Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Αυθαίρετα: Παρέμβαση Κουράκη για ευνοϊκές ρυθμίσεις για τρίτεκνους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες

Ο δήμαρχος Ηρακλείου ζητά από το Υ.ΠΕ.Κ.Α να ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα το σύνολο των τριτέκνων-πολυτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών.
Με επιστολή του προς το γενικό γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σωκράτη Αλεξιάδη, η οποία κοινοποιείται και στον ίδιο τον υπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη, ζητά να συμπεριληφθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα το σύνολο των τριτέκνων-πολυτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών.
Ολόκληρη η επιστολή του δημάρχου Ηρακλείου στο συνοδευτικό e-mail:
«Με το Νόμο 4178/8-8/2013 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προβλέπονται ορισμένες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους, σε αναγνώριση προφανώς των αυξημένων δυσχερειών που οι δύο αυτές κατηγορίες πολιτών αντιμετωπίζουν με τη σημερινή κρίση.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται, σύμφωνα με τον παραπάνω Νόμο, για μεν τους πολυτέκνους η καταβολή μόνο του 20% του προβλεπόμενου προστίμου, ενώ για τους τρίτεκνους το 30% (Άρθρο 17, παρ. 5).
Ενώ όμως η διάταξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική και θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τις κατηγορίες αυτές των συμπολιτών μας, ακολούθησε η εγκύκλιός σας με αρ. 3 της 1/10/2013 (Αρ. Πρωτ. 54373), που καταργεί στην πράξη την πρόβλεψη αυτή του Νόμου, αφού θέτει ως προϋπόθεση την ύπαρξη προστατευόμενων μελών για τις κατηγορίες αυτές των πολιτών σήμερα (άρθρο 17, εδ. 52, παρ. 5 και 6).
Με δεδομένο ότι η οικοδομική δραστηριότητα και η έξαρση της αυθαίρετης δόμησης, είχε παρατηρηθεί τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, οι συμπολίτες μας, πολύτεκνοι-τρίτεκνοι, που στο συγκεκριμένο χρόνο είχαν προστατευόμενα ανήλικα τέκνα, δεν έχουν σήμερα, αφού αυτά έχουν ενηλικιωθεί.
Πρέπει λοιπόν να τροποποιηθεί η εγκύκλιος και να συμπεριλαμβάνει στη ρύθμιση όλους τους πολύτεκνους-τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, χωρίς εξαιρέσεις.
Πολύ περισσότερο που, σε αρκετές περιπτώσεις, τα ανήλικα πλέον τέκνα αυτών των οικογενειών εξακολουθούν να παραμένουν στην πατρική κατοικία, λόγω οικονομικής αδυναμίας να διατηρήσουν δική τους.
Θεωρούμε συνεπώς, κύριε γενικέ, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση που προβλέπεται στην παραπάνω εγκύκλιό σας είναι ελλιπής, αφού αποκλείει από τη ρύθμιση του νόμου τη συντριπτική πλειοψηφία των πολυτέκνων και τριτέκνων λόγω της προϋπόθεσης που θέτει.
Προτείνεται, λοιπόν, να συμπεριληφθούν στην παραπάνω ρύθμιση όλοι οι πολύτεκνοι-τρίτεκνοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες, όπως προβλέπεται στο Νόμο».
Πηγή:neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου