Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Οικιστικές λύσεις για παραθεριστικές κατοικίες, συνεταιρισμούς, ιδιωτικές πολεοδομήσεις – Κανόνες Χωροταξικού Σχεδιασμού

Στην εξασφά­λιση επάρκειας για οικιστική ανάπτυξη και παραγωγικές εγκαταστάσεις και υποδομές μέσω της προώθησης ελεγ­χόμενων συμπαγών/συνεκτικών προτύπων οικιστικής ανάπτυξης και ανάπτυξης παραγωγικών εγκαταστάσεων και μέσω της ανακύκλωσης/επανάχρησης εγκαταλελειμμένων ή ανενεργών χρήσεων γης αποσκοπούν μεταξύ των άλλων τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια (του νόμου 4447/2016 (Α’ 241) για τα οποία με απόφαση του ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές εκπόνησης μελετών, προκειμένου να υλοποιηθούν σταδιακά σε όλη τη χώρα.
Με την εκπόνηση των Περιφερειακών Χωρικών Πλαισίων προβλέπεται να αντιμετωπιστούν ζητήματα χωρικής οργάνωσης μεσοπρόθεσμης και μακρο­πρόθεσμης εμβέλειας (σε βάθος15 ετίας).
Οικιστικές λύσεις
Ειδικότερα οι τεχνικές προδιαγραφές εκπόνησης των νέων μελετών ΠΣΠ, όσον αφορά στη χωροταξική οργάνωση και διαχείριση του χώρου και περιβάλλοντος προβλέπουν ότι θα αναλύονται, κατά περίπτωση, και σε ορισμένες κατηγορίες περιοχών ή γεωγραφικές κατηγορίες χώρου (πχ. Μητροπολιτικές Περιοχές, Λει­τουργικές Αστικές Περιοχές, ορεινές περιοχές, παράκτιες περιοχές κ.λπ.) τα παρακάτω θέματα:
  • Οικιστικό δίκτυο, αστικά κέντρα, αστικοποίηση
α. Διάρθρωση και ιεράρχηση του οικιστικού δικτύου της Περιφέρειας (μέχρι 5ου εθνικού επιπέδου και κάλυ­ψη εδρών ΟΤΑ, οικισμών > 2000 κατ.)
β. Οργανωμένοι υποδοχείς παραθεριστικής κατοικίας (Ο.Σ., ΠΕΡΠΟ, Ιδ. Πολ., Τουριστική κατοικία κ.λπ.) και δικτύωση/διασύνδεση με οικιστικό δίκτυο
γ. Αστικές λειτουργίες, εξοπλισμός υπερκείμενου, πε­ριφερειακού ή διαδημοτικού επιπέδου και ρόλος των οικισμών, δικτυώσεις/διασυνδέσεις.
δ. Περιοχές καθημερινών μετακινήσεων/επιρροής- εξάρτησης αστικών κέντρων και περιοχές επιρροής (με ειδική αναφορά στις σημαντικές διαπεριφερειακές, και στις ενδοπεριφερειακέ διαδημοτικές εξαρτήσεις και σχέσεις).
ε. Ένταξη των πόλεων της Περιφέρειας σε δίκτυα πόλεων
  • Χρήσεις γης-Σχέση δομημένου περιβάλλοντος με ύπαιθρο χώρα
  • Γενικές θεσμοθετημένες χρήσεις γης και γε­νική κάλυψη του εδάφους
Οικιστική χρήση (οικιστικές περιοχές εντός σχεδί­ων πόλεων ή ορίων οικισμών, καθώς και περιοχές που έχουν πολεοδομηθεί με τις διατάξεις της νομοθεσίας περί Β’ κατοικίας ή συνεταιρισμών, ή ιδιωτικής πολεοδό­μησης, ΓΠΣ ν. 1337/1983, Οικιστικές ΖΟΕ, ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ ν. 2508/97, ΤΧΣ, ΕΧΣ)
Περιοχές παραγωγικών χρήσεων/Θεσμοθετημένοι οργανωμένοι υποδοχείς παραγωγικών δραστηριοτήτων (ΠΟΤΑ, ΠΟΑΠΔ, ν. 3982/2011, ΕΣΧΑΔΑ, ΕΣΧΑΣΕ)
Μεταλλευτικές ζώνες, μεταλλεία, λατομικές ζώνες, λατομεία κ.λπ.
Δάση και δασικές εκτάσεις (Δασικοί χάρτες, CORINE)
Γεωργική γη (διαβαθμισμένη αρδευόμενη-λοιπή) (CORINE-Υπ. Γεωργίας)
Ο ρόλος των ΠΧΠ
Στην σχετική απόφαση σημειώνεται ότι:
Τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια (Π.Χ.Π.) του νό­μου ν. 4447/2016 αντικατέστησαν ως εργαλεία χωρικού σχεδιασμού τα Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΧΣΑΑ) του νόμου ν. 2742/1999 στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του χωρικού σχεδια­σμού που εισήγαγε ο ν. 4447/2016. Καλύπτουν υποχρε­ωτικά το σύνολο της εδαφικής περιοχής κάθε Αυτοδιοικητικής Περιφέρειας της χώρας πλην της Περιφέρειας Αττικής που ρυθμίζεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.
Ο χαρακτήρας των Π.Χ.Π. προσδιορίζεται από το νόμο 4447/2016 άρθρα 1 και 2 ως ακολούθως:
α) Τα Π.Χ.Π. εντάσσονται στον στρατηγικό χωρικό σχεδιασμό (στρατηγική χωροταξία) και ειδικά στο δεύτερο ιεραρχικά γεωχωρικό επίπεδο, αυτό του περιφερειακού σχεδιασμού.
β) Εναρμονίζονται με τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (υπερκείμενο επίπεδο) τα οποία συντονίζουν, εξειδικεύ­ουν ή και συμπληρώνουν στο επίπεδο της Περιφέρειας για την οποία εκπονούνται και λαμβάνουν υπόψη κατά την εκπόνησή τους την Εθνική Χωρική Στρατηγική, τα αναπτυξιακά επιχειρησιακά προγράμματα και τις πολι­τικές και στρατηγικές με χωρικές επιπτώσεις.
γ) Καλύπτουν ζητήματα στρατηγικής χωρικής ανάπτυ­ξης και χωρικής οργάνωσης μεσοπρόθεσμης και μακρο­πρόθεσμης εμβέλειας (15 ετίας) και διατυπώνουν γενι­κές χωροταξικές κατευθύνσεις και ενίοτε ρυθμίσεις σε περιφερειακό (ενδοπεριφερειακό και διαπεριφερειακό) επίπεδο για τις εξής χωροταξικές συνιστώσες: την αστική και οικιστική δομή, τη δομή των παραγωγικών περιοχών στον εξωαστικό χώρο, τις αναγκαίες τεχνικές υποδομές υποστήριξης των ανωτέρω, τις περιοχές προστασίας του φυσικού, πολιτιστικού και δομημένου περιβάλλοντος και του τοπίου.
δ) Η έννοια της χωρικής ανάπτυξης (spatial development) παραπέμπει στη σύζευξη της ισόρρο­πης περιφερειακής ανάπτυξης και του βιώσιμου πα­ραγωγικού περιφερειακού προτύπου με την αρμονική οργάνωση και αποτελεσματική διαχείριση του χώρου (amenagement du territoire). Η έννοια αυτή περιλαμβά­νει επίσης, στη σύγχρονη θεώρηση της, την υποστήριξη του ρόλου των περιοχών/περιφερειών στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού (εξωτερική ανταγωνιστικότητα) καθώς και την αειφόρο διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπίου.
ε) Ο περιφερειακός σχεδιασμός είναι κυλιόμενος σχεδιασμός αξιολογούμενος ως προς την εφαρμογή του από τον υποκείμενο σχεδιασμό και την επικαιρότητά και εφαρμοσιμότητά του σε σχέση με τις εκάστοτε χω­ρικές πολιτικές, τις θεσμικές ρυθμίσεις και τα διαθέσι­μα προγραμματικά χρηματοδοτικά μέσα κατ’ ελάχιστο ανά πενταετία με βάση Εκθέσεις Παρακολούθησης που συντάσσει το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συνδρομή των Περιφερειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου