Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ακίνητα: πώς θα κυμανθούν οι τιμές - από το 2015 θα αρχίσει η ανάκαμψη

"Ακτινογραφία" της αγοράς από τη Eurobank Proprerty Services προβλέπει κάμψη τιμών 6% το 2014, σταθεροποίηση και ανάκαμψη στη συνέχεια: πάντως ήδη παρατηρείται άνοδος στη ζήτηση στις καλές περιοχές:
Πτώση κατά 6% στις τιμές των κατοικιών για φέτος, σταθεροποίηση το 2015 και ελαφρά ανάκαμψη από το 2016 προβλέπει στην τελευταία της έκθεση για την εγχώρια αγορά ακινήτων η Eurobank Property Services.

Η θυγατρική του ομίλου της Eurobank προχωρά μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα, εκτιμώντας ότι μέσα στην επόμενη πενταετία οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 5%-6% σε σχέση με τα σημερινά, χαμηλά επίπεδα της αγοράς. Οι τιμές των σπιτιών έχουν μειωθεί κατά 35% κατά μέσο όρο από την αρχή της κρίσης μέχρι τα τέλη του 2013 και εάν υπολογίσουμε και το 2014 η συνολική κάμψη θα φτάσει το 40-41%.

Όσον αφορά στη ζήτηση για την αγορά κατοικιών αυτή την στιγμή, η ανάλυση της Eurobank (α' εξάμηνο 2014), αναφέρουν ότι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της αγοράς αποτελεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον από δυνητικούς αγοραστές στις "πρωτοκλασάτες" περιοχές σε σχέση με τις δευτερεύουσες περιοχές. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη γενικότερη ύφεση στην αγορά αλλά και την τάση για σταθεροποίηση στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα για τις λεγόμενες καλές περιοχές. Αντίθετα, αρνητικό ρεκόρ σημειώνει η ζήτηση για τα πιο δευτερεύοντα σπίτια σε λιγότερο ελκυστικές περιοχές, λόγω του υψηλού στοκ.

Στην κατοικία ο αριθμός των συναλλαγών έχει παρουσιάσει μείωση έως 84% από το 2007 μέχρι σήμερα. "Ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών για το 2013 εκτιμάται ότι είναι λιγότερες από 20.000 ενώ οι "καθαρές" αγοραπωλησίες κατοικιών κατά το περασμένο έτος εκτιμώνται μεταξύ 5.000- 10.000", αναφέρει χαρακτηριστικά η Eurobank Property Services. Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες από ξένους αγοραστές έχει αυξηθεί, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία: Μόνο το 2013, επισημαίνει η έκθεση, καταγράφηκε εισροή ξένων κεφαλαίων για την αγορά εξοχικών κατοικιών της τάξεως των 168 εκατ. ευρώ, από 113 εκατ. ευρώ το 2012 -έστω κι αν σε απόλυτο αριθμό οι κατοικίες που μεταβιβάστηκαν σε ξένους ήταν κάτω των 1.000-, ενώ υπάρχουν προσδοκίες για περισσότερες αγορές στο πλαίσιο του νέου νόμου για την παροχή 5ετούς άδειας παραμονής σε αγοραστές εκτός Ε.Ε. εφόσον η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα 250 χιλ. ευρώ.
 

Πηγή: protothema.gr

Προσοχή στην αγορά ακινήτων με προηγούμενες οφειλές

Μια ασυνήθιστη, άγνωστη στους πολλούς, όσο και αληθινή πρακτική, μπορεί να στερήσει από κάποιον το ακίνητό του ακόμα κι αν αυτός δεν χρωστάει ούτε μισό ευρώ στο Δημόσιο. Ο λόγος; Να χρωστά ο προηγούμενος ιδιοκτήτης από τον οποίο έγινε η αγορά!
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία, αυτή η πρακτική ονομάζεται “διάρρηξη καταδολιευτικής δικαιοπραξίας” και, όπως εξηγεί στην εφημερίδα ο ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και δικηγόρος, Στράτος Παραδιάς, σημαίνει την “αρπαγή” του ακινήτου που αγόρασε κάποιος νόμιμα, επειδή ο πωλητής έχει χρέη στο Δημόσιο ή στα ταμεία.  Όπως τονίζει ο κ. Παραδιάς, το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να ακυρώσει την αγοραπωλησία και να προχωρήσει σε κατάσχεση του ακινήτου προκειμένου να πιέσει για να πάρει τα οφειλόμενα από αυτόν που πούλησε το ακίνητο.
Το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο στα ελληνικά χρονικά ωστόσο, με δεδομένο ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φτάσει τα 67 δισ. ευρώ, δεν αποκλείεται το δημόσιο να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση του. Η διαδικασία είναι η εξής:
  • Κάποιος διαθέτει ένα ακίνητο – συνήθως όχι την πρώτη κατοικία – και το βγάζει στο σφυρί.
  • Ο αγοραστής πληρώνει κανονικά, η αγοραπωλησία είναι απολύτως νόμιμη και μπαίνει στο σπίτι που απέκτησε.
  • Μετά από λίγο καιρό το Δημόσιο διαπιστώνει ότι ο πωλητής χρωστά στην εφορία.
  • Μπορεί, λοιπόν, να προχωρήσει σε κατάσχεση του πωληθέντος ακινήτου κάνοντας χρήση της διαδικασίας της “διάρρηξης καταδολιευτικής δικαιοπραξίας”.
Η αγωγή του Δημοσίου αναφέρει ότι ο πωλητής καταδολίευσε, δηλαδή κορόιδεψε το δημόσιο. Η διαδικασία κοινοποιείται τόσο στον οφειλέτη, όσο και στον αγοραστή, ο οποίος πρέπει να προσλάβει δικηγόρο, να υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία προκειμένου νααποδείξει ότι πλήρωσε κανονικά και με το νόμο και δεν φταίει αυτός για τα χρέη του πωλητής.
Το Δημόσιο ακολουθεί τη συγκεκριμένη διαδικασία επειδή πολλές φορές κάποιος που χρωστά χρήματα στο Δημόσιο μεταβιβάζει τα ακίνητά του σε συγγενικό πρόσωπο για να γλιτώσει την κατάσχεση. ‘Ετσι το Δημόσιο επιχειρεί να προστατευτεί από τους κακοπληρωτές. Αν ο αγοραστής δεν έχει καμιά συγγένεια με τον πωλητή, τότε η περιπέτειά του θα λήξει σύντομα.
Πηγή: newmoney.gr

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Αδειοδοτήσεις για τα κτίσματα στον αιγιαλό – Τι αλλάζει στο ν/σ

Νομική ντρίμπλα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς έχει πέσει στα ρηχά το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Στην ουσία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει άφεση παρανομιών στους εκμεταλλευτές του αιγιαλού και των παραλιών, εφαρμόζοντας τη συνταγή που χρησιμοποίησε και στις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα κτίσματα.
Αντί όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «τακτοποίηση» που αντικατέστησε τη «νομιμοποίηση» προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του ΣτΕ για τα αυθαίρετα, στην περίπτωση του αιγιαλού φαίνεται πως επιλέγεται ως λύση η προσωρινή «αδειοδότηση» παράνομων κτισμάτων.
Το νομοσχέδιο, κατά πληροφορίες, έχει πάρει ήδη την έγκριση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και παρά τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στην κυβέρνηση δείχνουν έτοιμοι να σηκώσουν το γάντι, με το Μέγαρο Μαξίμου να σχεδιάζει γενική αντεπίθεση. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πότε θα αποφασίσουν να το καταθέσουν στη Βουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποτρέψει τη θεσμοθέτησή του από το Θερινό Τμήμα της.
Στο υπουργείο Οικονομικών οχυρώνονται πίσω από την άποψη ότι «το νομοσχέδιο δεν θίγει υφιστάμενες ρυθμίσεις για την περιβαλλοντική προστασία του αιγιαλού και της παραλίας, οι οποίες υπόκεινται στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ».
Αδεια λειτουργίας
Ωστόσο έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διάταξη που περιελήφθη στο προσχέδιο νόμου που δημοσιοποιήθηκε πριν από τρεις μήνες για την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας και η οποία άναψε το πράσινο φως για τη νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη.
Πρόκειται για έργα που έχουν κατασκευαστεί χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της παράκτιας χρήσης, τα οποία τώρα οι επιχειρηματίες μπορούν να τα νομιμοποιήσουν πληρώνοντας το ανάλογο τίμημα στο κράτος, δηλαδή την αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης.
Για τις περιπτώσεις αυτές, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα δίνεται άδεια λειτουργίας (όχι οριστική «νομιμοποίηση») για τα έργα και τις εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν πριν από την ισχύ του υπό ψήφιση νόμου, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις που απαιτούνται για την κατασκευή νέων έργων στον αιγιαλό, με κυριότερη εξ αυτών την περιβαλλοντική αδειοδότηση που εγκρίνεται με τους όρους και τους κανόνες που υπόκεινται στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ και δεν αλλάζουν με το νομοσχέδιο.
Επίσης, στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι αδειοδότηση θα δίνεται μόνο για υποδομές που επιτρέπονται στον αιγιαλό όπως έργα κοινής ωφελείας, λιμενικά και βιομηχανικά έργα (σκάλες φόρτωσης κ.ά.). Εκτός ρύθμισης μένουν κατοικίες, ταβέρνες κ.λπ., ενώ αλλάζει και η ημερομηνία κατασκευής των κτισμάτων τα οποία θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, ευθυγραμμιζόμενη με το νομοσχέδιο και με τους νόμους των αυθαιρέτων του ΥΠΕΚΑ που θέτουν ως κόκκινη γραμμή τακτοποίησης όσα κτίρια είχαν χτιστεί έως τις 28 Ιουλίου 2011. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από το νομοσχέδιο έχει αφαιρεθεί όλο το άρθρο για τις επιχωματώσεις, προβλέποντας μόνο προσαμμώσεις (διαμόρφωση υφιστάμενης παραλίας και όχι καινούρια σε δημόσια γη όπως συμβαίνει με το μπάζωμα του αιγιαλού), ενώ επανέρχεται ως μέγιστο όριο παραχώρησης χρήσης αιγιαλού τα 500 τ.μ. και τίθεται υποχρεωτική ζώνη παραλίας 15 μέτρων.
Απευθείας παραχώρηση
Με το ίδιο νομοσχέδιο επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας σε πρόσωπα που εκμεταλλεύονται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κατασκηνώσεις (κάμπινγκ) και άλλες επιχειρήσεις, ενώ επιτρέπεται η κατασκευή λιμενικών έργων σε ιδιωτικά νησιά. Αντίθετα, τα κτίσματα που δεν εμπίπτουν στις ειδικές περιπτώσεις παραχώρησης θα θεωρούνται παράνομα και θα κατεδαφίζονται.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο η κυβέρνηση απευθύνει προσκλητήριο στα μεγάλα επιχειρηματικά κεφάλαια να έρθουν για επενδύσεις στην Ελλάδα του μνημονίου μέσω της ευκαιρίας που δίνεται για την αξιοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων χερσαίας γης για επενδυτικούς και εμπορικούς σκοπούς.
Ερημικές παραλίες χιλιάδων χιλιομέτρων αλλά και εκατοντάδες ελληνικά νησιά, μεταξύ αυτών και βραχονησίδες που παραμένουν ακατοίκητες, επιχειρείται να μπουν στον χάρτη των επενδύσεων. Ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά θέρετρα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αθλητικά κέντρα θα μπορούν να οικοδομηθούν σε όλες αυτές τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην παραλιακή ζώνη.  Η επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει η κυβέρνηση για να στηρίξει το νομοσχέδιο θα αναφέρει ότι:
■ Σήμερα δεν μπορούν να γίνουν νόμιμες επενδύσεις στον αιγιαλό γιατί… δεν υπάρχει αιγιαλός. Με την έννοια αυτή, λένε, ο αιγιαλός δεν καταργείται, αλλά κατοχυρώνεται αφού από τα 14.880 χιλιόμετρα ακτογραμμής που διαθέτει η Ελλάδα (περισσότερα από τη μισή περίμετρο της Αφρικής ή της Αυστραλίας) αιγιαλός έχει χαραχτεί μόλις στο 8% της ακτογραμμής σε θάλασσες του Αιγαίου, του Ιονίου και κάποιων νησιών. Στο υπόλοιπο 92% της ακτογραμμής όπου έχει ξεκινήσει η προεργασία χάραξης του αιγιαλού (εκεί όπου σκάει το χειμέριο κύμα και μια επιπλέον ελεύθερη ζώνη) βρίσκονται ήδη κτίσματα, αποθήκες και εξοχικές κατοικίες χωρίς το Δημόσιο να μπορεί να ελέγξει άμεσα τι είναι νόμιμο και τι όχι.
■ Επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας σε πρόσωπα που εκμεταλλεύονται όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κατασκηνώσεις (κάμπινγκ) και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για όσο χρόνο διαρκεί η επιχείρηση ή η εκμετάλλευση του καταστήματος.
■ Τα κατασκευαζόμενα έργα ανήκουν στο Δημόσιο και μπορεί να επιβάλλεται η κατάργησή τους ή και ο περιορισμός στη χρήση τους, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης του χρήστη.
■ Αν κατά την εκτέλεση νέων έργων διαπιστωθεί απόκλιση από τη μελέτη, επιβάλλονται από τη λιμενική αρχή πρόστιμα που κυμαίνονται από 10.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της απόκλισης.
■ Επιτρέπεται η κατασκευή λιμενικών έργων σε ιδιωτικά νησιά προκειμένου να αξιοποιηθούν.
■ Παρέχεται η δυνατότητα «αδειοδότησης» (αντί «νομιμοποίησης») των αυθαίρετων κατασκευών. Πρόκειται για έργα που κατασκευάστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου για τον αιγιαλό και μπορούν να νομιμοποιηθούν χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης.
■ Κτίσματα και εν γένει κατασκευές μέσα στη ζώνη του αιγιαλού και του συνεχόμενου με αυτόν πυθμένα θάλασσας τα οποία κατασκευάστηκαν χωρίς σχετική άδεια (ειδικές περιπτώσεις παραχώρησης) θεωρούνται παράνομα και κατεδαφίζονται.
Του Κωστή Πλάντζου
Πηγή:newmoney.gr

ΕΝΦΙΑ: πέντε θα είναι τελικά οι δόσεις...

Σε πέντε αντί για έξι δόσεις θα πληρωθεί τελικά ο ΕΝΦΙΑ καθώς μια σειρά από λάθη, καθυστερήσεις και γκάφες στο taxis οδήγησαν στην αναβολή της εκκαθάρισης του φόρου:
Ετσι, δεν θα βγει η πρώτη δόση μέχρι το τέλος του μήνα και ο λογαριασμός θα έρθει στα τέλη Αυγούστου για 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα τέλη του χρόνου τον φόρο ακινήτων. Και μπορεί το τελικό ποσό του φόρου να είναι το ίδιο, όμως, επειδή επιμερίζεται σε 5 κι όχι σε 6 δόσεις, οι ιδιοκτήτες θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δεν αποκλείεται πάντως μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών αφού πλέον τα χρέη προς την εφορία έχουν ξεπεράσει τα 67 δις ευρώ, 6,2 δις περισσότερα σε έξι μήνες και σχεδόν 1 δις ευρώ να προστίθενται κάθε μήνα.

Εν τω μεταξύ, με τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή αλλάζουν οι τρόποι υπολογισμού συγκεκριμένων ακινήτων και κυρίως οικοπέδων. Ουσιαστικά επιλύονται τεχνικά προβλήματα του Taxis που προέκυψαν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων. Ολες οι αλλαγές -οι οποίες αφορούν κυρίως  οικοπεδούχους, ιδιοκτήτες μονοκατοικιών ή ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που έχουν μέσα και κτίσμα- γίνονται με τον ευνοϊκότερο για τον φορολογούμενο τρόπο. Ειδικότερα με την τροπολογία επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές για τον προσδιορισμό της αξίας ακινήτων φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων:

-Ως συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου, για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας λαμβάνεται υπόψη ο ΣΑΟ, που περιλαμβάνεται στις αποφάσεις προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας ακινήτων, ανεξάρτητα από τον συντελεστή δόμησης της περιοχής.
-Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν δύο ή περισσότερες τιμές ΣΑΟ και δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της θέσης του ακινήτου λόγω έλλειψης της γεωγραφικής απεικόνισης της περιοχής σε χάρτη, λαμβάνεται η μικρότερη τιμή ΣΑΟ.
-Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων από το έτος 2011, στις οποίες δεν υπάρχουν τιμές ΣΑΟ, ως ΣΑΟ λαμβάνεται η τιμή 0,6.
-Η αξία των οικοπέδων εντός των οποίων βρίσκονται ειδικά κτίσματα θα υπολογίζεται σύμφωνα με τη χαμηλότερη τιμή ζώνης της οικείας δημοτικής ενότητας ή δήμου ή περιφερειακής ενότητας ή περιφέρειας.
-Για τη φορολογητέα αξία των οικοπέδων εντός των οποίων βρίσκονται άλλα κτίσματα συνυπολογίζεται και ο συντελεστής οικοπέδου που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 1.
-Ορίζεται σε 0,65 ο συντελεστής κατηγορίας κτίσματος για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας αποθηκών που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.
-Οι τόκοι και τα πρόστιμα στις περιπτώσεις στις οποίες ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει δήλωση στοιχείων ακινήτων ή υποβάλλει εκπρόθεσμη ή ανακριβή δήλωση και εξαιτίας αυτού του λόγου δεν διενεργείται εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ αρχίζουν να "τρέχουν" από την επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους.

Επίσης με την τροπολογία διευκρινίζεται ποιες τιμές ζώνης (για κτίσματα) και ποιες τιμές εκκίνησης και συντελεστές οικοπέδου και αξιοποίησης οικοπέδου λαμβάνονται υπόψη εάν δεν έχουν καθοριστεί τέτοιοι ούτε στη δημοτική ενότητα, ούτε στον δήμο, ούτε στην οικεία περιφερειακή ενότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις λαμβάνονται υπόψη οι τιμές της περιφέρειας.

Επίσης, το υπουργείο όρισε μέσω της τροπολογίας ότι θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις έως και τις 30 Νοεμβρίου χωρίς πρόστιμα. Ομως, σε περίπτωση που από τη διόρθωση προκύψει μείωση φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ, τότε οι υποθέσεις θα παραπέμπονται για φορολογικό έλεγχο. Οι επιχειρήσεις έχουν περιθώριο για διόρθωση λαθών μέχρι και τις 16 Νοεμβρίου.


Πηγή: Με πληροφιρίες από το ered.gr

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ιδιωτική πολεοδόμηση και τις δασικές επεμβάσεις

Τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις του νομοσχεδίου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» παρουσίασε ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς, σε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου.
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό, το νομοσχέδιο κατατίθεται εντός των αμέσως επόμενων ημερών στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση από το δεύτερο θερινό τμήμα.

Όσον αφορά τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, την ιδιωτική πολεοδόμηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικισμών σε όλη τη χώρα, όπως αναφέρθηκε το ΥΠΕΚΑ προωθεί μία συνολική και ολιστική προσέγγιση στη ρύθμιση του χώρου. Οι πρωτοβουλίες εξελίσσονται σπονδυλωτά, με σειρά νομοθετημάτων, που επιλύουν χρόνια προβλήματα και οδηγούν, με την ολοκλήρωσή τους, σε μία νέα εθνική πολιτική γης.

Βασικός άξονας του νομοσχεδίου είναι η πολεοδομική οργάνωση του χώρου για να διευκολυνθεί μία στροφή στην Περιφέρεια. Παράλληλα προωθείται ένα νέο μοντέλο ήπιας οικιστικής ανάπτυξης με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η τάση επιστροφής στην περιφέρεια είναι έντονη, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και μία στροφή στην πρωτογενή παραγωγή που μπορεί να υλοποιηθεί μόνο στην περιφέρεια. Αυτό είναι άλλωστε ανάγκη και της εθνικής οικονομίας, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Για να υλοποιηθούν όμως οργανωμένα και αποτελεσματικά σε πολεοδομικό επίπεδο αυτές οι τάσεις, η Πολιτεία οφείλει να οργανώσει το χώρο και να δημιουργήσει προϋποθέσεις αναζωογόνησης της υπαίθρου.

Με το σχέδιο νόμου που παρουσιάζει ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου "αυτά ακριβώς υπηρετούνται και καθιερώνεται ένα νέο, αποτελεσματικό και γρήγορο μοντέλο πολεοδόμησης περιοχών και αναθέρμανσης της οικονομικής ζωής σε μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς της χώρας. Το ζήτημα της ιδιωτικής πολεοδόμησης και των οικοδομικών συνεταιρισμών είναι ένα σύνθετο ζήτημα, όπως αναφέρει συχνά ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς. Επί τέσσερις τουλάχιστον δεκαετίες δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική λύση. Τα τελευταία δύο χρόνια έγινε ουσιαστική δουλειά για την καταγραφή των οικοδομικών συνεταιρισμών, τη συγκέντρωση παρατηρήσεων και απόψεων και εξετάσθηκαν ποικίλα σενάρια επίλυσης προβλημάτων. Το σχέδιο νόμου είναι ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος, για όσους οικοδομικούς συνεταιρισμούς έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις ή έχουν ήδη δικαιωθεί από τα δικαστήρια. Ακολουθεί σύντομα το νομοθέτημα για τη λειτουργία της Τράπεζας γης που αποτελεί ένα νέο θεσμό, ο οποίος θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4178/2013, και θα αποτελέσει βασικό περιβαλλοντικό και πολεοδομικό εργαλείο αντικειμενικής και ηλεκτρονικής οργάνωσης της λειτουργίας της (υπό δημιουργία) αγοράς δικαιωμάτων δόμησης".

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ Νίκο Ταγαρά, "σκοπός του νόμου είναι ο καθορισμός των συγκεκριμένων μέτρων προστασίας για τη διατήρηση, ανάπτυξη και βελτίωση των δασών και των δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με την αρχή της αειφορίας και σε συνάρτηση με το ιδιαίτερο νομικό καθεστώς που διέπει την ιδιοκτησία και την εκμετάλλευση αυτών. Επίσης βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι ο προσδιορισμός, κατά περίπτωση, των όρων και προϋποθέσεων βάσει των οποίων αυτές οι εκτάσεις μπορεί στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης να μεταβάλλουν την κατά προορισμό χρήση τους ή να εξυπηρετούν και άλλες χρήσεις, για λόγους επιβαλλόμενους από το δημόσιο συμφέρον. Το νομοσχέδιο που προτείνει ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς στοχεύει στη συστηματοποίηση, απλοποίηση και επικαιροποίηση καίριων διατάξεων της δασικής νομοθεσίας, όπως είναι αυτές που σχετίζονται με τις επιτρεπτές επεμβάσεις στα δάση, τις δασικές και τις δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, τη διαδικασία χαρακτηρισμού εκτάσεων, τους δασωθέντες αγρούς, την κατεδάφιση αυθαιρέτων και την επιβολή ποινικών κυρώσεων, καθώς και την επίλυση χρόνιων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, όπως εκείνα που αντιμετώπιζαν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κατηγοριών που λειτουργούσαν χωρίς άδεια, ή τα σχετικά με την κτηνοτροφία, την αξιοποίηση δασικών εκτάσεων, που περιλήφθηκαν σε αναδασμούς ή κληροτεμαχίων που εκχερσώθηκαν μετά το 1975, την κυριότητα και τη χρήση κτιρίων, που χρησιμοποιούσαν οι δασικές υπηρεσίες και δεν είναι αναγκαία σε αυτές κ.α."

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ Νίκο Ταγαρά, τα βασικά σημεία της νέας αυτής νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι τα ακόλουθα, ανά θέμα:

Οικοδομικοί συνεταιρισμοί – ιδιωτική πολεοδόμηση
Αυξάνεται η δημόσια περιουσία - Αυξάνονται τα δημόσια δάση - Δίνονται προοπτικές ανάπτυξης σε εγκαταλελειμμένους και μικρούς οικισμούς της περιφέρειας - Επιλύονται προβλήματα δεκαετιών των οικοδομικών συνεταιρισμών

• Δίνεται προοπτική λύσης σε ένα σύνθετο πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας επί 40 και πλέον χρόνια.
• Αυξάνεται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Στα μεγάλα αστικά κέντρα δηλαδή, όπου υπάρχει ήδη έντονη πολεοδομική επιβάρυνση, δίνεται η δυνατότητα στο κράτος να πάρει, στο πλαίσιο ανταλλαγής, ιδιωτικές εκτάσεις και να τις αποδώσει στο κοινωνικό σύνολο ως νέο δάσος και ως χώρους πρασίνου.
• Δίνεται έμφαση στο περιβάλλον και στο περιβαλλοντικό όφελος των πολιτών. Δίνονται νέες, μη προστατευόμενες, εκτάσεις στους πολίτες για αξιοποίηση, ενώ ταυτόχρονα το δημόσιο αποκομίζει νέες δασωμένες και αναδασωμένες εκτάσεις. Η τοπική αυτοδιοίκηση αποκτά νέους χώρους πρασίνου ενώ δίνονται ειδικά πολεοδομικά κίνητρα με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά (μεγάλοι ελεύθεροι χώροι, μείωση οδικών δικτύων, δημιουργία έργων υποδομής - δίκτυα και βιολογικοί καθαρισμοί).
• Ενισχύονται οι μικροί και εγκαταλελειμμένοι οικισμοί στην περιφέρεια. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να αναζωογονηθεί η κοινωνία και η οικονομία σε όλη τη χώρα, παρέχονται νέες ευκαιρίες διαβίωσης έξω από τα αστικά κέντρα, παρέχονται νέες δυνατότητες εργασίας, αξιοποιούνται δημόσιες επενδύσεις και υποδομές που έχει φτιάξει το κράτος στην περιφέρεια και σήμερα παρακμάζουν μένοντας αναξιοποίητες.
• Καθιερώνονται τα Ειδικά Σχέδια Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ανάπτυξης (ΕΣ.ΠΕΡ.Α.Α) για τη χωροθέτηση και πολεοδόμηση των περιοχών πέριξ των μικρών και εγκαταλελειμμένων οικισμών
• Καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής και δίνονται λύσεις σε χρόνια προβλήματα οικοδομικών συνεταιρισμών, οι οποίοι έχουν ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά δεν μπορούν να πολεοδομηθούν ποτέ με βάση τη νομολογία του ΣτΕ, παρότι το κράτος τους είχε δημιουργήσει, θεσμικά, την πεποίθηση ότι θα αποκατασταθούν οικιστικά. Τώρα προβλέπουμε τη διαδικασία ανταλλαγής αυτών των εκτάσεων με άλλες που θα μπορούν να πολεοδομηθούν (ή ακόμη και με νέα έτοιμες, πολεοδομημένες εκτάσεις) δίπλα σε μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς. Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η ελεγχόμενη και οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη (αποκλειστικά κατοικίες) δίπλα σε υπάρχοντες οικισμούς.
• Με τις προτεινόμενες διατάξεις ορίζονται οι περιοχές προς πολεοδόμηση κατόπιν αιτήματος (τοπική αυτοδιοίκηση, δασικές υπηρεσίες, Ελληνικό Δημόσιο) και δημιουργούνται ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης. Οι ζώνες τοποθετούνται δίπλα σε υπάρχοντες οικισμούς οι οποίοι όμως είναι μικροί ή εγκαταλελειμμένοι, δίνοντας ζωή σε φθίνοντες οικισμούς. Παράλληλα οι υπάρχοντες οικισμοί αναβαθμίζονται και ταυτόχρονα καλύπτονται οι απαιτήσεις για ύπαρξη πολεοδομικού σχεδιασμού.
• Αναδεικνύονται περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών (όπως τα μερίδια των οικοδομικών συνεταιρισμών) που είναι χαμένα και ανενεργά και μπορούν πλέον να αποκτήσουν αξία.
• Η λύση που δίνεται αφορά μόνο τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που έχουν ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
• Η πολιτεία φροντίζει να προσαρμοστεί τόσο στις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ όσο και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αξιώνουν αποζημίωση όσων πολιτών δεν μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα περιουσιακά τους δικαιώματα.
• Ενσωματώνεται η νομολογία του ΣτΕ για επιμέρους ζητήματα οικοδομικών συνεταιρισμών
• Προάγεται, στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών, η προστασία του περιβάλλοντος. Εκεί που χωροθετούνται περιοχές υπάρχουν αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι. Το νέο πλαίσιο ιδιωτικής πολεοδόμησης εφαρμόζεται μόνο με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια. Δεν γίνεται καμία έκπτωση στην περιβαλλοντική προστασία. Δεν χωροθετούνται περιοχές σε δάση, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους, κατ’ απόλυτη προσαρμογή στις διατάξεις του Συντάγματος.
• Επιλύεται το χρόνιο πρόβλημα των οικοδομικών συνεταιρισμών στη Ζώνη Αστικού Αναδασμού του Πικερμίου, όπου το κράτος κερδίζει ιδιοκτησιακά δασωμένες και αναδασωμένες περιοχές, που σήμερα προστατεύονται από τη νομοθεσία αλλά είναι εγκαταλελειμμένες, και αυξάνεται το ισοζύγιο πρασίνου στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί - και ο ΑΟΟΑ - μπορούν να πολεοδομήσουν στις «καθαρές» πολεοδομικά εκτάσεις που κατέχουν.

Δασικές επεμβάσεις
Με τις γενικές διατάξεις:
• Αυξάνεται η προστασία των δασών, των δασικών εκτάσεων και των χορτολιβαδικών και βραχωδών εκτάσεων.
• Καθορίζεται νέος τρόπος υπολογισμού της αξίας των δασών και δασικών εκτάσεων  με βάση τη θέση, τις παραγωγικές, προστατευτικές, αισθητικές, και λοιπές λειτουργίες τους και όχι μόνο την παραγωγή ξύλου και βοσκήσιμης ύλης, όπως μέχρι σήμερα προβλέπονταν. Εντάσσονται πλέον και οι δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις.
• Επιταχύνονται οι διαδικασίες χαρακτηρισμού μίας έκτασης όσον αφορά το δασικό χαρακτήρα. Συντομεύεται ο χρόνος που απαιτείται, μειώνονται τα εμπλεκόμενα επίπεδα, ενισχύονται οι αρμόδιες επιτροπές, διασφαλίζεται περαιτέρω η αμεροληψία, απλοποιούνται τις διαδικασίες, διευκολύνονται οι πολίτες.
• Καταπολεμείται η γραφειοκρατία, αυξάνεται η διαφάνεια, απελευθερώνονται οι δασικοί υπαλλήλους από χρονοβόρες διαδικασίες. Τυποποιείται το περιεχόμενο των αιτήσεων των πολιτών και των απαντήσεων των δασικών υπηρεσιών. Δημιουργείται ειδική διαδικτυακή πύλη στο ΥΠΕΚΑ όπου καταχωρούνται υποχρεωτικά όλες οι πράξεις χαρακτηρισμού των δασικών υπηρεσιών, μαζί με τοπογραφικά διαγράμματα και τυχόν αποφάσεις ανωτέρων οργάνων.
• Δίδεται απόλυτη προτεραιότητα στην έκδοση πράξης χαρακτηρισμού για μεγάλα έργα.
• Κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες όλες οι εκτάσεις που απώλεσαν τη δασική τους βλάστηση, από κάθε αιτία (όπως εκχέρσωση, φύτευση μη δασικών φυτών) για πρώτη φορά, και όχι μόνο από πυρκαγιά ή παράνομη υλοτομία.
• Αυστηροποιούνται οι ποινές για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας.
• Απλοποιούνται οι διαδικασίες κατεδάφισης αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Με τις διατάξεις για τις επιτρεπτές δασικές επεμβάσεις:
• Εφαρμόζεται για πρώτη φορά η έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου στις δασικές επεμβάσεις, με την υποχρέωση δάσωσης ή αναδάσωσης τουλάχιστον ίσης έκτασης με αυτήν της επέμβασης από τον ίδιο τον ιδιώτη/φορέα υλοποίησης επέμβασης/επενδυτή.
• Αυξάνεται το δάσος στη χώρα. Ο φορέας υλοποίησης επέμβασης υποχρεούται για πρώτη φορά να δασώσει ή να αναδασώσει τουλάχιστον ίση έκταση με αυτήν της επέμβασης, ανεξαρτήτως αν η προς επέμβαση έκταση είναι δασική ή δάσος. Ο φορέας, για πρώτη φορά, οφείλει να παραδώσει στο δημόσιο έτοιμο δάσος τριών ετών και όχι να κάνει απλώς μία αναδάσωση. Επομένως το ισοζύγιο «νέο δάσος – παλαιά δασική έκταση ή δάσος» οδηγεί σε αύξηση του δάσους.
• Κωδικοποιούνται για πρώτη φορά από το 1979 σε ενιαίο κείμενο όλες τις επιτρεπτές δασικές επεμβάσεις. Ξεκαθαρίζουμε τι επιτρέπεται και που. Η δασική νομοθεσία του 1979 έχει τροποποιηθεί πλειστάκις μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής για τον καθένα η εύρεση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για κάποια επέμβαση.
• Όλες οι παραχωρήσεις δασικών εκτάσεων για επιτρεπτές επεμβάσεις γίνονται κατά χρήση και σε καμία περίπτωση κατά κυριότητα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις. Διασφαλίζεται επομένως περαιτέρω η δημόσια περιουσία.
• Εναρμονίζεται η δασική νομοθεσία περί επιτρεπτών επεμβάσεων με τις διατάξεις της περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ΑΕΠΟ ή ΠΠΔ). Απλοποιείται και βελτιώνεται το πλαίσιο αδειοδότησης μιας δραστηριότητας.
• Προσθέτουμε λίγες και συγκεκριμένες επεμβάσεις σε αυτές που επιτρέπονται. Επιτρέπονται πλέον οι μόνιμες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (σε αντίθεση με τις πρόχειρες μόνο μέχρι σήμερα) προκειμένου να προωθηθεί η υγιεινή και η ασφάλεια του ζωϊκού κεφαλαίου και προϊόντων, σε εναρμόνιση με τις κοινοτικές οδηγίες. Βελτιώνουμε τους όρους δραστηριοποίησης και ενισχύουμε την πρωτογενή κτηνοτροφική παραγωγή.
• Εναρμονίζουμε τη δασική νομοθεσία με την υφιστάμενη τουριστική νομοθεσία. Εκτός από ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ, που ήδη προβλέπονται, εντάσσονται στις επιτρεπτές επεμβάσεις οι ολοκληρωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και οι εγκαταστάσεις αξιοποίησης ιαματικών πόρων. Επιτρέπονται επίσης οι αναγκαίες υποδομές (οδοί πρόσβασης, τελεφερίκ κλπ).
• Απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης κατασκηνώσεων.
• Δίνεται ώθηση στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή δασικών και αγροτικών προϊόντων. Επιλύονται προβλήματα εγκατάστασης μονάδων εγκαταστάσεις μονάδων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή, τυροκομικών μονάδων επεξεργασίας γάλακτος, οινοποιείων, αποσταγματοποιείων, ποτοποιείων, εμφιαλωτηρίων, ελαιοτριβείων, σφαγείων και χερσαίων εγκαταστάσεων μονάδων υδατοκαλλιέργειας.
• Επιλύονται χρόνια προβλήματα αγροτικών αναδασμών, καλλιέργειας δασωμένων αγρών, παραχώρησης καστανοτεμαχίων.
• Δίδεται για πρώτη φορά η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας από ιδιώτες πιστοποιημένων δασικών φυτωρίων. Δημιουργείται νέα επιχειρηματική δραστηριότητα πρωτογενούς παραγωγής.

’λλες διατάξεις
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά άλλων νομοθετικών διατάξεων που επιλύουν χρόνια προβλήματα. Για παράδειγμα:
• Αποτυπώνονται ψηφιακά, με συντεταγμένες από το εθνικό σύστημα γεωαναφοράς, στην ενιαία βάση που καθιέρωσε η Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση, τα όρια των οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων και των οικισμών που προϋφίστανται του 1923, ανεξαρτήτως της νομικής κατάστασης των ορίων, προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη και σαφής εικόνα όλου του δομημένου χώρου της επικράτειας σε ψηφιακή μορφή, όπως σταθερά επιδιώκει το ΥΠΕΚΑ σε όλα τα νομοθετήματα (π.χ. νόμος 4178).
• Επιλύονται προβλήματα καθυστέρησης στην αδειοδότηση αθλητικών εγκαταστάσεων
• Επιλύονται προβλήματα χωροθέτησης παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε υφιστάμενα κτίρια.
• Επιλύονται προβλήματα χωροθέτησης, συντήρησης, χρήσης, αδειοδότησης υφιστάμενων κτιρίων αλλά και συγκρούσεις νομοθετικών ρυθμίσεων για τουριστικές ή βιομηχανικές χρήσεις.

Απόφαση Υπαγωγής Nέων Ωφελούμενων στο Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”

Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝetean.gr) υπέγραψε απόφαση υπαγωγής νέων ωφελούμενων στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” (Απόφαση Υπαγωγής Ωφελούμενων στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» 34 15/07/2014).
Συνολικά υπάγονται: 480 Ωφελούμενοι, με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό επενδύσεων 5.651.903,22 €. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων από τους Ωφελούμενους, είναι 3 μήνες από την ημερομηνία εκταμίευσης προκαταβολής, ή την ημερομηνία υπογραφής της δανειακής σύμβασηςμε τις συνεργαζόμενες τράπεζες, εφόσον δεν καταβάλλεται προκαταβολή.
Καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας τόκων ορίζεται η 31-12-2015.
Εάν μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης δεν έχουν προσκομιστεί τα δικαιολογητικά που τυχόν δεν υποβλήθηκαν κατά την υποβολή της αίτησης, η υπαγωγή του Ωφελούμενου θα ανακληθεί.
Για να δείτε την απόφαση πατήστε εδώ.
Πηγή: iekemtee.gr

Πότε και πόσο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουμε

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι φορολογούμενοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά το ποσό των 2,95 δισ. ευρώ. Ο νέος φόρος προσομοιάζει με το χαράτσι που πληρώνουν οι φορολογούμενοι τα τελευταία τρία χρόνια αν και ειδικά για τα κτίσματα θα είναι μειωμένος έως και 21,6% σε σχέση με το χαράτσι. Ας δούμε αναλυτικά πως θα υπολογίζεται ο φόρος για τα κτίσματα καθώς και ο συμπληρωματικός φόρος για όσους έχουν συνολική ακίνητη περιουσίας αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Για τον υπολογισμό του κύριου φόρου του ΕΝ.Φ.Ι.Α., με βάση τα κριτήρια της προηγούμενης παραγράφου, καθορίζονται συντελεστές ως εξής:

α) Βασικός Φόρος ανά τετραγωνικό με βάση την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το κτίσμα, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί:

Δημοσιευμένη Εικόνα


β) Συντελεστής Παλαιότητας Κτίσματος σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Δημοσιευμένη Εικόνα


Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτήρια με παλαιότητα άνω των εκατό (100) ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,60.

γ) Συντελεστής Ορόφου ο οποίος εφαρμόζεται για τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το κτίσμα, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί:

Δημοσιευμένη Εικόνα


Σε περίπτωση που το κτίσμα εκτείνεται σε περισσότερους από έναν ορόφους, ως Συντελεστής Ορόφου λαμβάνεται εκείνος του υψηλότερου ορόφου.

δ) Στις μονοκατοικίες, εφαρμόζεται Συντελεστής Μονοκατοικίας,ο οποίος ορίζεται σε 1,02, δηλαδή προσαυξάνεται ο φόρος κατά 2%

ε) Συντελεστής Πρόσοψης ο οποίος ορίζεται σε 1 για μηδενικό αριθμό προσόψεων, 1,01 για κτίρια με μία πρόσοψη και 1,02 για κτίρια με δύο ή περισσότερες προσόψεις. Ο συντελεστής πρόσοψης δεν εφαρμόζεται στους βοηθητικούς χώρους και στα ειδικά κτίρια.

στ) Συντελεστής Βοηθητικών Χώρων ο οποίος ορίζεται σε 0,1 (μείωση φόρου κατά 90%)

ζ) Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων ο οποίος ορίζεται σε 0,4 (μείωση φόρου κατά 60%) και εφαρμόζεται στα ημιτελή κτίσματα, για τα οποία συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: α) ημιτελή κτίσματα, η κατασκευή των οποίων βρίσκεται πριν το στάδιο των επιχρισμάτων και είναι κενά, ή β) ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα και ουδέποτε είχαν άλλη παροχή ρεύματος πλην της εργοταξιακής και είναι κενά.

Παράδειγμα υπολογισμού
Ας δούμε και ένα παράδειγμα υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για ένα διαμέρισμα με βάση τους παραπάνω πίνακες. Στην περιοχή του Χολαργού υπάρχει διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων, τρίτου ορόφου, κατασκευής του 1993 το οποίο είναι γωνιακό, δηλαδή έχει δυο προσόψεις.
Στην τιμή ζώνης που βρίσκεται το διαμέρισμα αντιστοιχεί φόρος 4,5 ευρώ ανά τετραγωνικό. Κατά συνέπεια ο φόρος υπολογίζεται ως εξής:

4,5 ευρώ (Βασικός φόρος)Χ 90 (επιφάνεια) Χ 1,05 (συντελεστής παλαιότητας) Χ 1,02 (συντελεστής ορόφου) Χ 1,02 (συντελεστής προσόψεων) = 442,43 ευρώ

Ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου διαμερίσματος θα κληθεί να πληρώσει το ποσό των 442,43 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου διαμερίσματος κατέβαλε το 2013 για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (χαράτσι) ύψους 481,95 ευρώ. Δηλαδή ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει μια μείωση της φορολογικής του επιβάρυνσης κατά 8,2%.

Να σημειωθεί ότι στα κτίσματα υπάρχει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σχέση με το χαράτσι για όλους τους ιδιοκτήτες η οποία όσο χαμηλότερη είναι η τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο τόσο μεγαλύτερη είναι. Το ποσοστό μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης σε σχέση με το χαράτσι κυμαίνεται από 4,4% για όσους έχουν κτίσματα σε πολύ ακριβές περιοχές έως και 21,6% για όσους έχουν κτίσματα σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης.

Παραδείγματα Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων

1. Διαμέρισμα 70 τ.μ. στο Αιγάλεω με τιμή ζώνης 1.050 ευρώ/τ.μ., στον δεύτερο όροφο, καινούργιο, με δύο προσόψεις.
- ΕΝΦΙΑ 2014: 333,52 ευρώ.

2. Διαμέρισμα 90 τ.μ. στους Αγίους Αναργύρους με τιμή ζώνης 900 ευρώ/τ.μ., ισόγειο, 15ετίας, με μία πρόσοψη.
- ΕΝΦΙΑ 2014: 289,97 ευρώ.

3. Διαμέρισμα 120 τ.μ. στον Αλιμο με τιμή ζώνης 1.450 ευρώ ανά τ.μ., 8ετίας, στον πρώτο όροφο, με μία πρόσοψη.
- ΕΝΦΙΑ 2014: 538 ευρώ.

Ο συμπληρωματικός φόρος

Στους φορολογούμενους που έχουν ακίνητη περιουσίας συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος ο οποίος υπολογίζεται ως εξής:

Δημοσιευμένη Εικόνα


Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος έχει συνολική ακίνητη περιουσίας αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ θα κληθεί, εκτός από το βασικό φόρο επί των ακινήτων του που περιγράψαμε παραπάνω, και συμπληρωματικό φόρο 300 ευρώ.

Παράδειγμα

Διαμέρισμα 110 τ.μ. στη Γλυφάδα με τιμή ζώνης 4.600 ευρώ ανά τ.μ. στον δεύτερο όροφο, 20ετίας, με τρεις προσόψεις.
- ΕΝΦΙΑ 2014: 1.344,57 ευρώ
- Συμπληρωματικός φόρος 2014: 318 ευρώ
Σύνολο φόρων 2014: 1.662,57 ευρώ.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Στους μεγάλους χαμένους του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων είναι όσοι έχουν ακίνητα τα οποία είναι κενά μη ηλεκτροδοτούμενα και αποπερατωμένα. Τα ακίνητα αυτά απαλλάσσονταν από το χαράτσι, αλλά πλέον επιβαρύνονται κανονικά με ΕΝΦΙΑ

Πότε θα πληρωθεί ο φόρος

Ο ΕΝΦΙΑ πρόκειται να πληρωθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση έως τις 31 Ιουλίου. Ωστόσο, με δεδομένο ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά η έκδοση των εκκαθαριστικών (λόγω κάποιων κενών που υπάρχουν στον υπολογισμό του φόρου σε εκτός σχεδίου περιοχές) υπάρχουν εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για μετατόπιση των δόσεων κατά ένα ή δυο μήνες προκειμένου η πληρωμή του φόρου να ξεκινήσει από τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: http://www.capital.g....asp?id=2064740

  • +
  •  
  • 0

Αλλάζουν όλα στις δασικές υπηρεσίες

Αλλάζει ο χάρτης των δασικών υπηρεσιών της χώρας, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στον δημόσιο τομέα, με μείωση δομών και κινητικότητα προσωπικού. Ως στόχος της κυβέρνησης προβάλλεται η αναδιαμόρφωση του μηχανισμού για την εφαρμογή δασικής πολιτικής της χώρας που να συνδυάζει την προστασία των δασών με τη διαχείρισή τους ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης. «Το Βήμα» παρουσιάζει το πόρισμα Ομάδας Εργασίας για την Αξιολόγηση των Δομών και την Αναδιάρθρωση των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, το οποίο δόθηκε προ ολίγων ημερών στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.

Κατανομή και αξιολόγηση
Στο πόρισμα προτείνεται η κατάργηση ως αυτόνομων μονάδων των 1.109 δασοφυλακείων όπου σήμερα υπηρετούν 1.779 δασοφύλακες και η υπαγωγή τους στα δασονομεία, τα οποία από 289 συρρικνώνονται σε 150. Στην αναδιοργάνωση περιλαμβάνεται και η κατάργηση των επτά Διευθύνσεων Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, οι υπάλληλοι των οποίων μεταφέρονται μαζί με τις οργανικές θέσεις τους στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων. Παράλληλα από τα 749 λειτουργούντα γραφεία και τμήματα των δασικών υπηρεσιών προτείνεται να παραμείνουν μόνο 429.

Η επιτροπή εντόπισε κατά την αξιολόγηση των δομών, με βάση μετρήσιμα στοιχεία που χρησιμοποίησε και με δείκτες, ότι υπάρχει έλλειψη επιστημονικού προσωπικού, αλλά και ανορθολογική κατανομή των υπαλλήλων και των οργανικών θέσεων. Επίσης διαπίστωσε ότι τα έσοδα από την πώληση των δασικών προϊόντων αλλά και από την έκδοση αδειών θήρας έχουν σήμερα μειωθεί σε σχέση με παλαιότερα έτη.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Σήμερα στις δασικές υπηρεσίες εργάζονται συνολικά 3.607 υπάλληλοι. Στην Ελλάδα υπηρετεί σε όλους τους δασικούς κλάδους λιγότερο από το 1/4 του προσωπικού που προβλέπουν τα αντίστοιχα διεθνή πρότυπα. Στην προτεινόμενη κατανομή προσωπικού ορίζεται ότι ο ελάχιστος αριθμός δασικών υπαλλήλων για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών είναι 3.756 άτομα, εκ των οποίων 1.779 δασοφύλακες, 926 δασολόγοι, 660 δασοπόνοι, 300 διοικητικοί, 91 υπάλληλοι άλλων ειδικοτήτων (νομικοί, βιολόγοι, τοπογράφοι, κτηνίατροι κτλ.).

Σε σχέση με τους υπηρετούντες σήμερα δασοφύλακες δεν επέρχεται καμιά αριθμητική διαφοροποίηση, ενώ προτείνεται αύξηση σε δασοπόνους (117 άτομα επιπλέον ή αύξηση 48,98%) και δασολόγους (244 επιπλέον άτομα ή αύξηση 35,78%). Ωστόσο ακόμη και με αυτή τη μικρή ενίσχυση σε αριθμό δασικού επιστημονικού προσωπικού η διαφορά προτεινόμενου προσωπικού σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα είναι αρνητική (-58,30%) κατά μέσο όρο για τους δασικούς υπαλλήλους των τριών αυτών ειδικοτήτων. Βάσει των διεθνών προτύπων (Αυστρία, Γερμανία κτλ.), όπως σημειώνεται στο πόρισμα, ενδεικτικά ένας δασοφύλακας μπορεί να εποπτεύσει 20.000-30.000 στρέμματα - η χωρική κατανομή των δασικών υπηρεσιών στην Ελλάδα αφορά 132 εκατομμύρια στρέμματα.

Επιπλέον, την τριετία 2014-2016, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν 88 δασολόγοι, 21 δασοπόνοι και 100 δασοφύλακες. Παράλληλα προτείνεται επαναφορά του θεσμού των ιδιωτικών δασοφυλάκων, οι οποίοι προσλαμβάνονταν από τους δασοκτήμονες για τα περίπου 6.000 ιδιωτικά δάση συνολικής έκτασης 2 εκατ. στρεμμάτων.

Ανομοιογένεια και τεράστια κενά
Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση ταλανίζουν από χρόνια τον νευραλγικό τομέα της δασικής προστασίας. Και αυτό την ίδια ώρα που οι δασικές υπηρεσίες είναι επιφορτισμένες με την υλοποίηση ενός τεράστιου έργου. Πάντως, στο πόρισμα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην απουσία ενιαίου ελέγχου της στελέχωσης των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών σε προσωπικό όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, ειδικοτήτων και κλάδων, με αποτέλεσμα να έχουν παρουσιαστεί ανομοιογενώς ανά την επικράτεια τεράστια κενά και σε πολλές περιπτώσεις φαινόμενα υπολειτουργίας υπηρεσιών. Είχε δοθεί το βάρος της στελέχωσης στις «ανώτερες» διοικητικά υπηρεσίες (Διευθύνσεις Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών - Διευθύνσεις Δασών) και όχι στις υπηρεσίες «πρώτης γραμμής» (δασαρχεία).

Επίσης είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η κατανομή του προσωπικού που ήρθε από την πρώην Αγροφυλακή στη Δασική Υπηρεσία δεν έγινε σε πολλές περιπτώσεις με βάση το μέγεθος ή τη φύση της χωρικής αρμοδιότητας του φορέα υποδοχής αυτού ή το μέγεθος του εργασιακού αντικειμένου του. Αποτέλεσμα αυτής της ανορθολογικής κατανομής είναι σε αρκετές περιπτώσεις η συγκέντρωση αυτού του προσωπικού στις πρωτεύουσες των νομών.

Δασαρχεία πέντε κατηγοριών
Στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, τα δασαρχεία διακρίνονται σε πέντε κατηγορίες και θα έχουν τον ίδιο αριθμό διοικητικών δομών αλλά θα διαφοροποιούνται ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων, ο οποίος θα καθορίζεται βάσει των αρμοδιοτήτων και του όγκου δουλειάς του κάθε δασαρχείου.

Στις πρώτες τρεις κατηγορίες (Α, Β, Γ) περιλαμβάνονται τα περισσότερα δασαρχεία της χώρας, στην κατηγορία Δ περιλαμβάνονται δασαρχεία με σημαντική δασική παραγωγή, δηλαδή του Μετσόβου, της Βυτίνας, της Σπάρτης, της Λάρισας, της Καλαμπάκας, της Φουρνά, της Αλεξανδρούπολης και της Αριδαίας, και στην κατηγορία Ε κατατάσσεται μόνο το Δασαρχείο Δράμας, το οποία έχει πολύ μεγάλη παραγωγή και έσοδα. Οι δασικές υπηρεσίες προτείνεται να αξιολογούνται ανά τριετία.

Πηγή και πλήρες άρθρο: http://www.tovima.gr...cle/?aid=615031

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Νέα απόφαση ένταξης ωφελουμένων στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"

Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ) υπέγραψε απόφαση υπαγωγής νέων ωφελούμενων στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"

Συνολικά υπάγονται: 480 Ωφελούμενοι, με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό επενδύσεων 5.651.903,22 €

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων από τους Ωφελούμενους, είναι 3 μήνες από την ημερομηνία εκταμίευσης προκαταβολής ή την ημερομηνία υπογραφής της δανειακής σύμβασης με τις συνεργαζόμενες τράπεζες εφόσον δεν καταβάλλεται προκαταβολή.

Καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας τόκων ορίζεται η 31-12-2015.

Εάν μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης δεν έχουν προσκομιστεί τα δικαιολογητικά που τυχόν δεν υποβλήθηκαν κατά την υποβολή της αίτησης, η υπαγωγή του Ωφελούμενου θα ανακληθεί.

Απόφαση Υπαγωγής Ωφελούμενων στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» 34 15/07/2014

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Προς παράταση ο ΕΝΦΙΑ

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση δύο μηνών στην πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες.Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών με δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί για έναν-δύο μήνες η πληρωμή των δόσεων του φόρου ώστε να μην προκύψει πρόβλημα και οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν τον φόρο σε έξι μηνιαίες δόσεις, όπως ορίζει ο νόμος, και όχι σε λιγότερες.Με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή θα διευκρινιστούν όλα τα ανοιχτά θέματα ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση και κυρίως η πληρωμή του νέου φόρου σε έξι δόσεις με την τελευταία τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2015.Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων.
Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2- 13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων.
Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1.
Όλα τα αγροτικά βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες και αποθήκες απαλλάσσονται πλήρως. Ο συμπληρωματικός φόρος εφαρμόζεται σε αξία ακινήτων από 300.000 ευρώ και πάνω, με συντελεστές 0,1% ως 1% (από 1 εκατ. ευρώ και άνω).
Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται (25 κλιμάκια) από τα 0,003 ευρώ/ τ.μ έως 9 ευρώ/ τ.μ. Όσον αφορά στα αρδευόμενα αγροτεμάχια, ο ελάχιστος φόρος είναι 2,2 ευρώ/ στρέμμα.
Ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή ως το τέλος Δεκεμβρίου

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΥΠΕΚΑ: Εντός του 2014 οι συμβάσεις για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης

Μέσα στο 2014 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις που απομένουν για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα όπως προέκυψε από τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς στην ΕΚΧΑ - Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΔΣ και διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας Ηλία Λιακόπουλο.

«Το εθνικό κτηματολόγιο είναι το μεγαλύτερο μεγάλο έργο της χώρας και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου, γι΄ αυτό και στηρίζεται από την κυβέρνηση και εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη χρηματοδότησή του, ώστε να υλοποιηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα έγκαιρα», δήλωσε σχετικά ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, με το κτηματολόγιο, «οργανώνουμε την γεωχωρική πληροφοριακή βάση της χώρας σε μια ενιαία πλατφόρμα, απαντώντας επιτέλους στα μεγάλα ερωτήματα «Πού μπορώ να κάνω τί και πότε θα αδειοδοτηθώ», προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό και με αποτελεσματικότητα το μεγάλο εγχείρημα της μετάβασης στο παραγωγικό μοντέλο μιας οικονομίας που δημιουργεί επενδύσεις και θέσεις εργασίας».

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, τις επόμενες εβδομάδες υλοποιούνται τα δύο πρώτα οριστικά κτηματολογικά γραφεία της χώρας, στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά, και δημιουργούνται, οι δύο πρώτες, οριστικές δομές για την οργανωμένη καταγραφή των ακινήτων, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνει η προκήρυξη των δασικών χαρτών για την υπόλοιπη χώρα.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς αναφέρθηκε στην ανάγκη η ολοκλήρωση του έργου του εθνικού κτηματολογίου σε συνδυασμό με τους δασικούς χάρτες, έτσι ώστε «να κλείσουν σύντομα το παζλ της χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης, που θα δώσει στον πολίτη πρόσβαση σε όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και κυρίως υλοποιώντας έναν μεγάλο στρατηγικό στόχο της χώρας», όπως είπε.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης, εκπρόσωποι του ΤΕΕ, του συλλόγου αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών, καθώς και του συνδέσμου εταιρειών γεωπληροφορικής και κτηματολογίου.

Πηγές: http://www.naftempor...ktimatografisis

και
http://www.kathimeri...kthmatografhshs

Έγγραφο 30366/10-7-2014 "Παράταση ισχύος οικ.αδειών σύμφωνα με τον Ν.4258/14."

http://www.michanikos.gr/_/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CF%85%CF%80%CE%B5%CE%BA%CE%B1/%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%BA%CE%B2-%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF-3036610-7-2014-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%8D%CE%BF%CF%82-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%B9-r1522

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Φορολογικός οδηγός για εισόδημα, κεφάλαιο, τέλη, ελέγχους και επίλυση διαφορών

http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=12624

N.4178/13: πού "κόλλησε" η έκπτωση 50% στα αυθαίρετα

Εντός του μήνα η υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα δώσει ώθηση στην οικοδομή για την ενεργειακή αναβάθμιση-στατική επάρκεια κτιρίων:
Στις αλλαγές που έγιναν στα πρόσωπα των υπουργών... σκάλωσε η υπουργική απόφαση με την οποία θα ενεργοποιηθεί η έκπτωση 50% στα πρόστιμα των αυθαιρέτων που θα προχωρήσουν σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας. Ένα μέτρο που περιμένει πως και πως η αγορά της οικοδομής και το οποίο θεωρείται ότι θα δώσει πρόσθετα κίνητρα στις δηλώσεις αυθαιρέτων έχει καθυστερήσει να εφαρμοστεί για μήνες, μολονότι το σχέδιο της απόφασης έχει δοθεί από αρχές του έτους σε δημόσια διαβούλευση.
Τον συμψηφισμό των προστίμων με παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και ασφάλειας κτιρίων προέβλεπε ο νόμος 4178/2013 για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Ωστόσο θα εξειδικευόταν με την υπουργική απόφαση, η οποία εκκρεμεί για να κηρύξει την έναρξη του μέτρου τόσο για τις νέες όσο και για τις παλιές δηλώσεις.
Η περιπέτεια έχει ως εξής: η σχετική ΚΥΑ είχε υπογραφεί από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Καλαφάτη. Ωστόσο όταν προωθήθηκε στο συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρίστο Σταϊκούρα, ο κ. Καλαφάτης έφυγε για να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης. Η ΚΥΑ επέστρεψε στο ΥΠΕΚΑ για να υπογραφεί από νέο αναπληρωτή κ. Νίκο Ταγαρά και έκτοτε κόλλησε στα γρανάζια του υπουργείου Οικονομικών.
Το θέμα όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου είναι κυρίως διαδικαστικό και θα λήξει μέσα στο μήνα, καθώς οι όποιες αντιρρήσεις υπήρξαν για το ύψος της έκπτωσης από την πλευρά του Γενικού Λογιστηρίου υπερπηδήθηκαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά το υπουργείο Οικονομικών ζητούσε να μπει κλίμακα ανάλογα με το είδος των εργασιών που να διαμορφώνει την έκπτωση έως 50%. Ζητούσε δηλαδή να μην υπάρξει οριζόντια ανώτατη έκπτωση. Τελικά όμως το ΥΠΕΚΑ επέμεινε και η ρύθμιση πέρασε χωρίς ουσιαστικές παρατηρήσεις.
Η ΚΥΑ προβλέπει τον συμψηφισμό των ποσών που καταβάλλονται για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική επάρκεια κτιρίων που κατασκευάστηκαν προ του έτους 2003 με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται στο νόμο 4178/2013. Οι παρεμβάσεις μπορεί να αφορούν τόσο στο κέλυφος του κτιρίου, περιλαμβανομένων των ανοιγμάτων, όσο και στα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Οι παρεμβάσεις αυτές υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προδιαγραφές για τις ελάχιστες απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται δύο ενεργειακές επιθεωρήσεις κατά την υπαγωγή του αυθαιρέτου και πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισης και με την αποπεράτωσή τους για να υπάρξει έλεγχος των παρεμβάσεων.
Στη ρύθμιση δεν θα υπαχθούν κτίρια που έχουν λάβει επιδότηση από προγράμματα για παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα (επισκευή - αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού τους ή προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές). Οι εργασίες στατικής επάρκειας προβλέπουν την επισκευή - αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού και υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προδιαγραφές που ισχύουν για τις υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις φέρουσας ικανότητας σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ) ή σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε κατά τον χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης του κτιρίου, έπειτα από μελέτη και τεχνική έκθεση από αρμόδιο μηχανικό.

Πηγή: Πού "κόλλησε" η έκπτωση 50% στα αυθαίρετα | newmoney.grhttp://www.newmoney.gr/article/58421/poy-kollise-i-ekptosi-50-sta-aythaireta#ixzz3798u6pN7

Στο ΣτΕ για τον ΕΝΦΙΑ

Προσφυγή στο ΣτΕ ετοιμάζει η Ομοσπονδία Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ) προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και ο συμπληρωματικός αυτού Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), που αφορά όσους ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν , είναι αντισυνταγματικό να επιβάλλεται φόρος για ακίνητα, δηλαδή για εμπόρευμα, που είναι σήμερα απούλητα. Στο πλαίσιο αυτό, αν δεν εξαιρεθούν του φόρου οι επιχειρήσεις του κλάδου, η ΟΜΚΟΕΕ προτίθεται να προσφύγει στο ΣτΕ.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις του κλάδου της οικοδομής απέφευγαν τη φορολόγηση των απούλητων ακινήτων τους, καθώς το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, το γνωστό «χαράτσι», αφορούσε μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Δεδομένου λοιπόν ότι τα απούλητα διαμερίσματα είναι κατά κανόνα μη ηλεκτροδοτούμενα, δεν επιβαλλόταν κάποιος φόρος. Ο νέος ΕΝΦΙΑ, του οποίου η πρώτη δόση είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου (ή στο τέλος Αυγούστου, αν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαδικασία υπολογισμού του φόρου), δεν λαμβάνει υπόψη του εάν ένα ακίνητο ηλεκτροδοτείται ή όχι.
Στα αιτήματα που έχουν θέσει προς το οικονομικό επιτελείο οι κατασκευαστές, προκειμένου να τονωθεί η κτηματαγορά, περιλαμβάνονται επίσης η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως το 2016, όπως επίσης και η κατάργηση του ΦΠΑ αυτοπαράδοσης, δηλαδή του φόρου 23% που καλούνται να πληρώσουν οι κατασκευαστές που διαθέτουν απούλητα ακίνητα, τέσσερα χρόνια μετά την αποπεράτωσή τους. Σήμερα, ο ΦΠΑ αυτοπαράδοσης αφορά επί της ουσίας ακίνητα που ολοκληρώθηκαν το 2010 και παραμένουν στα χέρια του κατασκευαστή. Οι κατασκευαστές ζητούν επίσης την κατάργηση του πόθεν έσχες για αγορά ακινήτου. Το πόθεν έσχες έχει επανέλθει από τις αρχές του έτους και υπολογίζεται στην αντικειμενική αξία των πωλούμενων ακινήτων.

Διευκρινήσεις απο την ΔΕΗ

Διευκρινίσεις έδωσε η ΔΕΗ σχετικά με την εξόφληση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) έτους 2013 μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Όπως σημειώνει, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, στο τέλος Ιουλίου 2014 η ΔΕΗ θα επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών, όλα τα ανεξόφλητα ποσά ΕΕΤΑ 2013.
Επισημαίνεται ότι όποιος πελάτης εξοφλήσει μετά την 25η Ιουλίου 2014 λογαριασμό που έχει λήξει, τυχόν ανεξόφλητο ποσό ΕΕΤΑ που περιλαμβάνεται σε αυτόν, δεν θα αποτελεί πλέον οφειλή στη ΔΕΗ, καθώς αυτό θα έχει μεταφερθεί στην Εφορία. Το ποσό αυτό δεν θα χαθεί, καθώς θα πιστωθεί στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τον Αύγουστο 2014 και μετά. Το πιστωτικό ποσό θα εμφανίζεται διακριτά στο λογαριασμό αυτό και πιο συγκεκριμένα με το λεκτικό «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΕΤΑ ΔΟΥ».
Αν από την παραπάνω πίστωση προκύψει επιστροφή ποσού για τον πελάτη και επιθυμεί την άμεση καταβολή του, τότε μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ, προσκομίζοντας ένα πρόσφατο λογαριασμό και την αστυνομική του ταυτότητα – ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο.
Για τη διευκόλυνσή τους οι πελάτες μπορούν να έχουν και  σχετική ενημέρωση καλώντας στο 11770 με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα.

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Η ΔΕΗ στέλνει στις εφορίες το ανεξόφλητο τέλος ακινήτων

Στο τέλος Ιουλίου θα αποστείλει η ΔΕΗ στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία για όλα τα ανεξόφλητα ποσά που αφορούν στο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) 2013, υπενθυμίζει η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της:

Όποιος πελάτης εξοφλήσει μετά την 25η Ιουλίου 2014 λογαριασμό που έχει λήξει, τυχόν ανεξόφλητο ποσό ΕΕΤΑ που περιλαμβάνεται σε αυτόν δεν θα αποτελεί πλέον οφειλή στη ΔΕΗ, καθώς αυτό θα έχει μεταφερθεί στην Εφορία, διευκρινίζει η ΔΕΗ και προσθέτει:
-Το ποσό αυτό δεν θα χαθεί, καθώς θα πιστωθεί στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τον Αύγουστο 2014 και μετά. Το πιστωτικό ποσό θα εμφανίζεται διακριτά στο λογαριασμό αυτό και πιο συγκεκριμένα με το λεκτικό «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΕΤΑ ΔΟΥ».
Αν από την παραπάνω πίστωση προκύψει επιστροφή ποσού για τον πελάτη και επιθυμεί την άμεση καταβολή του, τότε μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ, προσκομίζοντας ένα πρόσφατο λογαριασμό και την αστυνομική του ταυτότητα -ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 11770 με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα.

Αγκάθι και ο φόρος υπεραξίας

Ο φόρος υπεραξίας ακινήτων που επιβλήθηκε στους πουλητές από την 1 η Ιανουαρίου 2014 είναι ακόμα ένα «αγκάθι» για την αγορά. Πρόκειται, όπως σημειώνουν συμβολαιογράφοι, για έναν δαιδαλώδη φόρο, ο οποίος, με βάση και τις τελευταίες τροποποιήσεις που έγιναν, στην ουσία θα φέρει ελάχιστα έσοδα στο δημόσιο ταμείο. Η αβεβαιότητα για το πόσο θα πληρώσει ένας πωλητής είναι επίσης ένας ανασταλτικός παράγοντας για τις μεταβιβάσεις. Στο ΥΠΟΙΚ μελετούν τις λεπτομέρειες του φόρου και δεν αποκλείουν νέες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της απλοποίησης.
Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες αποδέκτες έντονων παραπόνων από παράγοντες της αγοράς, όπως είναι οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών, των μεσιτών και των συμβολαιογράφων, που λένε ότι, αν και βρισκόμαστε στο μέσον του έτους και υποτίθεται ότι το νομικό καθεστώς για τις μεταβιβάσεις έχει πλέον ξεκαθαριστεί, οι αγοραπωλησίες που γίνονται είναι ελάχιστες, και μάλιστα για λόγους όπου την κύρια ευθύνη φέρει το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα.
Πρόσφατα εκδόθηκε εγκυκλιος αλλα τα προβλήματα εξακολουθούν να παραμένουν. Υπενθυμίζεται ότι η εγκύλιος προβλέπει διευκρινίσεις για τον τρόπο προσδιορισμού της τιμής κτήσης και του χρόνου κτήσης ακίνητης περιουσίας .
Η απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών,  προβλέπει αναλυτικά ότι:
1. Ανακατανομή χιλιοστών
- Σε περίπτωση απόκτησης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας και εν συνεχεία ανακατανομής χιλιοστών επί του κοινού οικοπέδου (χωρίς μεταβιβαστικό αποτέλεσμα), ως χρόνος και τιμή κτήσης λογίζεται ο χρόνος και η τιμή κτήσης των οριζόντιων και κάθετων ιδιοκτησιών των οποίων ανακατανεμήθηκε το ποσοστό ιδιοκτησίας.
Εάν στην παραπάνω περίπτωση, επί του κοινού οικοπέδου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία εντάσσεται αυθαίρετη κατασκευή, η οποία έχει εξολοκλήρου τακτοποιηθεί, η τιμή κτήσης αυτής υπολογίζεται με αναγωγή της επιφάνειας της αυθαίρετης κατασκευής στην τιμή της αρχικής (οριζόντιας ή κάθετης) ιδιοκτησίας.
2. Κατεδάφιση κτίσματος
Σε περίπτωση που έχει αποκτηθεί οικόπεδο ή αγροτεμάχιο με κτίσμα και στη συνέχεια κατεδαφισθεί το κτίσμα και μεταβιβασθεί το ακάλυπτο οικόπεδο, η τιμή κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου προσδιορίζεται με τη χρήση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του Ν. 4172/2013.
3. Πολεοδομική τακτοποίηση εξ ολοκλήρου αυθαίρετης κατασκευής
Σε περίπτωση απόκτησης ακάλυπτου οικοπέδου/αγροτεμαχίου και εν συνεχεία ανέγερσης επ' αυτού κτίσματος, χωρίς οικοδομική άδεια ανέγερσης, και στη συνέχεια τακτοποίησης αυτού ως εξ ολοκλήρου αυθαιρέτου, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται η τιμή κτήσης του ακάλυπτου οικοπέδου/αγροτεμαχίου (ανεξαρτήτως χρόνου απόκτησης αυτού) προσαυξημένη με συντελεστή 20%.
4. Πολεοδομική τακτοποίηση μερικώς αυθαίρετης κατασκευής
α. Σε περίπτωση απόκτησης με επαχθή αιτία κτίσματος και στη συνέχεια πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής (βοηθητικής ή κύριας χρήσης), προγενέστερης της απόκτησης του ακινήτου, ως τιμή κτήσης του συνολικά μεταβιβαζόμενου ακινήτου (νόμιμου και τακτοποιηθέντος) θεωρείται η τιμή κτήσης του νόμιμου κτίσματος, που προκύπτει σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης Α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 41.
β. Σε περίπτωση απόκτησης με επαχθή αιτία κτίσματος και στη συνέχεια πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής (βοηθητικής ή κύριας χρήσης), μεταγενέστερης της απόκτησης, η τιμή κτήσης του συνολικά μεταβιβαζόμενου ακινήτου (νόμιμου και τακτοποιηθέντος) προσδιορίζεται με πρόσθεση στην αξία της αποκτηθείσας νόμιμης επιφάνειας της αξίας της τακτοποιημένης, η οποία προσδιορίζεται με αναγωγή στην αξία της νόμιμης επιφάνειας του κτίσματος, κατά το λόγο της επιφάνειας της τακτοποιημένης προς την επιφάνεια της νόμιμης.
γ. Σε περίπτωση απόκτησης κτίσματος με κληρονομική διαδοχή ή από χαριστική αιτία, και, στη συνέχεια, πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής, προϋφιστάμενης της κληρονομικής διαδοχής ή της χαριστικής αιτίας, ως τιμή κτήσης του συνολικά μεταβιβαζόμενου ακινήτου (νόμιμου και τακτοποιηθέντος) θεωρείται η τιμή κτήσης του αρχικού αποκτηθέντος ακινήτου και η επιπρόσθετη αξία της μερικώς αυθαίρετης, βάσει της οποίας υπολογίστηκε ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής ή χορηγήθηκε απαλλαγή από αυτόν, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ. 5 της ΠΟΛ.1122/28.4.2014, υπό την προϋπόθεση της υποβολής σχετικής διορθωτικής − συμπληρωματικής δήλωσης.
δ. Σε περίπτωση απόκτησης κτίσματος με κληρονομική διαδοχή ή από χαριστική αιτία και, στη συνέχεια, πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής, μεταγενέστερης της κληρονομικής διαδοχής ή της χαριστικής αιτίας, η τιμή κτήσης του συνολικά μεταβιβαζόμενου ακινήτου (νόμιμου και τακτοποιηθέντος) προσδιορίζεται με πρόσθεση στην αξία της αποκτηθείσας νόμιμης επιφάνειας της αξίας της τακτοποιημένης, η οποία προσδιορίζεται με αναγωγή στην αξία της νόμιμης επιφάνειας του κτίσματος κατά το λόγο της επιφάνειας της τακτοποιημένης προς την επιφάνεια της νόμιμης.
5. Αποπεράτωση ημιτελούς κτίσματος
α. Σε περίπτωση απόκτησης ημιτελούς κτίσματος και στη συνέχεια, είτε βάσει της ίδιας άδειας ανέγερσης είτε κατόπιν έκδοσης νέας άδειας ανέγερσης ή ανανέωσης της υπάρχουσας πολεοδομικής άδειας, πώλησης αυτού ως ημιτελούς −σε οποιοδήποτε στάδιο κατασκευής προ της αποπεράτωσης του−, η τιμή κτήσης υπολογίζεται με βάση την αξία που αυτό είχε αποκτηθεί.
β. Σε περίπτωση απόκτησης ημιτελούς κτίσματος και στη συνέχεια, είτε βάσει της ίδιας άδειας ανέγερσης είτε κατόπιν έκδοσης νέας άδειας ανέγερσης ή ανανέωσης της υπάρχουσας πολεοδομικής άδειας, πώλησης αυτού ως αποπερατωμένου, η τιμή κτήσης υπολογίζεται σύμφωνα με την περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του Ν. 4172/2013.
6. Ενιαίο δηλωθέν τίμημα/αξία κτήσης
α) Σε περίπτωση που με το ίδιο συμβόλαιο αποκτήθηκαν εξ επαχθούς αιτίας περισσότερες αυτοτελείς ιδιοκτησίες με ενιαίο δηλωθέν τίμημα αγοράς και, στη συνέχεια, μεταβιβάζονται με επαχθή αιτία μία ή περισσότερες εξ αυτών, η τιμή κτήσης της ή των μεταβιβαζόμενων ιδιοκτησιών προσδιορίζεται με αναγωγή του συνολικού τιμήματος κατά το λόγο της αντικειμενικής αξίας της μεταβιβαζόμενης αυτοτελούς ιδιοκτησίας προς την συνολική αντικειμενική αξία των κτηθέντων (κατά το χρόνο της απόκτησης τους) και, εάν δεν υπάρχει αντικειμενική αξία, γίνεται αναγωγή με βάση την οικεία φορολογητέα αξία εφόσον υπάρχει για κάθε μία αυτοτελή ιδιοκτησία και αν ούτε αυτή υπάρχει, τότε η τιμή κτήσης προσδιορίζεται σύμφωνα με την περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του Ν. 4172/2013.
β) Σε περίπτωση που με το ίδιο συμβόλαιο αποκτήθηκαν από χαριστική αιτία ή με κληρονομική διαδοχή περισσότερες αυτοτελείς ιδιοκτησίες με ενιαία αξία και, στη συνέχεια, μεταβιβάζονται με επαχθή αιτία μία ή περισσότερες ες αυτών, η τιμή κτήσης της ή των μεταβιβαζόμενων ιδιοκτησιών προσδιορίζεται με αναγωγή της αντικειμενικής ή (εφ' όσον αυτή δεν υφίσταται) της φορολογητέας αξίας κτήσης των μεταβιβαζομένων ακινήτων, εφόσον αυτή υφίσταται για κάθε μία ιδιοκτησία, στην συνολική αντικειμενική ή (εφ' όσον αυτή δεν υφίσταται) στην φορολογητέα αξία απόκτησης τους και, εάν δεν υπάρχει αντικειμενική ή φορολογητέα αξία, τότε η αξία κτήσης θα προσδιοριστεί σύμφωνα με την περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 41 (Δείκτης Τιμών Κατοικιών).
γ) Σε περίπτωση κτήσης από οποιαδήποτε αιτία ενιαίας οριζόντιας ιδιοκτησίας, και στη συνέχεια διάσπασης αυτής σε νέες μερικότερες και μεταβίβασης κάποιας από αυτές, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από την αναγωγή της αξίας κτήσης της επιφάνειας της συνολικά κτηθείσας ιδιοκτησίας στην αξία που αντιστοιχεί στην μεταβιβαζόμενη επιφάνεια.
δ) Σε περίπτωση κτήσης από οποιαδήποτε αιτία ενιαίου ακάλυπτου οικοπέδου ή αγροτεμαχίου, και στη συνέχεια κατάτμησης αυτού σε νέα μερικότερα και μεταβίβασης κάποιου από αυτά, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από την αναγωγή της αξίας κτήσης της επιφάνειας του αρχικού ενιαίου οικοπέδου στην αξία που αντιστοιχεί στην μεταβιβαζόμενη έκταση.
ε) Σε περίπτωση κτήσης από οποιαδήποτε αιτία ενιαίου ακάλυπτου οικοπέδου και στη συνέχεια υπαγωγής αυτού στις διατάξεις του Ν.Δ. 1024/1971 (κάθετη συνιδιοκτησία) και δημιουργίας επιμέρους αυτοτελών ιδιοκτησιών, σε περίπτωση μεταβίβασης κάποιας από αυτές, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από την αναγωγή του ποσοστού της μεταβιβαζόμενης ιδιοκτησίας στη συνολική αξία του ενιαίου ακάλυπτου οικοπέδου.
7. Μεταβίβαση ενιαίας οικοδομής
Σε περίπτωση μεταβίβασης ενιαίας οικοδομής η οποία έχει ανεγερθεί με αυτεπιστασία τμηματικά με διαφορετικές άδειες και δεν έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3741/1929 ή του Ν.Δ. 1024/1971, ως χρόνος κτήσης λογίζεται ο χρόνος έκδοσης της τελευταίας οικοδομικής άδειας ανέγερσης και η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με τη χρήση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του Ν. 4172/2013.
8. Μεταβίβαση ακίνητου που προήλθε μερικώς από ανέγερση
Σε περίπτωση πώλησης ακινήτου−κτίσματος (συμπεριλαμβανομένων των αυτοτελών ιδιοκτησιών), το οποίο αποκτήθηκε κατά ιδανικό μερίδιο ως οικόπεδο και ανεγέρθηκε από τον πωλητή με αυτεπιστασία είτε με το σύστημα της αντιπαροχής, και απόκτησης από το ίδιο πρόσωπο, πριν από την πώληση, έτερου ποσοστού από άλλη αιτία (επαχθή ή χαριστική), η συνολική τιμή κτήσης του μεταβιβαζόμενου κτίσματος υπολογίζεται με την αναγωγή της αξίας του ποσοστού που αποκτήθηκε από άλλη αιτία στην συνολική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.
9. Νόμιμη Προσθήκη κτίσματος
Σε περίπτωση απόκτησης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας με επαχθή ή χαριστική αιτία ή λόγω κληρονομικής διαδοχής και εν συνεχεία κατασκευής νόμιμης προσθήκης, ως χρόνος κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου (αρχικής και μεταγενέστερης κατασκευής) λαμβάνεται ο χρόνος έκδοσης της τελευταίας οικοδομικής άδειας. Η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με τη χρήση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του Ν. 4172/2013 εφόσον η επιφάνεια της προσθήκης υπερβαίνει κατά ποσοστό 75% την επιφάνεια της αρχικής ιδιοκτησίας. Σε διαφορετική περίπτωση ως τιμή κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου λαμβάνεται αυτή της αρχικής ιδιοκτησίας.
Εάν ο τίτλος κτήσης της προηγούμενης περίπτωσης αναφέρεται σε χρόνο προ του 1995 και η οικοδομική άδεια της νόμιμης προσθήκης εκδόθηκε μετά την 1.1.1995, η τιμή κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου προσδιορίζεται σε κάθε περίπτωση με τη χρήση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του Ν. 4172/2013.
10. Έγκριση πολεοδομικής μελέτης ή κύρωση πράξης εφαρμογής που αφορά μερική επιφάνεια του μεταβιβαζόμενου ακινήτου
α) Σε περιπτώσεις που μετά την κύρωση των οικείων πράξεων εφαρμογής μεταβιβάζονται οικόπεδα, τα οποία έχουν αποκτηθεί είτε ως οικόπεδα, είτε ως αγροτεμάχια με οποιοδήποτε τίτλο κτήσης, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος κύρωσης της πράξης εφαρμογής, ακόμα και αν η πράξη εφαρμογής αφορά τμήμα του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.
β) Σε περιπτώσεις που μετά την έγκριση πολεοδομικής μελέτης ή την έκδοση της αντίστοιχης διοικητικής πράξης καθορισμού των ορίων οικισμού μεταβιβάζονται οικόπεδα, τα οποία έχουν αποκτηθεί είτε ως οικόπεδα, είτε ως αγροτεμάχια με οποιοδήποτε τίτλο κτήσης, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης ή έκδοσης της αντίστοιχης διοικητικής πράξης καθορισμού των ορίων οικισμού ακόμα και αν η πολεοδομική μελέτη ή διοικητική πράξη αφορά τμήμα του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.