Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Συχνές ερωτήσεις υποβολής αντιρρήσεων επί του Δασικού Χάρτη

Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας.

του Αριστείδη Μίχου
Α. Γενικές – Δικαίωμα υποβολής αντίρρησης
– Ποιος έχει δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του Δασικού Χάρτη;
Αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του Δασικού Χάρτη, μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό και νοµικό πρόσωπο δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου εφόσον επικαλούνται για τη θεμελίωση του εννόµου συµφέροντός τους εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώµατα
 – Πως καθορίζεται το έννομο συμφέρον;
Το έννοµο συμφέρον του ενδιαφερόμενου, θεμελιώνεται µε την επίκληση εμπράγματου ή ενοχικού δικαιώµατος
– Ποια είναι τα Εμπράγματα δικαιώματα και πως αποδεικνύονται;
  • Εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων όπως είναι η κυριότητα, η υποθήκη και οι δουλείες (προσωπικές δουλείες π.χ. επικαρπία και οίκηση και πραγματικές δουλείες όπως δουλεία οδού, ξυλεύσεως, βοσκής, αντλήσεως ύδατος κ.λ.π.) και αφορά οποιαδήποτε πράξη σύστασης ή μετάθεσης ή κατάργησης εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου, απαιτείται δημόσιο έγγραφο το οποίο μεταγράφεται στο οικείο υποθηκοφυλακείο.
  • Το δικαίωμα αποδεικνύεται από δημόσια έγγραφα όπως είναι τα συμβολαιογραφικά έγγραφα, οι δικαστικές αποφάσεις, τα παραχωρητήρια, οι πράξεις τακτοποίησης, οι αποφάσεις αναγκαστικής απαλλοτρίωσης κ.λ.π. με τα οποία συστήνεται ή μεταβιβάζεται ή καταργείται εμπράγματο δικαίωμα.
– Ποια είναι τα Ενοχικά δικαιώματα και πως αποδεικνύονται;
  • Ενοχικά δικαιώματα, τα οποία είναι απεριόριστα και ενδεικτικά αναφέρονται, προκειμένου για ακίνητα, η μίσθωση, η επίμορτη αγροληψία, η χρονομεριστική μίσθωση και το προσύμφωνο πώλησης – δωρεάς ακινήτου.
  • Για την μίσθωση απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο που μεταγράφεται στο υποθηκοφυλακείο, ενώ για το προσύμφωνο δωρεάς ακινήτου, απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο και όχι μεταγραφή.
  • Αντίγραφο του εντύπου Ε9 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, που υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ., εφόσον από αυτό προκύπτει η ταυτότητα του ακινήτου.
Β. Αντιρρήσεις επί του Δασικού Χάρτη
– Τι προθεσμίες έχω για την υποβολή αντιρρήσεων;
Κατά του περιεχομένου του αναρτημένου δασικού χάρτη, επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εξήντα (60) ημερών, οποία αρχίζει την 23-01-2017 ημέρα Δευτέρα και τελειώνει την 23-03-2017 ημέρα Πέμπτη (Οι ημερομηνίες αφορούν τις περιοχές όπου οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν την Παρασκευή 13/1/2017).
Η Προθεσμία αυτή επεκτείνεται για 20 ημέρες μόνο για όσους κατοικούν μόνιμα ή διαμένουν στο εξωτερικό και τελειώνει την 12-04-2017 ημέρα Τετάρτη. 
– Πως μπορώ να ενημερωθώ για το περιεχόμενο του Δασικού Χάρτη;
Τον Αναρτημένο Δασικό Χάρτη μπορεί να τον δει κάποιος :
– Πως μπορώ να κάνω αντίρρηση κατά του Δασικού Χάρτη;
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους αποκλειστικώς στον προβλεπόμενο διαδικτυακό τόπο (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/ InfoDasika_Page.aspx ) σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα
Μετά την καταβολή και του ειδικού τέλους από τον ενδιαφερόμενο, ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική υποβολή, κάθε αντίρρηση λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου. Η μη καταβολή του ειδικού τέλους καθιστά την αντίρρηση απαράδεκτη.
Προσοχή! Οι ειδικές περιπτώσεις αντιρρήσεων (που περιγράφονται παρακάτω) γίνονται μόνο στα κατά τόπους ΣΥΑΔΧ και είναι ΑΤΕΛΩΣ
– Πως επιβεβαιώνω ότι η υποβολή των αντιρρήσεων έχει γίνει με επιτυχία;
Για να θεωρείται μια αντίρρηση ως επιτυχής θα πρέπει να έχετε:
  1. καταβάλει το Ειδικό Τέλος άσκησης αντιρρήσεων
  2. εκτυπώσει το Αποδεικτικό Υποβολής
  3. υποβάλλει τα απαραίτητα έγγραφα στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ είτε αυτοπροσώπως είτε ταχυδρομικά. Τα έγγραφα αυτά είναι :
  • υπογεγραμμένο το αντίγραφο της αντίρρησής του
  • τα έγγραφα τα οποία επικαλείται για την απόδειξη του εννόμου συμφέροντος
  • οποιοδήποτε στοιχείο κρίνει ο ενδιαφερόμενος ότι αποδεικνύει ή υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του
  • φωτοαντίγραφο του παραστατικού που πιστοποιεί την καταβολή του αναλογούντος ειδικού τέλους
  • Στο φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερόμενου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν
– Θέλω να υποβάλω αντιρρήσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μπορώ;
Κατηγορηματικά ΟΧΙ
Με τις αντιρρήσεις προβάλλονται λόγοι που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την αμφισβήτηση τόσο της γεωγραφικής θέσης της αποτύπωσης όσο και του χαρακτήρα των εμφανιζομένων στο χάρτη εκτάσεων.
– Θέλω να υποβάλω αντιρρήσεις για εκτάσεις οι οποίες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. Πόσες αντιρρήσεις υποβάλλω;
Κάθε αντίρρηση υποβάλλεται για το σύνολο ή μέρος των εκτάσεων δασικού/χορτολιβαδικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνονται εντός γεωτεμαχίου/πολυγώνου, επί του οποίου ο ενδιαφερόμενος επικαλείται έννομο συμφέρον. Για κάθε γεωτεμάχιο υποβάλλεται μία αντίρρηση.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, ο ενδιαφερόμενος προτίθεται να προβεί σε αμφισβήτηση του χαρακτήρα εκτάσεων που περιλαμβάνονται σε διαφορετικά γεωτεμάχια, συμπληρώνει και υποβάλλει τόσες αντιρρήσεις, όσες και τα γεωτεμάχια αυτά.
– Μπορώ να εντοπίσω χωρίς την βοήθεια ειδικού το ακίνητο μου στον Δασικό Χάρτη;
Εάν έχετε κάποιες γνώσεις από ανάγνωση χαρτών ναι. Διαφορετικά θα χρειαστεί Δασολόγος ή Μηχανικός
Σε περίπτωση υποβολής αντιρρήσεων ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συνεργαστεί με Δασολόγο / Μηχανικό για την αποτύπωση των συντεταγμένων των ορίων της έκτασης που τον ενδιαφέρει
– Πως υπολογίζεται το εμβαδόν της αντίρρησης;
Ο υπολογισμός του εμβαδού των εκτάσεων των οποίων αμφισβητείται ο χαρακτήρας, πραγματοποιείται αυτόματα από τη διαδικτυακή εφαρμογή υποβολής αντιρρήσεων.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να εισαχθούν στην ηλεκτρονική φόρμα αντιρρήσεων είτε τα στοιχεία των γεωγραφικών συντεταγμένων των κορυφών του γεωτεμαχίου είτε αρχείο DXF (κλειστή πολυγωνική δομή) .
– Πως καθορίζεται το ειδικό τέλος αντιρρήσεων;
Το ύψος του ειδικού τέλους άσκησης των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου αναρτημένου δασικού χάρτη, για κάθε υποβαλλόμενη αντίρρηση και ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας με αυτή, καθορίζεται ως εξής:
img_2704
Γ. Ειδικές Περιπτώσεις Αντιρρήσεων Δασικού Χάρτη
– Η έκταση μου είναι εντός οριοθετημένου οικισμού. Στον Δασικό Χάρτη όμως δεν υπάρχει η οριοθέτηση και εμφανίζεται ως χορτολιβαδική ή δασική. Τι μπορώ να κάνω;
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάτε στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ για να κατατεθεί ΑΤΕΛΩΣ αντίρρηση. Οφείλετε να συνυποβάλλετε αποδεικτικά στοιχεία για την τεκμηρίωση της αντίρρησης , όπως βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία δόμησης ότι το συγκεκριμένο γεωτεμάχιο με συντεταγμένες κορυφών σε ΕΓΣΑ 87 βρίσκεται εντός οικισμού.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Όλη η διαδικασία δηλ. προσκόμισης βεβαίωσης και υποβολής αντίρρησης θα πρέπει να έχει περαιωθεί μέχρι την τελευταία ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων.
– Η έκταση μου περιλαμβάνεται σε διανομές (κλήρους) του εποικισμού. Στον Δασικό Χάρτη όμως δεν υπάρχει η οριοθέτηση και εμφανίζεται ως χορτολιβαδική ή δασική. Τι μπορώ να κάνω;
Τα ίδια με ανωτέρω με την διαφορά ότι η βεβαίωση θα είναι από την υπηρεσία επικοισμού
– Για το οικόπεδο μου έχω πράξη χαρακτηρισμού και βεβαίωση τελεσιδικίας. Η πράξη αυτή όμως δεν εμφανίζεται στον δασικό χάρτη. Τι μπορώ να κάνω;
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάτε στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ για να κατατεθεί ΑΤΕΛΩΣ αντίρρηση. Οφείλετε να συνυποβάλλετε αποδεικτικά στοιχεία για την τεκμηρίωση της αντίρρησης όπως αντίγραφο της τελεσίδικης πράξης
– Για το οικόπεδό μου έχω μια πράξη χαρακτηρισμού χωρίς να έχω βεβαίωση τελεσιδικίας. Πρέπει να κάνω κάτι;
Θα πρέπει να ενημερωθείτε από τον Δασικό Χάρτη τι μορφή έχει το οικόπεδό σας. Σε περίπτωση που διαφωνείται με τον χαρακτήρα της έκτασης του Δασικού Χάρτη , θα πρέπει να προσέλθετε στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ για να υποβάλλετε ΑΤΕΛΩΣ αντίρρηση προσκομίζοντας αντίγραφο της πράξης χαρακτηρισμού.
!!!!!! ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!!
Για όλη την κατηγορία Γ (Ειδικές Περιπτώσεις Αντιρρήσεων) δεν είναι δυνατή η υποβολή αντίρρησης που θα αφορά ταυτόχρονα σε εκτάσεις που εξαιρούνται της καταβολής τέλους και σε εκτάσεις για τις οποίες οφείλεται τέλος. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να υποβληθούν δύο ξεχωριστές αντιρρήσεις.

* Ο Αριστείδης Μίχος, είναι δασολόγος στο Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας. 
Μπορείτε να κατεβάσετε το ενημερωτικό δελτίο της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας σε μορφή pdf [ΕΔΩ]

Τρίμηνη παράταση για τα αυθαίρετα

Έως τον ερχόμενο Μάιο έχουν τη δυνατότητα οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να δηλώσουν τα ακίνητα τους με τον ισχύοντα νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Μετά θα τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, ο οποίος θα δίνει περιθώριο δυο ετών στους ιδιοκτήτες για ένταξη στη ρύθμιση.
Σημειώνεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου έληγε η παράταση που είχε ήδη δοθεί για τον ισχύοντα νόμο. Τώρα η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 8η Μαΐου 2017.
Αυτό έγινε την Δευτέρα γνωστό από πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος που σημείωναν ότι θα διατηρηθεί η φιλοσοφία του ισχύοντα νόμου ο όποιος όμως θα απλοποιηθεί ( θα έχει λιγότερη γραφειοκρατία από το σχέδιο που παρουσιάστηκε στη διαβούλευση) και θα συμπεριλάβει πολλά από τα χιλιάδες σχόλια που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου, μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει αίτηση για τακτοποίηση αυθαιρέτων περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο νέος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2020.
Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά το Κτηματολόγιο η κατεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και τη λειτουργία του νέου θεσμού.

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Αναρτήσεις δασικών χαρτών σε 33 περιοχές

Σε ομαδόν αναρτήσεις δασικών χαρτών προχωράει το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι δασικές υπηρεσίες της χώρας. Οι πρώτες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ξεκινούν αύριο σε Πιερία, Καβάλα, Μεσσηνία και Ηλεία, ενώ συνολικά μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες σε 33 περιοχές. Ανάμεσα σε αυτές και τέσσερις της Αττικής: πρόκειται για τις εκτός σχεδίου περιοχές του Γαλατσίου, τον Βαρνάβα, το Γραμματικό και το Καπανδρίτι.

Το πρόγραμμα των αναρτήσεων δασικών χαρτών (που καθυστέρησε αρκετούς μήνες σε σχέση με τον σχεδιασμό) ανακοινώθηκε χθες από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με αυτό:

1. Αύριο, 13 Ιανουαρίου θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες στις περιφερειακές ενότητες (νομούς) Πιερίας, Καβάλας, Μεσσηνίας και Ηλείας. Πιο συγκεκριμένα, στην Καβάλα θα αναρτηθούν οι χάρτες των δημοτικών ενοτήτων Αγίου Ανδρέα, Ελευθερούπολης, Ελευθερών, Καβάλας, Νέας Ηρακλείτσας και Νέας Περάμου. Ενώ στην Πιερία, τη Μεσσηνία και την Ηλεία θα αναρτηθούν όλοι οι δασικοί χάρτες, πλην των περιοχών που έχουν ήδη αναρτηθεί και κυρωθεί.

2. Στις 20 Ιανουαρίου θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες σε Εβρο, Εύβοια, Ηράκλειο, Κοζάνη, Πέλλα και Φθιώτιδα.

3. Στις 27 Ιανουαρίου ακολουθούν χάρτες από τις διευθύνσεις δασών Αθηνών (Γαλάτσι), Αργολίδας, Αχαΐας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Πρέβεζας, Ροδόπης και Φλώρινας.

4. Στις 3 Φεβρουαρίου ακολουθούν Αρκαδία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβος, Σάμος και Χίος.

5. Τέλος στις 10 Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες σε Ανατολική Αττική (Γραμματικό, Βαρνάβας, Καπανδρίτι), Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Μαγνησίας, Ξάνθης και Χαλκιδικής.

Οι δασικοί χάρτες που θα αναρτηθούν στις περιοχές αυτές είναι όσοι είχαν στο παρελθόν εκπονηθεί και θεωρηθεί αλλά για διάφορους λόγους δεν είχε προχωρήσει η ανάρτησή τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, η υποβολή αντιρρήσεων από όσους πολίτες ενδιαφέρονται δεν θα ξεκινήσει αμέσως αλλά (έως) 15 ημέρες μετά την ανάρτηση των χαρτών και θα διαρκέσει δύο μήνες (80 ημέρες για τους κατοίκους εξωτερικού).

Η ανάρτηση θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, σε ειδικό διαδικτυακό τόπο, ενώ δύναται να πραγματοποιείται και στα δασαρχεία, την έδρα των δήμων ή των δημοτικών διαμερισμάτων κ.λπ. Ηλεκτρονικά, σε ειδική ψηφιακή φόρμα, θα γίνεται και η υποβολή αντιρρήσεων. Με τη συμπλήρωση της φόρμας αντιρρήσεων, θα υπολογίζεται το τέλος που αντιστοιχεί και θα εκδίδεται το έντυπο πληρωμής του σε τράπεζα. Το τέλος αυτό ξεκινάει από τα 20 ευρώ (για έκταση έως 100 τ.μ.) και αυξάνεται κλιμακωτά, μέχρι τα 3.600 ευρώ (για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων).

Κατόπιν, μέσα στον καθορισμένο χρόνο για την υποβολή αντιρρήσεων ο πολίτης πρέπει να υποβάλει ταχυδρομικώς ή διά ζώσης υπογεγραμμένο το αντίγραφο της αντίρρησής του, αντίγραφο του αποδεικτικού υποβολής των αντιρρήσεων, φωτοαντίγραφο του παραστατικού που πιστοποιεί την καταβολή του τέλους, τα έγγραφα που επικαλείται στην αντίρρησή του για την απόδειξη έννομου συμφέροντος υπό τη μορφή απλών φωτοτυπιών και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνει ότι στηρίζει τους ισχυρισμούς του. Η αιτία, σύμφωνα με την ΕΚΧΑ, για την παράθεση όλων αυτών των εγγράφων και σε φυσική μορφή είναι ότι αυτό διευκολύνει τις επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων.

Με τη λήξη της προθεσμίας, ο δασικός χάρτης θα κυρώνεται στα κομμάτια του που δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις. Παράλληλα θα ξεκινήσει το έργο των επιτροπών αντιρρήσεων (είναι πραγματικά άξιον απορίας αν αυτή τη φορά η πολιτεία θα καταφέρει να τις συγκροτήσει), το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 4 μήνες. Κατόπιν θα ακολουθεί η ολοκλήρωση του δασικού χάρτη.

Πηγή: http://greenagenda.g...

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Τι ισχύει για τα εισοδήματα απο ακίνητα

Αυξημένοι έως και 36,3% θα είναι οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι για τα εισοδήματα από ακίνητα τα οποία απέκτησαν το 2016. Αιτία για την εξέλιξη αυτή θα είναι η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα από ακίνητα, στην οποία οι συντελεστές φόρου έχουν αυξηθεί από τα επίπεδα του 11%-33% στα επίπεδα του 15%-45%.

Σύμφωνα ειδικότερα με την παράγραφο 7 του άρθρου 112 του ν. 4387/2016 που τέθηκε σε ισχύ για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2016, οι συντελεστές φόρου για τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα από ακίνητα αυξάνονται:

● από 11% σε 15% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 1 μέχρι 12.000 ευρώ,
● από 33% σε 35% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ,
● από 33% σε 45% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 35.001 και άνω.
Επιπλέον, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 112 του ν. 4387/2016, τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2016 και των επομένων φορολογικών ετών τα οποία υπερβαίνουν ετησίως τις 12.000 ευρώ θα επιβαρύνονται με νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, στην οποία θα ισχύουν συντελεστές κλιμακούμενοι από 2,2% έως και 10%.
Με την ισχύουσα μέχρι και για τα εισοδήματα του 2015 κλίμακα, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαλλόταν στο συνολικό ατομικό ετήσιο εισόδημα κάθε φορολογούμενου -πραγματικό ή τεκμαρτό προερχόμενο από όλες τις πηγές- εφόσον αυτό υπερέβαινε τις 12.000 ευρώ, με ένα συντελεστή που διαμορφωνόταν ως εξής:

● 0,7% για ετήσια εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ,
● 1,4% για ετήσια εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ,
● 2% για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ,
● 4% για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ,
● 6% για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ,
● 8% για ετήσια εισοδήματα από 500.001 ευρώ και άνω.

Με τη νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που προβλέπει η παράγραφος 8 του άρθρου 112 του ν. 4387/2016, θα ισχύουν συντελεστές που θα επιβάλλονται κλιμακωτά ως εξής:

● 2,2% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 20.000 ευρώ,
● 5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 ως 30.000 ευρώ,
● 6,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 ως 40.000 ευρώ,
● 7,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 40.001 ως και 65.000 ευρώ,
● 9% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και
● 10% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Τα μυστικά του ΤΑΠ

Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) επιβάλλεται :
«α) Στα πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εντός των ορίων οικισμών υφιστάμενων προ του έτους 1923 ή εντός ορίων οικισμών πληθυσμού κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων» και
«β) Στα κάθε είδους κτίσματα που βρίσκονται εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών υφιστάμενων προ του έτους 1923 ή εκτός ορίων οικισμών πληθυσμού κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων».

Οι εξαιρέσεις ως προς το αντικείμενο του τέλους προβλέπονται στο δεύτερο μέρος της παραγράφου 7 του ως άνω άρθρου, σύμφωνα με τις διατάξεις της οποίας «απαλλάσσονται του ανωτέρω τέλους:

α) Τα κτίσματα οικοδομής που ανεγείρεται, για μια επταετία από τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας ή μέχρι να εκμισθωθούν ή κατά οποιονδήποτε τρόπο χρησιμοποιηθούν αυτά πριν από την πάροδο της επταετίας (...)
β) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και
γ) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί:
- Ως δημόσιοι χώροι ταφής (νεκροταφεία)
- Ως διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα.
- Ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων.
δ) Τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για το σταυλισμό των ζώων».

Το υποκείμενο του τέλους ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 24 του Ν.2130/1993, σύμφωνα με την οποία, «Το τέλος βαρύνει τον κατά την 1η Ιανουάριου κάθε έτους κύριο του ακινήτου και σε περίπτωση επικαρπίας ή νομής τον επικαρπωτή ή νομέα», ενώ τα υποκείμενα που εξαιρούνται προσδιορίζονται στα πρώτα εδάφια της παραγράφου 7, σύμφωνα με τα οποία: «Στο δημοτικό ή κοινοτικό τέλος ακίνητης περιουσίας δεν υπόκεινται τα πάσης φύσεως ακίνητα που ανήκουν:

α) Στο Ελληνικό Δημόσιο στα Ν.Π.Δ.Δ. στους Ο.Τ.Α. και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις.
β) Στους Ναούς στις Ιερές Μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά, στον Άγιον Όρος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα Θρησκευτικά γενικά ιδρύματα.
γ) Στα αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά και δόγματα, που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση δημόσιας λατρείας και τη διεξαγωγή υπηρεσιών θρησκευτικής φύσεως.
δ) Στα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα.
ε) Στα ημεδαπά νομικά πρόσωπα που υπάρχουν ή θα συσταθούν και δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς και οι περιουσίες του άρθρου 96 του α.ν. 2039/1939 «Περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως και κωδικοποιήσεως των εις το Κράτος και υπέρ κοινωφελών σκοπών καταλυπημένων κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών» (ΦΕΚ 455 Α’), εφόσον επιδιώκονται από αυτά αποδεδειγμένα σκοποί εθνωφελείς ή θρησκευτικοί ή σε ευρύτερο κύκλο φιλανθρωπικοί ή εκπαιδευτικοί ή καλλιτεχνικοί ή κοινωφελείς ή εκκλησιαστικοί, καθώς και ξένα που επιδιώκουν τους ίδιους σκοπούς, με τον όρο της αμοιβαιότητας.

στ) Στα αθλητικά σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεως για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών.

ζ) Στα ξένα κράτη, όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων αυτών, με τον όρο της αμοιβαιότητας.»
Ταυτόχρονα, από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 78 του Συντάγματος, με τις οποίες οριοθετείται η έννοια του φόρου, συνάγεται, μεταξύ άλλων, ότι οι αναφερόμενες σε φορολογικές απαλλαγές ή εξαιρέσεις διατάξεις είναι στενά ερμηνευταίες, με αποτέλεσμα η αρμόδια για την εφαρμογή του νόμου αρχή να υποχρεούται να προβαίνει σε στενή γραμματική ερμηνεία των εν γένει φοροαπαλλακτικών διατάξεων, αποκλεισμένης της διασταλτικής ή αναλογικής μεθόδου (ΣτΕ 2312/1992, 2052/1990, 103/1990 κ.ά.).
Υπό το πρίσμα αυτό, ακίνητα για τα οποία υφίσταται μεν ουσιαστικός περιορισμός στα εμπράγματα δικαιώματα του κυρίου αυτών, όπως ρυμοτομικό βάρος, δέσμευση για κοινωφελή χρήση ή αρχαιολογική δέσμευση, αλλά διατηρείται η κυριότητα, υπόκεινται σε Τ.Α.Π., χωρίς ακόμα και σε περίπτωση απαλλοτρίωσης να ερευνώνται τα αίτια της παράτασης του χρονικού διαστήματος για το οποίο εκκρεμεί η καταβολή αποζημίωσης, προς τη συντέλεση αυτής και της υποβολής της σχετικής πράξης σε μεταγραφή (άρθρο 9 Ν.2882/2001 «Κώδικας αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων», Α.Κ. 1033).

Ως εκ τούτου, πράγματι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να προβλεφθούν ρητά οι περιπτώσεις των ακινήτων που δεν θα υπόκεινται σε Τ.Α.Π., λόγω περιορισμού των ουσιαστικών δικαιωμάτων των προσώπων που έχουν την κυριότητά τους.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας

Ο νόμος βάζει τέλος στα… θερμά επεισόδια μεταξύ των συνιδιοκτητών στις πολυκατοικίες για τη θέρμανση. Με τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 – ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά ένας ιδιοκτήτης.

Έτσι όποιος θέλει προκειμένου να απεξαρτηθεί από την κεντρική θέρμανση του κτιρίου με πετρέλαιο, ακόμη κι αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας, μπορεί να εγκαταστήσει νέο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης στο διαμέρισμά του, είτε αυτό είναι ατομικός καυστήρας φυσικού αερίου, είτε αντλία θερμότητας, ή όποια άλλη λύση επιθυμεί.
Η εν λόγω διάταξη (άρθρο 39 του νόμου) κυοφορείται εδώ και πολλά χρόνια αλλά τελικά ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες, στις 21 Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα αναφέρει:
«Στο τέλος της παρ. 7 του άρθρου 11 του ν. 4342/2015 (άρθρο 9 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ) προστίθεται παράγραφος 8 ως ακολούθως:
«8. Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται.».
Η ανάγκη για αυτονομία των διαμερισμάτων προέκυψε κυρίως από το 2011 και μετά (όταν εξομοιώθηκαν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης), με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κεντρικών θερμάνσεων των πολυκατοικιών, αφού πολλοί από τους ιδιοκτήτες δεν πλήρωναν το υψηλό κόστος των κοινοχρήστων. Σημαντικό είναι πως η διάταξη αυτή έρχεται λίγο μόλις καιρό πριν την πολυαναμενόμενη επανέναρξη του προγράμματος επιδότησης «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», ανοίγοντας το δρόμο σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να εγκαταστήσουν σύγχρονα συστήματα θέρμανσης.