Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Mείωση εισφορών και αύξηση δόσεων για τα εντός σχεδίου πόλης ακίνητα

Μείωση των εισφορών σε χρήμα για όσα ακίνητα εντάσσονται στο σχέδιο πόλης, αύξηση των δόσεων αλλά και δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου, ακόμα και αν δεν έχουν εξοφληθεί στο σύνολο τους οι υποχρεώσεις εισφοράς σε χρήμα, προβλέπει το νομοσχέδιο που ετοίμασε και καταθέτει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο σχέδιο νόμου, τα απαλλοτριωμένα ακίνητα θα επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους όταν αυτά παραμένουν αναξιοποίητα για δεκαετίες, επειδή δεν ήταν εφικτό οι δήμοι να διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια για τις απαλλοτριώσεις λόγω οικονομικών δυσχερειών ή κωλυσιεργίας. Όπως δήλωσε ο κ. Ταγαράς "οι δήμοι θα μπορούν να ανταποκρίνονται στην υποχρέωσή τους προς τους πολίτες ακόμα και με προσφορά σε γη προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία".

Ακόμα, δίνεται η δυνατότητα να αυξάνονται τα σχετικά ποσοστά, σε περίπτωση που κατά την εκπόνηση της μελέτης οι υπολογιζόμενες εισφορές σε γη δεν καλύπτουν την ελάχιστη έκταση κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων, ενώ προβλέπεται η εφαρμογή ενιαίας έκπτωσης επί του αρχικού ποσού εισφοράς σε χρήμα, ίση με 20% για τις περιπτώσεις που εκδόθηκαν πράξεις επιβολής εισφοράς σε χρήμα βάσει αντικειμενικών αξιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.

Τέλος, προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις πάντα, η μετατροπή της υποχρέωσης καταβολής εισφοράς σε χρήμα σε προσφορά τμήματος της ιδιοκτησίας ίσης αξίας, καθώς και η αξιοποίηση και μεταβίβαση των ακινήτων πριν την εξόφληση όλου του ποσού της εισφοράς, εφόσον έχει καταβληθεί τουλάχιστον το ποσόν που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% των συνολικών υποχρεώσεων που αναλογούν στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου