Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10-03-2023 - Αυθαίρετα: Λύσεις για τις αποκλίσεις εμβαδού & τα προσαρτώμενα έγγραφα σε επαναλήψεις συμβολαίων

 Ενόψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας & Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής-Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των Οδηγιών ΕΕ 2018/2001 & 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος», η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κατέθεσε έγγραφο με τις θέσεις της, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής.

- Advertisement -
Civiltech

Στο έγγραφο αυτό έχουν συμπεριληφθεί και δύο θέματα ιδιαίτερης σημασίας που αφορούν τα αυθαίρετα και έχουν ήδη τεθεί υπόψη του αρμόδιου Υπουργού προκειμένου να δοθεί άμεση νομοθετική λύση, τα οποία είναι:

  1. οι αποκλίσεις στο εμβαδόν των οριζοντίων ιδιοκτησιών και
  2. τα προσαρτώμενα έγγραφα στις τυχόν επαναλήψεις συμβολαίων.

Διαβάστε παρακάτω τις 2 προτάσεις της ΣΕΣΣΕ:

A. Αποκλίσεις εμβαδού

- Advertisement -
Knauf Insulation

Η ΣΕΣΣΕ προτείνει την εισαγωγή του παρακάτω άρθρου:

Άρθρο …

Εμβαδομετρήσεις οικοπέδων ή γηπέδων, επί των οποίων έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες με απόκλιση έως και 2 τοις εκατό (2%) από τις αναγραφόμενες στις πράξεις σύστασης εμβαδομετρήσεις θεωρούνται αποδεκτές και δεν απαιτείται η τροποποίηση ή διόρθωση των πράξεων σύστασης και των τίτλων κτήσης προκειμένου για την μεταβίβαση των οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών. Η παρούσα εφαρμόζεται και για τις αντίστοιχες κατά το προηγούμενο εδάφιο αποκλίσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών και τμημάτων αποκλειστικής χρήσης καθέτων ιδιοκτησιών.

Αιτιολογική Έκθεση

Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιλύεται το χρόνιο πρόβλημα των αποκλίσεων του εμβαδού των οικοπέδων / γηπέδων με πράξεις σύστασης οριζοντίων / καθέτων ιδιοκτησιών στην εντός του γενικά αποδεκτού ορίου ανοχής του 2% που στην πράξη είχε ως συνέπεια την ανάγκη τροποποιήσεων οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών που σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη λόγω της μη ανεύρεσης ή της άρνησης προσέλευσης των συνιδιοκτητών, με αποτέλεσμα να τίθενται εκτός συναλλαγής. Το ίδιο πρόβλημα επιλύεται και στις οριζόντιες ιδιοκτησίες καθώς και στα τμήματα αποκλειστικής χρήσης καθέτων.

Β. Επανάληψη συμβολαίου

Από το 2011 που έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των νόμων υπαγωγής αυθαιρέτων από εξουσιοδοτημένο μηχανικό και η έκδοση βεβαίωσης που επισυνάπτεται σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή περιλαμβανομένης και της δωρεάς αιτία θανάτου με αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ή και σε ακίνητο χωρίς κτίσμα, διαπιστώνονται πολλά λάθη και παραλείψεις στην υπαγωγή που είχε λάβει χώρα κατά το παρελθόν, που εντοπίζονται μεταγενέστερα από τους μηχανικούς κατά την σχετική αυτοψία τους εν όψει σύνταξης νέας συμβολαιογραφικής πράξης, με αποτέλεσμα πολλές συμβολαιογραφικές πράξεις να θεωρούνται άκυρες και να πρέπει να επαναληφθούν. Η επανάληψη των συμβολαίων αυτών είναι πολλές φορές αδύνατη είτε λόγω μη ανεύρεσης των τότε συμβαλλομένων ή αδυναμίας εύρεσης των τυχόν κληρονόμων τους είτε λόγω άρνησης κάποιων εξ αυτών. Με την παρούσα ρύθμιση δίδεται η εκ του νόμου δυνατότητα στον αποκτώντα εμπραγμάτου δικαιώματος με δικαιοπραξία που είναι άκυρη κατά παράβαση των δύο εδαφίων της παρ. 1 του άρθρου 82 Ν.4495/2017 να επιχειρήσει την επανάληψη του συμβολαίου στο όνομά του και στο όνομα του μεταβιβάζοντος με την εφαρμογή των άρθρων 235,223 και 726 του Αστικού Κώδικα.

Επομένως, ο επιδιωκόμενος με τις ανωτέρω διατάξεις σκοπός επιτυγχάνεται απολύτως με τις λιγότερο δυνατές δυσμενείς συνέπειες για τους συναλλασσόμενους, με αποτέλεσμα να ικανοποιείται πλήρως η αρχή της αναλογικότητας που πρέπει να διέπει τις διατάξεις που εμπεριέχουν ποινές και εν γένει δυσμενείς συνέπειες για όσους εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής τους.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε μετά το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 α) του άρθρου 82 να προστεθεί νέο εδάφιο ως εξής:

Προτεινόμενες Διατάξεις

Μετά το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 α) του άρθρου 82 προστίθεται νέο εδάφιο (με πράσινο χρώμα) και η παρ.1 α) του άρθρου 82 αντικαθίσταται ως εξής:

82.- Απαγόρευση δικαιοπραξιών σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές ή πολεοδομικές παραβάσεις.

1. α) Απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή κατά την παράγραφο 1α του άρθρου 81, ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης κατά την παράγραφο 1β του άρθρου 81, ή έχει εκτελεστεί πολεοδομική παράβαση των περιπτώσεων β΄, γ΄, δ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 81. Στην ανωτέρω απαγόρευση εμπίπτουν και τα ακίνητα τα οποία εισφέρονται σε εταιρεία.

Σε περίπτωση επανάληψης συμβολαίου που συντάχθηκε κατά παράβαση των ανωτέρω εδαφίων, αυτή δύναται να επιχειρηθεί με μοναδικά προσαρτόμενα έγγραφα το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ και το Πιστοποιητικό Πληρότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας από τον αποκτώντα το εμπράγματο δικαίωμα ενεργούντος στο όνομά του και στο όνομα του μεταβιβάζοντος. Στην περίπτωση αυτή τεκμαίρεται ότι ο αποκτών ενεργεί δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 235, 223 και 726 του Αστικού Κώδικα.


ΠΗΓΗ : B2GREEN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου