Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον» ενισχύει επενδύσεις για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια (μονώσεις, διπλά τζάμια, αντικατάσταση καυστήρα, κλπ.) ενώ πρόσφατα τα υπουργεία Ανάπτυξης και ΠΕΚΑ αποφάσισαν αύξηση του προϋπολογισμού προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.
Σύμφωνα με στοιχεία, που ανακοίνωσε το Yπουργείο Περιβάλλοντος με το πρόγραμμα δημιουργούνταιπερισσότερες από 3.000 νέες θέσειςεργασίας ετησίως και αθροιστικά τουλάχιστον 12.000 μέχρι την ολοκλήρωσή του, ενώ στην πραγματική οικονομία έχει ήδη διατεθεί χρηματικό ποσό που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων120 εκατ. ευρώ είναι κρατικοί πόροι (άμεση ενίσχυση και δάνεια) και τα υπόλοιπα αφορούν στη συμμετοχή των Τραπεζών στα δάνεια.
Αναμένεται ότι, μέχρι το τέλος του Προγράμματος θα διατεθούν στην αγορά πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, οι πόροι του Προγράμματος αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα οσυνολικός προϋπολογισμός να φθάσει στα 550 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό κεφάλαιο μόχλευσης (δηλαδή μαζί με τη συμμετοχή των τραπεζών) αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, ποσό που προβλέπεται να καλύψει περίπου 65.000 έργα. Σημειώνεται ότι ως τις 27/9/2013, συνολικά 161.016 πολίτες είχαν απευθυνθεί στις συνεργαζόμενες Τράπεζες για προέγκριση δανείου, ενώ προέγκριση δανείου έλαβαν οι 71.879 εξ αυτών. Άλλες 6.464 αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.
Η πλειοψηφία των αιτημάτων, σε ποσοστό 61%, αφορά σε κτίρια που ανήκουν στηνΚατηγορία Η, είναι δηλαδή τα παλαιότερα και πλέον ενεργοβόρα κτίσματα, ενώ η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που επιτυγχάνεται είναι κατά μέσο όρο 40%. Σε δηλώσεις του ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνει:
«Το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον» είναι το σημαντικότερο εργαλείο ενεργειακής αναβάθμισης των υφιστάμενων κτιρίων, με άμεσο όφελος στους πολίτες, αλλά και την απασχόληση. Δίνει πνοή στην οικοδομή, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και παρέχει σημαντική ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Δημιουργεί, άμεσα, κύκλο εργασιών για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και μικρομεσαίους, ενώ στηρίζει σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με καλή θέση και προοπτικές, όπως εξειδικευμένες κατασκευές, αλουμίνιο, δομικά υλικά, εργασίες μηχανικού κ.α.»
Πηγή: tee.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου