ΚΑΙΡΟΣ

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Αυθαίρετα: τροποποιήσεις για οριζόντιες ιδιοκτησίες και αλλαγές χρήσης

Αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία για τα αυθαίρετα, προς επίλυση ιδιοκτησιακών θεμάτων στις νομιμοποιήσεις και τη διευκόλυνση των συναλλαγών στην κτηματαγορά εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ,  του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιου Μπακογιάννη και εκπροσώπων των Συμβολαιογράφων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γεώργιο Ρούσκα, σύμφωνα με πληροφορίες του ecopress υπήρξε θετική ανταπόκριση από το ΥΠΕΝ και συμφωνήθηκε να εξεταστούν οι προτάσεις των Συμβολαιογράφων, για νομοθετικές τροποποιήσεις, οι οποίες αφορούν στις  πολεοδομικές παραβάσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας, αδήλωτες αυθαιρεσίες ακινήτων και  τις αυθαίρετες αλλαγές χρήσης.
Τελικές αποφάσεις αναμένονται σε νέα συνάντηση των εκπροσώπων των Συμβολαιογράφων, με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου, που έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες.
Παράταση
Στην ίδια συνάντηση  συζητήθηκε και η παράταση της υπαγωγής αυθαιρέτων στις διαδικασίες τακτοποίησης πέραν της 8ης Νοεμβρίου 2019, που λήγει η σχετική προθεσμία. Θέμα για το οποίο ο ΓΓ του ΥΠΕΝ απάντησε κατηγορηματικά ότι  «καμία παράταση δεν θα υπάρξει στο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων», όπως δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων με ανακοίνωση του.
Πηγές, που έχουν γνώση των διαμειφθέντων στη συνάντηση ΥΠΕΝ- Συμβολαιογράφων, αναφέρουν σχετικά στο ecopress ότι  από την κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ αποκλείουν νέο κύκλο παρατάσεων για τις δηλώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων πέραν της προθεσμίας που λήγει στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ ταυτοχρόνως φαίνεται να εξετάζουν μεταβατικό σχέδιο, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των νομιμοποιήσεων.
Επικρατέστερο είναι το σχέδιο, τακτοποίησης των μεγάλων αυθαιρέτων (της κατηγορίας 5 του 4495/2017), με κλειστή προθεσμία και ακριβότερα πρόστιμα, μέσω ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου, ενώ θα μείνει ανοιχτή διαδικασία νομιμοποιήσεων για μικρές παραβάσεις. Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του ecopress.
Οι αλλαγές
Οι αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία για τα αυθαίρετα, που συζητήθηκαν στη συνάντηση των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και των Συμβολαιογράφων ειδικότερα αφορούν:
Για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες: Αλλαγή της νομοθεσίας (άρθρο 98 του νόμου 4495/17, όπως συμπληρώθηκε με  το νόμο 4546/2018), που προβλέπει ότι στις περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας με παραβάσεις που αφορούν την επέκταση αυτής καθ’ ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, είναι δυνατή η υπαγωγή τους στην διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων, χωρίς τη συναίνεση των άλλων συνιδιοκτητών, μόνο στις περιπτώσεις, που συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις: α) η αυθαίρετη επέκταση να υφίσταται από την ανέγερση-κατασκευή της οικοδομής και  β) η ίδια αυθαίρετη επέκταση να υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οικοδομής.
Η νομοθετική αλλαγή μεταξύ ΥΠΕΝ και Συμβολαιογράφων συζητείται να γίνει στην κατεύθυνση, να μπορούν να καλυφθούν συμβολαιογραφικά ιδιοκτησίες με νομιμοποιημένες αυθαίρετες κατασκευές και επεκτάσεις και στις περιπτώσεις που οι δύο προϋποθέσεις,  όπως τίθενται από τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, να συντρέχουν όχι μόνον σωρευτικά αλλά και διαζευκτικά.
Για τις αδήλωτες αυθαιρεσίες ακινήτων:  Εξετάζεται να τροποποιηθούν οι σχετικές ρυθμίσεις  της πολεοδομικής νομοθεσίας, κατά τρόπο, ώστε  να υπάρχει και εκ των υστέρων δυνατότητα να γίνει τακτοποίηση αυθαιρεσιών του ακινήτου και να μείνει ανοιχτή η διαδικασία τακτοποίησης μικρών πολεοδομικών παραβάσεων.
Για τις αυθαίρετες αλλαγές χρήσης: Εξετάζεται επίσης να υπάρχει δυνατότητα εκ των υστέρων τακτοποίησης αυθαίρετης αλλαγής χρήσης ακινήτου.
Άκυρα συμβόλαια
Σημειώνεται αρμοδίως ότι στις περιπτώσεις,  που δεν έχουν συμπεριληφθεί από τον μηχανικό στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαίρετες κατασκευές και υπερβάσεις, είτε δεν έχει τακτοποιηθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης ακινήτου προβλέπεται από τη νομοθεσία ακυρότητα των συμβολαίων.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως πρόκειται για πολλές χιλιάδες ακινήτων, τα οποία στην πράξη δεν μπορούν να μεταβιβαστούν, με μεγάλες επιπτώσεις για τους ιδιοκτήτες και την κτηματαγορά.
Μεγάλο μέρος αυτών των ακινήτων  ανήκουν και στην κατηγορία των προσημειωμένων ακινήτων από Τράπεζες για οφειλές των ιδιοκτητών τους, τα οποία επίσης δεν μπορούν να μεταβιβαστούν σε ιδιώτες και χαρτοφυλάκια, που πολιορκούν την αγορά «κόκκινων δανείων» και επιδιώκουν την αξιοποίηση είτε την εκποίηση τους.
Η ανακοίνωση
Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο  Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών- Πειραιώς- Αιγαίου & Δωδεκανήσου για την συνάντηση στο ΥΠΕΝ έχει ως εξής:
«Καμία παράταση δεν θα υπάρξει στο Νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων”.  Τη δήλωση αυτή έκανε ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των Συμβολαιογράφων.
Στην εν λόγω συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 στο αρμόδιο υπουργείο και στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας κ. Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γεώργιος Ρούσκας, ο Πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Λάρισας κ.  Ιωάννης Κόνσουλας και η Συμβολαιογράφος Αθηνών κ. Μαρία Τρούσα συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα, που αφορούν στον συγκεκριμένο νόμο (4425/16) και ειδικότερα βελτίωση των διατάξεων και διευκόλυνση των συναλλαγών.
Ο Γενικός Γραμματέας κ. Μπακογιάννης κατά τη συνάντηση ανακοίνωσε ότι δεν προβλέπεται καμία παράταση του νόμου, η ισχύς του οποίου λήγει στις αρχές Νοεμβρίου.  Με τιμή Ο Πρόεδρος Γεώργιος Ρούσκας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου