Γράφει ο Ανδρέας Δρυμιώτης
Σήμερα θα μιλήσουμε για το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες.
Έχω ήδη γράψει δύο άρθρα σε αυτή τη στήλη («Κτηματολόγιο: Από τον Οθωνα μέχρι τον Reichenbach» – 12/5/2013 και «Στη Μάνη, τη νύχτα, οι μάντρες περπατάνε – 26/5/2013), αλλά νομίζω ότι ήλθε η ώρα για ένα νέο επεισόδιο στην ατελείωτη αυτή ιστορία. Οταν άρχισα να γράφω αυτό το κείμενο, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι το Κτηματολόγιο είναι ένα ατελείωτο serial.
Δεν ξέρω πόσοι από σας έχετε ακούσει για το «Coronation Street»; Φαντάζομαι ελάχιστοι. Γι’ αυτό θα σας πω λίγα λόγια για να καταλάβετε γιατί στο μυαλό μου έγινε η συσχέτιση του Κτηματολογίου με το Coronation Street (C.S.). Το C.S. είναι η μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Ξεκίνησε στην Αγγλία στις 9 Δεκεμβρίου 1960, συνεχίζεται χωρίς καμία διακοπή και μέχρι τα μέσα Μαρτίου του 2016, έχει συμπληρώσει 8.863 επεισόδια!
Ξέρετε ποια είναι η πλάκα; Οι δημιουργοί της σειράς ονειρεύονταν να ολοκληρώσουν 13 επεισόδια, ενώ ένας κριτικός δημοσιογράφος της Daily Mail είχε προβλέψει ότι η σειρά θα κατέβει το πολύ σε τρεις εβδομάδες! Και όμως, η σειρά συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει ένδειξη ότι κάποτε θα σταματήσει. Ε, λοιπόν, το Κτηματολόγιο είναι το μακροβιότερο έργο της σύγχρονης Ελλάδας και ανεξάρτητα από τα πόσα επεισόδια έχει συμπληρώσει, δεν φαίνεται να έχει τελειωμό.Αυθαίρετα στον τίτλο αναφέρεται το Επεισόδιο Αρ. 611, αλλά δεν είμαι βέβαιος αν είναι σωστό, γιατί κανείς δεν έχει μετρήσει τα επεισόδια. Μπορεί να είναι περισσότερα ή και λιγότερα. Μικρή σημασία έχει.
Το πρώτο επεισόδιο παίχτηκε το 1827, όταν ο Καποδίστριας ως πρώτος Κυβερνήτης της χώρας, θέλησε να δημιουργήσει Κτηματολόγιο. Λέγεται μάλιστα ότι αυτή η προσπάθειά του, μπορεί να προκάλεσε και τη δολοφονία του. Ακολούθησε το Βασιλικό Διάταγμα του Οθωνα, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Αρ. 70 της 2ας Δεκεμβρίου του 1836, που όριζε ότι «Έκαστος δήμος θέλει έχει ιδιαίτερο κτηματολόγιο». Σε επόμενο επεισόδιο του 1889 αναφέρεται η προσπάθεια του Τρικούπη για το Κτηματολόγιο, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Φαντάζομαι ότι και άλλοι θα προσπάθησαν αλλά απέτυχαν. Έτσι φτάνουμε στη σύγχρονη εποχή με χαρακτηριστικές δηλώσεις πολιτικών μας σχετικά με το θέμα.
– Ανδρέας Παπανδρέου, πρωθυπουργός (1995): «Το Εθνικό Κτηματολόγιο αποτελεί τη βασική αναφορά και τεκμηρίωση κάθε αναπτυξιακής επιλογής, γιατί αυτό είναι που συγκεντρώνει πληροφορίες, στοιχεία, δεδομένα, για τη διαχείριση της γης, για την αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων. Είναι μια βασική προϋπόθεση για κάθε αναπτυξιακό σχεδιασμό…».
– Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, βουλευτής – πρώην πρωθυπουργός (1995): «…Το πρώτο είναι η σύνδεση του Κτηματολογίου με το Δασολόγιο… Είναι μια παλιά κατάρα που συνοδεύει τη χώρα μας, μια από τις αιτίες που δεν αποκτήσαμε ποτέ Κτηματολόγιο και γι’ αυτό ίσως θα ήταν αναγκαίο να προηγηθεί του Κτηματολογίου το Δασολόγιο. Να ξεκαθαρίσει επιτέλους τι είναι ιδιοκτησία του κράτους, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να την αναζητήσουμε και στη συνέχεια να προχωρήσει το Κτηματολόγιο».
– Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπουργός ΠΕΚΑ (2012): «Κτηματολόγιο. Επιτάχυνση της ολοκλήρωσής του και κύρωση δασικών χαρτών… Το Κτηματολόγιο, πέρα από αυτονόητη υποχρέωση μιας σύγχρονης χώρας, αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση…».
Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Παπακωνσταντίνου συσχετίζουν το Κτηματολόγιο με τους δασικούς χάρτες. Ξέρετε πόσο έχουμε προχωρήσει στο θέμα αυτό; Σύμφωνα με την «ΚτΚ» της 10ης Απριλίου 2016, μόνο το 0,61% των δασικών χαρτών είναι κυρωμένοι! Σωστά διαβάσατε: 0,61%! Η πλήρης εικόνα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα είναι: Αναρτημένοι:1,12%, Καταρτισθέντες: 44,34%, Υπό Κατάρτιση: 10,24% και Δεν έχουν ανατεθεί: 42%. Δηλαδή, με απλά λόγια δεν έχουμε Δασολόγιο!
Θέλησα να αναδείξω την «πρόοδο» που έγινε στο Δασολόγιο, προκειμένου να σας αποδείξω την υποκρισία και τη μεθόδευση των πολιτικών μας ώστε να μην εφαρμόζονται οι Νόμοι στην Ελλάδα. Εξηγούμαι. Μήπως θυμάστε την περίπτωση όπου πέρυσι, στις 25 Σεπτεμβρίου, έγινε προσπάθεια για την κατεδάφιση 11 αυθαιρέτων κτισμάτων στην περιοχή της Ραφήνας;Ιδού πώς περιγράφει τα γεγονότα η εφημερίδα «Αυγή», μέσα από τους παραμορφωτικούς κομματικούς φακούς της ενημέρωσης:
«Διμοιρίες ΜΑΤ, ασθενοφόρα, λιποθυμίες και μπουλντόζες έτοιμες να «καταπιούν» την περιουσία των κατοίκων μπροστά στα μάτια τους, συνέθεταν την εικόνα χθες στα Περιβολάκια Ραφήνας. Τελικά η κατεδάφιση αποτράπηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Πάντζα, του δήμαρχου Ραφήνας – Πικερμίου Βασίλη Πιστικίδη, καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου. Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έδωσε ολιγοήμερη αναβολή ούτως ώστε να εξεταστούν οι ισχυρισμοί των ιδιοκτητών των ακινήτων. Ετσι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προχώρησε σε αναβολή εκτέλεσης των κατεδαφίσεων μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου, ενώ σήμερα θα γίνει συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι οι εντολές κατεδάφισης απεστάλησαν μεταξύ 7 και 14 Σεπτεμβρίου 2015 εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αν και ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας – Πικερμίου είχε ζητήσει την αναστολή εκτέλεσης των κατεδαφίσεων έως ότου ΑΝΑΡΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ (σημ. τα κεφαλαία είναι δικά μου), δεδομένου ότι κάποιες περιοχές που καλύπτουν τις προϋποθέσεις θα αποβάλλουν στο μέλλον τον δασικό τους χαρακτήρα με απόφαση υπουργού ΠΕΚΑ, όπως προβλέπει και ο νόμος 3889/2010, γεγονός που δεν επιτρέπει τη δημιουργία τετελεσμένων. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω ακίνητα κατασκευάστηκαν νομότυπα πριν από πολλά χρόνια σε φερόμενα ως δασικά τμήματα του δήμου και οι ιδιοκτήτες τους σήμερα είναι αντιμέτωποι με την ύπαρξη αντικρουόμενων διαχρονικά νόμων, καθώς και με σχετικές εντολές κατεδάφισης που έχουν αποσταλεί».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατεδάφιση αυτών των 11 αυθαιρέτων, για τα οποία έχει εκδοθεί απόφαση κατεδάφισης από το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και 20 χρόνια, συνεχώς αναβάλλεται με παρόμοιες παρεμβάσεις. Και τώρα, βλέπετε τι ζητούν οι πολιτικοί μας; Να ανασταλεί η εντολή κατεδάφισης «έως ότου αναρτηθούν και κυρωθούν οι δασικοί χάρτες». Με δεδομένο τον ρυθμό με το οποίο προχωρά η διαδικασία για την κατάρτιση των δασικών χαρτών, αυτό σημαίνει ότι το θέμα πάει στις καλένδες. Ολοι γνωρίζουν ότι μόνο το 0,61% των δασικών χαρτών έχει κυρωθεί, γι’ αυτό και χρησιμοποιούν αυτό το «κόλπο» ώστε να μην εφαρμοστεί ποτέ ο νόμος.
Το «κόλπο» με τους δασικούς χάρτες είναι διαχρονικό. Αντιγράφω από το «Εθνος» της 13/6/2007: «Την απόσυρση της τροπολογίας που αναστέλλει τις διαδικασίες κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων σε δασικές εκτάσεις μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, ζητούν ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιάννης Αλαβάνος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός». Αυτή η τροπολογία με το «κόλπο» των δασικών χαρτών, πάει και έρχεται στη Βουλή μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να ψηφισθεί, οπότε δεν θα εφαρμοστεί ποτέ η απόφαση του ΣτΕ για την κατεδάφιση. Ήδη έχει έλθει μια φορά στις 5 Νοεμβρίου 2015 και αποσύρθηκε κατόπιν αντιδράσεων βουλευτών και ξανά μέσα στο 2016, οπότε και πάλι αποσύρθηκε ύστερα από αντιδράσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, αποσύροντας την τροπολογία εξέφρασε την ελπίδα «να μη χάσει κανείς το σπίτι του λόγω αυτής της καθυστέρησης».
Μίλησε κάνεις για πελατειακό κράτος; Ο ίδιος υπουργός ετοιμάζει αλλαγές στην κύρωση των δασικών χαρτών με τις οποίες «οι προβληματικές περιπτώσεις θα λυθούν επ’ ωφελεία του πολίτη».Όλα κι όλα, να μη χάσουμε και τους πελάτες μας!
Το κουφό στην ιστορία με τους δασικούς χάρτες είναι ότι η απόφαση του ΣτΕ για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων προβλέπει ότι για το «ξήλωμα» των αυθαιρέτων κτισμάτων ΔΕΝ χρειάζεται να έχει καταρτιστεί δασολόγιο ή δασικός χάρτης ώστε να είναι νόμιμη η απομάκρυνση των αυθαιρέτων.
Εδώ τελειώνει το Επεισόδιο Αρ. 611, το οποίο θα μπορούσε να έχει τίτλο: «Το κόλπο με τους Δασικούς Χάρτες» για να γλιτώνουν την κατεδάφιση τα αυθαίρετα. Επιφυλάσσομαι, όμως, να επανέλθω, γιατί υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα επεισόδια στο ατελείωτο saga του Κτηματολογίου!
* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου