Αντιμέτωπη με 145 αυθαίρετους οικισμούς στην Αττική και χιλιάδες αυθαίρετα σπίτιαπου χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια σε δάση και δασικές εκτάσεις, θα βρεθεί σύντομα η ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην προσπάθειά της να επιταχύνει τις διαδικασίες για την κύρωση των δασικών χαρτών.
Στους πρωταθλητές είναι η Ραφήνα, σε 13 παράνομους οικισμούς της οποίας έχουν ξεφυτρώσει 2.408 αυθαίρετα, και ακολουθούν:
- η Νέα Μάκρη με 1.513 αυθαίρετα σε 12 οικισμούς,
- τα Μέγαρα με 1.005 οικήματα σε 23 οικισμούς,
- η ‘Ανοιξη με 935 αυθαίρετα σε 4 οικισμούς,
- ο Κάλαμος με 625 αυθαίρετα σε 14 οικισμούς,
αλλά και περιοχές υψηλού βιοτικού επιπέδου όπως:
- η Πεντέλη, όπου σε 7 οικισμούς εντοπίζονται 496 αυθαίρετα,
- η Κηφισιά, όπου σε 5 οικισμούς έχουν ανεγερθεί 82 αυθαίρετα,
- η Δροσιά, όπου σε έναν οικισμό υπάρχουν 110, και πάει λέγοντας…
Μέχρι στιγμής στην Αττική δασικοί χάρτες έχουν αναρτηθεί σε Κηφισιά, Πεντέλη, Δροσιά Μαραθώνα και Φυλή. ‘Ομως, ενώ οι ημερομηνίες υποβολής αντιρρήσεων έχουν λήξει προ πολλού, η επεξεργασία τους έχει κολλήσει στη σύσταση των αρμόδιων επιτροπών εξέτασης των αντιρρήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, το πρόβλημα στην Αττική εντοπίζεται σε 23 περιοχές στις οποίες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ξεφυτρώσει συνολικά 145 οικισμοί, οι περισσότεροι πλήρως οργανωμένοι με δίκτυα, δρόμους, σχολεία κ.ά. Με εξαίρεση την περιοχή του Αγίου Στεφάνου, οι υπόλοιποι οικισμοί βρίσκονται στον αέρα και μαζί τους πάνω από 40.000 πολίτες σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής. Πρόκειται για τις περιοχές Ανοιξη, Αχαρνές, Βίλια, Δροσιά, Εκάλη, Κάλαμο, Κηφισιά, Μαλακάσα, Μαραθώνα, Μέγαρα, Νέα Ερυθραία, Νέα Μάκρη, Νέα Πεντέλη, Νέα Παλάτια, Οινόη, Παλλήνη, Πεντέλη, Πικέρμι, Ραφήνα, Ροδόπολη, Σκάλα Ωρωπού και Σταμάτα.
Με βάση τα στοιχεία, από τα οποία όμως απουσιάζουν και άλλες περιοχές-προπύργια αυθαιρέτων (π.χ. Κερατέα, Χέρωμα Βάρης κ.ά.), η συνολική έκταση των οικισμών που βρίσκονται εντός σχεδίου είναι περίπου 73.000 στρέμματα. Η επιφάνεια των αυθαίρετων οικισμών καλύπτει μια συνολική έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων. Το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν περιοχές, όπως η Ραφήνα, όπου οι παράνομοι οικισμοί καταλαμβάνουν έκταση 5.890 στρεμμάτων όταν στο Σχέδιο Πόλης βρίσκονται περίπου 3.000 στρέμματα! Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί και η ‘Ανοιξη. Η έκταση των αυθαίρετων οικισμών ανέρχεται στα 1.527 στρέμματα, όμως στο σχέδιο είναι μόλις 75. Το ίδιο και στον Κάλαμο: αυθαίρετα είναι 1.200 στρέμματα και εντός σχεδίου μόνο 647 στρέμματα.
Πηγή: realestatenews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου