Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

ΥΠΕΝ: Σχέδιο 7 σημείων για 1,5 εκατομμύριο δασικά αυθαίρετα – Πως και ποια ακίνητα νομιμοποιούνται

Δημιουργία μητρώου δασικών αυθαιρέτων, χορήγηση τίτλων ιδιοκτησίας στους ιδιοκτήτες με οικονομικό  αντίτιμο και εν συνεχεία νομιμοποίηση του αυθαιρέτου, μέσω μεταφοράς συντελεστή δόμηση είναι το επικρατέστερο σενάριο, που εξετάζεται στο πλαίσιο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που έχει συστήσει το ΥΠΕΝ,  προκειμένου μέχρι το τέλος Απριλίου να εισηγηθεί τις βασικές κατευθύνσεις νέου σχεδίου νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις.
Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε στη Βουλή, ότι σύντομα έρχεται νέο νομοσχέδιο στη Βουλή για τις οικιστικές πυκνώσεις, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό « θα προβλέπει την εφαρμογή των δασικών χαρτών και στις οικιστικές πυκνώσεις», όπως ονομάστηκαν οι διαμορφωμένοι οικισμοί που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες είχαν δασικό χαρακτήρα με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945».
Σχέδιο 7 σημείων
Από την περιγραφή των κυοφορούμενων ρυθμίσεων, που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ στη Βουλή και πληροφορίες από αρμόδιους κύκλους του ΥΠΕΝ προκύπτει ότι οι νέες ρυθμίσεις που υπολογίζεται ότι αφορούν συνολικά σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτησίες θα αντιμετωπιστούν, με 7 βασικά σημεία, τα οποία έχουν ως εξής:
  1. Όλοι οι ιδιοκτήτες που έχουν κάθε είδους ακίνητα σε χαρακτηρισμένες δασικές περιοχές θα κληθούν να καταβάλουν ειδικό τέλος, για να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας.
  2. Όλοι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις για τα ακίνητά τους, πληρώνοντας παράλληλα ένα παράβολο, ώστε να δημιουργηθεί παράλληλα το «μητρώο δασικών αυθαιρέτων».
  3. Η νομιμοποίηση των «δασικών αυθαιρέτων» θα προωθηθεί εν συνεχεία μέσω των αδιάθετων τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης, του θεσμού που περιλαμβάνεται στο νέο πολεοδομικό νόμο 4495/17 και απαιτούνται σχετικές αποφάσεις και ΠΔ για να ενεργοποιηθεί .
  4. Με την αγορά τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης από τους ιδιοκτήτες των δασικών αυθαιρέτων εκτιμούν στο ΥΠΕΝ ότι θα ξεπεραστούν οι δεδομένες αντιρρήσεις του ΣτΕ, καθώς από τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα καλυφθούν οι δαπάνες έργων και παρεμβάσεων, ώστε να αποκατασταθεί η οικολογική ζημιά σε άλλη περιοχή και να υπάρξει περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
  5. Διαφορετική και ευνοϊκότερη αντιμετώπιση θα έχουν τα χιλιάδες «δασικά αυθαίρετα», που βρίσκονται μεν σε περιοχές οι οποίες είχαν δασικό χαρακτήρα με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 αλλά έχουν κτιστεί με νόμιμες οικοδομικές άδειες, σε περιοχές επέκτασης σχεδίων πόλης οικισμών, με αποφάσεις κυρίως των παλαιών νομαρχών.
-«Δεν αμφισβητούνται οι νόμιμες πράξεις της διοίκησης και οι πράξεις χαρακτηρισμού, που έγιναν με βάση τα επαρκή κριτήρια του Ν 998/79 και τα σχετικά ΠΔ», τόνισε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο κ Φάμελλος.
  1. Είναι πάντως δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές και ότι θα τακτοποιηθούν οι «οικιστικές πυκνώσεις» και τέλος ότι
  2. Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων θα γίνουν μόνον σε κραυγαλέες περιπτώσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις κατεδάφισης.
Στους ήδη κυρωμένους δασικούς χάρτες στο πρώτο 32%, που αντιστοιχεί  στο 1/3 της χώρα, οι οικιστικές πυκνώσεις ανέρχονται σε  75.593 στρέμματα και καλύπτουν το 0,16 % της συνολικής έκτασης.

Φάμελλος: «Οι δασικοί χάρτες θα εφαρμοστούν παντού»
«Οι οικιστικές πυκνώσεις δεν εξαιρέθηκαν από τους δασικούς χάρτες. Θα εφαρμοστούν παντού οι δασικοί χάρτες, σε όλη την ελληνική επικράτεια, και αυτό είναι το μήνυμα ισοτιμίας που θέλουμε να ακούσουν όλοι στην κοινωνία μας. Οι δασικοί χάρτες θα εφαρμοστούν στις πυκνώσεις με ειδικό νομοσχέδιο, το οποίο τώρα συντάσσουμε με ειδική νομοπαρασκευαστική. Διευκρινίζουμε δε ότι δεν αποτελεί η διαδικασία των δασικών χαρτών στις πυκνώσεις έμμεση ή άμεση πολεοδόμηση. Η διαδικασία της πολεοδόμησης έχει ρητούς κανόνες και απαιτήσεις που δεν θα παραβιαστούν. Δεν πρέπει να γίνουν περιοχές εντός σχεδίου οι περιοχές συγκέντρωσης των αυθαιρέτων. Σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστούν οι κανόνες και οι συνταγματικές υποχρεώσεις για την προστασία του δάσους. Κανείς μας δεν θα τις παραβιάσει».
Αυτά τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βλάχος, με την οποία ζητούσε την αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης ή ειδικής αποζημίωσης για τις περιοχές που έχουν οριοθετηθεί ως οικιστικές πυκνώσεις από τους δήμους, μέχρι και την κύρωση των δασικών χαρτών.
Ο αν. ΥΠΕΝ ξεκινώντας την απάντησή του υπογράμμισε ότι «καλούμαστε να λύσουμε ζητήματα δεκαετιών που δημιουργήθηκαν από ελλείμματα του πολιτικού συστήματος και καλείται τώρα η δική μας κυβέρνηση να τα επιλύσει». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε, είναι η αυθαίρετη δόμηση και η καταπάτηση των δασών.
Τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση των περιπτώσεων που δεν έχει γίνει χαρακτηρισμός των εκτάσεων και των περιπτώσεων δόμησης σε δάση ή σε αναδασωτέες εκτάσεις. Στις τελευταίες αναφερόμαστε σε κτίσματα που έχουν ανεγερθεί σε καμένες εκτάσεις και καλώς η πολιτεία κατεδαφίζει άμεσα τα παράνομα κτίσματα. Επίσης δεν αμφισβητούνται οι νόμιμες πράξεις της διοίκησης και οι πράξεις χαρακτηρισμού, που έγιναν με βάση τα επαρκή κριτήρια του Ν 998/79 και τα σχετικά ΠΔ.
Φαύλος κύκλος 
Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το έργο των δασικών χαρτών θα επιλύσει αυτά τα ζητήματα, και έθεσε το ερώτημα : «Η καθυστέρηση των δασικών χαρτών επέτρεψε και δημιούργησε την αυθαιρεσία στην εκτός σχεδίου δόμηση ή η αυθαιρεσία στην εκτός σχεδίου δόμηση πίεσε το πολιτικό σύστημα να μην κυρώσει τους δασικούς χάρτες; Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος και γνωρίζετε ότι  παρά τις ευθύνες και των ιδιοκτητών η ευθύνη είναι του πολιτικού συστήματος.
Γιατί το πολιτικό σύστημα συνταγματικά κατοχύρωσε τον δασικό χαρακτήρα, αλλά ποτέ δεν εφάρμοσε τους δασικούς χάρτες. Το πολιτικό σύστημα σαράντα χρόνια επέτρεψε αυτή την κακοδαιμονία και τώρα αμφισβητούνται πιθανά περιουσίες μιας ζωής. Εγώ, λοιπόν, θέλω να πω σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αυθαίρετα ότι οι υπεύθυνοι για την ταλαιπωρία τους είναι όσοι τους επέτρεψαν τότε να χτίσουν αυθαίρετες κατασκευές. Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Τώρα θα προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτό το γρίφο, αλλά δεν είναι υπεύθυνη τώρα η πολιτεία για την αυθαιρεσία που συνέβαινε για πολλές δεκαετίες».
Σ. Φάμελλος: «Σοβαρά ελλείμματα, λάθη και καθυστερήσεις στις οικιστικές πυκνώσεις των ΟΤΑ»
Ο αν. ΥΠΕΝ υπενθύμισε ότι έχει δοθεί η αρμοδιότητα στους Δήμους για την οριοθέτηση των οικιστικών πυκνώσεων και έχει παραταθεί η προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου 2018 για να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις. Παρόλα αυτά μέχρι πριν λίγες μέρες υπήρχαν ακόμα 173 δήμοι που δεν το είχαν κάνει. Και πρέπει να πιεστούν από όλους μας οι ΟΤΑ για να στείλουν τα στοιχεία στο Κτηματολόγιο και να μην αμφισβητηθούν τα δικαιώματα των πολιτών τους.
Όσον αφορά τα σοβαρά ελλείμματα που παρουσιάζουν οι μέχρι σήμερα οικιστικές πυκνώσεις που υποβάλλουν οι δήμοι, ο Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε το Κοινοβούλιο ότι «από τις οικιστικές πυκνώσεις που υπέβαλλαν το 2017, το 18,6% των προτάσεων των δήμων ήταν κάτω από είκοσι πέντε στρέμματα. Άρα, δεν εντάσσονται στις προβλέψεις του νόμου. Επίσης το 12,2% επικαλύπτονται, δηλαδή η μία περιοχή είναι πάνω στην άλλη, ενώ υπάρχουν και περίπου 1% πολύγωνα με συνταγμένες εκτός ελλαδικού χώρου. Άρα υπάρχει σαφές θέμα εφαρμογής της νομοθεσίας στις αποφάσεις των ΟΤΑ και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αναστολή προστίμων σε μη τυπικές οικιστικές πυκνώσεις. Προέχει η σωστή εφαρμογή του νόμου των δασικών χαρτών από τους ΟΤΑ και η ανάρτηση σωστών πολυγώνων οικιστικών πυκνώσεων στους δασικούς χάρτες».
Ο Αν. ΥΠΕΝ ολοκλήρωσε δίνοντας έναν οδικό χάρτη επίλυσης τους ζητήματος:
«α. Να πιεστούν όλοι οι δήμοι μέχρι 15 Μαΐου και να ολοκληρώσουν τη δήλωση των οικιστικών πυκνώσεων σε όλη την Ελλάδα.
β. Να ολοκληρώσουμε το νομοσχέδιο των οικιστικών πυκνώσεων, που ως πρώτο βήμα θα αξιολογεί ποιες είναι πράγματι οικιστικές πυκνώσεις και θα εφαρμόζει τη δασική νομοθεσία σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές άμεσα.
γ. Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου να επεξεργαστούμε λύση για τις κατοικίες που βρίσκονται εντός πυκνώσεων και σε περιοχές που δεν έχουμε νόμιμη πράξη της διοίκησης ή πράξη χαρακτηρισμού, ώστε να κλείσουμε και αυτή την εκκρεμότητα μέσα στο πρώτο εξάμηνο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου