Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Tο θέμα των υπό κατεδάφιση αυθαίρετων στην Ανατολική Αττική συζητήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών

Το ζήτημα των υπό κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων στην Ραφήνα και γενικότερα στην Ανατολή Αττική απασχόλησε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπό τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, οι οποίοι έθεσαν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την καθυστέρηση κύρωσης των δασικών χαρτών που έχουν ως αποτέλεσμα την εντολή κατεδάφισης των κτισμάτων. Πρόκειται περί τα 11 αυθαίρετα σε οικισμούς της Ραφήνας, όπως τα Περιβολάκια, η Αγία Τριάδα, ο Νέος Πόντος και η Αγία Μαγδαληνή για τα οποία έχουν εκδοθεί από το ΣτΕ εντολές κατεδάφισης.
Ανάλογες εντολές, ωστόσο, υπάρχουν και για άλλα αυθαίρετα κτίρια στην ανατολική Αττική από τον Μαραθώνα έως το Λαύριο.
Αποφασίστηκε να συγκληθεί αυτή την εβδομάδα ευρεία σύσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για τους θιγόμενους με σεβασμό όμως στη νομιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, οι βουλευτές Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιος Πάντζας και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης, εκπρόσωποι υπηρεσιών, φορέων και κινήσεων πολιτών.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ενταση και λιποθυμίες στη Ραφήνα: Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων

Ένταση επικράτησε το πρωί της Πέμπτης στη Ραφήνα, όπου κάτοικοι της περιοχής κάθισαν στη μέση του δρόμου εμποδίζοντας τις μπουλντόζες να γκρεμίσουν το πρώτο από τα δέκα αυθαίρετα στην περιοχή που έχουν πάρει πρωτόκολλο κατεδάφισης.
Το κλίμα ήταν εκρηκτικό ενώ υπήρξαν ακόμη και λιποθυμίες. Μια γυναίκα με καρδιολογικά προβλήματα κατέρρευσε, ενώ και μια άλλη λίγη ώρα αργότερα λιποθύμησε, μη μπορώντας να πιστέψει ότι θα χάσει το σπίτι της! Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης για 2.500 αυθαίρετα στην Αττική είχαν εκδοθεί τη δεκαετία του '90. Ωστόσο οι κατεδαφίσεις ενεργοποιούνται φέτος γιατί πέρυσι βρέθηκαν οι απαραίτητοι πόροι. Τα περισσότερα, στη Ραφήνα είναι πρώτες κατοικίες, ιδιοκτητών που πληρώνουν και φόρους και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Η κατεδάφιση ανεστάλη έως την 6η Οκτωβρίου.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Τι αλλάζει στη φορολογία των ενοικίων



Μεγάλες ανατροπές αναμένεται να έρθουν για ακόμη μία φορά τα τελευταία χρόνια στη φορολογία των ενοικίων. Βασική βασική φιλοσοφία του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξισώσει τους διαφορετικούς συντελεστές φορολόγησης που ισχύουν αυτή τη στιγμή για κάθε πηγή εισοδήματος.
Συγκεκριμένα, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επεσήμανε την ανάγκη να επανεξεταστεί και να τροποποιηθεί ριζικά το καθεστώς της φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος με διαφορετική κλίμακα συντελεστών και να αναθεωρηθεί ο τρόπος υπολογισμού του φόρου εισοδήματος ώστε να γίνει πιο «προοδευτικός», να περιλαμβάνει δηλαδή περισσότερα φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές που θα αυξάνουν τις επιβαρύνσεις για τα πιο υψηλά εισοδήματα.

Σε ότι αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια σήμερα φορολογούνται ως εξής: Για εισόδημα ως 12.000 ευρώ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 11%, ενώ για υψηλότερο εισόδημα ο συντελεστής ανεβαίνει στο 33%. Στο μνημόνιο πάντως προβλέπεται αύξηση των φορολογικών συντελεστών από το 11% στο 15% και από το 33% στο 35% κάτι που δεν αποκλείεται να μεταβληθεί και η αύξηση να επέλθει μέσω της ενσωμάτωσης της κλίμακας των ενοικίων στην ενιαία κλίμακας φορολογίας.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

N.4178/13: έρχεται παράταση εξαιτίας των αεροφωτογραφιών

Ευθέως συνδέει το θέμα τυχόν παράτασης του νόμου 4178 για τα αυθαίρετα με την ένταξη αεροφωτογραφιών στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και στο δημοσιογράφο Μιχάλη Μυγιάκη. Τονίζει ότι το Υπουργείο πρέπει να κινηθεί άμεσα για το θέμα και δηλώνει γενικά ενάντια στην «κακή συνήθεια» των παρατάσεων.

Ο κ. Στασινός εξηγεί ότι χωρίς αεροφωτογραφίες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας του νόμου, για να κάνει ο μηχανικός σωστά τη δουλειά του, θα πρέπει να δοθεί μία ολιγόμηνη παράταση. Και δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση και εφαρμογή του θεσμού της Τράπεζας Γης, ώστε να εφαρμοσθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο για τα αυθαίρετα. Σημειώνει επίσης ότι, "επιτέλους, δεν πρέπει να ευνοείται ο παράνομος και να αδικείται ο νόμιμος από το Κράτος" και προειδοποιεί ότι τα αδήλωτα αυθαίρετα όχι μόνο δε θα έχουν την παραμικρή αξία, αλλά αντιθέτως θα έχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο επιβολής ενός τεράστιου προστίμου όταν εντοπιστεί το κτίσμα, ενώ παράλληλα τονίζει ότι πρέπει να προχωρήσουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Τι να προσέξετε στο Ε9

Κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα εξής σημεία:
Ημιτελή ακίνητα: Για να χορηγηθεί η έκπτωση ημιτελούς ακινήτου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 99 στη στήλη 10 του πίνακα 1 στο έντυπο Ε9.
Οροφος κατοικίας: Μία από τις παραμέτρους υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ είναι ο συντελεστής ορόφου. Για υπόγειο ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου είναι 0,98, για ισόγειο και πρώτο όροφο 1, για δεύτερο και τρίτο όροφο 1,01, για τέταρτο και πέμπτο 1,02 και για έκτο και πάνω 1,03. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν αν έχει συμπληρωθεί η στήλη 11 του πίνακα 1 για τα κτίσματα.
Γεωργικά κτίσματα: Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η συμπλήρωση της στήλης 17, στον πίνακα 2 με τα στοιχεία γηπέδων, όπου συμπληρώνεται η επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται σε αγροτεμάχια. Στη στήλη 17α αναγράφεται η επιφάνεια κατοικιών, στη στήλη 17β αναγράφεται η επιφάνεια αποθηκών και γεωργικών κτισμάτων, στη στήλη 17γ η επιφάνεια επαγγελματικών ή ειδικών κτιρίων, ενώ στη στήλη 17 αναγράφεται το άθροισμα της επιφάνειας όλων των κτισμάτων. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.


Κυριότητα: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.), το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Αμετάβλητη η φορολογία ακινήτων

akinita2-error imageΑμετάβλητη θα παραμείνει φέτος, έπειτα από αρκετά χρόνια, η φορολογική πολιτική που αφορά την ακίνητη περιουσία, καθώς τόσο ο ΕΝΦΙΑ, που αποτελεί τον βασικότερο ετήσιο τακτικό φόρο στα ακίνητα, όσο και οιαντικειμενικές αξίες επί των οποίων υπολογίζεται ο εν λόγω φόρος διατηρούνται χωρίς καμία αλλαγή. Ειδικότερα, όπως προβλέπει και η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ για το 2015 παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, αμετάβλητος από το 2014.
Παράλληλα, δεν προβλέπεται να υπάρξουν άλλες μεταβολές προς την κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών, π.χ. μέσω αλλαγής κάποιων συντελεστών. Έτσι, η βασικότερη πηγή των εσόδων του εν λόγω φόρου θα παραμείνουν οι κάτοχοι ακινήτων στις πόλεις, παρά όσοι διαθέτουν οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου. Πάντως, ως θετική κίνηση κρίνεται η διατήρηση και φέτος της μείωσης φόρου κατά 20% στον ΕΝΦΙΑ για όσα ακίνητα παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε με το μνημόνιο, αν και φορείς της αγοράς ζητούσαν ο μειωτικός συντελεστής να αυξηθεί σε 50%, δεδομένου ότι τα εν λόγω ακίνητα δεν προσφέρουν το παραμικρό έσοδο ή χρησιμότητα στους ιδιοκτήτες τους. Σημειωτέον ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις -χωρίς έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης-, από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016.
Πάντως, ενόψει του 2016, όταν και επίκεινται οι πρώτες αλλαγές -επί το δικαιότερον- για τον ΕΝΦΙΑ, οι φορείς της αγοράς ζητούν ελαφρύνσεις των υπέρογκα επιβαρυμένων κατόχων αστικών ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας υψηλότερης των 300.000 ευρώ επιβαρύνονται και με συμπληρωματικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), πέραν του ΕΝΦΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) τόνισε ότι ο φόρος δεν θα γίνει δικαιότερος όσο υπάρχουν αρκετές κοινωνικές ομάδες που απαλλάσσονται της σχετικής επιβάρυνσης με τρόπο κοινωνικά άδικο. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να συνεισφέρουν όλοι, και ιδιαίτερα όσοι μέχρι σήμερα δεν πληρώνουν καθόλου φόρο ή πληρώνουν συμβολικά ποσά. Μόνο μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης θεωρείται εφικτή η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους. Η ΠΟΜΙΔΑ «φωτογραφίζει» τους κατόχους εκτός σχεδίου, οι οποίοι επί της ουσίας φοροαπαλλάσσονται σήμερα, πληρώνοντας μόλις ένα ευρώ/στρέμμα ετησίως, τη στιγμή που όσοι διαθέτουν κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα λαμβάνουν μια έκπτωση της τάξεως του 20%.
Πηγή: kathimerini.gr