Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ NEWSLETTER Κτηματολόγιο: όλα τα ακίνητα στον ψηφιακό χάρτη και με «έξυπνα» συμβόλαια

Ανακοινώθηκαν το σχέδιο για την ενεργοποίηση του ψηφιακού χάρτη και νέο έργο μετατροπής σε ψηφιακή μορφή όλων των χάρτινων αρχείων των υποθηκοφυλακείων, με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.
Εντός του 2020 ξεκινούν νέες ψηφιακές υπηρεσίες της Ελληνικό Κτηματολόγιο και παράλληλα προωθείται η συγχώνευση των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας σε 17 Κτηματολογικά Γραφεία και 75 υποκαταστήματά τους. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν Κτηματολογικά Γραφεία σε: Χίο, Περιστέρι, Κόρινθο, Κομοτηνή, Χαλκίδα και Πειραιά.
Ο Στέφανος Κοτσώλης, γενικός διευθυντής της Ελληνικό Κτηματολόγιο, στο πλαίσιο ολοκληρωμένης παρουσίασης, που έκανε στο 37ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ανακοίνωσε την πορεία του Κτηματολογίου και τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του έργου.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, που ήδη έχει θεσμοθετηθεί στη Βουλή, θα ενεργοποιηθεί και θα λειτουργήσει σε  συνεργασία ΤΕΕ και Ελληνικού Κτηματολογίου,  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ψηφιακός χάρτης
Ειδικότερα ο Στέφανος Κοτσώλης, γενικός διευθυντής της Ελληνικό Κτηματολόγιο τόνισε ότι  ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης που θα γίνει συνεργασία ΤΕΕ και Ελληνικού Κτηματολογίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα στηρίζεται στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του Κτηματολογίου και θα αποτυπώνει με ενιαίο τρόπο το σύνολο των γεωχωρικών και οικονομικών δεδομένων όπως :
όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, γεωτεμάχια Κτηματολογίου, δάση και δασικές εκτάσεις, περιοχές του δικτύου Natura 2000 ή περιοχές προστασίας ειδικών οικοτόπων, ζώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα, ύδατα, υδατορέματα, υγρότοπους, όχθες πλεύσιμων ποταμών και μεγάλων λιμνών, αρχαιολογικούς χώρους ή ιστορικούς τόπους καθώς και παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακά σύνολα ή προστατευόμενους χώρους.
Ο κ Κοτσώλης σημείωσε ότι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης:
  • Θα είναι διαρκώς ενημερωμένος, κάθε κομμάτι γης θα έχει ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Και
  • Ο κάθε ιδιοκτήτης ή επενδυτής θα γνωρίζει πως μπορεί να το αξιοποιήσει
  • Όπως επίσης ότι θα συμβάλει στη:
Α) Βελτίωση των υπηρεσιών του κράτους προς τους ιδιοκτήτες.
Β) Αξιοποίηση της περιουσίας όλων μας
Γ) Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης
Δ) Προστασία του περιβάλλοντος
Ε) Οικονομική ανάπτυξη της χώρας
-«Το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει παράξει τα περισσότερα διαθέσιμα γεωχωρικά δεδομένα σε επίπεδο χώρας και τα διαθέτει ψηφιακά σε εκατομμύρια χρήστες, για περισσότερα από 10 χρόνια και διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και τεχνογνωσία», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της Ελληνικό Κτηματολόγιο.
“Έξυπνα” συμβόλαια
Την προκήρυξη έργου μετατροπής σε ψηφιακή μορφή όλων των χάρτινων  αρχείων των υποθηκοφυλακείων δρομολογεί η Ελληνικό Κτηματολόγιο και για τον σκοπό αυτό σε εξέλιξη βρίσκεται η συγγραφή των προδιαγραφών σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα (σύμβουλο του φορέα του Κτηματολογίου).
Πρόκειται για 1 δισ. σελίδες που θα γίνουν ψηφιακές και ο στόχος είναι το αρχείο που θα δημιουργηθεί να ενσωματώσει λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης ώστε να είναι απολύτως εύχρηστο.
Το έργο προϋπολογισμού περί τα 70  εκατ. ευρώ και θα γίνει σε δύο φάσεις. Αρχικά θα προκηρυχθεί το 10% με 15% του αντικειμένου και στη συνέχεια το υπόλοιπο.  Ο πρώτος διαγωνισμός θα έχει προκηρυχθεί έως το τέλος του έτους και θα ζητηθεί η χρηματοδότησή του από το νέο ΕΣΠΑ ενώ θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση και πόρων από αδιάθετους πόρους του «τρέχοντος» ΕΣΠΑ.
-«Για να γίνεται διαδικτυακά έρευνα στο σύνολο των κτηματολογικών στοιχείων της χώρας θα πρέπει να ψηφιοποιηθούν ένα δισεκατομμύριο σελίδες από τα αρχεία των υποθηκοφυλακείων» τόνισε ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης και σημείωσε ότι  «το έργο κόστους περίπου 70 εκατ. Ευρώ, θα γίνει με την τεχνική βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ψηφιακές υπηρεσίες
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του ο γενικός διευθυντής της Ελληνικό Κτηματολόγιο αναφέρθηκε στις ψηφιακές υπηρεσίες, που ενεργοποιεί ο φορέας τονίζοντας ότι «στόχος είναι η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για όλο το φάσμα λειτουργίας του Κτηματολογίου προς συναλλασσόμενους επαγγελματίες και πολίτες». Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι:
Ήδη γίνεται:
  • Ηλεκτρονική υποβολή τοπογραφικών διαγραμμάτων με ψηφιακή υπογραφή.
  • Απευθείας σύνδεση των μηχανικών με τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου με σκοπό την προδικαστική βεβαίωση τους ότι η αιτούμενη γεωμετρική διόρθωση είναι εφαρμόσιμη.
Εντός του 2020 θα πραγματοποιείται στα γραφεία που ανήκουν στο φορέα:
  • Ηλεκτρονική υποβολή πράξεων & συμβολαίων από δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές
  • Ηλεκτρονική παραγγελία και έκδοση πιστοποιητικών Κτηματολογίου.
  • Διαβαθμισμένη ηλεκτρονική πρόσβαση των επαγγελματιών στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου για έρευνα
Συνεργασίες
Παρουσιάζοντας τις συνεργασίες, με τους επιστημονικούς κλάδους, που έχουν ρόλο στην υλοποίηση του έργου του Κτηματολογίου ο κ. Κοστώλης ανακοίνωσε τα ακόλουθα:
Προωθούμε τη Νομική υποστήριξη της λειτουργίας του Κτηματολογίου μέσω outsourcing δικηγορικών υπηρεσιών συνάπτοντας προγραμματικές συμβάσεις  με τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους για τη διάθεση δικηγόρων, στο πλαίσιο ενίσχυσης του νομικού ελέγχου σε υποστελεχωμένα Κτηματολογικά Γραφεία
Υλοποιούμε το θεσμό του Διαπιστευμένου μηχανικού στη λειτουργία του Κτηματολογίου, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με σκοπό την ταχύτερη καταχώρηση των γεωμετρικών αλλαγών και στις διορθώσεις των κτηματολογικών διαγραμμάτων.
Προωθούμε αντίστοιχες συνεργασίες και με τους κατά τόπους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους συνεργαζόμενοι στο πλαίσιο υλοποίησης των ψηφιακών υπηρεσιών
Νέα δομή
Παρουσιάζοντας τα βήματα που ακολουθεί η Ελληνικό Κτηματολόγιο, με στόχο τη συγχώνευση των 390 υποθηκοφυλακείων  της χώρας  σε 17 Κτηματολογικά Γραφεία και 75 υποκαταστήματά τους ο γενικός διευθυντής του φορέα ανακοίνωσε ότι:
  • Μέχρι το τέλος του 2020 οι περιφερειακές δομές του Κτηματολογίου  θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον μια υπηρεσία σε κάθε περιφέρεια  η οποία, ως αναθέτουσα αρχή, θα προετοιμάσει τις υπόλοιπες .
  • Μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 θα έχουν ανοίξει όλες οι υπόλοιπες περιφερειακές δομές.
Σήμερα έχουν ιδρυθεί έξι σημεία της περιφερειακής δομής του φορέα:
  • Το ΚΓ Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη.
  • Τα Υποκαταστήματα:
-Βέροιας και Πολυγύρου του Κτηματολογικού Γραφείου Κεντρικής Μακεδονίας,
-Καρδίτσας του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλίας,
-Λευκάδας του Κτηματολογικού Γραφείου Ιονίων Νήσων,
-Πρέβεζας του Κτηματολογικού Γραφείου Ηπείρου
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν Γραφεία σε: Χίο, Περιστέρι, Κόρινθο, Κομοτηνή, Χαλκίδα και Πειραιά
Τα βήματα του κτηματολογίου
Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικό Κτηματολόγιο παρουσίασε την πορεία του έργου, ενώ επιφύλαξε ειδική αναφορά στην ανάρτηση της Αθήνας, η οποία ξεκινάει από τα μέσα Φεβρουαρίου 2020.
-«Σήμερα, η κτηματογράφηση της χώρας ανέρχεται στο 33%, ενώ ακόμα 58% θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος. Από τα εκτιμώμενα 39,1 εκατ. ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε όλη τη χώρα, έχουν ήδη καταγραφεί τα 12,9 εκατ., ενώ ακόμα 22,7 εκατ. δικαιώματα βρίσκονται υπό καταγραφή. Το 2019 ένας στους πέντε υπέβαλλε τη δήλωσή του ηλεκτρονικά» είπε ο κ Κοτσώλης τονίζοντας ότι:
-Tο Κτηματολόγιο ολοκληρώνεται σε όλη τη χώρα και απομένουν οι αναθέσεις των μελετών για την έναρξη υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας σε: Κέρκυρα & Θεσπρωτία, Υπόλοιπο Κρήτης, Υπόλοιπο Κυκλάδες.

Αθήνα
Για την ανάρτηση του Δήμου της Αθήνας υπογραμμίστηκε ότι:
  • Ξεκινάει σε λιγότερο από ένα μήνα
  • Διαρκεί δύο μήνες (και τέσσερις για τους κάτοικους εξωτερικού)
  • Γίνεται ηλεκτρονικά, από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου ή διά ζώσης:
  • Στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αθηνών (Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεϊκου 137)
Η Προανάρτηση
Η Προανάρτηση αφορά στην ενημέρωση των ιδιοκτητών για το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των στοιχείων των δηλώσεων που υπέβαλλαν στην κτηματογράφηση.
Οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα, εντός 45 ημερών από την έναρξη της προανάρτησης, να υποβάλλουν «αίτηση επανεξέτασης στοιχείων», στην οποία θα επισημαίνουν τυχόν σφάλματα που διαπιστώνουν.
Η Ανάρτηση
Η Ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων είναι η δημοσιοποίηση για δύο μήνες (συν δύο μήνες για τους ιδιοκτήτες εξωτερικού) στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου
των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν και η δυνατότητα ελέγχου, επιβεβαίωσης ή και διόρθωσης τυχόν λαθών.
Η θεσμική κατοχύρωση των ιδιοκτητών με βέβαιο και αμετάκλητο τρόπο, υλοποιείται με την αρχική εγγραφή και τη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου
Αρχικές  κτηματολογικές εγγραφές
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της κτηματογράφησης και την τελική αναμόρφωση των κτηματολογικών πινάκων και κτηματολογικών διαγραμμάτων για κάθε μια κτηματογραφούμενη περιοχή, περαιώνεται η κτηματογράφηση.
Στη συνέχεια το Κτηματολογικό Γραφείο προβαίνει στη διενέργεια των πρώτων εγγραφών με μεταφορά των περιεχόμενων πληροφοριών στα κτηματολογικά βιβλία με σημείωση της ημερομηνίας καταχώρησης.
Οι πρώτες εγγραφές καθίστανται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των δικαιούχων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου