ΚΑΙΡΟΣ

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

ΕΠΣ: όλες οι ρυθμίσεις του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού για τη Μύκονο

 Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο υλοποίησης του εμβληματικού Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παρουσίασεσε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), τον Δήμο Μυκόνου και τον Ανάδοχο της Μελέτης,τα εναλλακτικά σενάρια και το προκρινόμενο για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) της Μυκόνου.

Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε (11/11) στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυκόνου, στην οποία συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Βασιλική Κουτσούκου, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, Ναυτιλίας & Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, Ιδιωτικών Επενδύσεων, Στελίνα Σιαράπη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης,η Ειδική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Μαριάννα Νικολαΐδου, οι βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού και Μάρκος Καφούρος, εκπρόσωποι του ΤΕΕ, καθώς και στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Με τη μελέτη ΕΠΣ προτείνεται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης του Δήμου Μυκόνου, με κατευθύνσεις και ρυθμίσεις που αφορούν τόσο στον εξωαστικό χώρο, όσο και στους οικισμούς του.

Η οργάνωση του εξωαστικού χώρου αφορά κατά κύριο λόγο στη νήσο Μύκονο, δεδομένου ότι η Δήλος, η Ρηνεία, τα μικρότερα νησιά και οι βραχονησίδες του Δήμου ρυθμίζονται από την περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία και από τις προτάσεις ειδικών μελετών, που δεν επιτρέπουν τη δόμηση σε αυτά.

Η μελέτη -κατόπιν εξέτασης του υφιστάμενου, πολεοδομικού καθεστώτος του Δήμου, του πληθυσμιακού, δημογραφικού, οικονομικού προφίλ των κατοίκων και των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων, του υφιστάμενου δομημένου περιβάλλοντος και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, των ζητημάτων εξυπηρέτησης πληθυσμού από υποδομές κοινής ωφέλειας και επάρκειας κοινόχρηστων χώρων, καθώς και ζητημάτων κλιματικής ανθεκτικότητας και λαμβάνοντας, ταυτόχρονα, υπόψη τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Περιφέρειας και των Υπουργείων-αναδεικνύει το προκρινόμενο σενάριο, σε σχέση με την οργάνωση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης. Θέματα που επηρεάζουν, άμεσα, την καθημερινότητα των πολιτών.

Από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου και για 5 ημέρες (ημερολογιακές) οι ενδιαφερόμενοι πολίτες / φορείς, θα μπορούν να παραθέτουν σχόλια / προτάσεις για το  ΕΠΣ της Μυκόνου στην Πλατφόρμα Συμμετοχής που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη διεύθυνση: https://polsxedia.ypen.gov.gr. Τονίζεται ότι η διαδικασία της διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΠΣ Μυκόνου και δεν θα πρέπει να συγχέεται με την παράθεση σχολίων στην προαναφερόμενη πλατφόρμα του ΥΠΕΝ με την οποία για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για τα προκρινόμενα σενάρια ανάπτυξης του πρώτου σταδίου εκπόνησης της μελέτης για την περιοχή τους.

Δηλώσεις 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Μέσα από την υλοποίηση πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων, που υπερβαίνουν τα 700 εκατ. ευρώ, με “κορωνίδα” το εμβληματικό Πρόγραμμα “Κωνσταντίνος Δοξιάδης”, αλλάζουμε την εικόνα της χώρας, αξιοποιώντας, αποτελεσματικά, πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προέκυψε, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) της Μυκόνου, όπου λήφθηκαν υπόψη πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη δόμηση σε νησιά. Βασικό χαρακτηριστικό αυτού, είναι η ισορροπία μεταξύ προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και τουριστικής ανάπτυξης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία επηρεάζει, άμεσα, την καθημερινότητα των πολιτών της περιοχής, αφού σχετίζεται με την οργάνωση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης. Η ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού για το σύνολο της Επικράτειας είναι ένας φιλόδοξος, αλλά απόλυτα ρεαλιστικός στόχος που επιχειρείται για πρώτη φορά. Εργαζόμαστε, συστηματικά και με εντατικούς ρυθμούς, για να τον πετύχουμε».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με το προτεινόμενο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη Μύκονο επιχειρείται να μπουν κανόνες στην οργάνωση του χώρου λαμβάνοντας υπόψη και τον έντονο τουριστικό χαρακτήρα του νησιού σε συνδυασμό με την θωράκιση του Περιβάλλοντος. Μετά την παρουσίαση του ΕΠΣ Μυκόνου, έπεται διαβούλευση με φορείς και την Κοινωνία των Πολιτών, εξέταση των σχολίων που θα προκύψουν από αυτήν, γνωμοδότηση επί του τελικού σχεδίου από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, κατόπιν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και εν τέλει θεσμοθέτηση του ΕΠΣ με Προεδρικό Διάταγμα. Υλοποιούμε το εμβληματικό Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων “Κωνσταντίνος Δοξιάδης” για να μπει τάξη στον χώρο, με ασφάλεια δικαίου για πολίτες και Πολιτεία».

Οι βασικές κατευθύνσεις του ΕΠΣ Μυκόνου

Με τη μελέτη ΕΠΣ προτείνεται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης του Δήμου Μυκόνου με κατευθύνσεις και ρυθμίσεις που αφορούν τόσο τον εξωαστικό χώρο όσο και τους οικισμούς του. Η οργάνωση του εξωαστικού χώρου αφορά κατά κύριο λόγο τη νήσο Μύκονο, δεδομένου ότι η Δήλος, η Ρηνεία και τα μικρότερα νησιά και βραχονησίδες του Δήμου ρυθμίζονται από την περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία και από τις προτάσεις ειδικών μελετών που δεν επιτρέπουν τη δόμηση σε αυτά.

Με την πρόταση του ΕΠΣ επιδιώκεται η εύρεση της ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ανάγκης για τουριστική ανάπτυξη σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις του υπερκείμενου σχεδιασμού.

Βασικές επιλογές και κατευθύνσεις του ΕΠΣ για τον εξωαστικό χώρο και τους οικισμούς

Με το ΕΠΣ προτείνονται οι παρακάτω βασικές Ζώνες Προστασίας (ΠΕΠ) και Ζώνες Ελέγχου Χρήσεων Γης (ΠΕΧ).

ΠΕΠΠΕΧ
ΠΕΠ-1. Περιοχές δικτύου Natura 2000ΠΕΧ-1. Περιοχή εγκαταστάσεων αποθήκευσης – μεταποίησης – διαχείρισης απορριμμάτων

(2 υποζώνες)

ΠΕΠ-2. Καταφύγιο Άγριας ΖωήςΠΕΧ-2. Τουρισμός – Αναψυχή (νότιες περιοχές Μυκόνου)
ΠΕΠ-3. Νησιωτικοί υγρότοποιΠEX-3.1: Ήπια τουριστική δραστηριότητα (δυτική ακτή Μυκόνου)
ΠΕΠ-4. Ζώνη προστασίας ταμιευτήρωνΠEX-3.2: Ήπια τουριστική δραστηριότητα (Χερσόνησος Διακόφτη)
ΠΕΠ-5.Ζώνη προστασίας ρεμάτων/παραρεμάτιας βλάστησηςΠEX-3.3: Ήπια τουριστική δραστηριότητα (Περιοχή ταμιευτήρα Μαραθίου)
ΠΕΠ-6. Αρχαιολογικοί Χώροι και ΜνημείαΠΕΧ-4. Αγροτοκτηνοτροφική περιοχή Άνω Μεράς
ΠΕΠ-7. Περιοχή Προστασίας ανάγλυφου και τοπίουΠΕΧ-5. Εξωαστική περιοχή Χώρας Μυκόνου
ΠΕΠ-8. Περιοχές διαφύλαξης αξιόλογων παραλιών – ακτών κολύμβησης

Κεντρική ιδέα της πρότασης αποτελεί ο καθορισμός μίας ενιαίας ζώνης τουρισμού – αναψυχής – παραθεριστικής κατοικίας στις νότιες περιοχές της Μυκόνου, ενώ όλο το υπόλοιπο τμήμα του νησιού θεωρείται καταρχάς ως περιοχή προστασίας και ήπιου ή/και εναλλακτικού τουρισμού.

Συγκεκριμένα, οι ζώνες υποδοχής του μαζικού τουρισμού (ΠΕΧ-2) καθορίζονται στις περιοχές όπου σήμερα καταγράφεται έντονη τουριστική δραστηριότητα λόγω των πολλών πλεονεκτικών χαρακτηριστικών που διαθέτουν.

Οι ζώνες προστασίας τοπίου (ΠΕΠ-7) καθορίζονται από την ισοϋψή των 100μ. και πάνω,περιλαμβάνοντας τα υψώματα και τις βραχώδεις εξάρσεις που προβάλλουν σε διάφορα σημεία της Μυκόνου, και επεκτείνονται μέχρι τις απόκρημνες και δυσπρόσιτες ακτές που δεν προσφέρονται για τουριστικές ή οικιστικές χρήσεις.

Οι ζώνες ήπιων δραστηριοτήτων τουρισμού, αναψυχής και παραθεριστικής κατοικίας (ΠΕΧ-3.1, 3.2, 3.3) είναι ενδιάμεσες ζώνες, μεταξύ των ζωνών εντονότερου τουρισμού και των ζωνών αυστηρής προστασίας του τοπίου.

Η αγροτοκτηνοτροφική ζώνη (ΠΕΧ-4) καθορίζεται στη μοναδική πεδινή περιοχή της Μυκόνου όπου υπάρχουν δυνατότητες άρδευσης, ενώ οι πιέσεις για άλλες, ανταγωνιστικές, χρήσεις είναι πολύ περιορισμένες.

Η ζώνη εξωαστικών χρήσεων Μυκόνου (ΠΕΧ-5) παρέχει πολύ καλές συγκοινωνιακές προσβάσεις και μπορεί να υποδεχτεί σύγχρονες χρήσεις που είναι αναγκαίες, αλλά λόγω του μεγέθους και της έντασής τους δεν μπορούν να χωροθετηθούν εντός της Χώρας, μεγάλο τμήμα της οποίας προστατεύεται ως παραδοσιακό.

Όσον αφορά στις ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων (ΠΕΧ-1), προτείνονται μία κεντρική περιοχή η οποία διαθέτει ισχυρά χωροθετικά πλεονεκτήματα και μία περιοχή στο ΒΑ άκρο του νησιού που θεωρείται κατάλληλη για την χωροθέτηση των περιβαλλοντικών υποδομών, λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψη τα προγραμματιζόμενα έργα του Δήμου (ΜΕΒΑ, Πράσινο Σημείο).

Αναφορικά με το ζήτημα της στέγασης των εργαζομένων, με το ΕΠΣ ορίζονται περιοχές διερεύνησης κοινωνικής κατοικίας.

Σχετικά με το ισοζύγιο των ζωνών προστασίας και των ζωνών ανάπτυξης λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα εμβαδομετρικά στοιχεία ισχύουν τα εξής:

ΖΟΕΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΣ
Σύνολο Ζωνών Προστασίας52%55%
Σύνολο Αναπτυξιακών Ζωνών48%45%

Σε κάθε περίπτωση, ο βαθμός προστασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους προτεινόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης. Για τις βασικές περιοχές τουριστικής ανάπτυξης της πρότασης του ΕΠΣ ισχύουν αρκετά πιο περιοριστικοί όροι σε σχέση με την υφιστάμενη ΖΟΕ Μυκόνου, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

ΖΟΕ
ΖώνηΑρτιότηταΣΔΠεριορισμοί
2.1α.1
Τουρισμός – Αναψυχή
Τουριστικά καταλύματα: 10 στρ.
Κατοικία: 4 στρ.
Τουριστικά καταλύματα: 0,15150 κλίνες/γήπεδο
5*: 7 κλ/στρ
4*: 8 κλ/στρ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΣ
ΖώνηΑρτιότηταΣΔΠεριορισμοί
ΠΕΧ-2Σύνολο Ζώνης
Τουριστικά καταλύματα: 30 στρ.
Κατοικία: 8 στρ.
ΔΚ Μυκονίων
Τουριστικά καταλύματα: 0,12ΔΚ Άνω Μεράς
Τουριστικά καταλύματα: 0,15
Σύνολο Ζώνης
150 κλίνες/γήπεδο
5*: 8 κλ/στρ
4*: 9 κλ/στρ

ΠΕΧ-3.1
Σύνολο Ζώνης

Τουριστικά καταλύματα: 30 στρ.
Κατοικία: 8 στρ.

Σύνολο Ζώνης

Τουριστικά καταλύματα: 0,10

50 κλίνες/γήπεδο
5*: 8 κλ/στρ
4*: 9 κλ/στρ
ΠΕΧ-3.2

 

Σύνολο Ζώνης

Τουριστικά καταλύματα: 30 στρ.
Κατοικία: 8 στρ.

Σύνολο Ζώνης

Τουριστικά καταλύματα: 0,10

50 κλίνες/γήπεδο
5*: 8 κλ/στρ
4*: 9 κλ/στρ
ΠΕΧ-3.3Σύνολο Ζώνης
Τουριστικά καταλύματα: 30 στρ.
Κατοικία: 8 στρ.
Σύνολο Ζώνης
Τουριστικά καταλύματα: 0,10
Σύνολο Ζώνης
50 κλίνες/γήπεδο
5*: 8 κλ/στρ
4*: 9 κλ/στρ

Επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων εντός των τουριστικών ζωνών θα είναι δυνατή μόνο μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομήςμε χρονικό ορίζοντα 5ετίας.Συγκεκριμένα, τα έργα αφορούν:

  • Έργα ύδρευσης (αφαλατώσεις-δίκτυα)
  • Έργα αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων
  • Έργα οδοποιίας
  • Θέσεις στάθμευσης
  • Έργα του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

Στην πρόταση του ΕΠΣ έχουν ενσωματωθεί και τα συμπεράσματα της Έκθεσης Εκτίμησης Φέρουσας Ικανότητας. Χαρακτηριστικά για τον δείκτη της υφιστάμενης πυκνότητας δόμησης, όπου η ΔΚ Μυκονίων αναδεικνύεται ως πιο επιβαρυμένη σε σχέση με τη ΔΚ Άνω Μεράς, με την πρόταση του ΕΠΣ έχουν προβλεφθεί αυστηρότεροι όροι και περιορισμοί δόμησης στη ΔΚ Μυκονίων (π.χ. αύξηση αρτιότητας, μείωση ΣΔ, ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός κλινών). Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση και η διατήρηση της φέρουσας ικανότητας δε στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε έναν δείκτη, αλλά σε ένα σύνολο δεικτών που αφορούν πολλές και διαφορετικές διαστάσεις της οι οποίοι, μάλιστα, είναι αλληλοσυνδεόμενοι.Συνεπώς, οι τιμές των δεικτών δεν αποτελούν από μόνες τους απαγορευτικά στοιχεία για την περαιτέρω ανάπτυξη των περιοχών, είναι όμως ένδειξη της επιβάρυνσης που δέχονται, επιβάλλοντας ιδιαίτερη πολεοδομική και περιβαλλοντική μεταχείριση.

Σε αντίθεση με την υφιστάμενη ΖΟΕ, ο καθορισμός της κάθε ζώνης στο ΕΠΣ έγινε με βάση την ύπαρξη ενός ξεκάθαρου χωρικού προσδιορισμού και καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε οι ζώνες να είναι περιορισμένες σε αριθμό, με απλά σχήματα και ταόριά τους να συμπίπτουν μεφυσικά ή τεχνικά όρια. Προκύπτουν έτσι εδαφικές περιοχές με συγκεκριμένη φυσιογνωμία που εύκολα γίνεται αντιληπτή από την τοπική κοινωνία και τους επενδυτές, ενώ, παράλληλα, διευκολύνεται ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αποτρέπονται υπερβάσεις και συγκρούσεις χρήσεων γης. Τέλος, έχουν ληφθεί υπόψη οι ισχύουσες ζώνες της ΖΟΕ,διατηρώντας ορισμένες ζώνες που έχουν έναν παγιωμένο χαρακτήρα, όπως οι τουριστική ζώνη και οι ζώνες προστασίας των παραλιών.

Το οικιστικό δίκτυο του Δήμουείναι ασθενές, αδυνατώντας να απορροφήσει την αυξανόμενη ζήτηση για οικιστική ανάπτυξη, με τη ΧώραΜυκόνου και την Άνω Μερά να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο. Με το ΕΠΣ προτείνεται οι εν λόγω δύο οικισμοί να λειτουργήσουν ως ένα οικιστικό δίπολο, όπου στη Χώρα δίνεται έμφαση σε ολοκληρωμένες πολιτικές αναπλάσεων του παραλιακού μετώπου και στην Άνω Μερά προωθείται η ενίσχυση του ρόλου της και η ανάδειξή της σε κέντρο εναλλακτικού τουρισμού. Οι προτεινόμενες χρήσεις γης των οικισμών επικαιροποιούνται σύμφωνα με το ΠΔ 59/2018 και ο πολεοδομικός σχεδιασμός στοχεύει στην προστασία της φυσιογνωμίας τους. Για το σύνολο των οικισμών προτείνεται επανέγκριση του ορίου τους και ζωνοποίηση σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου ΠΔ, που το ΥΠΕΝ έθεσε υπόψη των μελετητών.

Με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την εκτίμηση της χωρητικότητας για το έτος 2040 σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες πολιτικές του ΕΠΣ, προτάθηκαν επεκτάσεις περιορισμένης έκτασης στη Χώρα Μυκόνου, στον Αγ. Στέφανο, στον Τούρλο και στην Άνω Μερά. Μάλιστα, οι προτεινόμενες επεκτάσεις της Χώρας καλύπτουν ένα μόνο μέρος του ελλείμματός της, καθώς το υπόλοιπο καλύπτεται από την Άνω Μερά, σε εφαρμογή της πολιτικής του ΕΠΣ για την ενίσχυση του ρόλου της και την προώθηση του μεταξύ τους οικιστικού διπόλου.

Παράλληλα, με το ΕΠΣ προτείνεται μελέτηπολεοδομικής και συγκοινωνιακής αναβάθμισης της περιοχής που ξεκινά από τον Αγ. Στέφανο και καταλήγει στον Ορνό, με επίκεντρο τη Χώρα Μυκόνου και μελέτη αναθεώρησης των μορφολογικών κανόνων του νησιού που καθορίστηκαν μεταξύ άλλων με το ΠΔ του 1976 (Δ’ 336), ώστε να προσαρμοστούν στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις του τοπίου, εξασφαλίζοντας την προώθηση βιώσιμων πρακτικών.

Τέλος, κατά την επεξεργασία των προτάσεων του ΕΠΣ, λήφθηκαν υπόψη πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για τη δόμηση σε νησιά, ώστε οι προτάσεις του να είναι συμβατές με τη νομολογία και να μπορούν να εγκριθούν σε λογικό χρονικό ορίζοντα.

Εκτός σχεδίου: τι θα ισχύσει για αρτιότητες γηπέδων, δουλείες και κατατμήσεις

 Του Αργύρη Δεμερτζή/

Τι είναι η νέα μεταρρύθμιση «πολεοδομικής ευελιξίας», που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ και ΕΠΣ), τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα και τι θα ισχύσει άμεσα και μελλοντικά για τις αρτιότητες γηπέδων για κατοικία, τουρισμό και άλλες χρήσεις παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ. Σε εκδήλωση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μυκόνου είπε ακόμη πως θα γίνει η αναγνώριση οδών και πως θα αντιμετωπιστούν οι δουλείες και οι κατατμήσεις στη νέα μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση.

sxedio

-«Το συνταγματικό δικαστήριο είναι πάνω από όλα και όλοι σεβόμαστε τις αποφάσεις του», είπε πολλές φορές ο Ευθύμιος Μπακογιάννης γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος  του ΥΠΕΝ, μιλώντας με ψυχραιμία και υπομονή πάνω από τρεις ώρες, με πολλές διακοπές και αποδοκιμασίες, σε ένα εξαγριωμένο ακροατήριο κατοίκων και τοπικών παραγόντων, στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Μυκόνου, που αντιδρούσε με φωνές και χειρονομίες συνεχώς, κυρίως για το γεγονός ότι το προκρινόμενο σενάριο για το νέο ΕΠΣ της Μυκόνου περιορίζει την εξάπλωση των οικισμών και αυξάνει τις εκτός σχεδίου αρτιότητες για κατοικία και τουρισμό.

Στη τελική κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νέος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ αναζητώντας χωρίς να βρίσκει πάντα έδαφος κατανόησης και συνεννόησης με το ακροατήριο της εκδήλωσης, που πρόβαλλε αιτήματα δόμησης και αξιοποίησης των εκτάσεων του κορεσμένου οικιστικά και τουριστικά νησιού, εξήγησε επίσης πολλές φορές ότι ο νέος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός των νέων ΤΠΣ και ΕΠΣ και των μελετών  αναγνώρισης οδών, με τη μορφή σχεδίων  Προεδρικών Διαταγμάτων θα περάσει από τη τελική κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και τόνισε ότι προϋπόθεση για να εγκριθεί αυτός ο σχεδιασμός από το ΣτΕ είναι ότι πρέπει να είναι συμβατός με τις συνταγματικές επιταγές και τη νομολογία του δικαστηρίου αλλιώς θα ακυρωθεί.

Παράλληλα με την αναλυτική παρουσίαση των νέων κατευθύνσεων του ΕΠΣ Μυκόνου, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, απαντώντας σε παρεμβάσεις ομιλητών και τοποθετήσεις και ερωτήσεις του κοινού μίλησε για τα επόμενα βήματα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και υπουργείο, για τις μελέτες αναγνώρισης οδών, οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης τους μέχρι το τέλος του έτους  για τα νησιά αλλά και για τις ρυθμίσεις της μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Η νέα μεταρρύθμιση «πολεοδομικής ευελιξίας» στα νέα ΤΠΣ και ΕΠΣ

Με σημείο αναφοράς το προκρινόμενο σενάριο για το νέο ΕΠΣ Μυκόνου, που μπαίνει στην τελική ευθεία εκπόνησης του, ώστε μέχρι την ερχόμενη άνοιξη να γίνει σχέδιο ΠΔ από το ΥΠΕΝ προς τελική έγκριση από το ΣτΕ  το οποίο προβλέπει αυξημένες αρτιότητες στη Μύκονο για κατοικία και τουρισμό, ο κος Μπακογιάννης παρουσίασε πως θα αντιμετωπιστούν τα θέματα αρτιοτήτων, όρων δόμησης και χρήσεων γης με τη νέα μεταρρύθμιση «πολεοδομικής ευελιξίας» στα νέα ΤΠΣ και ΕΠΣ που προωθεί το ΥΠΕΝ.

Η επίσημη ανακοίνωση για τη ρύθμιση «πολεοδομικής ευελιξίας» έγινε από τον υπουργό ΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, αναγγέλλοντας ότι σχετική απόφαση για τα νέα ΤΠΣ και ΕΠΣ θα ληφθεί με εισήγηση του ίδιου σε προσεχές υπουργικό συμβούλιο, για να νομοθετηθεί έως τις αρχές του νέου έτους.

Ειδικότερα το προκρινόμενο σενάριο στο ΕΠΣ  Μυκόνου προβλέπει στις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος για τα τουριστικά καταλύματα ελάχιστη αρτιότητα 30 στρεμμάτων, με συντελεστή δόμησης 0,12 και για την ίδια αρτιότητα στις περιοχές ήπιας τουριστικής δραστηριότητας συντελεστή δόμησης 0,10. Και παράλληλα αρτιότητα 8 στρεμμάτων για δόμηση  κατοικίας 185 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τους  όρους της εκτός σχεδίου.

Μετά την  έγκριση των νέων ΕΠΣ και ΤΠΣ, ο κος Μπακογιάννης εξήγησε στην εκδήλωση της Μυκόνου πως τόσο για το νησί του ανέμου, όπως για τα άλλα νησιά αλλά και ολόκληρη την επικράτεια, ότι όπου ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός αναδείξει αυξημένες αρτιότητες γηπέδων, υπό όρους και προϋποθέσεις αυτές οι αρτιότητες, θα μπορούν να μειωθούν έως και 50% για κατοικία και τουρισμό, – όχι κάτω από το όριο των 4 στρεμμάτων-  σε βάθος πενταετίας,  με την εφαρμογή της νέας μεταρρύθμισης «πολεοδομικής ευελιξίας» στα νέα ΤΠΣ και ΕΠΣ που ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης.

Μείωση της αρτιότητας γηπέδων έως 50% για κατοικία και τουρισμό

-«Η πρόταση αρτιότητας των 8 στρεμμάτων, η οποία θα αξιολογηθεί στην αναθεώρηση με βάση την φέρουσα ικανότητα που θα προκύψει από την υλοποίηση των έργων υποδομής μπορεί να μειωθεί έως και 50% μετά τα έργα υποδομής», είπε ο κος Μπακογιάννης.

Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση – πρόνοια για την αναπτυξιακή προοπτική περιοχών της χώρας, οι οποίες σήμερα περιορίζονται από συγκεκριμένες χρήσεις γης, διότι ελλείψει βασικών έργων υποδομών (π.χ. ύδρευσης, αποχέτευσης, ενέργειας, αφαλάτωσης, οδοποιίας, κ.λπ.) η φέρουσα ικανότητα είναι περιοριστική, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού ΠΕΝ.

Επίσης ο κος Σκυλακάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα μπορέσει να λύσει πάρα πολλά προβλήματα, όταν θα κληθούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι Δήμοι να πάρουν αποφάσεις για την επιλογή περιοχών σε σχέση με τις χρήσεις γης. Και αυτό, διότι μετά, όταν θα γίνουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, η πιθανότητα αλλαγής τους ή ο χρόνος αλλαγής τους, θα είναι πολύ πιο δύσκολος.

Προϋποθέσεις η φέρουσα ικανότητα και η υλοποίηση έργων υποδομής 

-«Σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία, όπως καθορίστηκε από το νόμο 1337/1982, τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια αναθεωρούνται ανά πενταετία. Έχει  τεθεί η πενταετία, ως αποδεκτό χρονικό όριο για να κρίνεται ένα πολεοδομικό σχέδιο εάν έχει πετύχει τους στόχους του ή χρειάζεται αναθεώρηση», εξήγησε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ σημειώνοντας παράλληλα ότι θα νομοθετηθεί η νέα δυνατότητα που ανακοίνωσε ο υπουργός στα νέα ΤΠΣ και ΕΠΣ, ώστε «να υπάρχει η ευελιξία, με μία διαπιστωτική πράξη να κινηθεί η διαδικασία της αναθεώρησης», προσθέτοντας ότι:

-«Αυτή η ευελιξία θα διαπιστώνεται ανάλογα με τα έργα υποδομής που έχουν υλοποιηθεί» για να καλύπτεται η συνθήκη της φέρουσας ικανότητας ανά περιοχή. Η φέρουσα ικανότητα, ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη χρήσεων γης τίθεται μαζί με σειρά άλλων όρων πολεοδομικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικής προστασίας από τη νομολογία των αποφάσεων του ΣτΕ.

Για τους δείκτες της φέρουσας ικανότητας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ΠΕΝ, αντικρούοντας σχετική επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε στην εκδήλωση της Μυκόνου από τοπικούς παράγοντες ότι αυτή στηρίζεται σε μία «υποκειμενική μελέτη» καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, απάντησε ότι αυτό δεν είναι αληθές.

Εξήγησε ότι η συγκεκριμένη μελέτη παρελήφθη από το υπουργείο, αξιολογήθηκε από τις υπηρεσίες και εν συνεχεία συγκροτήθηκε επιστημονική επιτροπή, η οποία αξιολόγησε τα στοιχεία της μελέτης και διαμόρφωσε τα κριτήρια με βάση τα οποία θα υπολογίζεται η φέρουσα ικανότητα περιοχής. Παράλληλα  είπε ότι το θέμα εξετάστηκε από την Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και στη συνέχεια ψηφίστηκε σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, τονίζοντας ότι:

-«To τελικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε για τη φέρουσα ικανότητα διαφέρει σημαντικά από το ερευνητικό έργο της αρχικής μελέτης και προβλέπει εφαρμογή δεικτών φέρουσας ικανότητας, που περιλαμβάνουν το στοιχείο της πολιτικής αλλά και το στοιχείο το καλών πρακτικών άλλων χωρών και της διεθνούς εμπειρίας».

Για τα έργα υποδομής, προκειμένου να αυξηθεί η φέρουσα ικανότητα κατατέθηκε η πρόταση στην εκδήλωση της Μυκόνου, να διοχετευτούν πόροι για την υλοποίηση τους και από τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ.

Ο κος Μπακογιάννης είπε ότι ακούει θετικά αυτή την πρόταση και θα την μεταφέρει προς την κυβέρνηση.

Παράλληλα σημείωσε ότι  θα αξιοποιηθούν πόροι από το Πράσινο Ταμείο από τα έσοδα των προστίμων αυθαιρέτων και από τους διατιθέμενους πόρους προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε όλοι αυτοί οι χρηματοδοτικοί πόροι να αποτελέσουν τον αναγκαίο κουμπαρά για την υλοποίηση αυτών των έργων.

Κλειδί τα πληθυσμιακά δεδομένα για τις επεκτάσεις οικισμών

Για τις επεκτάσεις των οικισμών, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ ανέφερε  ότι είναι σημείο αναφοράς και δεσμευτική η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οπως χαρακτηριστικά είπε: «δεν επιτρέπει «ξεχείλωμα» του οικισμού εάν δεν δικαιολογείται και τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία».

Σημείωσε σχετικά ότι ένα από τα βασικά κριτήρια είναι τα πληθυσμιακά δεδομένα, τα σημερινά αλλά και η εξέλιξη τους μεταξύ του 2001, του 2011, του 2021, ώστε να προκύπτει ότι υπάρχει αύξηση πληθυσμού κατοίκων, τονίζοντας ο ίδιος ότι «αν έχουνε μείωση πληθυσμού, η οποία προκύπτει από τα στοιχεία των απογραφών δεν δικαιολογείται η επέκταση του οικισμού».

Αναφέροντας για μία ακόμη φορά ο κος Μπακογιάννης ότι η έγκριση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τον πολεοδομικό σχεδιασμό περνάει από την κρίση του συνταγματικού δικαστηρίου,  το οποίο διενεργεί πολύ αυστηρό έλεγχο εάν τηρούνται οι προδιαγραφές για την επέκταση των οικισμών, τόνισε ότι:

-«Εάν δεν υπάρχει μία πολύ σημαντική τεκμηρίωση απλώς η επέκταση του οικισμού θα ακυρωθεί»

Αντιπαράθεση για αύξηση αρτιοτήτων και στρατηγικές επενδύσεις

-«Βασική κατεύθυνση του σχεδιασμού είναι να εξυπηρετηθούν ιδίως στον τομέα του τουρισμού σημαντικές ποιοτικές επενδύσεις με χαμηλή δόμηση», για τη Μύκονο και για άλλα τουριστικά νησιά και περιοχές της χώρας, είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ.

Στις τοποθετήσεις τους τοπικοί παράγοντες και εκπρόσωποι φορέων της Μυκόνου ανέδειξαν τη διάσταση πως η αύξηση των αρτιοτήτων θα οδηγήσει σε απαξίωση γηπέδων μικρότερης έκτασης των 8 στρεμμάτων και ότι το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής θα είναι οι ιδιοκτήτες τους να  αναγκαστούν να τα πουλήσουν φθηνά σε επενδυτές, οι οποίοι θα τα αγοράσουν για να τα συνενώσουν και να χτίσουν με τις αυξημένες αρτιότητες.

-«Τίθεται  το όριο αρτιότητας των 30 στρεμμάτων με σχετικά περιορισμένη δόμηση με στόχο να περιορίσει την εξάπλωση της δόμησης για τον τουρισμό και όχι να θίξει ιδιοκτησίες», είπε ο  κος Μπακογιάννης και σε κλίμα έντονων διαξιφισμών απάντησε προς το ακροατήριο πως ο ίδιος μιλάει με συγκεκριμένα στοιχεία και  ότι: «η συνωμοσιολογία είναι διαδεδομένο φαινόμενο στη χώρα».

Αντίθετα, όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, η κυβέρνηση, πρωτίστως δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποφασίσει ότι δεν προωθούνται οι στρατηγικές επενδύσεις στη Μύκονο πριν ολοκληρωθεί το νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και εν συνεχεία θα κριθεί εάν θα γίνουν ή όχι στρατηγικές επενδύσεις, εφόσον αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις του σχεδιασμού, ο οποίος θα καλύπτει αυστηρούς όρους και θα κριθεί από το ΣτΕ.

Για την ανταλλαγή συντελεστή δόμησης, που πρότειναν κάτοικοι της Μυκόνου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος είπε ότι μπορεί να είναι αποδεκτή λύση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ηπειρωτική Ελλάδα, εκτίμησε όμως ότι το ΣτΕ δεν θα την κάνει αποδεκτή για τα νησιά. Εξήγησε ότι χρειάζεται διεξοδική τεκμηρίωση για να γίνει αποδεκτή η ανταλλαγή του συντελεστή δόμησης σε περιοχές υποδοχής του συντελεστή και ότι το μέτρο αυτό  δεν είναι συμβατό μέχρι στιγμής με τον σχεδιασμό, ο οποίος έχει προδιαγραφεί για τα νησιά.

Οι ρυθμίσεις για δουλείες διόδου, αμαγνώριση οδών και κατατμήσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση

Ενόψει της μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης για την εκτός σχεδίου δόμηση, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις και παρατηρήσεις του ακροατηρίου μίλησε για τα γήπεδα με δουλείες διόδου, τις μελέτες αναγνώρισης οδών και τις κατατμήσεις. Συγκεκριμένα ανάφερε ότι:

Ειδικά για τις δουλειές υπάρχει κυβερνητική εξαγγελία και θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, η οποία θα καθορίσει τι ακριβώς θα γίνει με την κύρωση των δρόμων.

Γεωτεμάχια ειδικής έκτασης (ΕΚ) προ του 1977

Το θέμα της δουλείας είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ έχει δύο επίπεδα. Όπως εξήγησε υπάρχουν δουλείες, οι οποίες μπορεί να έχουν γίνει προ του 1977 , φαίνονται ως εικόνα στις αεροφωτογραφίες του 1977 και στο κτηματολόγιο έχουν δηλωθεί ως ΕΚ, δηλαδή ως  γεωτεμάχια ειδικής έκτασης (ΕΚ) όπως ισχύει για δρόμους και άλλες κοινόχρηστες εκτάσεις.

– «Αυτές είναι κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες θα τις εξετάσουμε με βάση τα αποτελέσματα των μελετών αναγνώρισης οδών και θα δούμε ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει αυτό το δίκτυο και θα είναι ένα αντικείμενο συζήτησης για το Προεδρικό Διάταγμα που θα κάνουμε προς το Συμβούλιο της Επικρατείας», είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, αφήνοντας εμμέσως αλλά σαφώς παράθυρο λύσης για δηλωμένες στο κτηματολόγιο δουλείες γηπέδων προ του 1977.

Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει στην κατεύθυνση κατάργησης της δουλείας 

Παράλληλα ο κος Μπακογιάννης τόνισε ότι «όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός στην νομοθετική πρωτοβουλία που θα υπάρξει από τον υπουργό για την εκτός σχεδίου δόμηση η διαχείριση του θέματος της δουλείας μεταβατικά θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:

«Δεν θέλω ούτε μπορώ να το ανακοινώσω επίσημα τι θα προβλεφθεί στη μεταβατική ρύθμιση της εκτός σχεδίου για τις δουλείες, διότι δεν ξέρω αυτό το οποίο θα πάει προς τη βουλή ποιο θα είναι ακριβώς». Και  πρόσθεσε ότι:

-«Θεωρώ όμως ότι από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα επιτρέπονται οι δουλείες,  η κυβέρνηση θα νομοθετήσει στην κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέπονται οι δουλειές».

Αρχές του χρόνου ΠΔ αναγνώρισης οδών για νησιά στο ΣτΕ 

Για την αναγνώριση των δρόμων ειδικά για τα νησιά βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο η μελέτη που καταγράφει τα χαρακτηριστικά των δρόμων, την προέλευση, τον προορισμό τους και μαζί με σειρά άλλων στοιχείων, με ποια μορφή φαίνονται στους χάρτες του 1977.

Το έργο αυτό των μελετών ολοκληρώνεται έως το τέλος του χρόνου και ακολούθως θα σταλεί ένα Προεδρικό Διάταγμα με τις προδιαγραφές και τα κριτήρια αναγνώρισης των οδών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με βάση αυτά τα κριτήρια που θα εγκριθούν από το ΣτΕ,  η γενική γραμματεία αποκεντρωμένης διοίκησης ανά περιοχή θα κυρώσει εγκεκριμένους δρόμους. Δηλαδή αυτούς που δίνουνε οικοδομησιμότητα στα γήπεδα στην εκτός σχεδίου περιοχή.

«Πολεοδομικό κεκτημένο» τα 4 στρέμματα εκτός σχεδίου 

Για  το θέμα των κατάτμήσεων  ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ είπε ότι μας απασχόλησε πολύ το θέμα αυτό. Υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση που προκύπτει από την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας για την νομιμότητα αυτών των κατατμήσεων.

Σημείωσε ότι  η οποία νομιμότητα αυτών των κατατμήσεων προκύπτει από το εάν και κατά πόσον είχανε πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό. Και είπε ακόμη ότι έχει περιγραφεί νομολογιακά πότε μπορεί να είναι νόμιμη η κατάτμηση, τονίζοντας παράλληλα ότι η ελάχιστη αρτιότητα των 4 στρεμμάτων υπό προϋποθέσεις αναγνωρισμένης πολεοδομικά οδού αποτελεί ένα «πολεοδομικό κεκτημένο».

Χρήση κατοικίας στη γεωργική γη

Για τη χρήση κατοικίας στη γεωργική γη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος είπε ότι έχει κριθεί θετικά από το συνταγματικό δικαστήριο και περιλαμβάνεται στο Προεδρικό  Διάταγμα για τις χρήσεις γης.

Εκείνο που διακυβεύεται πρόσθεσε ότι είναι  οι όροι και οι προϋποθέσεις που δίνουν την αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα σε γεωργική γη, με κυριότερο από τους οποίους, η ύπαρξη πολεοδομικά αναγνωρισμένου δρόμου του ακινήτου.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΗΡΥΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ(ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ Ν.4495/2017)



 

Μονομερής τροποποίηση σύστασης Οριζόντιας ή Κάθετης Ιδιοκτησίας – Νέες ρυθμίσεις και εξαιρέσεις

 Οι νέες διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 5142/2024 προβλέπουν τη δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αφορά την αλλαγή της επιφάνειας, του περιγράμματος ή της χρήσης της ιδιοκτησίας, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί αρχικά στη σύσταση.

- Advertisement -
Civiltech

Αυτή η τροποποίηση είναι εφικτή μόνο όταν η υφιστάμενη κατάσταση της ιδιοκτησίας συμφωνεί με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ή Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας, και εφόσον η διαμόρφωση αυτή υφίσταται από τον χρόνο κατασκευής της οικοδομής. Ενδεικτικά, οι περιπτώσεις εφαρμογής περιλαμβάνουν εσφαλμένες εμβαδομετρήσεις, αλλαγές ημιυπαιθρίων χώρων, ενσωματώσεις χώρων αποκλειστικής χρήσης, και αλλαγές χρήσης που επιφέρουν έως 2% απόκλιση στη μετρούμενη επιφάνεια ιδιοκτησιών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, για τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων δεν απαιτείται αναθεώρηση των τίτλων κτήσης, ενώ οι φορολογικές υποχρεώσεις εξοφλούνται βάσει του μεγαλύτερου εμβαδού. Οι νέες διατάξεις επιτρέπουν επίσης στους κυρίους οριζόντιων ιδιοκτησιών τη μονομερή τροποποίηση της σύστασης, εφόσον το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης ενός χώρου μεταφέρεται σε άλλη ιδιοκτησία ιδίου κυρίου εντός της ίδιας οικοδομής, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα ιδιοκτησία δεν διαθέτει ήδη δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης.

- Advertisement -
Olympic Engineering

Επιπλέον, το άρθρο 16 προβλέπει τη δυνατότητα τροποποίησης της σύστασης χωρίς συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, εφόσον η μεταβολή αφορά αυθαίρετες επεκτάσεις ή απομειώσεις που διαμορφώθηκαν με την κατασκευή και εναρμονίζονται με την πραγματική κατάσταση της ιδιοκτησίας, χωρίς να θίγονται δικαιώματα άλλων ιδιοκτητών. Στις περιπτώσεις όμως που η μεταβολή γίνεται σε κοινόχρηστους χώρους, ισχύουν ειδικοί περιορισμοί και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των συνιδιοκτητών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4495/2017. Σημειώνεται ότι η τροποποίηση σύστασης για ενσωμάτωση ημιυπαιθρίων χώρων ή εξωστών δεν αποτελεί υποχρέωση, αλλά παραμένει στη διακριτική ευχέρεια των ιδιοκτητών, και οι αλλαγές αυτές συνεχίζουν να αναφέρονται απλώς στην πράξη χωρίς να προσμετρούνται στο εμβαδόν της ιδιοκτησίας.

Τέλος, η εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών γίνεται με βάση την αναφορά στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα, ενώ οι φορολογικές και άλλες νομικές υποχρεώσεις καθορίζονται από τα στοιχεία του μεγαλύτερου εμβαδού για σκοπούς ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων

Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ: ΕγκΣΕΣΣΕ 31/17.10.2024


daily.nb.org