Διαμάχη, με πολιτικές, επιχειρηματικές και οικονομικές προεκτάσεις, για τη διανομή της πίτας των πιστοποιήσεων των 40.000 τουριστικών καταλυμάτων της χώρας, που υπολογίζεται άμεσα και σε πρώτη φάση, σε συνολικό ποσό άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ έχει ξεσπάσει στο κεντρικό σκηνικό.
Πρωταγωνιστές της διαμάχης, σε πρώτο επίπεδό φέρονται να είναι η Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης «Hellas Cert» και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ) , σε δεύτερο επίπεδο οι μεγάλοι ξενοδόχοι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του τουρισμού και σε πολιτικό επίπεδο η πρώην και σημερινή υπουργός Τουρισμού κκ Όλγα Κεφαλογιάννη και Έλενα Κουντουρά.
Στη διαμάχη παρεμβαίνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, μέσω της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), οι οποίοι ζητούν ανοιχτά οι πιστοποιήσεις να γίνουν από ελεύθερους επαγγελματίες διπλωματούχους μηχανικούς.
Η αντιπαράθεση
Το νήμα της αντιπαράθεσης ξεκινά από τις προβλέψεις του νόμου 4276/2014 της πρώην υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, που ανέθετε την ευθύνη των επιθεωρήσεων στους Οργανισμούς Επιθεωρήσεων. Ο νέος νόμος 4582/2018 της σημερινής υπουργού Έλενας Κοντούρα αναθέτει την πιστοποίηση της κατάταξής των Eνοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων & Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) σε κλειδιά στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ), μέσω μηχανικών.
Σε συνέχεια ανοιχτής καταγγελίας της «Hellas Cert», με τίτλο «στον… αέρα η κατάταξη τουριστικών καταλυμάτων με τον νέο νόμο», στην ίδια κατεύθυνση η κ. Κεφαλογιάννη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς την υπουργό Τουρισμού Ε. Κουντουρά αναφορικά με τον πρόσφατο νόμο 4582/2018 και την κατηγοριοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων, στην οποία κάνει λόγο για «απορρύθμιση της ελληνικής τουριστικής αγοράς με τον συγκεκριμένο νόμο».
Σήκωσαν το γάντι
Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σηκώνει πρώτη… το γάντι, η ΣΕΤΚΕ. Με σκληρή ανακοίνωση κατά της κ. Κεφαλογιάννη συνδέει την πολιτική πρωτοβουλία της πρώην υπουργού, με τα συμφέροντα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης (HellasCert), υπερασπίζεται το νέο νόμο της υπουργού Τουρισμού κ. Κουντουρά, τονίζοντας παράλληλα ότι «ο φορέας μας διατηρεί πολύ καλή συνεργασία με τον Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα με τον Τομεάρχη, κ. Κόνσολα, ο οποίος είναι ενήμερος για τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας». Και η ΣΕΤΚΕ προτείνει ανοιχτά τις πιστοποιήσεις να αναλάβουν ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί.
Πιστοποιήσεις από μηχανικούς
Ειδικότερα η ΣΕΤΚΕ τονίζει στην ανακοίνωση της ότι:
-«Ευθύνη του φορέα μας είναι να διασφαλίσουμε, αφενός την αξιοπιστία της πιστοποίησης και αφετέρου ότι η πιστοποίηση των καταλυμάτων μας θα γίνει με το μικρότερο κόστος για αυτά. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι καλύτερη επιλογή είναι η πιστοποίηση να γίνεται από διπλωματούχους μηχανικούς, οι οποίοι είναι οι πλέον αρμόδιοι και καταρτισμένοι, ακόμη και από οποιαδήποτε πιστοποιημένη εταιρία. Παράλληλα, αυτή η επιλογή συνιστά την πιο συμφέρουσα για τις επιχειρήσεις μας, δεδομένου ότι μηχανικοί δραστηριοποιούνται τόσο σε ορεινές περιοχές, όσο και στο πιο απομακρυσμένο, ακριτικό νησί, όπου λειτουργούν τουριστικά καταλύματα, μειώνοντας κατά πολύ το κόστος πιστοποίησης, σε σχέση με τις πιστοποιημένες εταιρίες-μέλη της HellasCert. Και, βέβαια, με την επιλογή αυτή προσφέρουμε δουλειά σε ντόπιους επαγγελματίες, συνεισφέροντας στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Πρέπει να γίνει σαφές ότι, τόσο η νέα κατηγοριοποίηση, η οποία εκτείνεται από το 1 έως τα 5 κλειδιά, όσο και η διαδικασία πιστοποίησης, είναι αποτέλεσμα σειράς διαβουλεύσεων του φορέα μας με το υπουργείο Τουρισμού και την αρμόδια υπουργό, Έλενα Κουντουρά, την οποία ευχαριστούμε δημόσια για τη στήριξή της, και αναβαθμίζουν ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες του κλάδου μας».
Η ΣΕΤΚΕ
Ειδικότερα στην ανακοίνωση της η ΣΕΤΚΕ, απαντώντας στην ερώτηση της κ. Κεφαλογιάννη τονίζει ότι «καμία απορρύθμιση της τουριστικής αγοράς δεν υφίσταται με τον νόμο 4582/2018, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη διαδικασία πιστοποίησης των τουριστικών καταλυμάτων» και υποστηρίζει ότι «την απορρύθμιση στην τουριστική αγορά δημιούργησε η κα. Κεφαλογιάννη, τόσο με την παραχώρηση της διαδικασίας πιστοποίησης, όσο και της διαδικασίας κατοχύρωσης του διακριτικού τίτλου στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο. Ενέργεια που υλοποιήθηκε με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου με πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, μιας και 40.000 επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων κλήθηκαν να καταβάλουν 580 ευρώ έκαστη μόνο για την έγκριση και κατοχύρωση του διακριτικού τίτλου. Επιπλέον δε του κόστους αυτού υποχρεούνταν να καταβάλουν και το τέλος πιστοποίησης».
-«Αλήθεια για ποιά απορρύθμιση μιλάει η κυρία Κεφαλογιάννη;» σημειώνει η ίδια ανακοίνωση της ΣΕΤΚΕ, σημειώνοντας ότι «απορρύθμιση στην αγορά και μεγάλο πλήγμα για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων υπήρξε με τη δική της περιβόητη πιστοποίηση. Μια πιστοποίηση, η οποία στήθηκε στο «πόδι» και ψηφίστηκε στο παρά πέντε της λήξης της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης, χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση και το κυριότερο χωρίς καμία ουσιαστική αναβάθμιση στις προσφερόμενες υπηρεσίες του κλάδου. Τουναντίον, μιλάμε για μία ελλιπή κλίμακα των 2 έως 4 κλειδιών, η οποία με την αφαίρεση της κατηγορίας του ενός κλειδιού, δημιούργησε πολλά προβλήματα σε μία σειρά από επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων».
Απορρύθμιση στην τουριστική αγορά δημιούργησε η κα. Κεφαλογιάννη, – τονίζει η ΣΕΤΚΕ – τόσο με την παραχώρηση της διαδικασίας πιστοποίησης, όσο και της διαδικασίας κατοχύρωσης του διακριτικού τίτλου στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.
«Ουσιαστικά η κα. Κεφαλογιάννη κατέστησε τον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων σε «αιμοδότη» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, το οποίο ουδέποτε θέλησε να μας αναγνωρίσει ως ισότιμα μέλη. Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός ότι, τη στιγμή που η κα. Κεφαλογιάννη κατέθεσε τη συγκεκριμένη ερώτηση, η Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης (HellasCert), βγήκε και κατήγγειλε πως η κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων με τις ρυθμίσεις του ν. 4582/2018 βρίσκεται στον αέρα» γράφει η ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Κατανοούμε την απογοήτευση της Ένωσης, αφού τα χρήματα που θα χάσει είναι πολλά. Δεν είναι όμως ευθύνη μας να διασφαλίσουμε τα οικονομικά οφέλη των επιχειρήσεων πιστοποίησης».
Η «HellasCert»
Η ανακοίνωση της HellasCert, με τίτλο «στον… αέρα η κατάταξη τουριστικών καταλυμάτων με τον νέο νόμο!» αναφέρει τα εξής:
«Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 12/2 ενημερωτική εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης (HellasCert), σχετικά με τις επιπτώσεις του ν. 4582/2018 στην κατάταξη τουριστικών καταλυμάτων.
Με τον ν.4276/2014 θεσπίσθηκε μια ολοκληρωμένη διαδικασία κατάταξης των Ξενοδοχείων και Camping σε αστέρια και των Eνοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων & Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) σε κλειδιά. Η διαδικασία προέβλεπε την έκδοση των αντίστοιχων Πιστοποιητικών Κατάταξης από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε), αφού είχε προηγηθεί επιθεώρηση των καταλυμάτων από ανεξάρτητους Οργανισμούς Επιθεωρήσεων, οι οποίοι έχουν διαπιστευτεί προς τούτο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ), με βάση Διεθνή Πρότυπα ISO.
Στο πλαίσιο αυτό διαπιστεύτηκαν περί τους 33 Οργανισμούς Πιστοποίησης ενώ εκπαιδεύτηκαν και εγκρίθηκαν περί τους 900 εξειδικευμένους επιθεωρητές και πολυάριθμο διοικητικό προσωπικό, καλύπτοντας το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Επίσης, με στόχο την αποτελεσματικότητα, αλλά και την διαφάνεια της διαδικασίας κατάταξης, δημιουργήθηκε στο Ξ.Ε.Ε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία αφενός εισάγονται όλα τα στοιχεία και σχέδια του προς επιθεώρηση καταλύματος και αφ’ ετέρου εποπτεύεται σε πραγματικό χρόνο η διενέργεια της επιθεώρησης. Με τη διαδικασία αυτή πιστοποιήθηκε η κατάταξη περίπου 3.000 Ξενοδοχείων και Camping και 2.000 ΕΕΔΔ.
Αιφνιδίως, και χωρίς καμία συνεννόηση με τους Οργανισμούς Πιστοποίησης, οι οποίοι αποτελούν την «καρδιά» του συστήματος κατάταξης, ο πρόσφατος νόμος 4582/2018, προβαίνει σε δομικές αλλαγές, με αποκορύφωμα την ανάθεση της πιστοποίησης της κατάταξής των ΕΕΔΔ στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ).
Αυτό θα οδηγήσει σε μπλοκάρισμα επ’ αόριστόν την κατάταξη των ΕΕΔΔ, κυρίως γιατί η διεκπεραίωση της πιστοποίησής τους από τις ΠΥΤ, ακόμα και όταν εκδοθεί η αντίστοιχη ΚΥΑ, η οποία θα καθορίζει τις σχετικές διαδικασίες, θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω της ύπαρξης βασικών ελλείψεων που απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες. Θα απαιτηθεί η δημιουργία νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταχώριση των καταλυμάτων και εκπαίδευση επιθεωρητών, αλλά κυρίως το εγχείρημα θα προσκρούσει στην δραματική έλλειψη προσωπικού των ΠΥΤ και την αδυναμία υπέρβασης αγκυλώσεων του Δημόσιου Τομέα (π.χ. όριο ημερών εκτός έδρας υπηρεσίας). Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής θα είναι οι επιχειρήσεις των ΕΕΔΔ να αντιμετωπίσουν θέμα νόμιμης λειτουργίας τους.
Και τούτο με την τουριστική περίοδο ante portas και την υποχρέωση ολοκλήρωσης του έργου κατάταξης χιλιάδων ΕΕΔΔ από μερικές δεκάδες υπαλλήλους των ΠΥΤ, ως το τέλος του 2019.
Στον αέρα και οι επενδύσεις που έχουν κάνει οι 33 Οργανισμοί Επιθεωρήσεων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προηγούμενου ν. 4276/2014, εργοδοτώντας και εκπαιδεύοντας 900 επιθεωρητές σε όλη την Ελλάδα.
Συνιστά πισωγύρισμα, η ανάθεση σε κρατικές Υπηρεσίες, ελέγχων που έχουν ανατεθεί και διεκπεραιωθεί επιτυχώς από ανεξάρτητους διαπιστευμένους Οργανισμούς Πιστοποίησης, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.
Το μη χείρον βέλτιστον… για την άρση του αδιέξοδου θα είναι, η προς έκδοση ΚΥΑ να αναθέτει τους ελέγχους κατάταξης στους ήδη διαπιστευμένους Οργανισμούς Επιθεωρήσεων και την έκδοση των Πιστοποιητικών κατάταξης στις ΠΥΤ, στη βάση των ελέγχων αυτών»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου