Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Πως και γιατί e-περιουσιολόγιο και Κτηματολόγιο φέρνουν νέο μεγάλο κύμα νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων

Νέο μεγάλο κύμα νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα φέρνουν  το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και το Κτηματολόγιο, ενώ βρίσκεται σε εφαρμογή μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 ο πολεοδομικός νόμος των τακτοποιήσεων, με ευνοϊκούς όρους προστίμων.
  • Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο  προγραμματίζεται να ψηφιστεί άμεσα από τη Βουλή και σε λιγότερο από τρεις μήνες και να ξεκινήσει η εφαρμογή του. Και
  • Το Κτηματολόγιο, που ξεκίνησε το Νοέμβριο από τα Δωδεκάνησα επεκτείνεται σταδιακά τους πρώτους μήνες του χρόνου, προκειμένου να καλύψει το 63% των περιοχών που μέχρι τώρα δεν έχουν κτηματογραφηθεί, ενώ μαζί με τις εν εξελίξει κτηματογραφήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ολοκληρωθεί για το σύνολο της χώρας μέχρι το 2021-22.
Προβλέπεται online διασύνδεση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, με όλες τις ηλεκτρονικές βάσεις του δημοσίου για τα ακίνητα και ιδιαίτερα με το σύστημα Εσόδων Taxis, το ηλεκτρονικό σύστημα αυθαιρέτων e- adeies , το νέο υπό ενεργοποίηση σύστημα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων  και με τους ψηφιακούς χάρτες του Ελληνικού Κτηματολογίου.
Από τις ηλεκτρονικές βάσεις του δημοσίου για τα ακίνητα θα αντλούνται στο πολύ κοντινό μέλλον στοιχεία και θα διασταυρώνονται. Σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι «τρέχει» μέχρι το Νοέμβριο του 2019 ο πολεοδομικός νόμος 4495/17 για τα αυθαίρετα – και σύμφωνα με το ΥΠΕΝ δεν θα δοθεί άλλη παράταση εφαρμογής του, – δημιουργούνται νέα δεδομένα για μεγάλο κύμα νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων.

Δείτε:

Τι είναι και πως λειτουργεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Με τρόπο θα δηλώνονται τα αυθαίρετα κτίσματα νόμιμα στο κτηματολόγιο

Ηλεκτρονικός εντοπισμός
Η  τοπογράφος μηχανικός Γραμμάτη Μπακλατσή σημειώνει σε άρθρο της ότι με τη δήλωση του ακινήτου στο Κτηματολόγιο γίνεται και ο εντοπισμός του στο χάρτη ηλεκτρονικά. Αυτή η ηλεκτρονική καταγραφή του ακινήτου από το λογισμικό σύστημα του Κτηματολογίου, επιτρέπει πολύ εύκολα τον εντοπισμό ενός αυθαιρέτου που δηλώνεται ως οικόπεδο.
Με μια απλή εντολή μπορεί να εμφανιστούν όλα τα ακίνητα, που δηλώνονται ως αδόμητα και να διασταυρωθούν με τους σύγχρονες χάρτες, που αποτυπώνουν με ακρίβεια όλους τους δομημένους χώρους. Με μια αντιστοίχιση πληροφοριών των δύο καταγραφών, που είναι υπόθεση λίγων λεπτών, μπορεί εύκολα να εντοπιστεί ποιο κτίσμα δεν έχει δηλωθεί και επομένως είναι αυθαίρετο.
Η  έμπειρη τοπογράφος μηχανικός συμβουλεύει του ιδιοκτήτες ακινήτων, ενόψει του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και του Κτηματολογίου, για να μην έχουν εκπλήξεις προβλήματα και μεγάλες συνέπειες  στο μέλλον να τακτοποιήσουν τώρα  τυχόν αυθαίρετα που υπάρχουν στο ακίνητο τους  και να  δηλώσουν το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων του κτιρίου τους.
Πληροφοριακό έντυπο
Είναι γεγονός ότι το θέμα της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Υπολογίζεται ότι πάνω από 7,5 εκατομμύρια είναι οι αυθαίρετες κατασκευές όπως π.χ. (εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα, προσθήκες, μετατροπή υπογείου σε κατοικία, κλείσιμο μπαλκονιών κ.λπ.).
Δηλαδή σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό σχεδόν, αντιστοιχεί και ένα αυθαίρετο. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να βάλει μία τάξη, προσπαθεί να βρει τρόπους, να καταγράψει και να «τσιμπήσει» τα αυθαίρετα διασταυρώνοντας τα διάφορα αρχεία π.χ. πολεοδομία, αριθμό λογαριασμού της ΔΕΗ, Ε9 και Κτηματολόγιο.
Συγκεκριμένα κατά τη διαδικασία δηλώσεων στο κτηματολόγιο έχουν προκύψει πολλά προβλήματα για το πώς δηλώνονται τα αυθαίρετα, διότι στο πληροφοριακό έντυπο που μοιράζεται στους ιδιοκτήτες δεν υπάρχουν αναφορές για τα αυθαίρετα με αποτέλεσμα, ο κάθε πολίτης να κάνει τη δήλωση του, όπως αυτός νομίζει.
Έτσι ενώ από τη μία πλευρά η κρατική εταιρεία του Κτηματολογίου, ζητά από τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα οικόπεδα τους και τα κτίσματα τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν το ενδιαφέρουν τα αυθαίρετα, από την άλλη πλευρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος καλεί τους κατόχους αυθαιρέτων να δηλώσουν τα αυθαίρετα στο Κτηματολόγιο και να τα τακτοποιήσουν με φτηνά πρόστιμα, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων, που είναι σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Δήλωση αυθαιρέτου
Η κα Μπακλατσή στο ερώτημα «Μπορώ να δηλώσω και τα αυθαίρετα;» απαντά: «Ναι. Το Εθνικό Κτηματολόγιο δεν απαιτεί οικοδομική άδεια για τα κτίσματα. Τα κτίρια δηλώνονται κατά δήλωση του πολίτη με σχετική παρατήρηση «Τα κτίρια κατά δήλωση».
Η ίδια στο ερώτημα «πώς πρέπει να δηλώσω το αυθαίρετο;» εξηγεί ότι:
Παρότι δεν υπάρχει επίσημη κατεύθυνση για το πως αντιμετωπίζεται το θέμα, μπορεί ο πολίτης να δηλώσει και το αυθαίρετο κτίσμα του με τους εξής τρόπους:
α) Οι παράνομα κλεισμένοι χώροι να δηλώνονται στην ένδειξη «άλλοι χώροι» χωρίς χιλιοστά επί του ακινήτου.
β) Τα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα να δηλώνονται στην αντίστοιχη στήλη για τα κτίρια, αφού δεν απαιτείται η αναγραφή του αριθμού αδείας και να σημειώνεται και η χρήση τους.
γ) Οι αυθαίρετοι υπόγειοι χώροι να δηλώνονται κανονικά και να δηλώνεται και οι χρήση τους.
Η τακτική αυτή, σημειώνει  η κ. Μπακλατσή,  με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται προτιμότερη, αφού στο έντυπο της δήλωσης υπάρχει σαφής δέσμευση της εταιρείας του Κτηματολογίου ότι τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν μόνον για την κτηματογράφηση. Ταυτοχρόνως όμως προειδοποιεί τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες ότι στο άμεσο μέλλον με τα ηλεκτρονικά συστήματα που εφαρμόζονται θα είναι εξαιρετικά εύκολη υπόθεση η διασταύρωση των στοιχείων και ο εντοπισμός του αδήλωτου και ατακτοποίητου αυθαιρέτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου