Λύση στο πρόβλημα με τους οικισμούς που έχουν χτιστεί σε δασικές εκτάσεις αναμένεται να δώσει η ειδική ρύθμιση που εντάσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στο σχέδιο νόμου για τους δασικούς χάρτες, που παρουσιάζεται σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη και στη συνέχεια θα τεθεί σε διαβούλευση.
Ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν μετά την κατάρτιση των δασικών χαρτών, θα γνωμοδοτήσουν κατά περίπτωση, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και όχι οριζόντια, σχετικά με τα νομιμότητά τους.
Το πόρισμα θα πρέπει να εκδοθεί εντός ενός έτους και οι ιδιοκτήτες κατοικιών στους οικισμούς αυτούς, θα μπορούν-πληρώνοντας ειδικό τέλος-στη συνέχεια να λάβουν πιστοποιητικό, με το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν το οίκημα και να προχωρούν σε μεταβολές εμπράγματου δικαιώματος. Χωρίς το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα είναι άκυρη κάθε μεταβολή ιδιοκτησίας.
Όσον αφορά στο ύψος του τέλους, αυτό θα καθοριστεί από Κοινή υπουργική απόφαση και θα διαμορφώνεται βάσει ειδικών συντελεστών, όπως το εμβαδό της έκτασης. Θα κατευθύνεται μέσω του Πράσινου Ταμείου στο έργο των δασικών χαρτών.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, στους δασικούς χάρτες, θα αποτυπώνονται και οι χορτολιβαδικές, βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις.
Η ρύθμιση χωρίζει τους οικισμούς που βρίσκονται μέσα σε δασικές εκτάσεις σε τρεις βασικές κατηγορίες:
-Στους οικισμούς που θεωρούνται νόμιμα υφιστάμενοι, αφού διαθέτουν όρια και έχουν εγκριθεί είτε με Προεδρικά Διατάγματα, είτε με Πολεοδομικές μελέτες ή έχουν ρυμοτομικά σχέδια.
-Στους οικισμούς που δημιουργήθηκαν σε σχέδια πόλης υπό εκπόνηση ή δεν έχουν συγκεκριμένα όρια αλλά αποτελούν συγκροτημένους οικισμούς που δημιουργήθηκαν πριν το 1923.
-Στους οικισμούς με αδιευκρίνιστο οικιστικό τοπίο, οι οποίοι στερούνται κάποιας νόμιμης έγκρισης κυρίως με ευθύνη της πολιτείας.
Πηγή: cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου