Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Οι παγίδες του Νέου Νόμου Αυθαιρέτων

Την Παρασκευή χαρά και… από Δευτέρα λύπη κρύβει η πρόσκληση που απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να σπεύσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή μέχρι τηνΠαρασκευή 7 Φεβρουαρίου, να ενταχθούν στο «νόμο Καλαφάτη» (ν. 4178/2013). Το υπουργείο, με πανηγυρικές ανακοινώσεις πρόβαλε το τυρί, όχι όμως και την… εισπρακτική φάκα.
Τρεις ημέρες αργότερα, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, λήγει η προθεσμία εξόφλησης του προστίμου του πρώτου εξαμήνουεφαρμογής του νέου νόμου 4178/2013, για τα αυθαίρετα. Οι ιδιοκτήτες λοιπόν, που μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα υποβάλουν δήλωση νομιμοποίησης αυθαιρέτου για πρώτη φορά κερδίζουν την ευνοϊκή ρύθμιση πληρωμής του προστίμου σε 102 δόσεις και όσοι έχουνληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν πληρώσει μόνο παράβολο και κάνουν μεταφορά από το «νόμο Παπακωνσταντίνου» στο «νόμο Καλαφάτη» δεν θα ξαναπληρώσουν παράβολο Δημοσίου από 500 έως 1Ο.ΟΟΟ ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του αυθαιρέτου.
Και στις δύο περιπτώσεις υπαγωγής στο «νόμο Καλαφάτη», οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν, όπως το λέει ο νόμος αλλά το υπουργείο παρέλειψε να περιλάβει στις επίσημες ανακοινώσεις του, ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να πληρώσουν εκτός από το παράβολο υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και μαζεμένο το ποσό του προστίμου που αντιστοιχεί στο πρώτο εξάμηνο! Δηλαδή έξι μαζεμένες δόσεις, ανεξάρτητα εάν προέρχονται από μεταφορά ή είναι νέες δηλώσεις. Με την παρέλευση 10 ημερολογιακών ημερών, δηλαδή από τις 20 Φεβρουαρίου 2014, το ανεξόφλητο ποσό προστίμου του πρώτου εξαμήνου θα προσαυξάνεται κατά 1 % για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Μετά τις 10 Φεβρουαρίου 2014, για τις δηλώσεις του πρώτου εξαμήνου δεν επιτρέπεται αλλαγή του τρόπου πληρωμής, παρά μόνο μετατροπή σε μηνιαίες ή εξαμηνιαίες δόσεις. Επίσης οι δηλώσεις του πρώτου εξαμήνου που θα προχωρήσουν σε έκδοση των δόσεων μετά τις 10 Φεβρουαρίου 2014, θα λάβουν υποχρεωτικό τον αριθμό δόσεων και θα εμφανίσουν τις αναλογούσες ληξιπρόθεσμες οφειλές του πρώτου εξαμήνου. Σημειώνεται ότι για υπαγωγές με δήλωση για πρώτη φορά στις διατάξεις του «νόμου Καλαφάτη» από 8 Φεβρουαρίου 2014 και μετά, οι ενδιαφερόμενοι χάνουν το προνόμιο των 102 μηνιαίων ή 17 εξαμηνιαίων δόσεων και περνούν στην επόμενη κατηγορία δόσεων, δηλαδή τις 84 μηνιαίες ή 14 εξαμηνιαίες δόσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνεται κατά 30% το ποσό της δόσης, χαρακτηριστικά από 50 σε 80 ευρώ μηνιαίως, για τη νομιμοποίηση τυπικού αυθαιρέτου.
Παράλληλα μετά την παρέλευση της 7ης Φεβρουαρίου 2014, όσοι κάνουν «δήλωση-γέφυρα» από το «νόμο Παπακωνσταντίνου» στο «νόμο Καλαφάτη», το ποσό για την έκδοση παραβόλου υπέρ του ελληνικού Δημοσίου από 500 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία και την επιφάνεια του αυθαιρέτου, που θα πληρώσουν για δεύτερη φορά, δεν θα συμψηφίζεται με τα ποσά των δόσεων για την εξόφληση του συνολικού προστίμου, αλλά θα είναι για αυτούς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Τα χρήματα του παραβόλου και των δόσεων θα συμψηφιστούν μόνο για όσους ιδιοκτήτες από τη συγκεκριμένη κατηγορία κάνουν εμπρόθεσμη υπαγωγή στο «νόμο Καλαφάτη» μέχρι στις 7 Φεβρουαρίου 2014. Εξάλλου σε εκκρεμότητα παραμένει η απόφαση επιστροφής των χρημάτων σε όσους έχουν καταβάλει μεγαλύτερα ποσά με τον προηγούμενο νόμο.
Πηγή: tee.gr , ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Σελίδες 1-48-49 , 3/02/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου