Υπερψηφίστηκε χθες στο Α΄Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση.
"Αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο χωρίς δανεικά, από την πραγματική οικονομία και όχι από την αγοραπωλησία άυλων τίτλων, τότε χρειαζόμαστε επενδύσεις" τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, στην ομιλία του στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής. "Για να γίνουν όμως επενδύσεις, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα "πού μπορώ να επενδύσω, πώς και πότε" ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί τη "Διαύγεια στην Περιβαλλοντική Αδειοδότηση", μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα είναι έτοιμη σε μερικούς μήνες και θα δίνει το δικαίωμα στον κάθε Έλληνα πολίτη να γνωρίζει την εικόνα της κάθε περιοχής και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι επενδύσεις της - και αν υπάρχει καθυστέρηση, ποιος είναι ο υπεύθυνος σε προσωπικό, υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο.Σχετικά με τη χωροταξία δήλωσε ότι "είναι μια βαθύτατα πολιτική επιστήμη, τέχνη, δράση, λειτουργία. Δεν υπάρχει απολιτική χωροταξία. Απολιτική χωροταξία είναι μη χωροταξία. Αρα η χωροταξία οφείλει να λύνει τα βασικά προβλήματα των κοινωνιών. Η χωροταξία οφείλει να απαντά σε βασικά ερωτήματα: Πώς θα μειώσω τις περιφερειακές ανισότητες; Πώς θα ενισχύσω τη χωρική συνοχή, έτσι ώστε να ενισχύσω και την κοινωνική συνοχή; Πώς θα διασφαλίσω την αειφορία και τη βιωσιμότητα, την αρμονική συμβίωση επένδυσης και φυσικού περιβάλλοντος με το ανθρωπογενές περιβάλλον, ώστε στο τέλος ωφελημένος να είναι και ο άνθρωπος, η ανθρώπινη κοινωνία και το περιβάλλον;
Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε μέσω της ρύθμισης την οποία καταθέτουμε. Έχουμε ονομάσει το 2014 ως Έτος της μεγάλης χωρικής-χωροταξικής μεταρρύθμισης και δεν διστάζουμε να το επαναλάβουμε. Γιατί είμαστε βέβαιοι ότι θα περάσουμε πάνω από τον πήχη και όλα αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε, δηλώνουμε στο Εθνικό Κοινοβούλιο, τόσο εμείς ως πολιτική ηγεσία, όσο και όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου, ότι θα τα κάνουμε πράξη".
Τέλος δήλωσε ότι "Είμαστε περήφανοι που έχουμε 350 ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, τα οποία καρκινοβατούν επί 20-25 χρόνια; Είμαστε περήφανοι που δεν έχουμε αξιωθεί ως κοινωνία και ως τοπικές κοινωνίες πολλές φορές να χωροθετήσουμε περιοχές επεξεργασίας απορριμμάτων ή περιοχές όπου θα χωροθετηθούν βιολογικοί καθαρισμοί; Είμαστε περήφανοι όταν ξέρουμε ότι μια βασική αιτία που αυτός ο τόπος βασανίζεται από γενιές και γενιές αυθαιρέτων, είναι το ότι δεν έχουμε κάνει σχεδόν ποτέ επεκτάσεις σχεδίων πόλεων, άρα ο φτωχός δεν μπορεί να βρει φτηνή γη για να χτίσει το σπίτι του; Έχουμε αναρωτηθεί γιατί ποτέ κανένας δήμαρχος ή χωροτάκτης δεν θέλει στην περιοχή ευθύνης του να χωροθετήσει μια κτηνοτροφική ζώνη, μια λατομική ζώνη και όλοι λένε «μακριά από μένα, στο διπλανό δήμο»; Δεν πρέπει επιτέλους να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ζητήματα; Με το νομοθέτημα που έχουμε στη διάθεσή μας κάνουμε πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις και θεσμικού και λειτουργικού χαρακτήρα. Έχουμε προκηρύξει με 600 εκατομμύρια ευρώ τις 28 μεγάλες μελέτες και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες κατακυρώνουμε τους πρώτους διαγωνισμούς. Θα ολοκληρώσουμε, μάλιστα, τις κατακυρώσεις μέσα στη χρονιά. ’ρα, την επόμενη χρονιά ξεκινούν οι νέες μελέτες για το 65% του εδάφους της χώρας και ολοκληρώνουμε τις προηγηθείσες κατά τα προηγούμενα χρόνια κτηματογραφήσεις για το υπόλοιπο 35% της χώρας. Στόχος είναι το 2020, σε λίγα χρόνια από σήμερα, η χώρα να έχει το μεγαλύτερο, το πιο σύγχρονο, το πιο μοντέρνο, ολοκληρωμένο, δυναμικό και διαρκώς ενημερωνόμενο πληροφοριακό σύστημα για τα ακίνητα του Δημοσίου και των ιδιωτών, το πιο ολοκληρωμένο κτηματολογικό σύστημα.
Τις επόμενες εβδομάδες υλοποιούμε γιατί το θεσμοθετούμε πρώτα στο νομοσχέδιο για τα ρυθμιστικά, αλλά το υλοποιούμε αμέσως μετά, μέσα στο καλοκαίρι- τα δύο πρώτα μόνιμα και οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στον Πειραιά. ’ρα, επιτέλους, θα αποκτήσουμε τις δύο πρώτες, οριστικές, τελικές δομές για το πώς μπορούμε να έχουμε οργανωμένες τις καταγραφές των ακινήτων μας."
Αντιδράσεις
Διαφορετικές ήταν όμως οι προσεγγίσεις της αντιπολίτευσης για το σχέδιο νόμου. "Εδώ ψηφίζουμε τα μη κριτήρια, τις μη δεσμεύσεις, τα μη πλαίσια" ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
"Μας φέρατε νομοσχέδιο 320 σελίδων για το χωροταξικό σχεδιασμό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ποιου κατεπείγοντος;" αναρωτήθηκε η Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ) χαρακτηρίζοντας "προδήλως αντισυνταγματικές" ορισμένες διατάξεις που άπτονται της περιβαλλοντικής προστασίας.
"Το υπουργείο Περιβάλλοντος στα τελευταία νομοσχέδια, δυστυχώς, επιλέγει να νομιμοποιεί ό,τι δεν μπορούσε να νομιμοποιηθεί με τον νόμο περί αυθαιρέτων" παρατήρησε η Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής ανέφερε ότι "με αυτό το νομοσχέδιο φαίνεται ότι γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να παραμεριστεί οτιδήποτε εμποδίζει την πορεία επέλασης των λεγόμενων "επενδυτών"" σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου