Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

ΟΔΗΓΟΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Οδηγός: Κόστος και δικαιολογητικά για τη δήλωση ιδιοκτησία

Η εξ αρχής ορθή υποβολή και καταχώριση των τεχνικών και νομικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν το ακίνητο αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για τη σύνταξη του έργου, εξηγεί στον « Ελεύθερο Τύπο»,  ο κ. Μιχάλης Καλογιαννάκης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών. Επισημαίνεται ότι:
(ϊ) ανεντόπιστα δικαιώματα δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε στους κτηματολογικούς πίνακες της ανάρτησης αλλά και εν τέλει στους οριστικούς κτηματολογικούς πίνακες και διαγράμματα
(ιι) εσφαλμένος εντοπισμός ακινήτου καθώς και λάθος οριοθέτηση αυτού οδηγεί εν πρώτοις σε ταλαιπωρία του πολίτη προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις κατά τη λειτουργία του Κτηματολογίου και επίσης οικονομική επιβάρυνση
(iii) εκτεταμένα λάθη οδηγούν σε χρονοβόρες και αντιοικονομικές διαδικασίες όπως αυτές των επαναχωροθετήσεων.
Με δεδομένο ότι οι συμβάσεις για το υπόλοιπο της χώρας αφορούν ως επί το πλείστον αγροτικές περιοχές με μεγάλες δυσκολίες στον εντοπισμό καταρχάς της κατά προσέγγιση θέσης των ακινήτων και κατ’ επέκταση των ορίων αυτών, θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορος τρόπος προς αυτή την κατεύθυνση.
Πόσο θα πληρώσουμε
Κατά την κατάθεση των στοιχείων, οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, ενώ στις αγροτικές περιοχές, αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα από δύο ιδιοκτησιακά δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώνει μόνο δύο φορές το «κτηματόσημο». Ωστόσο, απαραίτητος είναι και ο γεωγραφικός εντοπισμός της έκτασης. Η πιο ασφαλής μέθοδος είναι η έκδοση τοπογραφικού, η οποία ξεκινά από τα 300 ευρώ, ενώ για μεγάλες εκτάσεις το κόστος αυξάνεται σημαντικά.
Τι χρειάζεται
1 Εντυπο δήλωσης (Δήλωση του ν. 2308/95) από τα Γραφεία Κτηματογράφησης ή από το www. ktimatologio.g
2.Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμά του (π.χ. συμβόλαιο).
3.Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του.
4.Τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου, εφόσον διατίθεται.
5,Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου.
Για την περίπτωση χρησικτησίας χρειάζεται: Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης ΟΣΔΕ, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκες βεβαιώσεις κτλ., ώστε να αποδεικνύεται η 20ετής νόμιμη κατοχή του ακινήτου.
Εναλλακτικά, για την περίπτωση που δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς:
α) τίτλοι του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει),
β) ληξιαρχική πράξη θανάτου,
γ) αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης (αν υπάρχει),
δ) πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης,
ε) πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών, στ) πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς (όταν υπάρχει διαθήκη),
ζ) Email, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας).
Ηλεκτρονικός εντοπισμός
Στην «Υπηρεσία Θέασης Ορθοφωτογραφιών» που παρέχεται δωρεάν από τον ιστότοπο www.ktimatologio.gr., μπορεί ο πολίτης να επιλέξει νομό και ΟΤΑ και να:
► βρει το ακίνητό του
► σχεδιάσει στο χάρτη τα όρια
► μετρήσει τις διαστάσεις και το εμβαδόν του και
► να εκτυπώσει την εικόνα για να την υποβάλει μαζί με τη δήλωση
Έναρξη συλλογής δηλώσεων
Θα λειτουργήσουν δύο μεγάλα γραφεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετήσουν όσους δεν μπορούν να βρεθούν άμεσα εκεί που βρίσκεται η ιδιοκτησία τους.
-Το γραφείο στην Αθήνα (από τις αρχές του 201 9 στο Ολυμπιακό κλειστό στο Γαλάτσι) θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
-Το γραφείο της Θεσσαλονίκης (έως το τέλος του έτους στην Καλαμαριά, σε σημείο που θα ανακοινωθεί) θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.
Εκτός από τα γραφεία κτηματογράφησης (ένα στην έδρα κάθε υπό κτηματογράφηση νομού) θα δημιουργηθούν και 1 55 «μονάδες ενημέρωσης».
Αυτές θα έχουν έδρα σε κάθε υπό κτηματογράφηση καλλικρατικό δήμο, ενώ κάποιες θα επισκεφθούν και μεγάλα χωριά (σε συνεργασία με τους δήμους) προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους.
Στόχος είναι οι πολίτες να μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας και μέσω των «μονάδων ενημέρωσης» στις έδρες των δήμων.
Φάση δηλώσεων
Η διάρκεια της συλλογής των δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού. Μετά την επεξεργασία των δηλώσεων διενεργείται η προανάρτηση (η οποία γίνεται κυρίως ηλεκτρονικά και διαρκεί 45 μέρες). Ακολουθεί η προσωρινή ανάρτηση (για διόρθωση τυχόν λαθών) και στη συνέχεια η ανάρτηση, που είναι δυο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για τους κατοίκους εξωτερικού.
Ελληνικό Κτηματολόγιο
Η Ελληνικό Κτηματολόγιο ανακοίνωσε ότι ξεκινά τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (40/7/14-11-2018) με την οποία καλούνται όσοι έχουν δικαίωμα επί των ακινήτων που  βρίσκονται εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών Δήμων/Κοινοτήτων: Αγαθονησίου του Καλλικρατικού Δήμου Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας του Καλλικρατικού Δήμου Αστυπάλαιας, Καλύμνου του Καλλικρατικού Δήμου Καλύμνου, Λειψών του Καλλικρατικού Δήμου Λειψών, Λέρου (εκτός της περιοχής που έχει ενταχθεί στο Κτηματολόγιο Κω-Λέρου) του Καλλικρατικού Δήμου Λέρου, της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, Ολύμπου, Μεσοχωρίου, Σπόων, Βωλάδας, Απερίου, Όθους, Πυλών, Καρπάθου, Μενετών, Αρκάσας του Καλλικρατικού Δήμου Καρπάθου, Κάσου του Καλλικρατικού Δήμου Κάσου, της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου, Μανδρακίου, Εμπορείου, Νικίων του Καλλικρατικού Δήμου Νισύρου, της Περιφερειακής Ενότητας Κω και Μεγίστης του Καλλικρατικού Δήμου Μεγίστης, Μεγάλου Χωριού, Λιβαδίων του Καλλικρατικού Δήμου Τήλου και Χάλκης του Καλλικρατικού Δήμου Χάλκης, της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου
Όσοι έχουν δικαιώματα σε ακίνητα, στις παραπάνω περιοχές, καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr
Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές αρχίζει στις
19-11-2018 και λήγει στις 19-2-2019 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 20-5-2019 για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο.
Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.
Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας (19-2-2019) για να υποβάλλουν την δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:  
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ
ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Αγαθονησίου
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ
ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Αστυπάλαιας
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Καλύμνου
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΛΕΙΨΩΝ
ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Λειψών
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ
ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Λέρου
(εκτός της περιοχής που έχει ενταχθεί  στο Κτηματολόγιο Κω – Λέρου)
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ:
Ολύμπου, Μεσοχωρίου, Σπόων, Βωλάδας, Απερίου, Όθους, Πυλών, Καρπάθου, Μενετών, Αρκάσας
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΟΥ
ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Κάσου
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΟΥ
ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Μανδρακίου, Εμπορείου, Νικίων
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ
ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Μεγίστης
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΗΛΟΥ
ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Μεγάλου Χωριού, Λιβαδίων
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣ
ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Χάλκης

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:

Κάρπαθος: Πεζόδρομος δίπλα στο Επαρχείο, Πηγάδια, ΤΚ 85700, τηλ. 22450-22812
Κάλυμνος: Κτίριο τεχνικών υπηρεσιών Δήμου, θέση Γέφυρα, Πόθια, ΤΚ 85200,
                    τηλ. 22430-24339
Και τα δύο Γραφεία Κτηματογράφησης εξυπηρετούν όλες τις περιοχές
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 8:30 έως 16:30
και κάθε Τετάρτη από 8:30 έως 20:30.
Πληροφορίες:
Δευτέρα έως Παρασκευή από 8:30 έως 15:30
στο τηλέφωνο 210-6505600 και στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr

Δήλωση  Προέδρου Κτηματολογίου
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, καθηγητής Βύρων Νάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Έφτασε η στιγμή, το σημαντικό αναπτυξιακό έργο του Εθνικού Κτηματολογίου να μπει στην τελική φάση ολοκλήρωσής του, ώστε οι πολίτες να καρπωθούν τα οφέλη από ένα σύγχρονο και ασφαλές σύστημα καταγραφής και δημοσιότητας των δικαιωμάτων της ακίνητης περιουσίας τους.
Από πλευράς μας, επανασχεδιάσαμε το διαγωνισμό κτηματογράφησης για το υπόλοιπο της χώρας και σήμερα 27 από τις 32 μελέτες εξελίσσονται κανονικά.
Επίσης, επανασχεδιάσαμε και ήδη βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία, η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δήλωσης κτηματολογίου, η οποία με ένα πολύ φιλικό προς τους πολίτες τρόπο, τους δίνει τη δυνατότητα να δηλώσουν τα ακίνητά τους με ακρίβεια και ευκολία, χωρίς να ταλαιπωρηθούν.
Όμως για την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος είναι κρίσιμο να προετοιμαστούμε και να συμμετέχουμε όλοι στη διαδικασία συλλογής των δηλώσεων.
Για να διασφαλίσουμε την ιδιοκτησία μας, την κληρονομιά μας και να σταθούμε υπεύθυνοι απέναντι στη νέα γενιά, η οποία θα παραλάβει ένα ασφαλές και εγγυημένο ιδιοκτησιακό περιβάλλον και ένα σύγχρονο και πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο.
Ξεκινάμε από τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Αγαθονήσι,  Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Λειψοί, Λέρος, Κάρπαθος, Κάσος, Νίσυρος, Μεγίστη, Τήλος και Χάλκη).
Καλούμε τους πολίτες που έχουν ιδιοκτησία στις παραπάνω περιοχές, να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας  του φορέα, μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2019 (και τις 20 Μαΐου 2019 για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο).
Καλό είναι οι πολίτες να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr για την έναρξη της συλλογής δηλώσεων και στις υπόλοιπες περιοχές ή για οποιαδήποτε πληροφορία καθώς και να καλούν στο 210 – 6505600.
Όλα τα στελέχη του φορέα και των αναδόχων, αλλά και εγώ προσωπικά, θα βρισκόμαστε διαρκώς στην υπηρεσία του πολίτη, με κοινό στόχο και σκοπό την ολοκλήρωση ενός από τα σημαντικότερα μεταρρυθμιστικά έργα της νεότερης Ελληνικής ιστορίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου