ΚΑΙΡΟΣ

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Προσοχή στην αγορά ακινήτων με προηγούμενες οφειλές

Μια ασυνήθιστη, άγνωστη στους πολλούς, όσο και αληθινή πρακτική, μπορεί να στερήσει από κάποιον το ακίνητό του ακόμα κι αν αυτός δεν χρωστάει ούτε μισό ευρώ στο Δημόσιο. Ο λόγος; Να χρωστά ο προηγούμενος ιδιοκτήτης από τον οποίο έγινε η αγορά!
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία, αυτή η πρακτική ονομάζεται “διάρρηξη καταδολιευτικής δικαιοπραξίας” και, όπως εξηγεί στην εφημερίδα ο ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και δικηγόρος, Στράτος Παραδιάς, σημαίνει την “αρπαγή” του ακινήτου που αγόρασε κάποιος νόμιμα, επειδή ο πωλητής έχει χρέη στο Δημόσιο ή στα ταμεία.  Όπως τονίζει ο κ. Παραδιάς, το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να ακυρώσει την αγοραπωλησία και να προχωρήσει σε κατάσχεση του ακινήτου προκειμένου να πιέσει για να πάρει τα οφειλόμενα από αυτόν που πούλησε το ακίνητο.
Το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο στα ελληνικά χρονικά ωστόσο, με δεδομένο ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φτάσει τα 67 δισ. ευρώ, δεν αποκλείεται το δημόσιο να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση του. Η διαδικασία είναι η εξής:
  • Κάποιος διαθέτει ένα ακίνητο – συνήθως όχι την πρώτη κατοικία – και το βγάζει στο σφυρί.
  • Ο αγοραστής πληρώνει κανονικά, η αγοραπωλησία είναι απολύτως νόμιμη και μπαίνει στο σπίτι που απέκτησε.
  • Μετά από λίγο καιρό το Δημόσιο διαπιστώνει ότι ο πωλητής χρωστά στην εφορία.
  • Μπορεί, λοιπόν, να προχωρήσει σε κατάσχεση του πωληθέντος ακινήτου κάνοντας χρήση της διαδικασίας της “διάρρηξης καταδολιευτικής δικαιοπραξίας”.
Η αγωγή του Δημοσίου αναφέρει ότι ο πωλητής καταδολίευσε, δηλαδή κορόιδεψε το δημόσιο. Η διαδικασία κοινοποιείται τόσο στον οφειλέτη, όσο και στον αγοραστή, ο οποίος πρέπει να προσλάβει δικηγόρο, να υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία προκειμένου νααποδείξει ότι πλήρωσε κανονικά και με το νόμο και δεν φταίει αυτός για τα χρέη του πωλητής.
Το Δημόσιο ακολουθεί τη συγκεκριμένη διαδικασία επειδή πολλές φορές κάποιος που χρωστά χρήματα στο Δημόσιο μεταβιβάζει τα ακίνητά του σε συγγενικό πρόσωπο για να γλιτώσει την κατάσχεση. ‘Ετσι το Δημόσιο επιχειρεί να προστατευτεί από τους κακοπληρωτές. Αν ο αγοραστής δεν έχει καμιά συγγένεια με τον πωλητή, τότε η περιπέτειά του θα λήξει σύντομα.
Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου