Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Κτηματολόγιο: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχασαν την εμπρόθεσμη δήλωση ακινήτου

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 έληξε η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων σε 17 περιοχές της χώρας και δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση σύμφωνα με την Κτηματολόγιο Α.Ε.
Το ενδεχόμενο νέας παράτασης στις 17 περιοχές απέκλεισε κατηγορηματικά με ραδιοφωνικές δηλώσεις της η κ. Ιωαννίδη. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τις περιοχές Δράμας, Ξάνθης, Θάσου, Ροδόπης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Βοιωτίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Ηρακλείου, Μαγνησίας, Λασιθίου και Δυτικής Αττικής.
Όπως επισήμανε η διευθύντρια Κτηματογράφησης του Κτηματολογίου στον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6»,  «παρά τις πολλές παρατάσεις -καθώς η διαδικασία για ης περιοχές αυτές ξεκίνησε τον Ιανουάριο- τα ποσοστά δεν ήταν μεγάλα. Η πτώση, εξήγησε, ήταν πιο μεγάλη το καλοκαίρι, αλλά έχουμε φτάσει τις τελευταίες ημέρες το 50%, το οποίο όμως με τη διαδικασία πιστοποίησης εμπρόθεσμης προσέλευσης (σ.σ. ο πολίτης πάει σε γραφείο Κτηματογράφησης, δηλώνει πόσα δικαιώματα θέλει να υποβάλει και κλείνει ένα ραντεβού για το επόμενο διάστημα) η συμμετοχή έχει φτάσει στο 70%». Η κ. Ιωαννίδη υπογράμμισε ότι όσοι δεν είναι έτοιμοι και ακολουθήσουν την παραπάνω διαδικασία δεν θα θεωρούνται εκπρόθεσμοι. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πρόστιμα για τους εκπρόθεσμους, αλλά ο νόμος υπάρχει», τόνισε. Σύμφωνα με την ίδια «η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης θα πάει προς το τέλος του 2021».
Στις 29 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων σε άλλες 13 περιοχές σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα αυτή αφορά Φλώρινα, Εύβοια, Αχαΐα, Λακωνία, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Αργολίδα, Μεσσηνία (ένα τμήμα), Κόρινθο (ένα τμήμα), Μαγνησία και Σποράδες.
Οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε Δυτική Αττική και στα νησιά Αγκίστρι, Πόρο, Σπέτσες, Ύδρα και σε περιοχές των Κυθήρων έχουν το περιθώριο να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο έως τις 22 Νοεμβρίου, ενώ όσοι έχουν ακίνητα στην Περιφέρεια Ηπείρου μπορούν να τα δηλώσουν έως τις 22 Ιανουαρίου 2020. Ειδικότερα, η παράταση αυτή αφορά τα Ιωάννινα και μερικές περιοχές της Θεσπρωτίας, όπως είναι οι προκαποδιστριακές κοινότητες Αγίου Βλασίου, Γραικοχωρίου, Καστρίου, Λαδοχωρίου, Μουρουδίου, Νέας Σελευκείας και Κεστρίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου