Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Χαράτσι από φέτος και στις οικοδομές υπό κατασκευή


Το πολυνομοσχέδιο στο οποίο υπάρχει η ρύθμιση για το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.), το οποίο θα είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ έχει και μια πρόβλεψη που θα προκαλέσει.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το νέο φόρο θα πληρώσουν οι ηλεκτροδοτούμενες κατά την 1η Μαίου 2013, δομημένες επιφάνειες ακινήτων οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα αν αυτές είναι αποπερατωμένες ή μη κατά την ως άνω ημερομηνία και ανεξάρτητα από την ορθή αναγραφή των στοιχείων τους στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος θα πληρωθεί και για όσα ακίνητα είναι ημιτελή κι έχουν εργοταξιακό ρεύμα κάτι που πέρυσι και πρόπερσι ήταν ασαφές με αποτέλεσμα άλλοι να πληρώσουν κι άλλοι όχι. Το υπουργείο αποσαφηνίζει ότι θα πληρώσουν όλοι και δυστυχώς δεν προλαβαίνουν να κόψουν το ρεύμα μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες κτίρια ημιτελή καθώς δεν υπάρχουν χρήματα να αποπερατωθούν. Αν ο κατασκευαστής διατηρούσε το εργοταξιακό ρεύμα θα κληθεί τώρα να πληρώσει το, έστω και μειωμένο, χαράτσι.
Κατά τα λοιπά δεν αλλάζει κάτι άλλο σε σχέση με πέρυσι. Οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν με έκπτωση κατά 15%, ο υπολογισμός γίνεται όπως και πέρυσι ενώ εξαιρούνται τα ακίνητα του δημοσίου, οι ναοί, όσα χρησιμοποιούνται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, τα σχολεία, οι αθλητικοί χώροι, οι πρεσβείες. Επίσης οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, αυτοί των ξενοδοχείων σε ποσοστό 35% του συνολικής επιφάνειας και σε ποσοστό 17% των ενοικιαζόμενων δωματίων με σήμα του ΕΟΤ.  Ακόμη τα διατηρητέα, τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία.
Για ακίνητα άνω των 1.000 τ.μ. υπολογίζεται φόρος μειωμένος κατά 30% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 τ.μ. και κατά 60% για το άνω των 2.000 τ.μ. τμήμα της επιφάνειας του κτιρίου.
Η πληρωμή του ΕΕΤΑ αρχίζει, τον ερχόμενο Ιούνιο και εξοφλείται σε 5 διμηνιαίες δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2014 μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Δεν οφείλεται ΕΕΤΑ για ακίνητα που κατέχουν επιδοτούμενοι και μακροχρόνια άνεργοι.
Μειωμένο συντελεστή δικαιούνται και όσοι έχουν αναπηρία 67%, ασχέτως της πάθησης, για μία ιδιοκατοικούμενη κατοικία.
Για την ειδική κατηγορία των ευπαθών ομάδων που φορολογούνται με πολύ χαμηλό συντελεστή μπαίνουν κριτήρια ανάλογα με εκείνα που ίσχυαν (αθροιστικά) και παλαιότερα στο ΕΕΤΗΔΕ, δηλαδή:
α) η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ,
β) το οικογενειακό εισόδημα, κατά το οικονομικό έτος 2013, να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ,
γ) το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.
δ) η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του πολύτεκνου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Αν το ακίνητο ανήκει κατά ποσοστό στους δύο συζύγους ή μόνο στη σύζυγο και ζητείται ο υπολογισμός του Ε.Ε.Τ.Α. με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή και από τους δύο συζύγους ή μόνο από τη σύζυγο αντίστοιχα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 και των δύο συζύγων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
ε) Αν το ακίνητο ανήκει σε ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του πολύτεκνου και των προστατευόμενων τέκνων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Οποιος δεν πληρώσει το ΕΕΤΑ δεν θα του κόβεται το ρεύμα, όμως, η ΔΕΗ θα στέλνει όλα τα στοιχεία στην αρμόδια εφορία και το ποσό θα πρέπει να πληρωθεί εκεί.
Πηγή: ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου