Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Αυθαίρετα: Γλιτώστε έως και 50% από το πρόστιμο μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης

Να γλιτώσουν έως και το 50% του συνόλου των προστίμων που προβλέπονται με την υπαγωγή στο ν. 4178/13, μπορούν όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων είτε πρόκειται να ενταχθούν στο νόμο είτε έχουν ήδη ενταχθεί και έχουν καταβάλει δόσεις, εφόσον προχωρήσουν σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης ή στατικής επάρκειας των αυθαιρέτων τους.
Συγκεκριμένα όπως ορίζει το άρθρο 20 του νόμου 4178/2013, δύναται να καθορίζεται συμψηφισμός των ποσών που καταβάλλονται για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και για τη στατική επάρκεια αυτών, επί κατασκευών προ του έτους 2003 με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται στον παρόντα νόμο και έως το ποσοστό 50% του προβλεπόμενου του ειδικού προστίμου.

Μέχρι σήμερα το άρθρο αυτό δεν εφαρμοζόταν καθώς δεν είχε τεθεί σε λειτουργία η σχετική εφαρμογή του πληροφ. συστήματος του ΤΕΕ. Ωστόσο την Τρίτη 16 Ιουνίου ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής που επιτρέπει τον συμψηφισμό έως και του 50% των προστίμων αυθαιρέτων με εργασίες και υλικά ενεργειακής και στατικής αναβάθμισης.

Ωστόσο, αν κάποιος έχει εξοφλήσει το 70% των προστίμων δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να εκπέσει πέραν του 30%, εφόσον βέβαια προβεί στις σχετικές εργασίες. Επίσης, αν κάποιος έχει εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό των προστίμων δεν δικαιούται καμία έκπτωση.

Για το συμψηφισμό λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για αγορά υλικών - εξοπλισμού, για πρόσθετες εργασίες για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων (π.χ. εργασίες αποξήλωσης, αποκομιδής, τοποθέτησης, εγκατάστασης, αποκατάστασης, τοποθέτησης ικριωμάτων κ.λπ.), καθώς και για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής επιθεώρησης. Στις ανωτέρω δαπάνες δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

Με αφορμή την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας της σχετικής εφαρμογής, ο τομέας οικονομίας και πράσινων πολιτικών της ΔΗΜΑΡ εξέδωσε υπόμνημα στο οποίο τονίζει ότι "Η έναρξη εφαρμογής του πληροφ. συστήματος του ΤΕΕ για συμψηφισμό έως και του 50% των προστίμων αυθαιρέτων με εργασίες και υλικά ενεργειακής και στατικής αναβάθμισης κινείται σωστά προς την γενική κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και της ασφάλειας των κτιρίων." Ωστόσο προσθέτει ότι "θα πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό σε τροποποίηση της νομοθεσίας που αφαιρεί από το "πράσινο ταμείο" το σύνολο σχεδόν των εσόδων του και ουσιαστικά ακυρώνει και το πνεύμα και το γράμμα του νόμου 3843/2010 αλλά και τις αποφάσεις του ΣτΕ".

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία του Επιμελητηρίου, στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για τις δηλώσεις αυθαιρέτων του Ν.4178 έχουν ήδη καταγραφεί περίπου 886 χιλιάδες ιδιοκτησίες, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί, από τις οποίες έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου μέχρι στιγμής περίπου 581 χιλιάδες ακίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου