Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Έπεσαν οι υπογραφές για την πρώτη μεγάλης κλίμακας κύρωση δασικών χαρτών στο 31,39% της χώρας

Η παρουσίαση του αν. ΥΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου – Πίνακες και αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο της χώρας και ανά Περιφέρεια – Τα προβλήματα και οι προοπτικές της επόμενης ημέρας

Του Αργύρη Δεμερτζή
«Εξαιρετικά σημαντική στιγμή,  για τη δασική επιστήμη, τη δασική πολιτική, για τη χωροταξία και την ανάπτυξη της χώρας μας» χαρακτήρισε ο αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος την ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017 στο ΥΠΕΝ στην διάρκεια της οποίας,  ουσιαστικά σαράντα χρόνια μετά τη συνταγματική επιταγή, έγινε η πρώτη μεγάλης κλίμακας κύρωση δασικών χαρτών.  που καλύπτουν το 31,39% της χώρας.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης ο Σ. Φάμελλος παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τους δασικούς χάρτες, που αναρτήθηκαν στο σύνολο της χώρας και ανά Περιφέρεια, για τις νέες αναρτήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τον προγραμματισμό ολοκλήρωσης των διαδικασιών κύρωσης των δασικών χαρτών στο σύνολο της χώρας έως το 2020, τις αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί, το θέμα των οικιστικών πυκνώσεων, που θα αντιμετωπιστεί με βάση την εισήγηση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής μετά από τέσσερις μήνες, ενώ ανάπτυξε τους βασικούς άξονες και της προτεραιότητες της δασικής πολιτικής.
Στην ειδική αυτή εκδήλωση,  τον αν ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλο πλαισίωσαν  η Χ. Κλωνάρη Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΚΧΑ ΑΕ,  ο Κ  Δημόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και  οι  Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων,  με την υπογραφή των οποίων έγινε η μερική κύρωση των δασικών χαρτών. Πράγμα που σημαίνει πρακτικά, όπως είπε  ο αν ΥΠΕΝ, «κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες στο ποσοστό το οποίο αναρτήθηκαν και στο ποσό στο οποίο δεν έχουν γίνει αντιρρήσεις».
Οι ιδιοκτήτες εκτάσεων σ’ αυτές τις περιοχές απαλλάσσονται από τις πολύχρονες ταλαιπωρίες στα Δασαρχεία, ενώ ξεκαθαρίζει οριστικά το καθεστώς για καλλιεργούμενες εκτάσεις που εντάσσονται σε κοινοτικές επιδοτήσεις.  Μέχρι τώρα  είχαν αναρτηθεί χάρτες μόλις για το 1,12% της χώρας, από το οποίο κυρώθηκε το 0,81%
Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, για να ξεκινήσουν οι αναρτήσεις, θεωρήθηκαν απ΄ τις διευθύνσεις δασών χάρτες στο 35,72% της χώρας, από το οποίο τελικά εξαιρέθηκε το 2,17%. Σε σχέση με τις αντιρρήσεις, «μειώσαμε το ποσοστό κατά 10% σε σχέση με τα ποσοστά των προηγούμενων λίγων αναρτήσεων των άλλων κυβερνήσεων και έπειτα αποφασίσαμε να τις μειώσουμε κι άλλο φθάνοντας σε κάποιες κατηγορίες στο 80%», είπε.
Οι αντιρρήσεις
Συνολικά ο αριθμός αντιρρήσεων φθάνει τις 134.121, ενώ η συνολική έκταση των αντιρρήσεων αυτών είναι 1.658.067 στρέμματα, ποσοστό της τάξης του 3,75%. Επιπλέον, τα αποδεκτά πρόδηλα λάθη φθάνουν σε αριθμό τα 450.728.
Οι περισσότερες  αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες έχουν υποβληθεί στη Φθιώτιδα, που καλύπτουν το 40,49% της περιοχής και στα Δωδεκάνησα που φθάνουν το 36,97%. Στην Αττική υπάρχουν αντιρρήσεις για το 11,73% της έκτασης, ενώ συνολικά σε Λακωνία, Μεσσηνία και Αχαΐα έχουν υποβληθεί 41.000 ενστάσεις, που αφορούν πάνω από το 10% της έκτασης. Μεγάλες αδικίες εντοπίζονται στη Δράμα, όπου οι διορθώσεις καλύπτουν το 15,25%, ενώ στη Φθιώτιδα το 2,97% είναι αγροτικές περιοχές που έχουν εκχερσωθεί και πρέπει να εξαγοραστούν από αυτούς που τις καλλιεργούν.
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποκάλυψε σημαντικά προβλήματα, όπως εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που έχουν εκχερσωθεί, ή ακόμα εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που έχουν δασωθεί». Όπως έκανε γνωστό, συνολικά έχουν συσταθεί 110 επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων ανά την Ελλάδα, ενώ αναμένεται να συσταθεί και μία ακόμα βοηθητικά στη διεύθυνση Φθιώτιδας.
Οι εν΄ λόγω επιτροπές θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις συν δύο μήνες εάν χρειαστεί, έτσι ώστε η ολική κύρωση του 1/3 των δασικών χαρτών να έχει ολοκληρωθεί είτε τον Ιούλιο του 2018, είτε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Σημειώνεται ότι οι δασικές εκτάσεις αποτελούν το 60,15% των αναρτημένων περιοχών. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον αν. υπουργό ΠΕΝ, σε δεκαπέντε διευθύνσεις δασών η μερική κύρωση φθάνει στο 95% του κυρωμένου χάρτη και σε επτά από αυτές πάνω από το 99%.
Επίσης, για πρώτη φορά υπήρξε πρόβλεψη για περιπτώσεις ατέλειας, όπως για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, την περίπτωση που περιοχή χαρακτηρισμένη ως χορτολιβαδική ή βραχώδη κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφιση, περιλαμβάνεται σε περιοχή του εποικισμού ή του αναδασμού.
Παράλληλα, δόθηκε στους πολίτες η δυνατότητα αντιρρήσεων σε επιτροπές, προκειμένου να υποβάλουν αιτήματα πρόδηλου σφάλματος για διόρθωση στον χάρτη, για την επιβολή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης στον χάρτη για τις εκτάσεις που είχαν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα κατά τη νεότερη αεροφωτογράφιση, αλλά είναι άλλης μορφής σήμερα και είναι ενταγμένες στον ΟΣΔΕ.

Οικιστικές πυκνώσεις
Όσον αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου των οικιστικών πυκνώσεων, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι έχει συσταθεί στο υπουργείο νομοπαρασκευαστική ομάδα με χρονικό όριο τεσσάρων μηνών για την κατάθεση σχεδίου νόμου. «Η κατεύθυνση που έχει η νομοπαρασκευαστική ομάδα είναι να εφαρμοστεί η δασική νομοθεσία με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και την εξυπηρέτηση του πολίτη», δήλωσε.
Τα  αυθαίρετα, που  βρίσκονται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται δασικές αλλά έχουν δομηθεί από πολλές δεκαετίες υπολογίζονται σε πάνω από 2 εκατομμύρια ακίνητα.
Οι ζώνες αυτές εξαιρέθηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Στους ήδη κυρωμένους δασικούς χάρτες οι οικιστικές πυκνώσεις (από 120 δήμους) είναι 75.593 στρέμματα και καλύπτουν το 0,16% της συνολικής έκτασης. «Πρωταθλητές» στους οικισμούς αυθαιρέτων σε δάση είναι η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, όπου καλύπτουν 35.000 στρέμματα, σχεδόν το μισό των οριοθετημένων περιοχών αυτής της κατηγορίας. Στις περιοχές της Αττικής ξεπερνούν τα 17.000 στρέμματα, παρ’ όλο που έχει ενταχθεί σε δασικούς χάρτες μικρό μέρος της περιφέρειας.
Οι δήμοι που με μεγάλη καθυστέρηση υπέβαλαν τις μελέτες για τις «οικιστικές πυκνώσεις» είναι ανοιχτό θέμα για την επόμενη φάση των δασικών χαρτών. Το ΥΠΕΝ είπε ο κ Φάμμελος παράλληλα με το ενδεχόμενο νέας προθεσμίας σχεδιάζει συνεργασία με τη ΚΕΔΕ αλλά και νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει το θέμα και οι δήμοι να συμβάλλουν για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

Τι είπε ο Αν ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος

Ο αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος έκανε αναλυτική παρουσίαση  για τους δασικούς χάρτες και τη δασική πολιτική και αναλυτικά είπε:
Για την κύρωση μεγάλου μέρους των δασικών χαρτών μετά από δεκαετίες:
-«Οι αλλαγές, οι τομές και οι εφαρμογές που έγιναν το 2017 στον τομέα της δασικής πολιτικής δεν έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Μάλιστα θα μπορούσα να πω ότι καθυστερούσαν εδώ και δεκαετίες στη χώρα.  Είναι μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή και για τη δασική επιστήμη και για τη δασική πολιτική αλλά και για τη χωροταξία και την ανάπτυξη της χώρας μας.  Είναι ένα έργο για το οποίο μπορούμε να υπερηφανευτούμε ότι είμαστε η πρώτη κυβέρνηση η οποία και επέλεξε αλλά και μπόρεσε να ολοκληρώσει, επέλεξε να μην κρύβει τα προβλήματα κάτω απ’ το χαλί, επέλεξε ν’ ασκήσει περιβαλλοντική πολιτική και να υλοποιήσει 4 δεκαετίες μετά τη συνταγματική πρόβλεψη, αυτή τη σημαντική αλλαγή. Ο νόμος του Μαΐου 2016 ενεργοποιήθηκε πλήρως τον Ιανουάριο του 2017, υλοποιήθηκε πλήρως με πολλές δυσκολίες, με αρκετές αλλαγές, αλλά φτάσαμε στη σημερινή ημέρα μέσα στο 2017 χωρίς να καθυστερήσουμε ούτε μια μέρα το 2018.  Είναι μια προσπάθεια που αφορά όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, γι’ αυτό είναι και όλοι οι συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων εδώ και είναι μια μέρα η οποία πολλοί περίμεναν και πίστευαν ότι δε θα έρθει. Όπως δεν πίστευαν ότι έληξε η περίοδος της ανάρτησης, 25 Σεπτεμβρίου πάρα πολλοί δεν πίστευαν ότι θα κλείσουν οι αναρτήσεις, όπως δεν πίστευαν ότι θα γίνουν Επιτροπές Αντιρρήσεων, όπως δεν πίστευαν ότι θα εξεταστούν τα πρόδηλα κι όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες, τις οποίες εφαρμόσαμε, όπως δεν πίστευαν ότι θα υπάρχει και διαδικασία απόδοσης πρώην δασικής γης σε καλλιέργεια».
Για τα προβλήματα που αναδείχθηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και πως αντιμετωπίστηκαν:
-«Η ανάρτηση των δασικών χαρτών βέβαια αποκάλυψε σημαντικά προβλήματα. Επιλέξαμε να τα λύσουμε με δουλειά, παρ’ ότι υπήρχαν πάρα πολλά τηλεφωνήματα ανησυχίας και πρότασης να διακόψουμε το έργο αυτό και τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, όταν υπήρχε πολύ μεγάλη ένταση. Υπήρχε μια Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΕΚΧΑ και του Υπουργείου Εσωτερικών που έλυσε όλα αυτά τα προβλήματα…»
-«Αγροτικές εκτάσεις που είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες, εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που είχαν εκχερσωθεί, εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που είχαν δασωθεί και καλλιέργειες οι οποίες επιδοτούνταν ενώ ήταν πάνω σ’ ένα υπόβαθρο δασικών εκτάσεων. Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες κατηγορίες προβλημάτων».
-«Τα πρόδηλα σφάλματα επίσης ήταν ένα σημαντικό θέμα και η δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής ώστε και να γίνεται και διαδικτυακά η αίτηση αυτή. Η εξαγορά και η έγκριση επέμβασης σε εκτάσεις που είχαν παλαιότερα δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα και ήταν ενταγμένες στον ΟΣΔΕ, στις χρηματοδοτήσεις».
-«Ενημερώθηκαν προσωπικά όλοι οι αγρότες τον Ιούλιο με προσωπικό μήνυμα και e-mail για κάθε καλλιέργεια και για κάθε αλλαγή που πρέπει να κάνουν. και δώσαμε και χρόνο αρκετό μετά τις αρχές Ιουλίου για να προλάβουν να κάνουν τις αλλαγές ή τις αιτήσεις που χρειάζονταν.  Κι έτσι εξασφαλίστηκαν και διασφαλίστηκαν όλες οι επιδοτήσεις σε αυτή την προσπάθεια, μόνο με την υποβολή αίτησης και τοπογραφικού»
«Μειώθηκε το κόστος της αλλαγής χρήσης ή της παραχώρησης της κυριότητας μέχρι και 83% με 100 δόσεις, 10 χρόνια αποπληρωμή για τον αγρότη, για να μπορέσει ο αγρότης ν’ ασκήσει πραγματικά ένα επάγγελμα το οποίο χρειαζόμαστε».
-«Επιτράπηκαν οι μικροεγκαταστάσεις στις εκτάσεις αυτές, διευκρινίστηκαν πολλά ζητήματα για την υποχρέωση αναδάσωσης έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί να συμβάλλει στο δασικό ισοζύγιο και με άλλη διαδικασία στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο».
-«Καθορίστηκε ότι όλες οι νόμιμες πράξεις Διοίκησης και ακόμη και τα προσωρινά παραχωρητήρια είναι σε ισχύ και μπορούν να αξιοποιηθούν».
-«Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες τακτοποίησης, δόθηκε η δυνατότητα χρήσης όλων των εργαλείων ταυτόχρονα και αντίρρηση, και πρόδηλο και αλλαγή χρήσης και υπήρξε η διαδικασία εγκύκλιοι για το πώς θα εξετάζονται».
-«Δόθηκε αρκετός χρόνος και μετά την ολοκλήρωση των αντιρρήσεων, ώστε να πάνε έγγραφα, δέκα ημέρες παραδείγματος χάριν για το αποδεικτικό καταβολής, όπως επίσης να υπάρχουν και δυνατότητες στην Επιτροπή Αντιρρήσεων να πάνε ακόμη και την ημέρα εξέτασης αρκετά δεδομένα από τη μεριά του ενδιαφερόμενου».
-«Δόθηκε η δυνατότητα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου να διορθώνονται τα πρόδηλα από τις Υπηρεσίες.  Έτσι λοιπόν δόθηκε επαρκής χρόνος και μετά τις 25 Σεπτεμβρίου ξεκαθαρίστηκαν κι άλλα πράγματα, όπως παραδείγματος χάριν ότι μπορούν να επιδοτούνται καλλιέργειες μέσα σε περιοχές δασικές, όπως είναι τα καστανοπερίβολα, όπως είναι η αγριελιά παραδείγματος χάριν».
-«Διευκολύναμε τις Υπηρεσίες διευρύνοντας και με δική τους πρόταση γιατί κάναμε σύσκεψη με όλους τους συντονιστές να μπουν παραδείγματος χάριν στις Γραμματείες κι άλλα στελέχη για να διευκολυνθούν οι Επιτροπές Αντιρρήσεων».
-«Δώσαμε κι ένα μήνα παράταση για τη μερική κύρωση για τη σημερινή μέρα για να έχουν περίπου τρεις μήνες οι Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες και τα στελέχη τους χρόνο για να μπορέσουν να προχωρήσουν και βέβαια δώσαμε και αρκετό χρόνο για να γίνουν όλες οι Επιτροπές Αντιρρήσεων και καθορίστηκε και το πρότυπο των αποφάσεων θεώρησης και της μερικής κύρωσης, αυτό το οποίο θα υπογραφεί σήμερα από τους συντονιστές».

Για τις Επιτροπές Αντιρρήσεων:
-«Τώρα πια έχουν συσταθεί όλες οι Επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων. Στη χώρα μας έχουν συσταθεί 110 Επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων με όλο το διαθέσιμο προσωπικό, ενώ δόθηκε και Οδηγία για τη σύσταση όσων περισσότερων Επιτροπών γίνεται και έχουν από εδώ και μπρος οι Επιτροπές αντιρρήσεων στη διάθεσή τους τέσσερις και αν κάνουν επιπλέον αίτημα άλλους δυο μήνες, για την αίτησή τους. Η ολική κύρωση αναμένεται μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2018 αναλόγως με τις περιοχές που θα ζητήσουν τους δυο επιπλέον μήνες και υποπτεύονται ότι εδώ φαίνονται όλες οι Επιτροπές οι οποίες έχουν συγκροτηθεί.  Από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχει δοθεί στις Αποκεντρωμένες ένα κονδύλι ύψους 320.000 € για τη λειτουργία των Επιτροπών αντιρρήσεων. Έτσι μπορεί κάποιος να δει ποια ήταν η κατάσταση και ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή η χαρτογραφική».
Για τα στατιστικά στοιχεία στο σύνολο της χώρας:
-«Οι χάρτες οι οποίοι έχουν κυρωθεί στην Ελλάδα πριν το 2017 άρα 40 χρόνια εφαρμογής του Συντάγματος και της δασικής νομοθεσίας αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό της τάξεως του 0,8%.  Το 2017 οι δασικές εκτάσεις οι οποίες κυρώνονται σήμερα αποτελούν το 60% των αναρτημένων περιοχών. Αυτό πιθανά μας δίνει κι ένα επαρκή στατιστικό δείκτη για το σύνολο της χώρας. Από τις αναρτημένες εκτάσεις το 60% κυρώνεται ως δασικού χαρακτήρα. 33,45% είναι οι μη δασικές εκτάσεις και το ποσοστό το οποίο κυρώνεται σε σχέση με το αναρτημένο, είναι το 93,6%.  Άρα σε όλα τα υπόλοιπα παραμένοντα στάδια εξέτασης αντιρρήσεων, ολοκλήρωσης της διαδικασίας της αλλαγής χρήσης, επανεξέτασης πρόδηλου στην ΕΠΕΑ, ή παραπομπής του πρόδηλου στην ΕΠΕΑ όλα αυτά ανταποκρίνονται στο υπόλοιπο από το 93,6% μέχρι το 100%.  Σε 15 Διευθύνσεις Δασών η μερική κύρωση ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από 95% του αναρτημένου χάρτη, ενώ σε 7 από αυτές σε ποσοστό πάνω από το 99% δηλαδή σε 7 Διευθύνσεις Δασών να το πω απλά, οι αντιρρήσεις και όλη η διαδικασία εξέτασης που έχει παραμείνει, είναι λιγότερο από 1% της έκτασης»
-«Από την έκταση των θεωρημένων τα 47 εκατομμύρια στρέμματα, εξαιρέθηκαν λόγω των προβλέψεων του νόμου, 2,86 εκατομμύρια στρέμματα. Αναρτήθηκαν 44,27 εκατομμύρια στρέμματα. Οι συνολικές αντιρρήσεις είναι 134.000. Η συνολική έκταση των αντιρρήσεων, ας το δούμε με ποσοστό επί των αναρτημένων είναι πιο ενδιαφέρον, είναι 3,75%. Το ποσοστό των προδήλων επί των αναρτημένων είναι 1,02%. Η έκταση αναδασωτέων που επανεξετάζονται ως προς το υπόβαθρο και ως προς την καλλιέργεια τη νόμιμη που προηγούνταν του λόγου για τον οποίο κηρύχθηκαν αναδασωτέες είναι 1,54% και οι εξαγορές, οι αλλαγές χρήσης, η παραχώρηση χρήσης και η κυριότητα είναι 0,41%. Εδώ αξίζει να πούμε, ότι για το θέμα των εξαιρέσεων, υπήρξε μια αρκετά δύσκολη διαδικασία από τους 120 δήμους οι οποίοι συμμετείχαν στην πρώτη ανάρτηση, μόνο οι 36 είχαν δώσει στοιχεία στην πρώτη περίοδο. Κατορθώσαμε στο τέλος της ανάρτησης 25 Σεπτεμβρίου και οι 120 δήμοι να έχουν στείλει στοιχεία. Και αυτό εξασφαλίζει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και την ισοτιμία των πολιτών που έχουν στη διάθεσή τους σε όλους τους Δήμους της πρώτης ανάρτησης τα δικαιώματα είτε των πυκνώσεων, είτε των αιτήσεων για τις περιοχές των σχεδίων οικισμού.  Όσον αφορά την ανταπόκριση των δήμων στο 100% των εγκεκριμένων σχεδίων  είναι ένα ποσοστό επί του θεωρημένου 3,26%, και οι πυκνώσεις 0,16. Αυτό δίνει και μια πληροφορία σχετικά με το εάν υπήρξε ένα σημαντικό ποσοστό πυκνώσεων και εάν κάποιοι εξαιρέθηκαν δια της οδού των πυκνώσεων, το ποσοστό είναι πάρα πολύ μικρό».

Για τα στοιχεία στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
-Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.  Νομός Ηλείας: το 13,02% της έκτασης του νομού Ηλείας είναι η κατηγορία που ήταν αναδασωτέα και τώρα είναι ΑΑ «Άλλη χρήση» δηλαδή, πιθανά οι περισσότεροι την καταλαβαίνουν ως αγροτική. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εδώ και δέκα χρόνια υπήρχε μια σοβαρότατη υστέρηση και αδικία στην περιοχή της Ηλείας αγρότες καλλιεργούσαν νομίμως και πιθανά αμφισβητούνταν και η επιδότησή τους μέσα σε περιοχές που είχαν κηρυχθεί σε ένα ευρύτερο περίγραμμα ως αναδασωτέες, αλλά κανείς δεν είχε εφαρμόσει ένα προς ένα στα αγροτεμάχια την εξέταση αν πριν την πυρκαγιά ήταν νόμιμα αγροτική ή όχι η έκταση. Και εξετάστηκαν τώρα και λύθηκαν τώρα ζητήματα ακόμη και από τις πυρκαγιές του ’17 της Ηλείας. Επίσης στο νομό Ηλείας ένα ποσοστό της έκτασης 1,9 σχεδόν 2% είναι στην κατηγορία «Εξαγορά ή αλλαγή χρήσης», δηλαδή καλλιεργούνταν σε παλαιότερη είτε ιδιωτικού χαρακτήρα είτε δημόσιου χαρακτήρα δασική έκταση εν γένει και έπρεπε να μπουν στη διαδικασία της αλλαγής χρήσης και της εξαγοράς με τις 100 δόσεις κι όλα αυτά που είπαμε. Δηλαδή σε ένα ποσοστό 2% της έκτασης που στο αγροτικό εισόδημα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο, αν φανταστείτε ότι μέσο όρο μόνο το 33% είναι το αγροτικό το μη δασικό, να καταλάβετε ότι το 2% του συνόλου ήταν πολύ μεγαλύτερο ως ποσοστό, ήταν υπό αμφισβήτηση η αγροτική καλλιέργεια και οι επιδοτήσεις.
-Στην περίπτωση της Αχαΐας η αντίστοιχη έκταση είναι 5,6% και εδώ είναι αρκετά σημαντικό αν το δει κανείς στο επίπεδο του υποβάθρου και των στρεμμάτων που έχουν.
-Στη Λακωνία, στη Μεσσηνία και στην Αχαΐα εδώ έχουμε το μεγαλύτερο πλήθος αντιρρήσεων, έχουμε πάνω από 41.000 αντιρρήσεις και εδώ θα έχουμε κι ένα πολύ μεγάλο φορτίο που πρέπει να δούμε με τον συντονιστή πως θα βοηθήσουμε, γιατί έχουμε και λίγες Επιτροπές και εκ των στελεχών δηλαδή που έχουν αξιοποιηθεί όλα.
-Στη Μακεδονία – Θράκη:  Στη Δράμα παρ’ ότι είναι μικρό το ποσοστό ανάρτησης σαν έκταση, παρά ταύτα το 15% τις έκτασης είναι αποδεκτό πρόδηλο. Δηλαδή ήταν στην κατηγορία των πρόδηλων σφαλμάτων και έγινε αποδεκτό στην εξέταση αυτού του διμήνου του χρόνου του περιορισμένου που είχαν οι υπηρεσίες στη διάθεσή τις μετά τις 25 Σεπτέμβρη και μέχρι σήμερα να τα εξετάσουν, να τα διαχειριστούν, να δώσουν περιγράμματα και να κατέβουν και στην εξέταση. Τώρα θα πάνε και ΠΟΕ ΟΤΑ αυτά εάν δεν κάνω λάθος για να επιβεβαιωθούν. Πάντως δεν κυρώνονται κατά κάποιο τρόπο τώρα.  Τις Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Κάτι το οποίο θα είναι πολύ σημαντικό θέμα τις επίλυση. Περιλαμβάνουν η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική τα 35.000 από τα 75.000 στρέμματα οικιστικών πυκνώσεων που δηλώθηκαν και από τις 120 ΟΤΑ τις Ελλάδος που συμμετείχαν στην πρώτη ανάρτηση. Είναι πολύ μεγάλο ποσοστό οικιστικών πυκνώσεων που θα δώσει και πολύ μεγάλο φορτίο, εάν θέλετε και υποχρέωση επίλυσης στη συνέχεια.  Και με την κοινωνική και περιβαλλοντική αντανάκλαση που έχουν αυτά.
-Στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου ένα τις σημαντικό θέμα που πρέπει να λύσουμε. Στα Δωδεκάνησα έχουμε ποσοστό σε αντίρρηση τις τάξης του 37% που θα πρέπει να εξετάσουμε.
-Στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, έχουμε ποσοστό τις τάξης του 11,7% σε αντίρρηση. Τις σημαντικό έργο. Βέβαια στην αποκεντρωμένη διοίκηση τις Αττικής έχουμε και τις επιτροπές συγκροτήσει, πάρα τις. Τριάντα τόσες, εάν δεν κάνω λάθος που ήδη τα είδατε αυτά.
-Στην Κρήτη. Βέβαια στο Ηράκλειο έχουμε ένα μικρό τμήμα τις ανάρτησης με έκταση περιοχών αναρτημένων περίπου 40.000 στρεμμάτων, όπου εδώ το 98,37% κυρώνεται. Άρα στην Κρήτη έχουμε ένα ποσοστό 1,6% στη διαδικασία των αντιρρήσεων και των αποδεκτών πρόδηλων, τις το πούμε έτσι, που θα εξεταστούν, ή αλλαγών χρήσεων τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί.
-Δυτική Μακεδονία. Εδώ εντοπίσαμε ότι στην Κοζάνη έχουμε 10,28% τις έκτασης σε αντίρρηση. Σημαντικό τις θέμα, τις και 5,1% αποδεκτό πρόδηλο στην περιοχή τις Κοζάνης. Στα Ιωάννινα, τις ένα σημαντικό φορτίο, 16.415 αντιρρήσεις που αντιστοιχούν στο 5,2% περίπου τις έκτασης.
-Στη Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα: Στη Λάρισα έχουμε πάρα τις αντιρρήσεις, 14.215. Είναι το 3,5% τις έκτασης. Στη Φθιώτιδα, το λέω αλλά να έχουμε μια μικρή επιφύλαξη διότι θα δείτε τα νούμερα δεν είναι αναρτημένη όλη η Φθιώτιδα, είναι ένα μικρό τμήμα τις έκτασης. Εδώ έχουμε από το τμήμα που αναρτήθηκε το 40,5% τις έκτασης σε αντίρρηση στη Φθιώτιδα. Και το 3% περίπου σε αιτήσεις εξαγοράς. Δηλαδή ήταν σε καλλιέργεια και σε επιδότηση.
Για τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τις οικιστικές πυκνώσεις
-«Έχει ήδη αναρτηθεί και στη Διαύγεια, είμαστε  συνεπείς προς τις δεσμεύσεις μας έχουμε ήδη δημιουργήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τις οικιστικές πυκνώσεις. Είναι στελέχη και από το τμήμα του περιβάλλοντος, αλλά και από το τμήμα της χωροταξίας και των χρήσεων γης, μιας και είναι ένα κοινό θέμα. Δεν είναι θέμα μόνο δασικών χαρτών. Αφορά στην εφαρμογή δασικών χαρτών της νομοθεσίας στις οικιστικές πυκνώσεις. Δεν  υπήρξε ποτέ καμία πρόθεση δική μας να μην προχωρήσει η δασική νομοθεσία και στις οικιστικές πυκνώσεις και η Επιτροπή αυτή θα αρχίσει να δουλεύει με φουλ ρυθμούς ήδη και γι’ αυτό σας έχει δοθεί με πολύ ισχυρή συγκρότηση και με στελέχη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αλλά και από τις υπηρεσίες και από τα στελέχη που κάνανε την κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας και από τα γραφεία και των δυο υπουργών και με νομικούς συμβούλους για να είναι γρήγορο και αποτελεσματικό το έργο τους».
Για τις νέες αναρτήσεις
-«Ένα μήνα μετά το πέρας της διαδικασίας ανάρτησης του πρώτου αυτού, περίπου 35,7% της χώρας γιατί αυτό ήταν το θεωρημένο ποσοστό, προχωρήσαμε σε δυο φάσεις. Στην ανάρτηση του υπόλοιπου 17% της χώρας μας. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε. Είναι ένα στάδιο με δυο φάσεις. Από 30 Οκτωβρίου μέχρι 15/12, οι οποίοι θα πάνε για μερική κύρωση τον Ιούλιο του 2018 και για ολική κύρωση το πολύ τον Ιανουάριο ή το Μάρτιο του 2019, ανάλογα εάν ζητηθεί και η παράταση των δυο μηνών από τις Επιτροπές αντιρρήσεων. Είναι σήμερα σε ανάρτηση το 9% της χώρας σαν έκταση. Εδώ βέβαια να πω ότι σε 7 περιοχές που ήδη έχουν ανάρτηση, ταυτόχρονα έχουν και αντιρρήσεις για ανάρτηση του ’17. Δηλαδή εδώ χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και από τους συντονιστές. Η Πέλλα, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Αρκαδία, Κυκλάδες, Φλώρινα και Λέσβος έχουν ταυτόχρονα Επιτροπές Αντιρρήσεων, αλλά και νέα ανάρτηση. Και εδώ χρειάζεται προσοχή στη διαθεσιμότητα στελεχών. Βέβαια δεν είναι μεγάλα τα ποσοστά, είτε έχουν αναρτήσει το μεγάλο τμήμα και τώρα έχουν ανάρτηση μικρού, είτε το αντίστροφο, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι δυο παράλληλες διαδικασίες που θέλουν προσοχή. Ταυτόχρονα έχουμε τη δεύτερη φάση της ανάρτησης, η οποία είναι αυτού του δεύτερου 17%. Έχουν ήδη πάρει χρονοδιαγράμματα η Ημαθία, η Χίος, τα Τρίκαλα, η Ανατολική Κρήτη και η Δυτική Αττική. Εδώ να πω επιπλέον ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο είναι ότι η Καρδίτσα πάει για Μάρτιο του ’18. Πάντως σε κάθε περίπτωση αυτός ο πίνακας θα έχει τελειώσει η ανάρτησή του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Απλά περιμένουμε ακριβώς τα χρονοδιαγράμματα γιατί επικαιροποιούνται κάποιες μελέτες, δηλαδή είχαμε δασικό χάρτη, αλλά έπρεπε να επικαιροποιηθεί και επειδή έπρεπε να ακολουθήσουμε και τις διαδικασίες των αναθέσεων, δεν προλάβανε όλοι να είναι έτοιμοι στο τέλος του ’17. Πάντως θα παραμείνουν στον προγραμματισμό. Δεν θα σταματήσουμε το χρονοδιάγραμμα».
Για τις δασικές πυρκαγιές και τους δασικούς χάρτες
-«Θέλω να επισημάνω είναι η σύνδεση των δασικών πυρκαγιών με τις δασικούς χάρτες. Επειδή έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση το καλοκαίρι για το εάν συνδέονται, για το εάν εξυπηρετούν συμφέροντα οι πυρκαγιές και εάν μπορούν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα. Εδώ θέλω να πω ότι εμείς ανακοινώσαμε εκ των προτέρων ότι η ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις αναδασωτέες περιοχές μαζί με τις εκτάσεις οι οποίες είχαν δασική πυρκαγιά το 2017. Και δεν πρόκειται να εξαιρεθεί δηλαδή καμία περιοχή από το δασικό χάρτη επειδή πιθανά, δεν ξέρω εάν υπήρξε, με δόλο υπήρξε πυρκαγιά γι’ αυτό το λόγο. Δύο περιπτώσεις οι οποίες για τις είναι σημαντικές και συμβολικές σε πανελλήνιο επίπεδο:
-Στη Ζάκυνθο, που ήταν και το πιο δύσκολο, όπου εκεί υπήρχε η μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα ιδιοκτησιακά χαρακτηριστικά των δασικών εκτάσεων και αν συνδέονται οι πυρκαγιές με αυτό. Η Διεύθυνση Δασών Ζακύνθου λοιπόν εξέδωσε τις αποφάσεις κήρυξης αναδασωτέων και τις 15 Δεκεμβρίου κατορθώσαμε και αναρτήσαμε δασικό χάρτη μετά από αυτή την πάρα πολύ μεγάλη πυρκαγιά, ενημερωμένο με την κήρυξη τις αναδασωτέας. Και έτσι νομίζω ότι έκλεισε τις κύκλος συζήτησης άσκοπος, κατά την άποψή μου, πιθανά επικίνδυνος για το περιβάλλον, πιθανά επικίνδυνος και για τον πολίτη που μπορεί να παρασύρθηκε από διαδόσεις κι από φήμες –δεν εννοώ ότι έβαλε φωτιά, αλλά που μπορεί να παρασύρθηκε σχετικά  με τη σύνδεση δασικών χαρτών και πυρκαγιών. Και πρέπει να πω ότι  οι δασικές πυρκαγιές κάνουν αυστηρότερη τη δασική νομοθεσία τις περιοχές τις χώρας τις και δε μπορούν να επηρεάσουν ιδιοκτησιακά ή περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των χρήσεων γης.
-Στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής όπου εδώ πρέπει να πω ότι κατορθώσαμε με τα στελέχη του δημόσιου τομέα, τα στελέχη των Δασικών Υπηρεσιών να κάνουμε κάτι το οποίο δεν ξέρω αν είχε ξαναγίνει. Μέσα σ’ ένα μήνα τα στελέχη  αυτά τις αποκεντρωμένης Αττικής, τις Διεύθυνσης Αναδασώσεων, συνέταξαν μελέτες αναδασώσεων και αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας και ήδη εκτελούνται τα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας πάνω απ’ τον Κάλαμο, στο Καπανδρίτι και νομίζω ότι αυτό αξίζει να το πούμε για όλους όσους δούλεψαν, οι οποίοι αμέσως μετά την πυρκαγιά που κατάσβεσαν στα γραφεία τις τελείωσαν μελέτες πολύ σημαντικές για την ασφάλεια των οικισμών στην περιοχή και έχουν επικαιροποιηθεί οι δασικοί χάρτες μ’ αυτές τις πληροφορίες..Άρα δεν υπάρχει κανένα κενό αν θέλετε. Μάλιστα για τις εργασίες επικαιροποίησης των υπηρεσιών αυτών, εμείς έχουμε χρηματοδοτήσει με 380.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο  και με περίπου 36.000 από τον τακτικό προϋπολογισμός του ΙΠΕΜ»
Για τις προδιαγραφές νέων δασικών χαρτών
-«Έχουμε αυτό το χρόνο  εκδώσει την Υπουργική Απόφαση για τις προδιαγραφές  των νέων δασικών χαρτών, έγινε διαβούλευση, απλοποιήθηκαν, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, συμπεριελήφθησαν όλα αυτά  τα οποία δεν ήταν, π.χ. οι αναδασμοί, δεν στις προηγούμενες προδιαγραφές των δασικών χαρτών και ήδη έχουν προχωρήσει τρεις Διευθύνσεις Δασών και αξίζει να τις αναφέρω, Κυκλάδων, Δράμας  και Καβάλας με δικές τους δυνάμεις  να συντάξουν δασικούς χάρτες, δόθηκε με το νόμο μας αυτή η δυνατότητα και λύθηκε επιτέλους αυτός ο γόρδιος δεσμός, ποιος θα κάνει το δασικό χάρτη, προηγείται η δυνατότητα της Δασικής Υπηρεσίας, των δασικών στελεχών και προφανώς υπάρχει η δυνατότητα της ανάθεσης στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα που έτσι κι αλλιώς θεωρείται πάλι από τη Διεύθυνση Δασών και έχουμε  πλέον 36 Περιφερειακές Ενότητες με 16  συμβάσεις. Εκπόνηση λοιπόν δασικών χαρτών, προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ, εξελίσσεται  το έργο και θ’ αναρτηθούν την επόμενη χρονιά και αυτή, πάμε μάλλον για το ’19 γι’ αυτή την ανάρτηση, ώστε να έχουμε κύρωση το 2020 και σ’ αυτό  το υπολειπόμενο τμήμα.
Για τις χρήσεις γης
-«Τα δάση μας δεν είναι μόνο δασικοί χάρτες, έπρεπε να ξεκινήσουμε από τις χρήσεις γης, πρέπει να σας πω ότι κατά την άποψή μου ακόμη και τα πλημμυρικά φαινόμενα τύπου Μάνδρας οφείλονται σ’ ένα μεγάλο βαθμό στο ότι δεν είχαμε οριοθετημένη και  χαρακτηρισμένη την εξωαστική περιοχή έτσι ώστε ν’ αναπτύσσονται πολιτικές και πρόληψης και χρήσεων και τώρα αυτό γίνεται γιατί και στην περιοχή της Μάνδρας τώρα αναρτήθηκε ο δασικός χάρτης, τώρα έκλεισε η ανάρτηση δηλαδή, είναι απ’ αυτούς που προχωράμε σήμερα στη μερική κύρωση κι αν δεν κάνω λάθος στο κατάντι τμήμα τώρα θ’ αναρτηθεί, είναι το υπόλοιπο τμήμα της Δυτικής Αττικής».

Πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για την οικονομική αξιοποίηση των δασών
-«Τα δάση ταυτόχρονα είναι εισόδημα και έλειπαν από το εισόδημα της χώρας μας» τόνισε ο αν ΥΠΕΝ και αναλυτικά είπε ότι:
-«Πρέπει να πω ότι ήταν  και παράδοση για την Ελλάδα κι εμείς διώξαμε τον πολίτη και τον αγρότη από τα δάση με αυτή  την αποσπασματική και αθηνοκεντρική ανάγνωση πολλές φορές της πολιτικής είπε ο αν ΥΠΕΝ και αναλυτικά σημείωσε ότι: Τα δάση μπορούν να προσφέρουν μέχρι 1% του ΑΕΠ και πρέπει να επιστρέψουν στην οικονομική παραγωγή. Για το λόγο λοιπόν αυτό, εμείς έχουμε ταυτόχρονα τη δυνατότητα ν’ ανακοινώσουμε: Τη συγκρότηση Επιτροπής  για τη σύνταξη προδιαγραφών νέων και καινοτόμων για τις διαχειριστικές μελέτες των δασικών χαρτών, ενώ αυτές τις μέρες, μέχρι αύριο μάλλον, θα υπογράψουμε  μία επικαιροποίηση των προδιαγραφών των διαχειριστικών μελετών των δασών απλοποιώντας αν θέλετε διάφορα παλαιά τεχνικά εργαλεία, π.χ. κάτι χάρτες μιλιμετρέ και κάτι τέτοιες προδιαγραφές  που ακόμα υπάρχουν, για να μπορούν ακόμα και αυτό το εξάμηνο, μέχρι να τελειώσουν οι καινούργιες προδιαγραφές, να εκπονούνται διαχειριστικές μελέτες και να επικαιροποιούνται στα δάση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να έχουμε πλέον εργαλεία τα οποία μας χρειάζονται και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, μιας και συμβολικά ίσως χτες, πρέπει να σας πω ότι έγινε το αντίστοιχο Συμβούλιο COREPER στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επικύρωσε την απόφαση του Τριλόγου  μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Συμβουλίου  Υπουργών και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  και εγκρίθηκε ο κανονισμός LLCF που είναι το αντίστοιχο εργαλείο κλιματικής αλλαγής για τα δάση, τις αγροδασικές εκτάσεις και τις χρήσεις γης, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στη μάχη για την κλιματική αλλαγή, που θα έρθει βέβαια και στην ελληνική πολιτική συζήτηση αρκετά  σύντομα, μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση και για μια ακόμη υπολειπόμενη οδηγία μιας και γενικά σας ενημερώνω ότι μέχρι  τώρα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο Ευρώπης για το τμήμα των εκπομπών που είναι εντός εμπορίου, αερίων  του θερμοκηπίου, και η LLCF, η οδηγία  που είναι τα δάση και οι χρήσεις γης, και το φυσικό περιβάλλον. Παραμένει ακόμα σ’ εκκρεμότητα και θα κλείσει με τη Βουλγαρική Προεδρία το κομμάτι που αφορά τις αέριες εκπομπές που δεν εντάσσονται στο εμπόριο ρύπων, που όταν ολοκληρωθούν όλα αυτά θα  έρθουμε και με θεσμική παρέμβαση στη χώρα μας  για να τα συζητήσουμε.  Και βέβαια έχει ήδη ανακοινωθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε σε μια νέα συζήτηση στρατηγικής για τα δάση που θα συζητηθεί στο επίπεδο της αντίστοιχης Επιτροπής της Βουλής. Να σας πω επίσης ότι η Γενική Διεύθυνση Δασών  έχει ενεργοποιήσει ένα Μέτρο Τεχνικής Βοήθειας για ένα σημαντικό προϋπολογισμό του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για δυο Μέτρα που σας ενδιαφέρουν και μας ενδιαφέρουν,  που είναι η πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών  και η αποκατάσταση ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών μαζί με άλλα μέτρα αγροδασικά τα οποία μας ενδιαφέρουν   πάρα πολύ  και έχουν ήδη προχωρήσει ως προγραμματισμός  Δασικής Υπηρεσίας μιας και αφιερώνουμε αυτή τη συζήτηση για τη δασική πολιτική ενώ νομίζω ότι σε όλους είναι γνωστό ότι υπάρχουν ήδη Μέτρα τα οποία υλοποιήθηκαν ενόψει των δασικών πυρκαγιών και μετά απ’ αυτές. Κάποια από αυτά είναι το παράδειγμα του Καπανδριτίου αλλά προχωράμε και στην υπόλοιπη Ελλάδα με αντίστοιχα Μέτρα, ενώ έχουμε μια σημαντική απόφαση πάρει, να ενισχύσουμε  όλους τους παραδασόβιους οικισμού, κάτι το οποίο στο παρελθόν ίσχυε μόνο  για το Νευροκόπι κι έτσι έχουμε μείωση της τιμής των καυσόξυλων και αύξηση των χωρικών για όλους τους κατοίκους των παραδασόβιων οικισμών, είναι ένα πιλοτικό μέτρο για το ’17 μιας και συνδέεται με τις ημέρες ολικού παγετού στις περιοχές αυτές,  το οποίο εφαρμόζεται από τις Υπηρεσίες και ξέρω ότι θα βγάλουμε πολύτιμα  συμπεράσματα για να είναι ισότιμο για όλη την ύπαιθρο της χώρας μας επιτέλους αυτό το Μέτρο κι όχι για μια περιοχή μόνο.  Ενώ αντίστοιχες προβλέψεις κάναμε για τη διευκόλυνση της καλλιέργειας των καστανοτεμαχίων, αυξάνοντας τις κλήσεις και συνδυαζόμενοι με τις αδειοδοτήσεις της Αρχαιολογίας αλλά και για τα φυτώρια τα δασικά όπου μειώσαμε τα παράβολα και το κόστος γι’ αυτή την επαγγελματική δραστηριότητα για να ενισχύσουμε τη λειτουργία της υπαίθρου.  Και πρέπει να σας πω ότι χτες  επίσης υπέγραψα και μια απόφαση για την αύξηση της κάρπωσης στις περιοχές Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας για  τον αγριόχοιρο, στα πλαίσια των Μέτρων για τη διαχείριση του υπερπληθυσμού σε κάποιες περιοχές και των καταστροφών στις αγροτικές καλλιέργειες, είχαν προηγηθεί η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες ενώ μιας και είστε εδώ και εκ μέρους γενικά των φορέων της ενημέρωσης να σας πω ότι σήμερα ελέγχεται επιτόπου από κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα όπου υπήρχαν καταγγελίες για τα θέματα διαβίωσης των ειδών της πανίδας και της άγριας ζωής ενώ ήδη χτες κάναμε μια μεγάλη σύσκεψη εδώ με την Ορνιθολογική, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία, την ΑΝΙΜΑ, την ΑΛΚΥΟΝΗ και τη ΔΙΩΝΗ, όλες τις ΜΚΟ δηλαδή για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων ώστε να έχουμε κι εκεί παρέμβαση.

100 νέες προσλήψεις
– «Έχουμε ήδη επιλέξει την ενίσχυση  με 100 στελέχη των Υπηρεσιών, είναι 70 οι δασολόγοι και 30 οι δασοπόνοι, γιατί ήταν επίπονο και επίμονο απ’ τη μεριά και των αναγκών και της πολιτικής και της κοινωνίας.  Η σχετική πράξη Υπουργικού Συμβουλίου έχει ήδη υπογραφεί από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης  και 18/12 υπογράφηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, άρα προχωράμε γιατί αυτό  το περιμένατε και καλά κάνατε και μας πιέζατε, ενώ οι συντονιστές θέλετε τα στελέχη αυτά.  Αυτή η διαδικασία λοιπόν θα ολοκληρωθεί με έλεγχο του ΑΣΕΠ, έτσι θα γίνει μέσα από την ΕΚΧΑ, ώστε να βοηθήσουμε στη διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων».
Δηλώσεις της ΔΣ της ΕΚΧΑ ΑΕ και του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Δασών
Μετά την παρουσίαση, από τον αν. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλο, οι παριστάμενοι Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΚΧΑ ΑΕ και ο κ.. Δημόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις
Χ. Κλωνάρη:  «Ήδη το είπε και ο κ. Υπουργός, θα ήθελα κι εγώ να το επαναλάβω όμως γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αυτός ο φιλόδοξος στόχος που τέθηκε απ’ όλους μας ήδη από το 2016 δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί εάν δεν υπήρχε αυτή η πρωτόγνωρη νομίζω για τα δεδομένα τα δικά μας, του κράτους μας, αρμονική συνεργασία μεταξύ Υπηρεσιών. Πραγματικά τα στελέχη και της Γενικής Διεύθυνσης και των Αποκεντρωμένων και της ΕΚΧΑ λειτούργησαν  σα να ήταν μία ομάδα εργασίας, εκτός ωραρίων, Σαββατοκύριακα σε ώρες που δεν διανοείται κανείς ότι δουλεύει δημόσιος υπάλληλος και χρωστάμε πραγματικά ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλα αυτά τα στελέχη. Θα ήθελα επίσης να πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ο στόχος της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών είναι πλέον ένας ρεαλιστικός στόχος και όχι εξωπραγματικός. Γιατί συνδυάζεται με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και πραγματικά δεν θα μπορούσε ποτέ να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο και να καταλήξουμε σε εγγραφές ασφαλείς και για το κράτος και για τους πολίτες, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί και το έργο των δασικών χαρτών και είναι πολύ σημαντικό το ότι αυτά τα δυο έργα ολοκληρώνονται παράλληλα μέσα στο 2020».
Κ. Δημόπουλος: «Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Θα ήθελα κι εγώ να ευχαριστήσω με τη σειρά μου τα στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, πραγματικά στήριξαν με την ψυχή τους αυτή την προσπάθεια, χωρίς να κοιτάξουν ωράρια. Να ευχαριστήσω την ΕΚΧΑ για την πραγματικά πρωτόγνωρη συνεργασία και για το αποτέλεσμα το οποίο βγήκε και την πολιτική ηγεσία και τον κ. Υπουργό που εισάκουσε στην πλειοψηφία τις εισηγήσεις γιατί όλα αυτά έγιναν με εισηγήσεις της Διοίκησης, που εμείς τις διαμορφώναμε από τη συνεργασία με τους συναδέλφους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Να σας πω ότι με τις σημερινές κυρώσεις η Δασική Υπηρεσία πετυχαίνει το εξής: σε ελάχιστο χρόνο σε σχέση με το μέγεθος του έργου, όλα αυτά έγιναν σε πολύ μικρό χρόνο σε σχέση με το έργο, την ιδιαιτερότητα και την έκταση της χώρας. Ελάχιστο κόστος και άριστο αποτέλεσμα προς όφελος του πολίτη, της Διοίκησης και του φυσικού περιβάλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου