Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ανθεκτικότητα Σκυροδέματος: παράγοντες που την επηρεάζουν


Στην είδηση που ακολουθεί συνοψίζονται από την εργασία των Π.Τσίκα και Χ. Παπασπυριδάκου οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανθεκτικότητα του σκυροδέματος σε διάρκεια. Εννοείται ότι αφορά τον γενικό επιβλέποντα, καθώς οι περισσότεροι παράγοντες ενεργοποιούνται από την έκθεση του σκυροδέματος, χωρίς μέτρα προστασίας, πριν την ηλεκτροδότηση.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
1.ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΌπως είναι η αντοχή συνδεδεμένη με το τριχοειδές πορώδες έτσι είναι και η ανθεκτικότητα. Με αποτέλεσμα να την επηρεάζουν οι ίδιοι παράγοντες όπως ο λόγος νερού Ν/Τ, πορώδες και η συντήρηση.
2.ΦΥΣΙΚΑ ΑΙΤΙΑ
2.1 ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΦΘΟΡΑ
Απότριψη
. Από την κυκλοφορία πεζών ή οχημάτων.
Υδροφθορά. Από στο νερό το οποίο περιέχει αιωρούμενα σωματίδια.
Σπηλαίωση. Εμφανίζεται όταν νερό κινείται με μεγάλη ταχύτητα παράλληλα σε επιφάνεια της οποίας η γεωμετρία αλλάζει ξαφνικά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία καταστροφικών φυσαλίδων.
2.2 ΡΗΓΜΑΤΩΣΗ
Για μέτρια διαβρωτικό περιβάλλον το άνοιγμα των ρωγμών δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 0,3mm. Για πολύ διαβρωτικό πρέπει να περιορίζεται περαιτέρω ανάλογα με την διαβρωτικότητα του περιβάλλοντος.
Μεταβολή όγκου λόγω:
-Θερμοκρασίας ή Υγρασίας
-Πίεσης λόγω κρυστάλλωσης αλάτων στους πόρους
-Επιβαλλόμενα φορτία. Σχεδιασμού, Υπερφόρτωση, Ερπυσμού.
-Επιβαλλόμενες παραμορφώσεις. Διαφορικών καθιζήσεων ή σεισμού
-Ακραίες θερμοκρασίες
-Παγετός. Η ικανότητα του σκυροδέματος να υποστεί τη δράση του παγετού χωρίς φθορά εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα του.
-Πυρκαγιάς. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με την ποιότητα του τσιμεντοπολτού και των αδρανών που αποσυντίθενται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
3.ΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
3.1ΥΔΡΟΛΥΣΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΛΤΟΥ
-Μαλακό νερό: Το νερό τις βροχής περιέχει ελάχιστα ιόντα ασβεστίου. Σε επαφή με το σκυρόδεμα το νερό διαλύει τα προϊόντα ασβεστίου που υπάρχουν στον τσιμεντοπολτό, προκαλώντας τη χαλάρωση του ιστού του σκυροδέματος.
3.2ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΜΑΖΑΣ
Μηχανισμοί φθοράς του σκυροδέματος με βάση την ανταλλαγή ιόντων.
-Σχηματισμός διαλυτών αλάτων ασβεστίου
-Σχηματισμός αδιάλυτων αλάτων ασβεστίου
-Επίδραση διαλυμάτων μαγνησίου

3.3ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΙΟΓΚΩΣΗΣ.Οδηγούν στο σχηματισμό προϊόντων που προκαλούν διόγκωση στο σκυρόδεμα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη εσωτερικών τάσεων και παραμορφώσεων.
-Επίδραση θεϊκών αλάτων
-Αντίδραση αλκαλίων-αδρανών
-Διάβρωση οπλισμών
-Ενυδάτωση κρυσταλλικών MgO, CaO
4.ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗΑπό τη δράση φυτικών ή ζωικών μικροοργανισμών.
Επειδή στη χώρα μας είναι εξαιρετικά σπάνιο το ενδεχόμενο σταδιακής αποσύνθεσης του σκυροδέματος λόγω εναλλαγών πήξεως-τήξεως του νερού των πόρων, ή λόγω προσβολής των αδρανών από την αλκαλικότητα του σκληρυμένου τσιμεντοπολτού. Έτσι το κύριο αν όχι
το μοναδικό πρόβλημα του οπλισμένου σκυροδέματος από απόψεως ανθεκτικότητας σε διάρκεια είναι η διάβρωση των οπλισμών. Από την οποία προκαλείται ο σχηματισμός προϊόντων οξείδωσης και τα οποία λόγω της αύξησης του όγκου τους μπορεί να προκαλέσουν ρηγμάτωση. Η διάβρωση των οπλισμών μπορεί να γίνει είτε με τηνενανθράκωση του σκυροδέματος είτε από τα χλωριόντα.

Η εργασία των κ.κ. Τσίκα και Παπασπυριδάκου είναι μια πολύ καλά δομημένη εργασία αναφοράς για την ανθεκτικότητα του σκυροδέματος και μπορεί να εντοπιστεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση που ακοκουθεί:http://www.episkeves.civil.upatras.gr/ergasies%202006/6%20TSIKAS%20PAPASPYRIDAKOS.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου