ΚΑΙΡΟΣ

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

ΥΠΕΝ: στη Βουλή το άνοιγμα της πλατφόρμας τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων

 Νομοθετική ρύθμιση, που ορίζει την ημερομηνία έναρξης και την προθεσμία ολοκλήρωσης της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών τακτοποίησης των δασικών αυθαιρέτων σε οικιστικές πυκνώσεις, με παράβολο των 250 ευρώ, έχει έτοιμη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα για τακτοποίηση και εξαίρεση 30 ετών από την κατεδάφιση των δασικών αυθαιρέτων σε οικιστικές πυκνώσεις, έχει θεσμοθετηθεί με το νόμο 4685/2020, εν συνεχεία το καλοκαίρι του 2021 εκδόθηκαν οι κοινές αποφάσεις των υπουργείων ΥΠΕΝ και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας της και είναι έτοιμη από το Ελληνικό Κτηματολόγιο και αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του φορέα από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Στο μεταξύ τους τελευταίους οκτώ μήνες, που έχουν μεσολαβήσει έχουν γίνει πολλές φορές δημόσιες ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη νεοσύστατη γενική γραμματεία Δασών, ότι επίκειται η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας αιτήσεων των δασικών αυθαιρέτων, που αναμένουν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες. Δείτε εδώ στο ecopress

Σε γραμμή προτεραιότητας

H έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας συνδυάζεται στους προγραμματισμούς του ΥΠΕΝ, για μετά την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης και την κύρωση των δασικών χαρτών για το 90% της ελληνικής επικράτειας,  έργο για το οποίο υπάρχει χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2022.

Οι πληροφορίες από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι αρχίζει να μπαίνει πλέον σε γραμμή προτεραιότητας η ψηφιακή πλατφόρμα για τα δασικά αυθαίρετα, με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει την έναρξη λειτουργία της από το καλοκαίρι και θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση και προγραμματίζεται εντός του Ιουνίου να ψηφιστεί στη Βουλή.

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Δασών

Σχετική είναι νέα δήλωση του Γενικού Γραμματέα Δασών του ΥΠΕΝ στην εφημερίδα «Τα Νέα» και στον δημοσιογράφο Προκόπη Γιόγακα, με την οποία ανακοινώνει την ενεργοποίηση της πλατφόρμας των δασικών αυθαιρέτων.

Ο γενικός γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης αναφέρει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα προστεθεί σχετική διάταξη από τη Γενική Γραμματεία Δασών σε νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω της οποίας θα καθορίζονται τα χρονικά περιθώρια για την υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, για την υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις τακτοποίησης των δασικών αυθαιρέτων.

Αιτήσεις στην πλατφόρμα για τακτοποίηση θα μπορούν να κάνουν όλοι οι ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων, ιδίως αυτοί που τα ακίνητα τους βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων αλλά και μεμονωμένες ιδιοκτησίες, καθώς για όλες τις περιπτώσεις θα υπάρξει τελική κρίση. Μετά την υπαγωγή στην πλατφόρμα θα γίνει έλεγχος των δικαιωμάτων από τα τμήματα προστασίας δασών των δασαρχείων με τη χωρική αρμοδιότητα για την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος.

 -«Μετά τη λήξη της τελευταίας παράτασης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη την 31η Μαΐου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους άλλο ένα μέσο για την προάσπιση της περιουσίας τους» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Οι ιδιοκτήτες των δασικών ακινήτων, με την πληρωμή ηλεκτρονικού παράβολου ύψους 250 ευρώ πετυχαίνουν -σε αυτή τη φάση -προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση, άμεση καταστολή καταλογισμένων προστίμων, «πάγωμα» νέων προστίμων αλλά και συμψηφισμό αυτών, σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων. Σημειώνεται πως στην περίπτωση που κατά την τελική κύρωση του δασικού χάρτη το ακίνητό τους εξαιρεθεί της δασικής νομοθεσίας και βεβαιωθεί πως δεν είναι δασικό, τότε και μόνο τότε προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες η επιστροφή τελών και προστίμων που έχουν καταβληθεί.

Βασικές προϋποθέσεις

Οι βασικές προϋποθέσεις για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων είναι: οι κατασκευές να βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων και να μην έχουν οικοδομηθεί μετά τον Ιούλιο του 2021.

Μετά και την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας για τους δασικούς χάρτες, ανοίγει ο δρόμος για τον νέο σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών για κάθε περιφέρεια, όπου θα καταγράφεται η δόμηση εντός των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στους αναρτημένους ή κυρωμένους δασικούς χάρτες.

Το σίγουρο πάντως είναι, όπως λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πως η όποια λύση προκριθεί θα εξαιρεί από την τακτοποίηση τα κτίρια που βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς, υγροτόπους και περιοχές του δικτύou Natura 2000, αλλά και κτίσματα που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιά και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέα (με βάση σχετικό νόμο του ’79, όπως ισχύει σήμερα) καθώς και περιοχές με ρέματα που έχουν οριοθετηθεί και βρίσκονται εντός Ζώνης Δυνητικού Κινδύνου.

Πού υποβάλλεται η αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 55 του ν. 4685/2020;

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει δημιουργήσει διαδικτυακή πλατφόρμα για την υποβολή ηλεκτρονικού αιτήματος υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 55 του ν. 4685/2020, η οποία θα ενεργοποιηθεί σύντομα.

Η υποβολή του αιτήματος οδηγεί σε αυτόματη αναστολή κάθε διοικητικής κύρωσης για την αντίστοιχη κατοικία (και συνοδεύουσα κατασκευή), εκτός εάν πρόκειται για κτίριο που αποκλείεται από την τακτοποίηση ή επιβάλλεται η άμεση κατεδάφισή του για την αποτροπή κινδύνων.

Η υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 55 του ν, 4685/2020 αποκλείεται για τις εξής περιπτώσεις:

α) Κτίρια που δεν έχουν τον χαρακτήρα κατοικίας ή κατασκευής συνοδεύουσας την κατοικία.
β) Κτίρια και λοιπές κατασκευές που έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011.
γ) Κτίρια και λοιπές κατασκευές που βρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε υγροτόπους που προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar και σε άλλες περιοχές για τις οποίες ισχύουν ειδικές προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, εκτός εάν κατασκευάστηκαν πριν τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών.
δ) Κτίρια και λοιπές κατασκευές που εμπίπτουν στις περιπτώσεις δ’, ε’, ζ’, η’, θ’, ι’, ια’, ιγ’, ιδ’, ιε’, ιστ’, ιζ’ και ιη’ της παραγράφου 1 του άρθρου 89 του ν. 4495/2017 (Α’ 167).
ε) Κτίρια και λοιπές κατασκευές εντός περιοχών που είναι υποχρεωτικώς αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 998/1979 (Α’ 289), τα οποία έχουν ανεγερθεί μετά την κήρυξη της αναδάσωσης.
στ) Κτίρια ή συνοδεύουσες κατασκευές που η διατήρησή τους παρακωλύει την διαφυγή των πολιτών ή την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου κινδύνου από φυσικά φαινόμενα.

Ποιος έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης;

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που έχει έννομο συμφέρον ή δικαίωμα, μπορεί να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στην σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα. Αυτός που υποβάλει την αίτηση πρέπει να είναι κύριος, νομέας ή κάτοχος της κατοικίας. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν και οι ενδιαφερόμενοι που υπέβαλαν αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος ή αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη, αίτηση ακύρωσης ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με το οποίο αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα.

Ποια δικαιολογητικά υποβάλλονται με την αίτηση;

Με την αίτηση υποβάλλονται υποχρεωτικά, σε ηλεκτρονική μορφή στην διαδικτυακή πλατφόρμα, τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Τα έγγραφα για την απόδειξη του έννομου συμφέροντος του αιτούντα, δηλαδή τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είναι κύριος, νομέας ή κάτοχος της κατοικίας.
    Υπογεγραμμένη υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), με την οποία ο αιτών δηλώνει ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή.
    3. Υπογεγραμμένη δήλωση μηχανικού με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας και των συνοδευουσών κατασκευών, εφόσον υπάρχουν, τα απαιτούμενα στοιχεία, δηλαδή η κάλυψη, η δομημένη επιφάνεια και το ύψος τους, καθώς και ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αποκλεισμού υπαγωγής στη διάταξη που περιγράφονται στην παρ. 3 του άρθρου 51 ν. 4685/2020.
    4. Αντίγραφο αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος ή αντίρρησης κατά του δασικού χάρτη, αίτησης ακύρωσης ή οποιουδήποτε άλλου διοικητικού ή ένδικου βοηθήματος, με το οποίο ο αιτών αμφισβητεί ότι η ιδιοκτησία του έχει δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, εφόσον έχει δηλωθεί στην πλατφόρμα.
    5. Το αποδεικτικό έκδοσης και πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου, ύψους 250€, που εκδίδεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με κωδικό «2904 Υπαγωγή στις διατάξεις των οικιστικών πυκνώσεων».
    6. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
    7. Σε περίπτωση δήλωσης πληρεξούσιου/νόμιμου αντιπροσώπου/εκπροσώπου ή αντικλήτου, υποβάλλεται και το αντίστοιχο νόμιμο έγγραφο.

Εάν, μετά τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών, διαπιστωθεί ότι τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά είναι ελλιπή, ο αιτών ενημερώνεται τηλεφωνικώς ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ποιες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου;

Αρμόδιες αρχές για την παραλαβή και τον έλεγχο των υποβαλλόμενων αιτήσεων είναι το Τμήμα Προστασίας του οικείου Δασαρχείου ή το Τμήμα Προστασίας της οικείας Δ/νσης Δασών (εάν σε κάποια Περιφερειακή Ενότητα δεν υπάρχουν Δασαρχεία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου