Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Στον αέρα τα δασικά αυθαίρετα

Εκτός προγραμματισμού βγαίνουν οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών στην Ανατολική Αττική, αφού το νομικό – πολεοδομικό καθεστώς που επικρατεί στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και η μη κατάθεση των οικιστικών πυκνώσεων και των ορίων οικισμού από 173 ΟΤΑ, δημιουργούν περαιτέρω καθυστερήσεις.
Μπορεί το υπουργείο Περιβάλλοντος αρχικά να σχεδίαζε πως θα είχαν αναρτηθεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο που έλαβε χώρα στο Λαύριο, ανακοίνωσε ότι τελικά θα πραγματοποιηθούν από τον Ιούλιο έως το φθινόπωρο.
Προγραμματισμός
Οι επόμενες λοιπόν αναρτήσεις για το υπόλοιπο της Ανατολικής Αττικής, προγραμματίζονται:
* Για τα τέλη Ιουλίου 2018 και θα αφορούν τις δημοτικές ενότητες Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης, Νέας Μάκρης, Γλυκών Νερών, Παιανίας.
* Για τα τέλη Αυγούστου 2018 και θα αφορούν τις δημοτικές ενότητες Αρτέμιδας, Σπάτων, Ραφήνας, Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Ροδόπολης, Ανοιξης, Σταμάτας, Κρωπίας και Κερατέας.
* Το φθινόπωρο του 2018 και θα αφορούν τις δημοτικές ενότητες Αγ. Κωνσταντίνου, Καλυβιών-Θορικού, Αναβύσσου, Κουβαρά, Λαυρεωτικής, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας, Αυλώνα, Αφιδνών, Αχαρνών, Θρακομακεδόνων, Κρυονερίου, Μαλακάσας, Νέας Μάκρης, Πολυδενδρίου, Μαρκοπούλου, Βάρης και Βούλας.
Ερχονται…
Η διαδικασία της κύρωσης των δασικών χαρτών για την Ανατολική Αττική πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2019. Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο πρόκειται να αναρτηθούν χάρτες στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα σε Ανω Λιόσια, Ελευσίνα, Ζεφύρι, Λουτρόπυργο, Μαγούλα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο (Μεγάλο Πεύκο), Φυλή. Επίσης, αναμένονται το προσεχές διάστημα χάρτες σε Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Πειραιά, Λάρισα και Μαγνησία.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ανατολική Αττική έχουν έως σήμερα κυρωθεί μερικώς δασικοί χάρτες στους ΟΤΑ Βαρνάβα, Γραμματικού και Καπανδριτίου ενώ έως το 2013 είχαν κυρωθεί μερικώς δασικοί χάρτες στους ΟΤΑ Δροσιάς, Κηφισιάς, Μαραθώνος, Πεντέλης και Ν. Πεντέλης. Οι τρέχουσες αναρτήσεις που έγιναν στις 2/3/2018 περιλαμβάνουν δασικούς χάρτες για τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Ν. Παλατιών, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Σκάλας Ωρωπού, Συκάμινου, Ωρωπού, με καταληκτική ημερομηνία για τις αντιρρήσεις την 28/06/2018 και την 18/07/2018 για κατοίκους του εξωτερικού.
Δεύτερη φάση
Οι διευθύνσεις δασών που παίρνουν τη σκυτάλη και συνεχίζουν τη συμπληρωματική ανάρτηση ανήκουν στη δεύτερη «φουρνιά» που αντιστοιχεί στο 17% της χώρας και η ανάρτηση έχει χωριστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη, δηλαδή το 9%, ξεκίνησε τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει χάρτες σε Πέλλα, Καβάλα, Θεσπρωτία, Ξάνθη, Αρκαδία, Κυκλάδες, Φλώρινα, Λέσβο, Κιλκίς, Χανιά, Σέρρες και Ζάκυνθο. Η μερική κύρωση των χαρτών αυτών τοποθετείται τον Ιούλιο του 2018 και η ολική τους κύρωση στις αρχές του 2019. Η δεύτερη φάση, το υπόλοιπο 8%, περιλαμβάνει ό,τι δεν έχει μέχρι σήμερα αναρτηθεί στην Αττική.
Στο μεταξύ, οι 111 Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων εξετάζουν τις αντιρρήσεις που κατέθεσαν οι πολίτες ενώ το υπουργείο έχει δώσει τέσσερις με έξι μήνες περιθώριο, ούτως ώστε να εκδικάσουν τις ενστάσεις επί των δασικών χαρτών.
Διορία μέχρι 15 Μαΐου για τις οικιστικές πυκνώσεις
Στο κομμάτι των οικιστικών πυκνώσεων, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η Ανατολική Αττική θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνη της ένα case study, καθώς εκεί υπάρχουν περιοχές με διαφορετικό νομικό – πολεοδομικό καθεστώς και πληθώρα περιοχών που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «η οριοθέτηση από τους δήμους των ορίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων στους δασικούς χάρτες, αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ορθή ανάρτησή τους, την πληροφόρηση του πολίτη και την προστασία των δικαιωμάτων τους».
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ανάμεσα στους δήμους που δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων της περιοχής τους είναι και οι δήμοι Αχαρνών, Παιανίας, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδος, Βάρης – Βούλας -Βουλιαγμένης, ενώ άλλοι έχουν αποστείλει τα μη θεσμικά σχέδια πόλεως, όπως ο Δήμος Παλλήνης, συμβάλλοντας αρνητικά και ταλαιπωρώντας ουσιαστικά τους δημότες τους κατά τη διαδικασία των αντιρρήσεων.
Οπως είπε, στο νόμο που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ -ο οποίος θα καθυστερήσει επίσης να κατατεθεί (ήταν για τον Μάρτιο, τελικά θα έρθει αρχές καλοκαιριού)- για τις οικιστικές πυκνώσεις θα υπάρχει πρόβλεψη για τη διαδικασία ελέγχου των ορίων που δήλωσαν οι δήμοι και ενδεχόμενα σφάλματα δεν θα γίνουν αποδεκτά.
Οι… άσωτοι
Υπενθυμίζεται ότι οι 173 ΟΤΑ πρέπει μέχρι τις 15 Μαΐου να έχουν καταθέσει τις οικιστικές πυκνώσεις και τα όρια οικισμού. Οι εκπρόθεσμοι δήμοι είναι οι: Αμαρουσίου, Αχαρνών, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανή, Λαυρίου, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παιανίας, Παπάγου – Χολαργού, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδος, Φιλοθέης – Ψυχικού, Φυλής, Χαλανδρίου, Ζακύνθου, Νεάπολης – Συκεών, Θάσου, Αργιθέας, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μουζακίου, Σοφάδων, Κιλκίς, Παιονίας, Θήρας, Σκιάθου, Τοπείρου, Αγίου Δημητρίου, Σαλαμίνας, Μοσχάτου – Ταύρου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Πέλλας, Αμφίπολης, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Ηρακλείας, Νέας Ζίχνης, Σερρών, Σιντικής, Αμύνταιου, Γαύδου, Παλλήνης, Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Νάουσας, Αλμωπίας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Χίου, Αθηναίων, Αγρινίου, Ακτίου – Βόνιτσας, Αφιλοχίας, Θέρμου, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Ναυπακτίας, Ξηρόμερου, Αργους – Μυκηνών, Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Αρταίων, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων, Νικολάου Σκουφά, Νέας Σμύρνης, Αλιάρτου, Διστόμου – Αράχοβας – Αντικύρας, Λεβαδέων, Τανάγρας, Γρεβενών, Δεσκάτης, Κάτω Νευροκοπίου, Αστυπάλαιας, Καλυμνίων, Κω, Λειψών, Λέρου, Μεγίστης, Νίσυρου, Ρόδου, Τήλου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσου, Διδυμότειχου, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης, Σουφλίου, Αγράφων, Αχαρνών – Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας, Μαλεβιζίου, Μίνων Πεδιάδας, Φαιστού, Χερσονήσου, Σουλίου, Φιλιατρών, Καλαμαριάς, Νέστου, Καστοριάς, Νεστορίου, Ορέστιδος, Παξών, Ιθάκης, Κεφαλλονιάς, Νεμέας, Ξυλόκαστρου – Ευρωστίνης, Σικυωνίων, Ιητών, Αμοργού, Ανάφης, Ανδρου, Αντιπάρου, Κύθνου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Σερίφου, Σίκινου, Τήνου, Φολέγανδρου, Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Οροπεδίου Λασιθίου, Σητείας, Αγίου Ευστρατίου, Λήμνου, Λευκάδας, Μεγανησίου, Αβδηρών, Μύκης, Ζήρου, Πάργας, Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Ρεθύμνης, Αρριανών, Ιάσμου, Μαρωνείας – Σαπών, Ικαρίας, Φούρνων Κορσέων, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Λοκρών, Μακρακώμης, Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, Πρεσπών, Δελφών, Δωρίδος, Αποκορώνου, Καντάνου – Σέλινου, Κίσσαμου, Πλατανιά, Σφακίων, Οινουσσών, Ψαρών, Γορτυνίας, Αιγιαλείας, Ελασσόντας, Πύλου – Νέστορος, Ξάνθης, Αγκιστρίου, Κυθήρων, Σπετσών, Δομοκού, Φλώρινας, Αριστοτέλη, Μεγαλόπολης, Περιστερίου, Κέρκυρας.
Η διαδικασία για αντιρρήσεις και εξαγορά εκτάσεων
Για να δει ο πολίτης το δασικό χάρτη, πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (https://www.ktimanet.gr). Ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει το ακίνητό του εστιάζοντας στις αεροφωτογραφίες ή χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες του. Αν δεν ξέρει πώς να το κάνει, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από δασολόγο ή μηχανικό. Οσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει να απευθυνθούν είτε στα σημεία υποστήριξης ανάρτησης του δασικού χάρτη στο δασαρχείο της περιοχής τους είτε σε ειδικό επιστήμονα (δασολόγο ή τοπογράφο).
Ηλεκτρονικά
Η αντίρρηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ίδιας της ιστοσελίδας. Στη συνέχεια, εκδίδεται ο αριθμός λογαριασμού πληρωμής του τέλους αντίρρησης, το οποίο πληρώνεται στην τράπεζα. Εντός 24ώρου από την πληρωμή του τέλους, η αίτηση αντίρρησης κατοχυρώνεται και παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου.
Αφού κατοχυρωθεί η αντίρρηση με την πληρωμή του τέλους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε τοπογράφο για να εκπονήσει τοπογραφικό διάγραμμα με τις συντεταγμένες του ακινήτου. Παράλληλα, θα πρέπει να συμβουλευτούν δασολόγο, ο οποίος θα αποφανθεί αν η γη τους είναι δάσος, δασική έκταση, χορτολιβαδική έκταση κ.π., αλλά και να συνεργαστούν με δικηγόρο που θα συντάξει το κείμενο των αντιρρήσεων, με το οποίο θα θεμελιώσει έννομο συμφέρον και θα ετοιμάσει και τα στοιχεία του φακέλου.
Οι επιλογές
Εφόσον η έκταση έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε μπορείτε:
1. Να υποβάλετε αίτηση ατελώς στο δασαρχείο της περιοχής σας είτε για εξαγορά της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975, είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007.
Εάν αιτηθείτε την εξαγορά, τότε θα χρειαστεί να υποβάλετε στο δασαρχείο:
* Αίτηση εξαγοράς.
* Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).
* Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975.
Εάν αιτηθείτε τη χρήση (έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλετε στο δασαρχείο:
* Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης).
* Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).
2. Να υποβάλετε αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε προφανές σφάλμα του δασικού χάρτη.
* Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος μέσω της ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., www.ktimatologio.gr.
* Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής σας.
3. Να υποβάλετε αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης.
* Η αντίρρηση υποβάλλεται εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση για τη φωτοερμηνεία που έχει γίνει στο δασικό χάρτη και το χαρακτήρα που παρουσιάζεται σε αυτόν.
* Τα τέλη αντίρρησης είναι μειωμένα έως και 80% σε σχέση με το παρελθόν και υπάρχουν στην ΚΥΑ 151585/323/3.2.2017 (ΦΕΚ Β´ 347/08.02.2017).
* Στην ίδια ΚΥΑ υπάρχουν οι περιπτώσεις που οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ατελώς (για παράδειγμα, κληροτεμάχια από διανομή τα οποία φαίνονται ως ΔΑ ή ΧΑ στο χάρτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου