ΚΑΙΡΟΣ

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Έμειναν στη μέση αυθαίρετα, χωροταξικά, δασικοί χάρτες

Στη μέση αφήνει το μεγαλύτερο νομοθέτημά του, τον νόμο για τον δομημένο χώρο και τα αυθαίρετα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ενώ σειρά νομοθετημάτων όπως η κύρωση των δασικών χαρτών, τα περιφερειακά χωροταξικά, το χωροταξικό του τουρισμού αλλά και τις ρυθμίσεις για τις χρήσεις γης, κληρονομεί η νέα πολιτική ηγεσία, υπό τον κ. Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελο. Αν και η κατανομή αρμοδιοτήτων θα δείξει σε ποιον από τους δύο υπουργούς θα πέσει το βάρος του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού εντούτοις το βιογραφικό του αναπληρωτή υπουργού (χημικός μηχανικός με μεταπτυχιακό στο τομέα του περιβαλλοντικού σχεδιασμού) και η θέση στην κομματική και κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προϊδεάζουν για ενεργό ρόλο στην άσκηση πολιτικής του υπουργείου.
Ο νόμος για τα αυθαίρετα βρισκόταν μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου στο στάδιο της διαβούλευσης, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν θα υιοθετηθούν τα εκατοντάδες σχόλια που συγκεντρώθηκαν και σε ποιο βαθμό από την νέα ηγεσία του υπουργείου. Μολονότι εισάγει αρκετές θετικές ρυθμίσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα το ύψος των προστίμων και των παραβόλων, υπήρξαν προβλέψεις (μελέτη στατικής επάρκειας από όλα σχεδόν τα κτίσματα, πιστοποίηση μηχανικού στην αποδοχή κληρονομιάς κ.α.) που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Η συμμετοχή των επιστημόνων, αλλά και του κόσμου υπήρξε πολύ μεγάλη κατά το στάδιο της διαβούλευσης, με αποτέλεσμα να κρίνεται σχεδόν βέβαιη η βελτίωση του νόμου και η αφαίρεση διατάξεων που ενισχύουν τη γραφειοκρατία και δημιουργούν επιπλέον κόστη στους πολίτες. Το υπουργείο έχει δώσει τετράμηνη παράταση στην ισχύουσα ρύθμιση, προκειμένου να προετοιμάσει το διάδοχο νόμο.
Η αυθαίρετη δόμηση και ο τρόπος που η πολιτεία θα μεριμνήσει για την διαχείριση ολόκληρων αυθαίρετων οικισμών είναι ένα από τα πιο μεγάλα αγκάθια που είχε ξεκινήσει να προσεγγίζει το επιτελείο Τσιρώνη, χωρίς όμως να προλάβει να επιλύσει. Η καταγραφή και αποτύπωση των διάσπαρτων σε όλη την χώρα αυθαίρετων οικισμών είχε ξεκινήσει, με στόχο οι οικισμοί αυτοί (σ.σ οικιστικές πυκνώσεις κατά το υπουργείο) να εξαιρεθούν προσωρινά από την ανάρτηση των δασικών χαρτών καθώς θα ήταν αδύνατο να αποτυπωθούν χωρίς να χαρακτηριστούν ολόκληρες περιοχές της χώρας δάση. Το υπουργείο είχε ζητήσει από τους δήμους να υποβάλλουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου (δόθηκε όμως παράταση έως τα τέλη του χρόνου) τους πυρήνες αυθαίρετων οικισμών που έχουν στην περιοχή τους. Κατά πληροφορίες αρκετοί δήμοι δεν υπέβαλλαν τα στοιχεία αυτά (κατά πληροφορίες 18 ΟΤΑ), τα οποία θα έχουν περισσότερο χρόνο για να καταγράψουν ή να αναθέσουν σε τρίτους, με την παράταση που δόθηκε. Η καταγραφή συνδέεται με την προσπάθεια του υπουργείου να προχωρήσει τους δασικούς χάρτες που είναι μνημονιακή υποχρέωση χωρίς καθυστερήσεις.
Συνεργάτες του κ. Τσιρώνη έλεγαν πρόσφατα ότι το υπουργείο είναι έτοιμο μέσω των δασικών υπηρεσιών, να αναρτήσει το επόμενο διάστημα το 37% των δασικών χαρτών της χώρας.
Αντιμέτωπο με μεγάλες καθυστερήσεις που λέγεται ότι έχουν προκαλέσει δυσφορία και στους δανειστές είναι το υπουργείο με την πορεία του κτηματολογίου. Ο στόχος για την ολοκλήρωση του έργου παραμένει το 2020 ωστόσο οι ρυθμοί αποδεικνύουν ότι θα αποτελέσει άπιαστο όνειρο, παρά την ενεργό συμμετοχή της Παγκόσμιας τράπεζας.
Την ίδια στιγμή, η αγορά του τουρισμού παραμένει χωρίς επικαιροποιημένο χωροταξικό σχεδιασμό, εξαιτίας της ακύρωσης του προηγούμενου από το ΣτΕ. Οι χρήσεις γης από την άλλη εξακολουθούν να αντανακλούν ρυθμίσεις της δεκαετίες του ’80 καθώς ακυρώθηκαν οι σχετικές διατάξεις που είχαν συμπεριληφθεί σε νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
της Μαριάννας Τζάννε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου