Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Μέσω e-mail τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Μέσω Διαδικτύου και συγκεκριμένα με e-mail θα ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών τους φορολογουμένους για το ποσό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που θα πρέπει να πληρώσουν το 2014.
Από τον Ιούλιο το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει την αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στους υπόχρεους και εκείνοι με τη σειρά τους θα πρέπει να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα από τον λογαριασμό που διατηρούν στο taxisnet. Σημειώνεται ότι ο νέος φόρος θα πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νέο φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων φορολογούνται για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια, οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ, αντίθετα, απαλλάσσονται τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.). Ωστόσο, ο ενιαίος φόρος περιλαμβάνει μειώσεις για όσους έχουν στην κατοχή τους μόνο ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε σχέση με τους φόρους που πλήρωναν να τα τελευταία τρία χρόνια. Από την άλλη, όσοι έχουν στην κατοχή τους έστω και ένα αγροτεμάχιο θα επιβαρυνθούν καταβάλλοντας περισσότερους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο. Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων. Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2-13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων. Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1.

Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται (25 κλιμάκια) από τα 0,003 ευρώ/ τ.μ έως 9 ευρώ/ τ.μ. Οσον αφορά στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης, προβλέπεται η εφαρμογή ενός βασικού συντελεστή φορολογίας (ΒΣΦ), ο οποίος ορίζεται σε 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή σε 1 ευρώ ανά στρέμμα. Από εκεί και πέρα, για τον υπολογισμό του τελικού φόρου λαμβάνονται υπόψη και διάφοροι άλλοι συντελεστές που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης. Για τα αρδευόμενα αγροτεμάχια, ο ελάχιστος φόρος είναι 2,2 ευρώ/στρέμμα. 


Πηγή: http://www.kathimerini.gr/770115/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/mesw-e-mail-ta-ekka8aristika-toy-enfia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου