ΚΑΙΡΟΣ

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΣτΕ: Αναδιατύπωση άρθρων σχεδίου Π.Δ. για δασικές εκτάσεις

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναδιατύπωσε βασικά άρθρα του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με τα οποία προσδιορίζονται τα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για το χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δάσους ή δασικής, σύμφωνα με το δασικό νόμο 998/1979.
Ειδικότερα, είχε κατατεθεί για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον «Ορισμό συνεκτιμώμενων στοιχείων και επιστημονικών κριτηρίων για την υπαγωγή των εκτάσεων στις περιπτώσεις 1, 2 και 5 του άρθρου 3 του νόμου 998/1979 ως ισχύει».
Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Δημήτρης Βασιλειάδης) επεξεργάστηκαν το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο κρίθηκε μεν νόμιμο με την υπ’ αριθ. 26/2016 γνωμοδότηση – πρακτικό του Ε΄ Τμήματος, άλλα έγιναν νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις. Ακόμη, αναδιατύπωσε ουσιαστικά άρθρα του εν λόγω διατάγματος.
Σκοπός του επίμαχου διατάγματος είναι ο καθορισμός των κριτηρίων δυνάμει των οποίων γίνεται ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων σύμφωνα με τους νόμους 998/1979 και 4280/2014.
Στο άρθρο 2 του διατάγματος επαναλαμβάνονται οι κατά το Σύνταγμα και το νόμο προϋποθέσεις για τον προσδιορισμό του δάσους και της δασικής έκτασης. Στα άρθρα 3 και 4 τίθενται τα κριτήρια για τον προσδιορισμό της οργανικής ενότητας της βλάστησης, καθώς και τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη ή συνεκτιμώνται.
Επίσης, στο άρθρο 5 ορίζεται το κριτήριο διάκρισης του δάσους και της δασικής έκτασης και στο άρθρο 6 προσδιορίζεται η έννοια των χορτολιβαδικών, των βραχωδών και των πεδινών χορτολιβαδικών εκτάσεων.
Στην γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος γίνεται α αναφορά, τόσο στις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, όσο και την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2013 (32/2013), αλλά και στην απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου του 1999 (27/1999), που γίνεται εκτενής αναφορά στην έννοια του όρου δάσος και δασική έκταση, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, έκαναν ουσιαστικές παρεμβάσεις τόσο στον ορισμό του δάσους και δασικής έκτασης, όσο και στις «οργανικές ενότητες» που για το χαρακτηρισμό τους απαιτείται ως ελάχιστη έκταση τα 700 τ.μ. Δηλαδή, επιφάνεια που οι δασικοί χάρτες θεωρούν ως ελάχιστη για την καταγραφή της έκτασης στους χάρτες αυτούς. Ακόμη, παρέμβαση έκαναν οι δικαστές και ως προς τις χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την γνωμοδότησή του ΣτΕ, δεν μπορούν να μην υπαχθούν στην προστασία της δασικής νομοθεσίας, δάση και δασικές εκτάσεις οι οποίες σύμφωνα με τα κριτήρια της δασικής οικολογίας (δασολογίας) έχουν δασικό χαρακτήρα.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας τροποποίησαν το άρθρο 5 του σχεδίου διατάγματος που αφορά στο κριτήριο προσδιορισμού διάκρισης τους δάσους από τη δασική έκταση και το αναδιατύπωσαν ως εξής: «Θεωρείται αραιά η δασική βλάστηση εφόσον μεταξύ των διακένων των δασικών ατόμων δύναται να παρεμβληθεί άτομο με κανονική κόμη και εφόσον στο σύνολο της έκτασης ο μέσος βαθμός συγκόμωσης δεν υπερβαίνει το 25% (αραιά συγκόμωση). Το κριτήριο είναι ενδεικτικό και μπορεί η έκταση να αποτελεί δάσος και με μικρότερη συγκόμωση».

Επίσης, οι δικαστές αναδιατύπωσαν το άρθρο 6 του σχεδίου διατάγματος, που αφορά τον εννοιολογικό προσδιορισμό των χορτολιβαδικών και βραχωδών εκτάσεων, δίνοντας την αναγκαία σημασία στον ορισμό της ξυλώδους βλάστησης (φρύγανα).

Νέα παράταση: Τακτοποίηση αυθαιρέτων έως τις 2 Οκτωβρίου

 Νέα παράταση αναμένεται ότι θα δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον νόμο 4178/13 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ.Γιάννης Τσιρώνης προσανατολίζεται να παρατείνει την προθεσμία υπαγωγής αυθαίρετων κτισμάτων έως τις 2 Οκτωβρίου 2016.
Η νέα ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει αλλαγές στο ύψος των προστίμων, όπως είχε προαναγγελθεί, καθώς τα επιτελεία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών δεν έχουν ακόμη καταλήξει στον τρόπο που θα γίνει η διάκριση των οικονομικά ασθενέστερων, για τους οποίους θα προβλέπεται ευνοϊκότερη μεταχείριση. Η σχετική ρύθμιση σχεδιάζεται να περιληφθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια που ετοιμάζει το υπουργείο.
 
Ως σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), 941.470 αυθαίρετα έχουν υπαχθεί στους δύο τελευταίους νόμους τακτοποίησης (4014/11 και 4178/13). Οι εισπράξεις από παράβολα και πρόστιμα φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ απομένουν να εισπραχθούν άλλα 1,8 δισ.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Νέα 6μηνη παράταση για τακτοποίηση αυθαιρέτων

αυθαίρετα
Παρά το γεγονός ότι σε 16 μόλις ημέρες (8/2/2016) εκπνέει και η τελευταία προθεσμία που είχε δοθεί πριν από ένα χρόνο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και έχουν ενταχθεί στο σχετικό νόμο (4178/13), λιγότερα από τα μισά -επειδή, κυρίως, οι ιδιοκτήτες τους επιδιώκουν να αποφύγουν τη φορολόγηση μετά την ένταξη με τις συνεχείς παρατάσεις- το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει και νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής σχετικών αιτήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ ετοιμάζει τροπολογία, που αναμένεται να κατατεθεί προφανώς πριν από την 8η Φεβρουαρίου, με την οποία θα δίνεται νέα εξάμηνη παράταση για την κατάθεση αιτήσεων τακτοποίησης, με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι στη διαδικασία τακτοποίησης. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο προσανατολίζεται σε αύξηση των προστίμων για όσους δεν δηλώσουν τα αυθαίρετα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, με εξαίρεση όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Είναι προφανής ο στόχος του υπουργείου να «πιέσει», ώστε μέχρι τις 8/2/2016 να υποβληθούν περισσότερες αιτήσεις υπαγωγής στο ν. 4178/13. Ομως, παραβλέπει το αυτονόητο: ότι ο σχετικά μικρός αριθμός αυθαιρέτων που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως όσο περισσότερο καθυστερήσει η νομιμοποίηση τόσο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων γλιτώνουν τη φορολόγηση μετά την ένταξη, ιδιαίτερα όσοι διαθέτουν μεγάλα σε επιφάνεια αυθαίρετα. Ετσι, εάν ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου εντάχθηκε στο νόμο μέσα στο 2015, εκτός από τα πρόστιμα και τα παράβολα θα πρέπει μέσα στο 2016 να καταβάλει το ποσό φορολόγησης που αντιστοιχεί στο νομιμοποιημένο πλέον ακίνητο.
Καθίσταται σαφές ότι οι συνεχείς παρατάσεις στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων λειτουργούν αντίθετα από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Από την άλλη, τίθεται θέμα συνταγματικότητας περί ίσης αντιμετώπισης των πολιτών, με τη διαφοροποίηση των προστίμων, κάτι που μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΥΠΕΝ, βέβαια, υποστηρίζει ότι θα δώσει κι άλλη παράταση μέχρι να φέρει νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης! Και γιατί δεν το έκανε μέχρι τώρα, ώστε να αποφύγει τα «παρατράγουδα» που ευνοούν κυρίως τους μεγαλοϊδιοκτήτες αυθαιρέτων; Τι κάνει, ένα χρόνο τώρα, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης;


Νέος νόμος

Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση λιγότερα από 950.000 ακίνητα, τη στιγμή που εκτιμάται ότι ο αριθμός αδήλωτων ακόμη αυθαιρέτων ξεπερνά το 1.000.000, ενώ οι εισπράξεις από πρόστιμα και παράβολα μόλις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Οι θεσμοί ζητούν χρονοδιάγραμμα για τον βιολογικό

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου θα καταθέσει στους θεσμούς μέχρι το τέλος του μήνα η διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής. Στην κατάρτισή του συνδράμει η ΕΥΔΑΠ, η οποία την περίοδο αυτή επανεξετάζει τις μελέτες που είχαν προ εικοσαετίας γίνει για το έργο, ώστε να αποφασιστεί ποιες από αυτές μπορούν να επικαιροποιηθούν.
Ειδικότερα, το κύριο πρόβλημα στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στην περιοχή ήταν οι αντιδράσεις στη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων. Προ δεκαημέρου, η Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής αποφάσισε να απορρίψει τη θέση που είχαν προτείνει οι δύο δήμοι για την κατασκευή του έργου (Λακαθέλα – Κήπι) και να προκρίνει το Πλατύ Χωράφι, θέση που είχε εγκριθεί από το 1999. Με δεδομένο ότι το πρόστιμο για την απουσία βιολογικού καθαρισμού και αποχέτευσης στην περιοχή έχει επιβληθεί από το Ευρωδικαστήριο, το κουαρτέτο πιέζει για τη δρομολόγηση λύσης. «Ο οδικός χάρτης των ενεργειών βρίσκεται υπό κατάρτιση και είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί», λέει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Γιάννης Μπενίσης.
Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ περιμένει το «πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία επικαιροποίησης των μελετών. Οπως εξηγεί ο κ. Μπενίσης, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της περιοχής δεν θα περιλαμβάνει πλέον την Παλλήνη (που έχει αποφασιστεί ότι θα συνδεθεί με την Ψυττάλεια), αλλά ούτε και τις περιοχές της Παιανίας που τα λύματα των οποίων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του 1999, θα κατέληγαν στο Πλατύ Χωράφι. «Εκτός από τα πληθυσμιακά δεδομένα, έχουν αλλάξει και τα τεχνολογικά», αναφέρει ο κ. Μπενίσης. «Λόγω των σύγχρονων τεχνολογιών που θα χρησιμοποιηθούν, η μονάδα που θα κατασκευαστεί θα είναι κατά 50% μικρότερη από την αρχικά σχεδιαζόμενη. Επομένως θα αλλάξουν οι διαστάσεις του έργου, δίνοντας περισσότερο χώρο για έργα πρασίνου». Μεταξύ των βασικών εκκρεμοτήτων περιλαμβάνεται η απαλλοτρίωση του χώρου.
Η περιοχή έχει κτηματογραφηθεί και η απαλλοτρίωση έκτασης 129,4 στρεμμάτων εγκρίθηκε από το 2003 και μένει να ολοκληρωθεί. Επίσης, πρέπει να επικαιροποιηθούν οι μελέτες των έργων του ΚΕΛ, η προμελέτη και η βασική μελέτη των βασικών συλλεκτήρων και του αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων καθώς και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου (θα κατασκευαστεί με το σύστημα της «μελετοκατασκευής»). Μόλις εγκριθούν οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων της Ψυττάλειας ώστε να δεχθεί τις περιοχές του Δήμου Παλλήνης. Ο Δήμος Σαρωνικού είναι πιθανότερο να συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό της Λαυρεωτικής ή κάποιας άλλης γειτονικής περιοχής.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Τα μυστικά του Ε9


Αν η πραγματική επιφάνεια του ακινήτου υπερβαίνει αυτή που αναγράφεται στην οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο ή στον τίτλο κτήσης ή στην άδεια οικοδομής ή έχει γίνει αλλαγή της χρήσης του ακινήτου, λαμβάνεται υπόψη η πραγματική επιφάνεια και η πραγματική χρήση του ακινήτου.
Τα πραπάνω  αναφέρονται στην εγκύκλιο του τμήματος Κεφαλαίου της ΓΓΔΕ η οποία εστάλει στις ΔΟΥ για την κοινοποίηση των ημερομηνιών  μετά την παρέλευση των οποίων οριστικοποιούνται οι αρχικές κτηματολογικές εγγραφές, για τους κατοίκους εσωτερικού, που είναι δικαιούχοι εγγραπτέων δικαιωμάτων σε κτηματογραφημένα ακίνητα και εμπίπτουν στην τοπική αρμοδιότητα των Κτηματολογικών Γραφείων

ΟΛΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΘΕΜΑ: Στοιχεία οριστικών κτηματολογικών εγγραφών.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005, από 1-1-2014 και εφεξής, για τη συμπλήρωση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) λαμβάνεται υπόψη η πραγματική κατάσταση του ακινήτου, όπως αυτή προκύπτει από την οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο.
Αν δεν υπάρχει οριστική εγγραφή, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ακινήτου, όπως προκύπτουν από τον τίτλο κτήσης.
Αν δεν υπάρχει τίτλος κτήσης, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία της πραγματικής κατάστασης του ακινήτου.
Αν η πραγματική επιφάνεια του ακινήτου υπερβαίνει αυτή που αναγράφεται στην οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο ή στον τίτλο κτήσης ή στην άδεια οικοδομής ή έχει γίνει αλλαγή της χρήσης του ακινήτου, λαμβάνεται υπόψη η πραγματική επιφάνεια και η πραγματική χρήση του ακινήτου. ‘Κατόπιν των ανωτέρω, για ενημέρωση και διευκόλυνσή σας, σας κοινοποιούμε τις ημερομηνίες μετά την παρέλευση των οποίων οριστικοποιούνται οι αρχικές κτηματολογικές εγγραφές, για τους κατοίκους εσωτερικού, που είναι δικαιούχοι εγγραπτέων δικαιωμάτων σε κτηματογραφημένα ακίνητα και εμπίπτουν στην τοπική αρμοδιότητα των Κτηματολογικών Γραφείων όπως φαίνονται στους συνημμένους Πίνακες 1, 2 και 3.
Επισημαίνεται ότι, ουσιαστικά, οριστικές είναι μόνο οι κτηματολογικές εγγραφές που περιλαμβάνονται στον Πίνακα 1 με ημερομηνίες από 1-8-2015 μέχρι και 31-12-2015 και μόνο εφόσον αφορούν, όπως προαναφέρθηκε, κατοίκους εσωτερικού.
Για το Ελληνικό Δημόσιο, τους κατοίκους εξωτερικού και τους εργαζομένους μόνιμα στο εξωτερικό η παραπάνω προθεσμία για όλες τις περιοχές των πινάκων παρέρχεται μετά από δύο επιπλέον χρόνια, αφού για αυτούς είναι δεκατετραετής.