Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Νέοι όροι ανταλλάγματος χρήσης σε δασικές εκτάσεις

Με απόφαση που συνυπέγραψαν οι αναπληρωτές Υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, τροποποιήθηκαν όροι του υπολογισμού ανταλλάγματος χρήσης που αφορά σε δασικές εκτάσεις.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά στην τροποποίηση της παραγράφου 5 της υπ’ αριθ. 165384/405/30-1-2012 (ΦΕΚ 365Β΄) περί «Υπολογισµού ανταλλάγµατος χρήσης», ως εξής:
“Το αντάλλαγµα χρήσης υπολογίζεται επί της συνολικής έκτασης για την οποία εγκρίθηκε επέµβαση ανεξάρτητα αν θα επέλθει ή όχι µεταβολή στην χρήση της, κατατίθεται υπέρ Ειδικού Φορέα ∆ασών του Πράσινου Ταµείου, σύµφωνα µε τα κατωτέρω οριζόµενα και αποδίδεται αποκλειστικά για την αναδάσωση εκτάσεων, την ανάπτυξη και την προστασία δασών.
Κατ΄ εξαίρεση, αποτελεί πόρο του Κ/Π το αντάλλαγµα χρήσης που καταβάλλεται από τους κυρίους σταθµών ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες κατέχουν έγκριση επέµβασης σε δάση δασικές και λοιπές εκτάσεις που τελούν υπό τη διαχείριση των δασικών υπηρεσιών, εφόσον η εν λόγω έγκριση έχει εκδοθεί µετά την έναρξη εφαρµογής του νόµου 2244/1994 (ΦΕΚ 168Α΄).
Σε αυτή την περίπτωση, το αντάλλαγµα χρήσης κατατίθεται στην οικεία ∆.Ο.Υ. και εµφανίζεται στον Κωδικό Αριθµό Εξόδου 2449 «Λοιπά Έσοδα από την εκµετάλλευση, παραχώρηση και εκποίηση περιουσιακών εν γένει στοιχείων του ∆ηµοσίου» (ΦΕΚ 202Α΄/2005).
Όταν η έκταση στην οποία θα γίνει η επέµβαση δεν υπερβαίνει τα 25 στρέµµατα ή η επέµβαση γίνεται εξ αρχής στο σύνολο της έκτασης το αντάλλαγµα χρήσης καταβάλλεται εφάπαξ.
Όταν η επέµβαση γίνεται σταδιακά κατά χώρο και χρόνο επί του δασικού χώρου, περιλαµβανοµένων και των συνοδών έργων, το αντάλλαγµα χρήσης καταβάλλεται σταδιακά, ανάλογα µε την έκταση επέµβασης και πριν από αυτήν , σύµφωνα πάντα µε το σχέδιο εκµετάλλευσης που έχει κατατεθεί από τον υπόχρεο, στο οποίο προσδιορίζονται βάσει χρονοδιαγράµµατος οι επιφάνειες επέµβασης και ο χρόνος έναρξης της επέµβασης, µε δυνατότητα τροποποίησής του και της αντιστοίχου διαµορφώσεως του ποσού καταβολής. Η καταβολή του αναλογούντος κάθε φορά ανταλλάγµατος χρήσης είναι δεσµευτική για τον υπόχρεο. Στην περίπτωση µη έγκαιρης καταβολής του, υποχρεούται σε καταβολή ανταλλάγµατος χρήσης για το σύνολο της έκτασης για την οποία εγκρίθηκε η επέµβαση.
II. Την τροποποίηση της παρ. 6 της αριθ. 165384/405/30-1-2012 (ΦΕΚ Β 365) περί «Υπολογισµού ανταλλάγµατος χρήσης», ως εξής:
Το αντάλλαγµα χρήσης αναφέρεται στην απόφαση που αφορά στην επέµβαση, η δε είσπραξή του πραγµατοποιείται:
α) Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής του, πριν την εγκατάσταση του δικαιούχου στην έκταση (περίπτωση έγκρισης επέµβασης) ή πριν τη σύνταξη του πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής της (περίπτωση της παραχώρησης).
β) Στην περίπτωση της σταδιακής καταβολής του ανταλλάγµατος, πριν την εγκατάσταση του δικαιούχου στην έκταση (περίπτωση έγκρισης επέµβασης) ή πριν από τη σύνταξη του πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής της (περίπτωση της παραχώρησης).
Σε περίπτωση παραιτήσεως ή µη ολοκλήρωσης της δραστηριότητας επέµβασης από τον υπόχρεο προ του χρόνου διάρκειας της έγκρισης εκµετάλλευσης, υποχρεούται στην καταβολή όλου του υπολοίπου του ανταλλάγµατος χρήσης.
Κατά τα λοιπά ισχύει η αριθ. 165384/405/30-1-2012 (ΦΕΚ 365Β΄) περί «Υπολογισµού ανταλλάγµατος χρήσης» ως έχει.”
Πηγή: ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου