Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Τι αλλάζει στη φορολογία των ενοικίων



Μεγάλες ανατροπές αναμένεται να έρθουν για ακόμη μία φορά τα τελευταία χρόνια στη φορολογία των ενοικίων. Βασική βασική φιλοσοφία του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξισώσει τους διαφορετικούς συντελεστές φορολόγησης που ισχύουν αυτή τη στιγμή για κάθε πηγή εισοδήματος.
Συγκεκριμένα, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επεσήμανε την ανάγκη να επανεξεταστεί και να τροποποιηθεί ριζικά το καθεστώς της φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος με διαφορετική κλίμακα συντελεστών και να αναθεωρηθεί ο τρόπος υπολογισμού του φόρου εισοδήματος ώστε να γίνει πιο «προοδευτικός», να περιλαμβάνει δηλαδή περισσότερα φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές που θα αυξάνουν τις επιβαρύνσεις για τα πιο υψηλά εισοδήματα.

Σε ότι αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια σήμερα φορολογούνται ως εξής: Για εισόδημα ως 12.000 ευρώ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 11%, ενώ για υψηλότερο εισόδημα ο συντελεστής ανεβαίνει στο 33%. Στο μνημόνιο πάντως προβλέπεται αύξηση των φορολογικών συντελεστών από το 11% στο 15% και από το 33% στο 35% κάτι που δεν αποκλείεται να μεταβληθεί και η αύξηση να επέλθει μέσω της ενσωμάτωσης της κλίμακας των ενοικίων στην ενιαία κλίμακας φορολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου