Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ο νόμος για την τακτοποίηση οδηγεί σε νέα γενιά αυθαιρέτων δηλώνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ


Στο επίκεντρο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος έχουν αναδειχθεί οι παρατηρήσεις, που διατυπώνει σε δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, ότι χρειάζεται άμεση προώθηση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς επίσης ότι η εφαρμογή του νόμου για την «τακτοποίηση» οδηγεί στη δημιουργία μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Από την πλευρά του νέο σχεδιασμό για κατεδαφίσεις προκλητικών αυθαιρέτων ανήγγειλε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωσταντίνου ενώ παράλληλα κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι λόγω της διαδικασίας «τακτοποίησης» δημιουργείται μία νέα γενιά αυθαιρέτων είπε ότι το υπουργείο χρησιμοποιεί τη μέθοδο των αεροφωτογραφιών για την καταγραφή αυτών των περιπτώσεων και πρόσθεσε ότι θα γκρεμιστούν ακόμη και πολυτελή αυθαίρετα επωνύμων.
Συγκεκριμένα ο κ Παπακωσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Free Sunday» δέχθηκε συγκεκριμένη ερώτηση και απάντησε ως εξής:
-Δημοσιογράφος: «Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ισχυρίζεται ότι ο νόμος για την «τακτοποίηση» θα δημιουργήσει νέα γενιά αυθαιρέτων, καθώς, απόντων επαρκών ελεγκτικών μηχανισμών, πολλοί ιδιοκτήτες θα προτιμήσουν το κόστος του προστίμου από το κόστος μίας νόμιμης οικοδομικής άδειας. Πώς απαντάτε; Θα προχωρήσετε σε κατεδαφίσεις προκλητικών αυθαιρέτων, ακόμα και επιφανών προσώπων»;
-Γ. Παπακωσταντίνου: «Δεν θα σχολιάσω ισχυρισμούς. Θα εστιάσω στην ουσία. Ο νόμος για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων δεν μπορεί να κατηγορείται για κάτι που υπάρχει στην χώρα μας δεκαετίες. Το αντίθετο, εκτός από πρόστιμα και ρύθμιση, ο νόμος περιέχει προβλέψεις που μόλις υλοποιηθούν θα αντιμετωπίσουν δραστικά τέτοια φαινόμενα. Αναφέρω χαρακτηριστικά: για πρώτη φορά υπάρχει ηλεκτρονικό μητρώο αυθαιρέτων και κτιρίων που μεταβιβάζονται, υπάρχει σαφής οριοθέτηση της ευθύνης του μηχανικού, δημιουργήθηκε νέο σώμα ελεγκτών δόμησης και ειδική υπηρεσίακατεδαφίσεων κεντρικά, ώστε να πάψει η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Όσο για τα τρέχοντα, το ΥΠΕΚΑ έχει προχωρήσει και σε αεροφωτογραφίες και σε σχεδιασμό κατεδαφίσεων. Και προφανώς ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν είναι πρόσκομμα. Εφόσον, οι υπηρεσίες κρίνουν ότι πρέπει να κατεδαφιστεί, θα κατεδαφιστεί».
Εξάλλου το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου κατεδαφίσεων από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων (Ε.Υ.Ε.Κ.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έξι καταρχήν αυθαίρετων κτισμάτων στην παραλία Επιταλίου της Δ.Ε. Βώλακος του Δήμου Πύργου (20 και 21 Φεβρουαρίου 2012), ακολούθησε η προσεκτική απομάκρυνση της παραχθείσας ποσότητας οικοδομικών αποβλήτων και η μεταφορά αυτών σε επιλεγμένο αδειοδοτημένο προς τούτο χώρο. Στη συνέχεια τα συνεργεία, υπό την εποπτεία της Ε.Υ.Ε.Κ.Α., προχώρησαν σε προσεκτικό καθαρισμό της ευρύτερης παραλιακής περιοχής και σε έργα αποκατάστασης της παραλίας. Η Ε.Υ.Ε.Κ.Α. θα συνεχίσει το έργο της με την κατεδάφιση και άλλων κτισμάτων στην παραλία Επιταλίου έως και την παραλία της Ζαχάρως, με την πλήρη υποστήριξη των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσωντης Περιφέρειας και των αρμόδιων ΟΤΑ.
Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τα έργα που προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ Αττικής είπε ότι: «Θεωρώ επίτευγματο γεγονός ότι έχουμε φτάσει να είμαστε έτοιμοι για την προκήρυξη εδώ και εβδομάδες, σε σχέση με την κατάσταση που βρήκα τον περασμένο Ιούλιο. Ανησυχώ γιατί η αδυναμία του ΕΔΣΝΑ, του
αρμόδιου πλέον οργάνου να συνεδριάσει, για να προχωρήσει ο διαγωνισμός είναι δυσανάλογος της επιτακτικότητας της ανάγκης να προχωρήσουν τα έργα. Και δεν είναι μόνο τα κονδύλια αλλά και το γεγονός ότι όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η υπάρχουσα υποδομή της Αττικής δεν θα επαρκεί σε τρία χρόνια από σήμερα.
Όσο για την πρόληψη: θεωρώ ότι προχωρήσαμε δραστικά. Ο πρόσφατος νόμος για τα απόβλητα εισάγει μια νέα προσέγγιση. Έγινε για πρώτη φορά υποχρεωτική η κατάρτιση σχεδίων για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, τα οποία θα εστιάζονται πλέον στις βασικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θα λαμβάνουν υπόψη ολόκληρο
τον κύκλο ζωής των προϊόντων και των υλικών.
Τώρα το βάρος έχει πέσει στο να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα πρόληψης και μείωσης παραγωγής αποβλήτων».
Πηγή : tee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου