Στις αρχές του επόμενου χρόνουεκτιμάται από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) ότι θα ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τηνΗλεκτρονική Ταυτότητα των κτιρίων,ώστε ο νέος πολυσυζητημένος θεσμός να τεθεί σε εφαρμογή.
Η Ταυτότητα του κτιρίου αποτελεί τηναποτύπωση της πραγματικής κατάστασης κάθε ακινήτου και αποτελεί αίτημα 25 ετών του τεχνικού κόσμου, το οποίο σήμερα υλοποιείται από το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το TEE (Τ εχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος). Δεν αφορά τα σχέδια της μελέτης, αλλά την πραγματική, σε κάθε χρονική στιγμή, αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης του ακινήτου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς έχει προωθήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, τα βασικά σημεία του οποίου αποκάλυψε χθες το «B&RE». Η επεξεργασία του αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επομένων δύο μηνών. Σκοπός του θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι η καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας, στην υπάρχουσα πραγματική τους κατάσταση. Απώτερος στόχος είναι να υπάρξει μία ρεαλιστική προσέγγιση του δομημένου χώρου της ελληνικής επικράτειας.
Ο νέος θεσμός, μέσα από την ηλεκτρονική διαδικασία που εισάγει, προάγει τη διαφάνεια στην αγορά, άρα εξορθολογίζει την κατάσταση και μειώνει τις όποιες παρεμβάσεις αυξάνοντας την ορθή πληροφόρηση. Αναβαθμίζει το περιουσιακό δικαίωμα κάθε πολίτη και αποτελεί μία αναλυτική καταγραφή της κατάστασης του κτιρίου, που προάγει την ασφάλεια των συναλλαγών και αναδεικνύει την αξία κάθε ακινήτου. Παράλληλα η υποχρέωση συμπλήρωσης της Ταυτότητας του Κτιρίου σε κάθε μεταβίβαση, ο περιοδικός έλεγχος και η ενημέρωση αυτής αποτελεί τον μόνιμο και διαρκή τρόπο παρακολούθησης των κατασκευών. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών του πολίτη με τις δημόσιες αρχές και η απλοποίηση των διαδικασιών.
Ασφάλεια κατασκευών.
Ακόμη, η υλοποίηση της ταυτότητας του κτιρίου είναι σημαντική και για τον τομέα της ασφάλειας των κτιρίων και κατασκευών. Με το νέο θεσμό, το κράτος «ξαναθυμάται» την υποχρέωση να διασφαλίζει την ασφάλεια των κατασκευών. Επίσης διευκολύνει το χωροταξικό σχεδιασμό, μέσω της κατηγοριοποίησης και στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων των ακινήτων. Μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα αποτελέσει βασικό συστατικό στοιχείο της αγοράς ακινήτων. Με τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, η βεβαίωση μηχανικού και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης αντικαθίστανται από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Κτιρίου ή Ιδιοκτησίας, καθώς θα αποτελούν μέρος του.
Η πρώτη καταγραφή ακινήτων θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια, τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά κτίρια. Απαιτείται όμως συμπλήρωση της ταυτότητας του κτηρίου είτε σε περίπτωση μεταβίβασης είτε σε περίπτωση έκδοσης έγκρισης δόμησης ή εργασιών μικρής κλίμακας για οποιοδήποτε ακίνητο. Μετά την αρχική συμπλήρωση, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου πρέπει να συμπληρώνεται, μετά από έλεγχο, περιοδικά ανάλογα με τη χρήση του κτηρίου. Στις πολυκατοικίες μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία της πολυκατοικίας, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για την αυτοτελή ιδιοκτησία του. Μετά την πλήρη εφαρμογή του νέου θεσμού και την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των σχετικών βάσεων δεδομένων του Δημοσίου, θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη η αυθαίρετη δόμηση.
Με ηλεκτρονική διαδικασία αυτομάτως από σχετικούς ελέγχους διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων της ΕΚΧΑ Α.Ε. (η εταιρεία του Κτηματολογίου), της ΔΕΗ Α.Ε. και του υπουργείου Οικονομικών, θα διαπιστώνεται η παράληψη αρχικής συμπλήρωσης, ενημέρωσης ή περιοδικής συμπλήρωσης της Ταυτότητας του Κτιρίου. Τότε θα επιβάλλονται κυρώσεις έως την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών που θα αποδεικνύουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί αυθαίρετες κατασκευές σε αυτά.
Άδειες και Έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας
Όλες οι σχετικές παράλληλες αδειοδοτήσεις (δασική υπηρεσία, αρχαιολογική υπηρεσία κ.λπ.) για τα νέα κτήρια θα καταγράφονται αυτομάτως στην ηλεκτρονική διαδικασία της Ταυτότητας του Κτιρίου, χωρίς επιπλέον κόστος για τον πολίτη. Ειδικώς για κτίρια για τα οποία έχει γίνει υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 3843/2010, του ν.4014/2011 και του ν.4178/2013, η πρώτη συμπλήρωση – ενημέρωση, διενεργείται εντός προθεσμίας 5 ετών από τη δημοσίευση του ΠΔ για την ταυτότητα, με την επισήμανση ότι εφόσον έχουν υποβληθεί στοιχεία ηλεκτρονικά κατά τις διατάξεις του ν.4178/2013 δεν χρειάζεται καμία άλλη ενέργεια πέραν της αντίστοιχης, για την έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας (αυτόματα θα μεταφερθούν από τη βάση δεδομένων των αυθαιρέτων στη βάση δεδομένων της Ταυτότητας του Κτιρίου).
Ειδικά για τα κτήρια προ 1/3/2012 τα στοιχεία που συμπληρώνονται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου είναι αντίστοιχα με αυτά που θα απαιτούνται για την υποβολή στο σύστημα των αυθαιρέτων. Παράδειγμα: σε μια δικαιοπραξία, αν για ένα ακίνητο κατά τις κείμενες διατάξεις δεν απαιτείται η υποβολή σχεδίων, δε θα απαιτείται και για τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου (αυτόματη μεταφορά των δεδομένων από τη μια ηλεκτρονική βάση στην άλλη).
Τα στοιχεία της Ταυτότητας των Κτιρίων συμπληρώνονται με ευθύνη μηχανικού. Στανέα κτήρια μετά την εφαρμογή του θεσμού μεταξύ άλλων συμπληρώνονται:
- Τα γενικά στοιχεία του ακινήτου: η θέση του ακινήτου, Αρ. ΚΑΕΚ, στοιχεία ιδιοκτήτη-ών, στοιχεία των Μηχανικών, μελετητών και επιβλεπόντων, ο κατασκευαστής.
- Οι εγκρίσεις Υπηρεσιών και Φορέων: οικοδομικές άδειες, εγκρίσεις άλλων Υπηρεσιών (ΓΓ Πολιτισμού, Δασική Υπηρεσία, EOT, Βιομηχανίας, ΣΑ, ΚΕΣΑ όπου απαιτείται), Νομιμοποιήσεις ή Υπαγωγές σε νόμους τακτοποίησης ή ρύθμισης (δηλώσεις ν. 4014/2011, υπαγωγές στο ν. 3843/2010 κτλ).
- Τα στοιχεία της Άδειας Δόμησης: Μετρητικά στοιχεία, τα θεωρημένα σχέδια από την ΥΔΟΜ (τοπογραφικό και διάγραμμα δόμησης), τυχόν σχέδια θεωρημένα από άλλη αρμόδια υπηρεσία (Γ.Γ. Πολιτισμού, ΣΑ κτλ), φορολογικά στοιχεία (προϋπολογισμό κτλ.).
- Στοιχεία και Σχέδια Εφαρμογής: Αρχεία Κινούμενης ψηφιακής εικόνας, Ημερολόγιο μέτρων ασφαλείας όπου απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία, Σχέδια εφαρμογής αρχιτεκτονικών, Σχέδια εφαρμογής φέροντος οργανισμού, Σχέδια εφαρμογής Η/Μ εγκαταστάσεων, Εγκατάσταση Ενεργητικής Πυροπροστασίας, Συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κτλ.
Πηγή: tee.gr, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ | Σελ. 26 – 25/09/2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου