ΚΑΙΡΟΣ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Οικόπεδα: παράταση για τις δηλώσεις, αντιδράσεις για τα εξωπραγματικά πρόστιμα

 Έτοιμη είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες  του ecopress στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωση, που δίνει παράταση σε ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες για τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων στην ψηφιακή πλατφόρμα, που άνοιξε στο παραπέντε. Στο τραπέζι αλλαγές στα εξωπραγματικά πρόστιμα, τις εξοντωτικές ποινές και αίτημα εκλογίκευσης της νομοθεσίας για τον καθαρισμό οικοπέδων. (Νεότερη ενημέρωση:  βγήκε η επίσημη παράταση)

Το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, που μόλις πρόλαβε να ανοίξει τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων με τον τίτλο Ακαθάριστα Οικόπεδα (apps.gov.gr), λίγα εικοσιτετράωρα πριν την προθεσμία που έχει οριστεί στο τέλος Μαΐου, για τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες και τους Δήμους, ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών εντός του αστικού ιστού δίνει παράταση για την εφαρμογή του μέτρου.

Οι πληροφορίες του ecopress αναφέρουν πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ετοιμάσει ρύθμιση που προβλέπει παράταση ενός μήνα έως τις 30 Ιουνίου 2024 για την υποβολή των δηλώσεων στην πλατφόρμα και συνακόλουθα τους καθαρισμούς οικοπέδων από τους υπόχρεους ιδιοκτήτες και Δήμους και ανακοινώνει άμεσα την παράταση με επίσημη ανακοίνωση του. Παράλληλα το αίτημα της παράτασης θέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και  ασκεί παρέμβαση για εκλογίκευση της νομοθεσίας για τον καθαρισμό των οικοπέδων.

– Η νέα πλατφόρμα υποδέχεται τις δηλώσεις των υπόχρεων ιδιοκτητών ενώ θα έχει και ψηφιακή υπηρεσία καταγγελιών πολιτών για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Τα πρόστιμα έχουν καθοριστεί από 1000 έως 54.000 ευρώ και φυλάκιση δύο χρόνων για τους ιδιοκτήτες. Προβλέπονται επίσης οι υποχρεώσεις και αρμοδιότητες των δήμων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.  Δείτε εδώ στο ecopress

Η υποχρέωση αφορά ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπόν ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, και  σε εκτάσεις εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των δυο προαναφερόμενων περιπτώσεων, επιπλέον δε και  εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας

Εκλογίκευση της νομοθεσίας για τον καθαρισμό των οικοπέδων

 Επιστολή με αίτημα για εκλογίκευση της νομοθεσίας για τον καθαρισμό των οικοπέδων απέστειλε η ΠΟΜΙΔΑ προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίησης και Πολιτικής Προστασίας κ.κ. Β. Κικίλια και Χ. Τριαντόπουλο, ζητώντας την αναστολή και εν συνεχεία μείωση του προστίμου των 1.000 ευρώ, την προηγούμενη ειδοποίηση των ιδιοκτητών από τους Δήμους ως προϋπόθεση για κάθε πρόστιμο ή ποινική δίωξη και άλλες αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε αυτές να είναι λογικές, εφαρμόσιμες  και αποτελεσματικές.

Με την ευκαιρία από την ΠΟΜΙΔΑ διευκρινίζεται ότι η πλατφόρμα που ήδη άνοιξε αφορά αποκλειστικά τα ακαθάριστα αστικά οικόπεδα ενώ η πλατφόρμα για τα μέτρα πυροπροστασίας των κτιρίων που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δασικές εκτάσεις, αρμοδιότητας του ΥΠΕΝ, δεν έχει ανοίξει ακόμη.

Σχετικά ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, αναφέροντας πως θα εφαρμοστούν φέτος τα μέτρα του Κανονισμού Πυροπροστασίας για τα δασικά ακίνητα, είπε ότι δεν υπάχρει υποχρέωση να ανοίξει πλατφόρμα και οι δηλώσεις θα γίνονται στους Δήμους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου