ξάνθη), Αίγειρος (Ροδόπη). Οσο για τις επόμενες 92 περιοχές που θα μπουν στο στόχαστρο, αφορούν μεταξύ άλλων οχτώ περιοχές στην Αττική (Νέα Πέραμος, Ελευσίνα, Νέα Σμύρνη, Γέρακας, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Νέο Ψυχικό, Βριλήσσια, Μελίσσια) και οχτώ περιοχές στη Θεσσαλονίκη (Εξοχή, Νέο Ρύσιο, Θέρμη, Περαία, Νέοι Επιβάτες, Πλαγιάρι, Ταγαράδες, Νέα Ραιδεστός). Επίσης η λίστα περιλαμβάνει και πόλεις, όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα και η Νέα Αγχίαλος, αλλά και νησιά όπως η Πάτμος, η Σύρος και η Σίφνος.

Έχουμε όλοι υποχρέωση υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο;Φυσικά. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει εμπράγματο ή εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος έχει κυριότητα (πλήρη ή ψιλή) και κάθε δικαιούχος επικαρπίας και προσωπικής ή πραγματικής δουλείας (οποιουδήποτε περιεχομένου), ο δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας, κατάσχεσης, εγγραπτέας αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης (χρονομεριστική, χρηματοδοτική, υπερενναετής) και κάθε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (π.χ. εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, διαχειριστής ακινήτου κ.λπ.).

Ποια είναι η προθεσμία για διόρθωση των αρχικών εγγραφών;Η αποκλειστική προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών είναι πέντε έτη. Για το ελληνικό δημόσιο, τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού ή τους μόνιμα εργαζόμενους στο εξωτερικό κατά τη λήξη της πενταετούς προθεσμίας, η προθεσμία άσκησης της αγωγής είναι επτά έτη. Ειδικά για τις περιοχές των προγραμμάτων κτηματογράφησης των ετών 1997-1999, η παραπάνω προθεσμία είναι δωδεκαετής για τους κατοίκους του εσωτερικού και δεκατετραετής για τους κατοίκους του εξωτερικού (τελευταία παράταση με τον ν. 4164/2013). Η προθεσμία διόρθωσης αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του ΥΠΕΚΑ, με την οποία ορίζεται η έναρξη ισχύος του
Κτηματολογίου στην περιοχή.

Συνειδητοποιώ ότι δεν έχω κάνει εμπρόθεσμη δήλωση. Τι ισχύει σ' αυτή την περίπτωση;Εάν δεν υποβάλλατε δήλωση ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο εμπρόθεσμα μπορείτε να υποβάλετε εκπρόθεσμη δήλωση κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης και μέχρι την ημερομηνία που ορίζει με απόφασή του το ΥΠΕΚΑ. Στην περίπτωση αυτή όμως προβλέπεται η επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων. Η διαδικασία βεβαίωσης και εν συνεχεία επιβολής προστίμου θα ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Κατά την κτηματογράφηση υπέβαλα δήλωση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχω ενημερωθεί για τα αποτελέσματα. Τι πρέπει να κάνω;Εάν πρόκειται για περιοχή που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και το κατά τόπον αρμόδιο υποθηκοφυλακείο λειτουργεί μεταβατικά ως Κτηματολογικό Γραφείο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην υπηρεσία και να ζητήσετε πληροφόρηση σχετικά με την καταχώριση του ακινήτου σας και του δικαιώματός σας σε αυτό. Εάν πρόκειται για περιοχή που δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, τότε η σχετική πληροφόρηση θα ζητηθεί από το Γραφείο Κτηματογράφησης.

Στην κτηματογράφηση των παλαιών προγραμμάτων δεν υπέβαλα δήλωση για το ακίνητό μου, μπορώ να προβώ σήμερα σε τέτοια ενέργεια στο Κτηματολογικό Γραφείο;Όχι, αυτό δεν είναι δυνατόν. Μετά την καταχώριση των αρχικών εγγραφών στα κτηματολογικά βιβλία και την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου σε μια περιοχή, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις διαδικασίες διόρθωσης αρχικής εγγραφής. Το ακίνητό σας μπορεί να έχει καταχωριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Τι θα γίνει με τα ακίνητα που δεν θα δηλώσει κανείς;Τα συγκεκριμένα ακίνητα καταγράφονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, η οποία διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια, ακολουθεί προθεσμία πέντε ετών (ή επτά για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού) που προβλέπεται από τον νόμο για την αμφισβήτηση των αρχικών εγγραφών γενικά και ειδικότερα για τη διόρθωσή τους από «αγνώστου ιδιοκτήτη» σε «γνωστού». Ειδικά για τις περιοχές των προγραμμάτων κτηματογράφησης των ετών 1997-1999, η παραπάνω προθεσμία είναι δωδεκαετής για τους κατοίκους του εσωτερικού και δεκατετραετής για τους κατοίκους εξωτερικού. Με το πέρας της προθεσμίας, το ακίνητο περνά σε ιδιοκτησία του Δημοσίου, με τον ιδιοκτήτη να μπορεί εκ των υστέρων να διεκδικήσει αποζημίωση επί της αντικειμενικής αξίας και όχι τον τίτλο ιδιοκτησίας.

Μπορώ να κάνω διορθώσεις μετά την υποβολή της δήλωσης;Εφόσον επιθυμείτε τη διόρθωση στοιχείων της δήλωσής σας μπορείτε να υποβάλετε στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης ή να αποστείλετε με συστημένη επιστολή Αίτηση Διόρθωσης Στοιχείων Δήλωσης, στην οποία θα επισυνάψετε έντυπο δήλωσης με συμπληρωμένα μόνο τα πεδία που πρέπει να διορθωθούν. Σε περίπτωση αλλαγής των στοιχείων επικοινωνίας που έχετε δηλώσει, θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης υποβάλλοντας Αίτηση Γνωστοποίησης Αλλαγής Στοιχείων Επικοινωνίας. Στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχετε δηλώσει θα λαμβάνετε όλη τη σχετική αλληλογραφία κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, όπως π.χ. τα αποσπάσματα κτηματολογικών στοιχείων, ενώ τα τηλέφωνα επικοινωνίας θα χρειαστούν στην περίπτωση τυχόν διευκρινίσεων.

Πώς δηλώνεται η χρησικτησία και ποια τα απαιτούμενα δικαιολογητικά;Για να δηλώσετε ως αιτία κτήσης του δικαιώματος σας έκτακτη χρησικτησία, αν δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση, πρέπει να υποβάλετε έγγραφα που να αποδεικνύουν τη χρησικτησία π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ., μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκες βεβαιώσεις κ.λπ. Από τα έγγραφα αυτά θα πρέπει να αποδεικνύεται 20ετής νομή και κατοχή του ακινήτου. Μετά την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων δεν επιτρέπεται να υποβληθεί δήλωση δικαιώματος με αιτία κτήσης την χρησικτησία για ακίνητο το οποίο έχει καταχωριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Μπορώ να δηλώσω δικαίωμα σε ακίνητο που έχω αποκτήσει με κληρονομιά που δεν έχω κάνει αποδοχή;Μπορείτε να δηλώσετε το δικαίωμά σας στο Κτηματολόγιο ακόμα κι αν δεν έχετε κάνει αποδοχή κληρονομιάς. Στην περίπτωση αυτή, όμως, θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι διαθήκης. Στην περίπτωση κληρονομιάς με διαθήκη απαιτείται ο τίτλος του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει), η ληξιαρχική πράξη θανάτου, το αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης, το πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης και το πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς. Ενώ στην περίπτωση κληρονομιάς χωρίς διαθήκη πρέπει να προσκομίσετε τον τίτλο του κληρονομούμενου, τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης και πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς. 


Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27198&subid=2&pubid=113298489

Αναβαθμισμένο θα είναι το νέο “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον”

Τουλάχιστον μέχρι και το 2020 θα συνεχίσει να δίνει ανάσες στην καθηλωμένη οικοδομή το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, αναζωογονώντας την με 700 εκατ. ευρώ για ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας τα Νέα, πρόκειται για το νέο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με στόχο να διατεθούν περισσότερα χρήματα και σε περισσότερους ιδιοκτήτες για την περίοδο 2014-2020, καθώς αυξάνεται ο προϋπολογισμός του στα 700 εκατ. ευρώ έναντι 550 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, ενώ θα επιδιωχθεί η διεύρυνση τόσο των εισοδηματικών κριτηρίων υπαγωγής, όσο και των επιλέξιμων δαπανών, και το κυριότερο η μείωση της γραφειοκρατίας.
Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι μεγάλο και δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες έχουν υποβληθεί πανελλαδικά περίπου 15.000 νέες αιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Οι αιτήσεις παρότι πληρούν τα κριτήρια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, καθώς σε πολλές περιφέρειες της χώρας τα κονδύλια που αναλογούσαν στο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον έχουν απορροφηθεί από πέρυσι.
Στο νέο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον, που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες, εξετάζονται μια σειρά από αλλαγές, όπως το να αναθεωρηθεί προς τα πάνω το όριο της τιμής ζώνης των 2.100 ευρώ / τ.μ., να διευρυνθούν τα κριτήρια εισοδήματος που πρέπει να πληροί ο δικαιούχος, καθώς και οι επιλέξιμες δαπάνες. Το κυριότερο που πρέπει να γίνει προκειμένου να απογειωθεί το πρόγραμμα είναι να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία. Σήμερα, με βάση και την εμπειρία του προγράμματος, απαιτούνται κατά μέσον όρο 10 μήνες από την ημέρα έγκρισης μιας αίτησης μέχρι και την αποπληρωμή του προμηθευτή των υλικών και των συνεργείων. Στόχος είναι αυτό το δεκάμηνο να συμπτυχθεί σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται να μειωθεί ο αριθμός όσων εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης μιας αίτησης και η υποβολή της να γίνεται απευθείας από τον ενεργειακό επιθεωρητή αντί για τον ιδιοκτήτη και μάλιστα ηλεκτρονικά.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι 45.000 ιδιοκτήτες έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί συνολικά στο πρόγραμμα, αλλά από τους 30.000 που έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους, μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες είχαν πληρωθεί περίπου 23.000.
Προκειμένου να εξοφληθούν οι περίπου 7.000 απλήρωτοι επαγγελματίες της οικοδομής ελήφθη πριν από μερικές εβδομάδες απόφαση για προχρηματοδότηση του Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον και να εκταμιευθούν αμέσως τα οφειλόμενα 65 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται να μειωθεί ο αριθμός όσων εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης μιας αίτησης και η υποβολή της να γίνεται ηλεκτρονικά από τον ενεργειακό επιθεωρητή.
Πηγή: all4me.gr

Οδηγίες για την υπεραξία

Οδηγίες για τον προσδιορισμό του χρόνου κτήσης ακίνητης περιουσίας και το καθορισμό της τιμής κτήσης σε ειδικές περιπτώσεις που δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων παρέχει με εγκύκλιό του ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ.Μαυραγάνης.
Η εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών έρχεται να απαντήσει σε μια σειρά από πρακτικά ζητήματα που προέκυψαν κατά τις μεταβιβάσεις  ακινήτων και αφορούν στην ανακατανομή χιλιοστών επί κοινού οικοπέδου, σε περιπτώσεις οικοπέδων με κατεδαφισμένα κτίσματα, σε περιπτώσεις που έχει τακτοποιηθεί πολεοδομικά εξ ολοκλήρου ή μερικώς κάποια αυθαίρετη κατασκευή, σε περιπτώσεις μεταβίβασης ενιαίας οικοδομής, κ.α..

Ανακατανομή χιλιοστών

Σύμφωνα με την εγκύκλιο σε περίπτωση απόκτησης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας και εν συνεχεία ανακατανομής χιλιοστών επί του κοινού οικοπέδου (χωρίς μεταβιβαστικό αποτέλεσμα), ως χρόνος και τιμή κτήσης λογίζεται ο χρόνος και η τιμή κτήσης των οριζόντιων και κάθετων ιδιοκτησιών των οποίων ανακατανεμήθηκε το ποσοστό ιδιοκτησίας.
Εάν στην παραπάνω περίπτωση, επί του κοινού οικοπέδου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία εντάσσεται αυθαίρετη κατασκευή, η οποία έχει εξολοκλήρου τακτοποιηθεί, η τιμή κτήσης αυτής υπολογίζεται με αναγωγή της επιφάνειας της αυθαίρετης κατασκευής στην τιμή της αρχικής (οριζόντιας ή κάθετης) ιδιοκτησίας.

Κατεδάφιση κτίσματος

Σε περίπτωση που έχει αποκτηθεί οικόπεδο ή αγροτεμάχιο με κτίσμα και στη συνέχεια κατεδαφισθεί το κτίσμα και μεταβιβασθεί το ακάλυπτο οικόπεδο, η τιμή κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου προσδιορίζεται με τη χρήση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών του Ν. 4172/2013.

Πολεοδομική τακτοποίηση αυθαιρέτου

Σε περίπτωση απόκτησης ακάλυπτου οικοπέδου/αγροτεμαχίου και εν συνεχεία ανέγερσης επ’ αυτού κτίσματος, χωρίς οικοδομική άδεια ανέγερσης, και στη συνέχεια τακτοποίησης αυτού ως εξ ολοκλήρου αυθαιρέτου, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται η τιμή κτήσης του ακάλυπτου οικοπέδου/αγροτεμαχίου (ανεξαρτήτως χρόνου απόκτησης αυτού) προσαυξημένη με συντελεστή 20%.
Σε περίπτωση απόκτησης με επαχθή αιτία κτίσματος και στη συνέχεια πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής (βοηθητικής ή κύριας χρήσης), προγενέστερης της απόκτησης του ακινήτου, ως τιμή κτήσης του συνολικά μεταβιβαζόμενου ακινήτου (νόμιμου και τακτοποιηθέντος) θεωρείται η τιμή κτήσης του νόμιμου κτίσματος.
Σε περίπτωση απόκτησης με επαχθή αιτία κτίσματος και στη συνέχεια πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής (βοηθητικής ή κύριας χρήσης), μεταγενέστερης της απόκτησης, η τιμή κτήσης του συνολικά μεταβιβαζόμενου ακινήτου (νόμιμου και τακτοποιηθέντος) προσδιορίζεται με πρόσθεση στην αξία της αποκτηθείσας νόμιμης επιφάνειας της αξίας της τακτοποιημένης, η οποία προσδιορίζεται με αναγωγή στην αξία της νόμιμης επιφάνειας του κτίσματος, κατά το λόγο της επιφάνειας της τακτοποιημένης προς την επιφάνεια της νόμιμης.
Σε περίπτωση απόκτησης κτίσματος με κληρονομική διαδοχή ή από χαριστική αιτία, και, στη συνέχεια, πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής, προϋφιστάμενης της κληρονομικής διαδοχής ή της χαριστικής αιτίας, ως τιμή κτήσης του συνολικά μεταβιβαζόμενου ακινήτου (νόμιμου και τακτοποιηθέντος) θεωρείται η τιμή κτήσης του αρχικού αποκτηθέντος ακινήτου και η επιπρόσθετη αξία της μερικώς αυθαίρετης, βάσει της οποίας υπολογίστηκε ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής ή χορηγήθηκε απαλλαγή από αυτόν, υπό την προϋπόθεση της υποβολής σχετικής διορθωτικής − συμπληρωματικής δήλωσης.
Σε περίπτωση απόκτησης κτίσματος με κληρονομική διαδοχή ή από χαριστική αιτία και, στη συνέχεια, πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής, μεταγενέστερης της κληρονομικής διαδοχής ή της χαριστικής αιτίας, η τιμή κτήσης του συνολικά μεταβιβαζόμενου ακινήτου (νόμιμου και τακτοποιηθέντος) προσδιορίζεται με πρόσθεση στην αξία της αποκτηθείσας νόμιμης επιφάνειας της αξίας της τακτοποιημένης, η οποία προσδιορίζεται με αναγωγή στην αξία της νόμιμης επιφάνειας του κτίσματος κατά το λόγο της επιφάνειας της τακτοποιημένης προς την επιφάνεια της νόμιμης.

Αποπεράτωση ημιτελούς κτίσματος

Σύμφωνα με την εγκύκλιο σε περίπτωση απόκτησης ημιτελούς κτίσματος και στη συνέχεια, είτε βάσει της ίδιας άδειας ανέγερσης είτε κατόπιν έκδοσης νέας άδειας ανέγερσης ή ανανέωσης της υπάρχουσας πολεοδομικής άδειας, πώλησης αυτού ως ημιτελούς -σε οποιοδήποτε στάδιο κατασκευής προ της αποπεράτωσης του-, η τιμή κτήσης υπολογίζεται με βάση την αξία που αυτό είχε αποκτηθεί.
Σε περίπτωση απόκτησης ημιτελούς κτίσματος και στη συνέχεια, είτε βάσει της ίδιας άδειας ανέγερσης είτε κατόπιν έκδοσης νέας άδειας ανέγερσης ή ανανέωσης της υπάρχουσας πολεοδομικής άδειας, πώλησης αυτού ως αποπερατωμένου, η τιμή κτήσης υπολογίζεται σύμφωνα με το Ν. 4172/2013.

Ενιαίο δηλωθέν τίμημα/αξία κτήσης

Σε περίπτωση που με το ίδιο συμβόλαιο αποκτήθηκαν εξ επαχθούς αιτίας περισσότερες αυτοτελείς ιδιοκτησίες με ενιαίο δηλωθέν τίμημα αγοράς και, στη συνέχεια, μεταβιβάζονται με επαχθή αιτία μία ή περισσότερες εξ αυτών, η τιμή κτήσης της ή των μεταβιβαζόμενων ιδιοκτησιών προσδιορίζεται με αναγωγή του συνολικού τιμήματος κατά το λόγο της αντικειμενικής αξίας της μεταβιβαζόμενης αυτοτελούς ιδιοκτησίας προς την συνολική αντικειμενική αξία των κτηθέντων (κατά το χρόνο της απόκτησης τους) και, εάν δεν υπάρχει αντικειμενική αξία, γίνεται αναγωγή με βάση την οικεία φορολογητέα αξία εφόσον υπάρχει για κάθε μία αυτοτελή ιδιοκτησία και αν ούτε αυτή υπάρχει, τότε η τιμή κτήσης προσδιορίζεται σύμφωνα με το Ν. 4172/2013.
Σε περίπτωση που με το ίδιο συμβόλαιο αποκτήθηκαν από χαριστική αιτία ή με κληρονομική διαδοχή περισσότερες αυτοτελείς ιδιοκτησίες με ενιαία αξία και, στη συνέχεια, μεταβιβάζονται με επαχθή αιτία μία ή περισσότερες ες αυτών, η τιμή κτήσης της ή των μεταβιβαζόμενων ιδιοκτησιών προσδιορίζεται με αναγωγή της αντικειμενικής ή (εφ’ όσον αυτή δεν υφίσταται) της φορολογητέας αξίας κτήσης των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, εφόσον αυτή υφίσταται για κάθε μία ιδιοκτησία, στην συνολική αντικειμενική ή (εφ’ όσον αυτή δεν υφίσταται) στην φορολογητέα αξία απόκτησης τους και, εάν δεν υπάρχει αντικειμενική ή φορολογητέα αξία, τότε η αξία κτήσης θα προσδιοριστεί με το Δείκτη Τιμών Κατοικιών.
Σε περίπτωση κτήσης από οποιαδήποτε αιτία ενιαίας οριζόντιας ιδιοκτησίας, και στη συνέχεια διάσπασης αυτής σε νέες μερικότερες και μεταβίβασης κάποιας από αυτές, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από την αναγωγή της αξίας κτήσης της επιφάνειας της συνολικά κτηθείσας ιδιοκτησίας στην αξία που αντιστοιχεί στην μεταβιβαζόμενη επιφάνεια.
Σε περίπτωση κτήσης από οποιαδήποτε αιτία ενιαίου ακάλυπτου οικοπέδου ή αγροτεμαχίου, και στη συνέχεια κατάτμησης αυτού σε νέα μερικότερα και μεταβίβασης κάποιου από αυτά, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από την αναγωγή της αξίας κτήσης της επιφάνειας του αρχικού ενιαίου οικοπέδου στην αξία που αντιστοιχεί στην μεταβιβαζόμενη έκταση.

Σε περίπτωση κτήσης από οποιαδήποτε αιτία ενιαίου ακάλυπτου οικοπέδου και στη συνέχεια υπαγωγής αυτού στις διατάξεις του Ν.Δ. 1024/1971 (κάθετη συνιδιοκτησία) και δημιουργίας επιμέρους αυτοτελών ιδιοκτησιών, σε περίπτωση μεταβίβασης κάποιας από αυτές, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από την αναγωγή του ποσοστού της μεταβιβαζόμενης ιδιοκτησίας στη συνολική αξία του ενιαίου ακάλυπτου οικοπέδου.

Μεταβίβαση ενιαίας οικοδομής

Σε περίπτωση μεταβίβασης ενιαίας οικοδομής η οποία έχει ανεγερθεί με αυτεπιστασία τμηματικά με διαφορετικές άδειες, ως χρόνος κτήσης λογίζεται ο χρόνος έκδοσης της τελευταίας οικοδομικής άδειας ανέγερσης και η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με τη χρήση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών του Ν. 4172/2013.

Μεταβίβαση ακίνητου που προήλθε μερικώς από ανέγερση

Σε περίπτωση πώλησης ακινήτου−κτίσματος (συμπεριλαμβανομένων των αυτοτελών ιδιοκτησιών), το οποίο αποκτήθηκε κατά ιδανικό μερίδιο ως οικόπεδο και ανεγέρθηκε από τον πωλητή με αυτεπιστασία είτε με το σύστημα της αντιπαροχής, και απόκτησης από το ίδιο πρόσωπο, πριν από την πώληση, έτερου ποσοστού από άλλη αιτία (επαχθή ή χαριστική), η συνολική τιμή κτήσης του μεταβιβαζόμενου κτίσματος υπολογίζεται με την αναγωγή της αξίας του ποσοστού που αποκτήθηκε από άλλη αιτία στην συνολική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

Νόμιμη Προσθήκη κτίσματος

Σε περίπτωση απόκτησης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας με επαχθή ή χαριστική αιτία ή λόγω κληρονομικής διαδοχής και εν συνεχεία κατασκευής νόμιμης προσθήκης, ως χρόνος κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου (αρχικής και μεταγενέστερης κατασκευής) λαμβάνεται ο χρόνος έκδοσης της τελευταίας οικοδομικής άδειας.
Η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με τη χρήση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών του Ν. 4172/2013 εφόσον η επιφάνεια της προσθήκης υπερβαίνει κατά ποσοστό 75% την επιφάνεια της αρχικής ιδιοκτησίας. Σε διαφορετική περίπτωση ως τιμή κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου λαμβάνεται αυτή της αρχικής ιδιοκτησίας.
Εάν ο τίτλος κτήσης της προηγούμενης περίπτωσης αναφέρεται σε χρόνο προ του 1995 και η οικοδομική άδεια της νόμιμης προσθήκης εκδόθηκε μετά την 1.1.1995, η τιμή κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου προσδιορίζεται σε κάθε περίπτωση με τη χρήση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών του Ν. 4172/2013.

Έγκριση πολεοδομικής μελέτης

Σε περιπτώσεις που μετά την κύρωση των οικείων πράξεων εφαρμογής μεταβιβάζονται οικόπεδα, τα οποία έχουν αποκτηθεί είτε ως οικόπεδα, είτε ως αγροτεμάχια με οποιοδήποτε τίτλο κτήσης, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος κύρωσης της πράξης εφαρμογής, ακόμα και αν η πράξη εφαρμογής αφορά τμήμα του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.
Σε περιπτώσεις που μετά την έγκριση πολεοδομικής μελέτης ή την έκδοση της αντίστοιχης διοικητικής πράξης καθορισμού των ορίων οικισμού μεταβιβάζονται οικόπεδα, τα οποία έχουν αποκτηθεί είτε ως οικόπεδα, είτε ως αγροτεμάχια με οποιοδήποτε τίτλο κτήσης, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης ή έκδοσης της αντίστοιχης διοικητικής πράξης καθορισμού των ορίων οικισμού ακόμα και αν η πολεοδομική μελέτη ή διοικητική πράξη αφορά τμήμα του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Ξενοδοχεία μεγάλης χωρητικότητας επιτρέπει το νέο ν/σ σε μικρούς οικισμούς

Ξενοδοχειακά συγκροτήματα μεγάλου όγκου είναι δυνατόν να κατασκευαστούν σε μικρούς οικισμούς που έχουν πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους ή είναι προ του 1923:
Με παρέμβαση ΥΠΕΚΑ στις περιοχές αυτές θα επιτρέπονται ξενοδοχεία και τουριστικές εγκαταστάσεις, χωρίς όριο κλινών ή τετραγωνικώνΑφαιρέθηκε από το ν/σ της χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης (το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή) διάταξη που περιόριζε τη μέγιστη συνολική επιφάνεια δόμησης στα 2.000 τ.μ. ανά οικόπεδο και τη δυναμικότητα στις 50 κλίνες, ανά τουριστική επιχείρηση. Μεταφέρεται στην Δημοτική Αρχή η υποχρέωση έκδοσης τοπικού χωρικού σχεδίου στο οποίο θα προβλέπεται οι όροι και οι προϋποθεσεις χωροθέτησης των συγκεκριμένων χρήσεων.

Πιλοτικό έργο του ΕΤΑΔ για την ψηφιακή καταγραφή ακινήτων του Δημοσίου

Πιλοτικό έργο για την πλήρη ψηφιακή καταγραφή των τεχνικών και νομικών χαρακτηριστικών, καθώς και για την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών για την αξιοποίηση – «ωρίμανση» 1.000 ακινήτων του Δημοσίου, προωθεί άμεσα η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Στόχος είναι αφενός η δημιουργίαδυνατότητας αξιοποίησης των 1.000 ακινήτων και αφετέρου η δημιουργίατεχνογνωσίας που θα επιτρέψει ανάλογη «ωρίμανση» για τα περισσότερα από 70.000 ακίνητα του Δημοσίου που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ. Σύμφωνα με την ΕΤΑΔ, η «ωρίμανση» των 1.000 ακινήτων αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί σταδιακά έως το β΄ εξάμηνο 2015. Η επιλογή των 1.000 ακινήτων θα γίνει μετά από νομικό και τεχνικό έλεγχο μεταξύ 3.000 ακινήτων σε όλη τη χώρα, με κριτήρια οικονομικά, εμπορικότητας, γεωγραφικά και τεχνικά.
Ο επιμερισμός του έργου είναι γεωγραφικός και κατανέμεται σε τρεις γεωγραφικές ενότητες:
(α) Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου,
(β) Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και
(γ) Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νήσων Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου και Κρήτης.
Το πιλοτικό πρόγραμμα θα αναδειχθεί μέσω διεθνούς ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6 εκατ. ευρώ, που προκηρύσσεται άμεσα και αφορά στην ανάδειξη τριών αναδόχων σχημάτων αποτελούμενων από νομικά γραφεία και τεχνικές εταιρείες και ενός σχήματος που θα έχει την ευθύνη του project management, καθώς και τη δημιουργία μηχανισμού διοίκησης του συνολικού έργου και ελέγχου παραλαβής των παραδοτέων.
Πηγή:  naftemporiki.gr

Οικισμοί της Ελλάδας (ΕΓΣΑ 87)

http://www.michanikos.gr/files/file/1126-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%B3%CF%83%CE%B1-87/

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Τι αλλάζει στα υποθηκοφυλάκια

Τα πάνω - κάτω στη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων της χώρας αναμένεται να φέρουν νομοθετικές αλλαγές που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα.
Τα υποθηκοφυλακεία είναι οι δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες κατατίθενται επίσημα και φυλάσσονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας των ακινήτων καθώς και τα βάρη (υποθήκες, προσημειώσεις, κατασχέσεις) που τα βαρύνουν. Επίσης, στα υποθηκοφυλακεία φυλάσσονται και δικαστικές αποφάσεις σχετικές με ακίνητα και γενικά κάθε πράξη που επηρεάζει τη νομική κατάσταση ενός ακινήτου.
Η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση τα υποθηκοφυλακεία να καταστούν κτηματολογικά γραφεία και να περιοριστεί ο αριθμός τους. Σύμφωνα με την εισήγηση της Task Force σταδιακά από τα 17 έμμισθα και 378 άμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας θα μείνουν μόνο 50 υποθηκοφυλακεία και τα υπόλοιπα θα συγκεντρωθούν σε αυτά.
Σε δεύτερη φάση οι άμισθοι υποθηκοφύλακες θα γίνουν έμμισθοι και θα παραμείνουν 13 με 16 κτηματολογικά γραφεία (έμμισθα υποθηκοφυλακεία), ήτοι περίπου ένα γραφείο στην έδρα κάθε περιφέρειας.
Σε κάθε περίπτωση για να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να προχωρήσει η κτηματογράφηση, αλλά και να ξεπεραστούν μια σειρά από σημαντικά διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ και τα οποία δεν επιτρέπουν την επέκταση των κτηματολογικών γραφείων.
Εξάλλου, την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται το έργο της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που έχει αναλάβει να  εισηγηθεί σε πρώτη φάση αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των υποθηκοφυλάκων.
Στόχος της επιτροπής είναι η συλλογή, μελέτη, επεξεργασία, κωδικοποίηση και υποβολή προτάσεων για την τροποποίηση για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον τρόπο πληρωμής των υποθηκοφυλάκων σήμερα.


ΠΗΓΗ: in.gr

Νέες αλλαγές για την αμιγή κατοικία

Περιορίζονται τελικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις στις περιοχές αμιγούς κατοικίας για τα οικόπεδα που «βλέπουν» κεντρικούς δρόμους και λεωφόρους:
Απέναντι στις αντιδράσεις που προκάλεσε το νέο χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έκανε βήματα πίσω και με τροπολογία που κατέθεσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς ορίζεται πως στα οικόπεδα με πρόσωπο επί κυρίων οδικών αξόνων, για τις περιπτώσεις που στις θέσεις αυτές έχουν καθοριστεί χρήσεις αμιγούς ή αποκλειστικής κατοικίας βάσει διαταγμάτων, επιτρέπονται επιπλέον μόνο χρήσεις πρεσβειών και γραφείων.
Η χρήση "γραφεία", επισημαίνεται, πρέπει να είναι συμβατή με την κύρια χρήση της κατοικίας. Κάτι που σημαίνει πως επιτρέπεται σε υφιστάμενες κατοικίες να αποκτήσουν χρήση γραφείων, υπογράμμιζαν αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΚΑ.
Νέα κατηγορίαΟπως έγραψε την Τρίτη το "Εθνος", με το νέο χωροταξικό εδημιουργείτο μία νέα κατηγορία χρήσεων γης για τα οικόπεδα πάνω στο κεντρικό οδικό δίκτυο των πόλεων όπου θα επιτρέπονταν εμπορικές, αθλητικές, πολιτιστικές χρήσεις, γραφεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ. Ειδικά για τις περιοχές αμιγούς κατοικίας, οι νέες χρήσεις θα ετίθεντο σε εφαρμογή αμέσως, με τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ανοίγοντας έτσι ταχύτατα τον δρόμο για τη δημιουργία εμπορικών ζωνών σε αμιγείς οικιστικές περιοχές, στις οποίες μέχρι σήμερα επιτρέπονταν πολύ λίγες χρήσεις εκτός της κατοικίας. Η συγκεκριμένη διάταξη αποσύρθηκε και αναμορφώθηκε όπως αναφέρουμε παραπάνω. Πλέον μόνο με πρωτοβουλία του οικείου δήμου και με έκδοση προεδρικού διατάγματος μπορεί να εισαχθεί οποιαδήποτε άλλη χρήση, με βάση τα προβλεπόμενα για τις περιοχές κατοικίας.
Δικαίωμα
Με τη χθεσινή τροπολογία, ορίζεται ακόμα πως ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει το δικαίωμα να τροποποιεί τις κατηγορίες χρήσεων γης που προβλέπονται στον νέο νόμο ή και το περιεχόμενο αυτών, με προεδρικό διάταγμα αντί της υπουργικής απόφασης που προέβλεπε μέχρι τώρα το κείμενο του νόμου. "Ωστε η οποιαδήποτε αλλαγή να περάσει από την κρίση και τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας", επισήμαιναν στο ΥΠΕΚΑ.
Επίσης, αίρεται ο οποιοσδήποτε περιορισμός αριθμού κλινών και επιφάνειας γηπέδου σε ό,τι αφορά στη δημιουργία ξενοδοχείων και τουριστικών εγκαταστάσεων σε μικρούς οικισμούς, κάτω των 2.000 κατοίκων.

Το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση ψηφίστηκε χθες επί του συνόλου από τη Βουλή.

Ψηφίστηκε το ν/σ για τη χωροταξική μεταρρύθμιση

Υπερψηφίστηκε χθες στο Α΄Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση.
"Αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο χωρίς δανεικά, από την πραγματική οικονομία και όχι από την αγοραπωλησία άυλων τίτλων, τότε χρειαζόμαστε επενδύσεις" τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, στην ομιλία του στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής. "Για να γίνουν όμως επενδύσεις, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα "πού μπορώ να επενδύσω, πώς και πότε" ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί τη "Διαύγεια στην Περιβαλλοντική Αδειοδότηση", μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα είναι έτοιμη σε μερικούς μήνες και θα δίνει το δικαίωμα στον κάθε Έλληνα πολίτη να γνωρίζει την εικόνα της κάθε περιοχής και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι επενδύσεις της - και αν υπάρχει καθυστέρηση, ποιος είναι ο υπεύθυνος σε προσωπικό, υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο.

Σχετικά με τη χωροταξία δήλωσε ότι "είναι μια βαθύτατα πολιτική επιστήμη, τέχνη, δράση, λειτουργία. Δεν υπάρχει απολιτική χωροταξία. Απολιτική χωροταξία είναι μη χωροταξία. Αρα η χωροταξία οφείλει να λύνει τα βασικά προβλήματα των κοινωνιών. Η χωροταξία οφείλει να απαντά σε βασικά ερωτήματα: “Πώς θα μειώσω τις περιφερειακές ανισότητες; Πώς θα ενισχύσω τη χωρική συνοχή, έτσι ώστε να ενισχύσω και την κοινωνική συνοχή; Πώς θα διασφαλίσω την αειφορία και τη βιωσιμότητα, την αρμονική συμβίωση επένδυσης και φυσικού περιβάλλοντος με το ανθρωπογενές περιβάλλον, ώστε στο τέλος ωφελημένος να είναι και ο άνθρωπος, η ανθρώπινη κοινωνία και το περιβάλλον”;

Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε μέσω της ρύθμισης την οποία καταθέτουμε. Έχουμε ονομάσει το 2014 ως “Έτος της μεγάλης χωρικής-χωροταξικής μεταρρύθμισης” και δεν διστάζουμε να το επαναλάβουμε. Γιατί είμαστε βέβαιοι ότι θα περάσουμε πάνω από τον πήχη και όλα αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε, δηλώνουμε στο Εθνικό Κοινοβούλιο, τόσο εμείς ως πολιτική ηγεσία, όσο και όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου, ότι θα τα κάνουμε πράξη".

Τέλος δήλωσε ότι "Είμαστε περήφανοι που έχουμε 350 ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, τα οποία καρκινοβατούν επί 20-25 χρόνια; Είμαστε περήφανοι που δεν έχουμε αξιωθεί ως κοινωνία και ως τοπικές κοινωνίες πολλές φορές να χωροθετήσουμε περιοχές επεξεργασίας απορριμμάτων ή περιοχές όπου θα χωροθετηθούν βιολογικοί καθαρισμοί; Είμαστε περήφανοι όταν ξέρουμε ότι μια βασική αιτία που αυτός ο τόπος βασανίζεται από γενιές και γενιές αυθαιρέτων, είναι το ότι δεν έχουμε κάνει σχεδόν ποτέ επεκτάσεις σχεδίων πόλεων, άρα ο φτωχός δεν μπορεί να βρει φτηνή γη για να χτίσει το σπίτι του; Έχουμε αναρωτηθεί γιατί ποτέ κανένας δήμαρχος ή χωροτάκτης δεν θέλει στην περιοχή ευθύνης του να χωροθετήσει μια κτηνοτροφική ζώνη, μια λατομική ζώνη και όλοι λένε «μακριά από μένα, στο διπλανό δήμο»; Δεν πρέπει επιτέλους να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ζητήματα; Με το νομοθέτημα που έχουμε στη διάθεσή μας – κάνουμε πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις και θεσμικού και λειτουργικού χαρακτήρα. Έχουμε προκηρύξει με 600 εκατομμύρια ευρώ τις 28 μεγάλες μελέτες και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες κατακυρώνουμε τους πρώτους διαγωνισμούς. Θα ολοκληρώσουμε, μάλιστα, τις κατακυρώσεις μέσα στη χρονιά. ’ρα, την επόμενη χρονιά ξεκινούν οι νέες μελέτες για το 65% του εδάφους της χώρας και ολοκληρώνουμε τις προηγηθείσες κατά τα προηγούμενα χρόνια κτηματογραφήσεις για το υπόλοιπο 35% της χώρας. Στόχος είναι το 2020, σε λίγα χρόνια από σήμερα, η χώρα να έχει το μεγαλύτερο, το πιο σύγχρονο, το πιο μοντέρνο, ολοκληρωμένο, δυναμικό και διαρκώς ενημερωνόμενο πληροφοριακό σύστημα για τα ακίνητα του Δημοσίου και των ιδιωτών, το πιο ολοκληρωμένο κτηματολογικό σύστημα.

Τις επόμενες εβδομάδες υλοποιούμε –γιατί το θεσμοθετούμε πρώτα στο νομοσχέδιο για τα ρυθμιστικά, αλλά το υλοποιούμε αμέσως μετά, μέσα στο καλοκαίρι- τα δύο πρώτα μόνιμα και οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στον Πειραιά. ’ρα, επιτέλους, θα αποκτήσουμε τις δύο πρώτες, οριστικές, τελικές δομές για το πώς μπορούμε να έχουμε οργανωμένες τις καταγραφές των ακινήτων μας."

Αντιδράσεις
Διαφορετικές ήταν όμως οι προσεγγίσεις της αντιπολίτευσης για το σχέδιο νόμου. "Εδώ ψηφίζουμε τα μη κριτήρια, τις μη δεσμεύσεις, τα μη πλαίσια" ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
"Μας φέρατε νομοσχέδιο 320 σελίδων για το χωροταξικό σχεδιασμό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ποιου κατεπείγοντος;" αναρωτήθηκε η Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ) χαρακτηρίζοντας "προδήλως αντισυνταγματικές" ορισμένες διατάξεις που άπτονται της περιβαλλοντικής προστασίας.
"Το υπουργείο Περιβάλλοντος στα τελευταία νομοσχέδια, δυστυχώς, επιλέγει να νομιμοποιεί ό,τι δεν μπορούσε να νομιμοποιηθεί με τον νόμο περί αυθαιρέτων" παρατήρησε η Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής ανέφερε ότι "με αυτό το νομοσχέδιο φαίνεται ότι γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να παραμεριστεί οτιδήποτε εμποδίζει την πορεία επέλασης των λεγόμενων "επενδυτών"" σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Τα σχέδια του Κτηματολογίου

Στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι πρώτες κατακυρώσεις διαγωνισμών του Κτηματολογίου, που θα «ξεμπλοκάρουν» το τεράστιο αυτό έργο, όπως επισήμανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Μόνιμης Επιτροπής Κτηματολογίου, εκτιμώντας πως εντός των ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική ρύθμιση για τη δημιουργία των δύο μόνιμων, Οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων, στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμέσως επόμενοι δήμοι που αναμένεται να «τρέξει» η συλλογή δηλώσεων είναι το υπόλοιπο των νομών Κοζάνης και Αργολίδας, προκειμένου να συμμετάσχουν όσοι δεν περιλαμβάνονταν στην προηγούμενη γενιά κτηματογράφησης. Πρόκειται συνολικά για 11 ΟΤΑ του καλλικρατικού δήμου Ναυπλιέων, 8 ΟΤΑ του καλλικρατικού δήμου Άργους-Μυκηνών και ένα μεγάλο μέρος του νομού Κοζάνης.
Μέσα από το εθνικό πρόγραμμα Κτηματολογίου, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 560 εκατ. ευρώ, θα καταγραφεί, θα αξιοποιηθεί και θα διασφαλιστεί το περίπου 65% της έκτασης της χώρας, ώστε να έρθει να προστεθεί το υπόλοιπο 35%, που είναι υπό κτηματογράφηση. Ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται πάνω από 800 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2020, χρονιά ολοκλήρωσης του έργου, μέσω του οποίου αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίες. «Ενοποιούμε τα πληροφοριακά συστήματα όλης της δημόσιας διοίκησης, από το κτηματολόγιο, την πολεοδομία και τα δάση, μέχρι τα σχέδια πόλης και τον ορυκτό πλούτο», επισημαίνει ο Γ. Μανιάτης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η δουλειά που επίκειται να γίνει είναι «τουλάχιστον δεκαπλάσια όλης αυτής που έχει γίνει όλες τις προηγούμενες δεκαετίες». Σήμερα όλα τα ακίνητα των ιδιωτών και του Δημοσίου καταγράφονται στα περίπου 400 υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας, ενώ, σύμφωνα πάντα με τον Γ. Μανιάτη, «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και πολύ πριν από το 2020, από τα 400 αυτά υποθηκοφυλακεία θα οδεύσουμε σε μόλις 16 περιφερειακά κτηματολογικά γραφεία».


Πάντως, ήδη, υπάρχει δυνατότητα θέασης των τελικών στοιχείων κτηματογράφησης σε 16 περιοχές στη διαδικτυακή πλατφόρμα (www.ktimatologio.gr). Πρόκειται για δέκα πρωτεύουσες νομών και έξι πόλεις της Θεσσαλονίκης, οι οποίες είναι: Λάρισα, Καρδίτσα, Ναύπλιο, Σπάρτη, Τρίπολη, Κόρινθος, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Ζάκυνθος, Πύργος και Αμπελόκηποι, Ελευθέριο-Κορδελιό, Εύοσμος, Μενεμένη, Ωραιόκαστρο, Νέα Μαγνησία-Διαβατά. Σκοπός της υπηρεσίας, είναι η ενημέρωση των δικαιούχων για την τελική καταγραφή του ακινήτου τους, όπως είχε τη στιγμή λήξης της κτηματογράφησης και έναρξης λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου, μετά την ανάρτηση και την αναμόρφωση των στοιχείων με τα αποτελέσματα των ενστάσεων/αιτήσεων διόρθωσης. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί στη ψηφιακή πλατφόρμα να αναζητήσει στοιχεία όπως το απόσπασμα του Κτηματολογικού Φύλλου και το απόσπασμα χάρτη, στον οποίο είναι οριοθετημένο το ακίνητο, όπου και αναγράφεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου του ακινήτου.

Όλες οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Ενα βήμα πίσω κάνει το υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο νόμου που αφορά τη διαχείριση του αιγιαλού και των παραλιών της χώρας. Μετά τα κύματα οργής, τις κινητοποιήσεις πολιτών και τη θύελλα αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις, νομικούς, ακόμη και βουλευτές της κυβέρνησης, τα στελέχη της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας ξαναχτένισαν το κείμενο του νομοσχεδίου και προχώρησαν σε σημαντικές αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», επαναφέρουν ως μέγιστο όριο παραχώρησης χρήσης αιγιαλού τα 500 τ.μ. και τίθεται υποχρεωτική ζώνη παραλίας 15 μέτρων. Τα παραχωρούμενα τμήματα δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 50% της παραλίας ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα. Επίσης από τη διάταξη που αφορούσε τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών εξαφανίζεται η λέξη «νομιμοποίηση» και αντικαθίσταται από τη λέξη «αδειοδότηση», ενώ αλλάζει και η ημερομηνία κατασκευής των κτισμάτων τα οποία θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Οι κόκκινες γραμμές

Ειδικότερα στο κείμενο που είχε τεθεί σε διαβούλευση στις 17 Απριλίου - προκειμένου να αντικαταστήσει τον Ν. 2971/01 και τις τροποποιήσεις του - περιλαμβάνονταν διατάξεις για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων τα οποία μπορούσαν να έχουν χτιστεί ως την έναρξη ισχύος του νέου νόμου. Επειτα από διαβούλευση με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), τελικά θα μπορούν να αδειοδοτηθούν... εκ των υστέρων αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες είχαν κατασκευαστεί ως τις 28.7.2011, ημερομηνία η οποία θεωρείται από το ΥΠΕΚΑ «κόκκινη γραμμή».

Το συγκεκριμένο χρονικό όριο έχει χρησιμοποιηθεί και στους δύο τελευταίους νόμους για τα αυθαίρετα - δηλαδή, στον 4014/11, ο οποίος ωστόσο κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), και στον 4178/2013, ο οποίος έχει επίσης προσβληθεί και θα ελεγχθεί ως προς τη συνταγματικότητά του. Ωστόσο το ΣτΕ δέχεται οριστική εξαίρεση αυθαιρέτου από την κατεδάφιση ως τις 31.1.1983, ημερομηνία που είχε οριστεί από τον οικιστικό νόμο Τρίτση (1337/1983). 

Και αυτό δεν είναι το μόνο ζήτημα που προκύπτει ως προς τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Η νομολογία του ΣτΕ τάσσεται κατά της αλλοίωσης του αιγιαλού, με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση που εξυπηρετείται υπέρτατο δημόσιο συμφέρον. Για τον λόγο αυτόν σε κανέναν νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων ως σήμερα δεν μπορούσε να υπαχθούν αυθαίρετα στον αιγιαλό.

Τον σκόπελο αυτόν, όπως υποστηρίζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να τον προσπεράσουν. Με τη νέα ρύθμιση θα νομιμοποιούνται κατασκευές οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν λάβει νόμιμη άδεια - όπως εγκαταστάσεις δημόσιες και ιδιωτικές που εξυπηρετούν δημόσιους, κοινωφελείς, ερευνητικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς - αλλά δεν το είχαν κάνει. Δηλαδή, όπως λένε οι ίδιοι, πρόκειται για νόμιμες χρήσεις στη ζώνη του αιγιαλού και δεν αφορά νομιμοποίηση αυθαίρετων κατοικιών, εστιατορίων ή τμημάτων ξενοδοχειακών μονάδων.

Οι αυθαιρετούχοι θα έχουν προθεσμία ενός έτους για να «τακτοποιήσουν» τις συγκεκριμένες αυθαίρετες κατασκευές. Οσοι δεν το πράξουν θα υποστούν τις κυρώσεις του νόμου καθώς από αυτό το καλοκαίρι ξεκινά η ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των ακτών της χώρας. Το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει σε σύμβαση με εταιρεία δορυφορικής παρακολούθησης προκειμένου να εντοπίζει τους παραβάτες. Πέρυσι αντίστοιχο πρόγραμμα είχε λειτουργήσει πιλοτικά σε πέντε περιοχές της χώρας όπου καταγράφηκαν αυθαιρεσίες και επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Οριοθέτηση του αιγιαλού

Πέρα από την «τακτοποίηση» αυθαίρετων κατασκευών στον αιγιαλό, κύριος στόχος των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι η οριοθέτηση του αιγιαλού της χώρας η οποία θα γίνει βάσει των υπόβαθρων της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ. Ως σήμερα έχει οριοθετηθεί αποσπασματικά 8%-10% της συνολικής ζώνης αιγιαλού της χώρας, αν και η προκαταρκτική χάραξη είχε ολοκληρωθεί ήδη από το 2008, αλλά δεν αξιοποιήθηκε ποτέ. Οπως εκτιμούν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η οριοθέτηση του αιγιαλού όλης της χώρας μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους.

Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και θα είναι έτοιμο ως το τέλος Ιουνίου προκειμένου να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Οικοδομικά τετράγωνα

Την «τακτοποίηση» της περιουσίας πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και χρόνια στον «αέρα», καθώς έχτισαν στην παραλία με ευθύνη της Διοίκησης, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 5, «η ζώνη παραλίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τη ρυμοτομική γραμμή εγκεκριμένου σχεδίου πόλης ή τη διαμορφωμένη γραμμή δόμησης». Με τη ρύθμιση αυτή νομιμοποιούνται ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στη Λούτσα, σε περιοχές της Ζακύνθου, του Πειραιά κ.α., όπου είχε γίνει επέκταση του σχεδίου πόλεως χωρίς χάραξη αιγιαλού και καθορισμό γραμμής παραλίας, με συνέπεια πολλές ιδιοκτησίες να είναι πλέον αυθαίρετες.

Στα 100 μέτρα η ζώνη

Στο νομοσχέδιο προστίθεται διάταξη η οποία προβλέπει ζώνη παραλίας 100 μέτρων στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura και στους υγρότοπους διεθνούς σημασίας Ramsar. Γενικότερα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θεσμοθετείται υποχρεωτική ζώνη παραλίας πλάτους 15 μέτρων και όχι 10 μέτρων, όπως προβλεπόταν στην προηγούμενη μορφή του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με τη χάραξη του αιγιαλού χαράσσεται συνήθως (δεν ήταν υποχρεωτικό) παραλία ως 10 μέτρα και όχι περισσότερα, διότι έτσι το Δημόσιο δεν είναι υποχρεωμένο να καταβάλει αποζημίωση. Γενικότερα η ζώνη παραλίας δεν θα μπορεί, σύμφωνα με το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου, να υπερβαίνει σε πλάτος τα 100 μέτρα.

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι πριν από την έγκριση ή επέκταση σχεδίου πόλης, την εκποίηση ή παραχώρηση δημοσίου κτήματος, την εκτέλεση λιμενικών, βιομηχανικών, τουριστικών και συγκοινωνιακών έργων, την έκδοση άδειας για εκτέλεση οικοδομικών εργασιών σε ακίνητα που απέχουν ως 100 μέτρα από την οριογραμμή του αιγιαλού απαιτείται να κρίνει αρμόδια επιτροπή, η οποία θα συγκροτηθεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, επί της ανάγκης καθορισμού ζώνης παραλίας. 
Επίσης μέχρι στιγμής παραμένει στο νομοσχέδιο ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι ακίνητα τα οποία έχουν χάσει την αρτιότητά τους, καθώς τμήμα τους εμπίπτει στη ζώνη παραλίας, κατά παρέκκλιση θα θεωρούνται άρτια αν το εμβαδόν που απομένει υπερβαίνει το 80% του απαιτούμενου από τον νόμο.

«Διορθώσεις» στις λίμνες

Στο αρχικό κείμενο του σχεδίου νόμου, το οποίο είχε τεθεί σε διαβούλευση, γινόταν περιοριστική απαρίθμηση των λιμνών και των ποταμών με όχθη και παρόχθια ζώνη που πρέπει να προστατεύονται. Ετσι οι λίμνες Στυμφαλία, Μητρικού, Κουμουνδούρου, Ισμαρίδα, του Καϊάφα, της Βουλκαρίας και οι τεχνητές λίμνες Πλαστήρα, Θησαυρού και Μαραθώνα έμεναν χωρίς... όχθη και παρόχθια ζώνη. Το ίδιο και ποταμοί όπως ο Εβρος , ο Ευρώτας, ο Λούρος, ο Πηνειός Πελοποννήσου, ο βοιωτικός Κηφισός, ο Ασωπός. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη διάταξη που αναφέρεται στην κυριότητα και τον προορισμό παρόχθιας ζώνης και παλιάς όχθης θα γίνεται παραπομπή στον νόμο 4258/2014 για τα υδατορέματα ώστε ό,τι δεν προσδιορίζεται ως ρέμα να έχει όχθη και παρόχθια ζώνη.

Αφαιρείται η επιχωμάτωση

Οι έντονες αντιρρήσεις που αφορούσαν τη διάταξη για την επιχωμάτωση θαλάσσιου χώρου ήταν καταλυτικές. Τελικά, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, καταργείται η συγκεκριμένη διάταξη η οποία αναφερόταν σε επιχωμάτωση πέντε τετραγωνικών μέτρων θαλάσσης ανά κλίνη για την εξυπηρέτηση τουριστικών επενδύσεων που έχουν ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων ή για τις οποίες έχει εγκριθεί ΕΣΧΑ∆Α ή ΕΣΧΑΣΕ (τα fast track Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων και Στρατηγικών Επενδύσεων). Προστίθεται όμως εδάφιο το οποίο προβλέπει ότι έπειτα από αίτηση του Δημοσίου ή ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα επιτρέπεται η προσάμμωση αιγιαλών για την αποκατάσταση, καθώς και την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της πρότερης κατάστασής τους.


Παραλίες

Παραχώρηση μόνο ως το 50% της έκτασης

Το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις κατά του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, προσθέτει διατάξεις, ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνονται στον ισχύοντα νόμο, τον 2971/01, αλλά είχαν «ξεχαστεί». Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η μέγιστη επιφάνεια που θα μπορεί να μισθώσει ένας επιχειρηματίας για ομπρέλες, ξαπλώστρες κ.ά. θα είναι τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο μεταξύ δύο... πόστων θα πρέπει να παραμένει διάδρομος 70 μέτρων - η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ελεύθερη ζώνη 100 μέτρων μεταξύ των παραχωρήσεων. Η αλλαγή αυτή αποφασίστηκε έπειτα από πιέσεις διαφόρων δήμων της χώρας, όπως π.χ. της Θήρας, όπου οι παραλίες είναι μικρές. Για μεγάλες παραλίες (όπως της Ζαχάρως κ.ά.) δεν αποκλείεται να περιληφθεί ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει παραχωρήσεις επιφάνειας μεγαλύτερης από 500 τ.μ.

Η διατήρηση ελεύθερης ζώνης δεν θα ισχύει για όσους διατηρούν ταβέρνα, καφέ κτλ. και κάνουν χρήση της παραλίας που βρίσκεται μπροστά τους. Σε κάθε περίπτωση, τα παραχωρούμενα τμήματα για απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 50% της έκτασης ώστε σε μικρούς κόλπους να παραμένει ελεύθερο τμήμα για τους πολίτες.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, το 20% από το αντάλλαγμα παραχώρησης αιγιαλού σε προστατευόμενες περιοχές θα πηγαίνει στο Πράσινο Ταμείο προκειμένου να υποστηριχθούν παρεμβάσεις για την ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Πηγή: http://www.tovima.gr...cle/?aid=608187

Τέλος οι περιοχές «αμιγούς κατοικίας»

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καταργεί τις κατηγορίες της αμιγούς και γενικής κατοικίας. Δημιουργεί τρεις νέες κατηγορίες και εισάγει σε αυτές πολλές νέες χρήσεις προκειμένου, όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου, «να δοθεί η δυνατότητα εξέλιξης των συγκεκριμένων περιοχών και να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων τους»

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, δημιουργούνται 18 κατηγορίες χρήσεων γης, δηλαδή διπλάσιες από αυτές που υπάρχουν σήμερα. Συγκεκριμένα:

Kατοικία (Κ1): Στις περιοχές που διέπονται από ειδικά διατάγματα, βάσει των οποίων επιτρέπεται μόνο η κατοικία -εκτός από ορισμένες χρήσεις σε συγκεκριμένους χώρους που προσδιορίζονται στο ρυμοτομικό σχέδιο- θα επιτρέπονται χρήσεις οι οποίες προβλέπονται από την κατηγορία Πολεοδομικού Κέντρου. Με άλλα λόγια, στην κατηγορία Κ1, η οποία ουσιαστικά αντικαθιστά εκείνη της «αμιγούς κατοικίας», θα μπορούν να επιτρέπονται εκθεσιακά κέντρα, τράπεζες, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, χώροι στάθμευσης, πρατήρια καυσίμων, συνεργεία αυτοκινήτων, επαγγελματικά εργαστήρια κτλ. Χρήση κατοικίας Κ1 δεν θα μπορούν να έχουν ιδιοκτησίες που βρίσκονται πάνω σε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες αρτηρίες, σε λεωφόρους και στο βασικό οδικό δίκτυο (π.χ. όσες βρίσκονται πάνω στη λεωφόρο Κηφισιάς).

Κατοικία επιπέδου γειτονιάς (Κ2): Στις οικιστικές περιοχές με χαρακτήρα γειτονιάς προβλέπεται κατοικία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ανά κτίριο. Σε αυτές τις γειτονιές θα επιτρέπονται επίσης χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας, βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ιδρύματα χρόνιων πασχόντων, κοινωφελείς ξενώνες, άσυλα, κτίρια εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια κ.ά.), αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, ιατρεία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά καταστήματα κ.ά. Για τις συγκεκριμένες χρήσεις τίθενται περιορισμοί ως προς τη μέγιστη επιφάνεια ανά οικόπεδο, τη δυναμικότητα των μαθητών κτλ.

Κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ): Επιτρέπονται όλες οι χρήσεις των περιοχών κατοικίας επιπέδου γειτονιάς, αλλά… επεκτείνονται σε περισσότερα τετραγωνικά. Έτσι επιτρέπονται χρήσεις ειδικής εκπαίδευσης, γυμναστήρια, αθλητικές σχολές, βιβλιοθήκες, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων μουσεία, πινακοθήκες, θέατρα, κινηματογράφοι, συνεδριακά κέντρα, εμπορικά καταστήματα κτλ. σε έκταση που μπορεί να φτάνει τα 1.500 τ.μ. Τα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία μπορεί να έχουν 100 κλίνες και οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα μπαρ να «απλώνονται» σε 400 τ.μ.

Εκτός από τις τρεις κατηγορίες χρήσεων κατοικίας, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται επίσης χρήσεις πολεοδομικού κέντρου, τουρισμού - αναψυχής - δεύτερης κατοικίας, εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, ελεύθερων χώρων - αστικού πρασίνου, χονδρικού εμπορίου, εγκαταστάσεων μέσων μαζικής μεταφοράς, εγκαταστάσεων αστικών υποδομών κοινής ωφέλειας, παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης, παραγωγικών δραστηριοτήτων πολεοδομικής εξυγίανσης, τεχνολογικού πάρκου, εμπορευματικού κέντρου, παραγωγικών εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης, ιδιαιτέρων χρήσεων, οροθετημένων οικισμών, κύριου οδικού δικτύου πόλεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, όλα τα επίπεδα του σχεδιασμού μπορούν να τροποποιηθούν με μια απλή υπουργική απόφαση προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επενδυτές.

Όπως αναφέρεται οπότε προκύπτει ένα έργο «εθνικής σημασίας» ή έργα και δράσεις εθνικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ή όπως αναφέρεται στο κείμενο του νομοσχεδίου «εξαιρετικές και απρόβλεπτες ανάγκες και νέα δεδομένα» ο σχεδιασμός θα μπορεί να προσαρμόζεται, με υπουργική απόφαση, προκειμένου να εξυπηρετείται η επιχειρηματικότητα.

(με πληροφορίες από το vima.gr)

Πηγή: http://www.thepressp...igous-katoikias