Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλαγές στους όρους δόμησης για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων


Νέο νομικό πλαίσιο, για τους όρους δόμησης στους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς να δοθεί όμως καμία δημοσιότητα.
Το θέμα έγινε γνωστό, όταν ανακοινώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), οι παρατηρήσεις στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που κατέθεσε τον Ιούλιο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης.
Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από το ΣτΕ, έρχονται ανατροπές στη δόμηση στους μικρούς οικισμούς καθώς αυστηροποιούνται οι όροι δόμησης ενώ για την αρτιότητα των οικοπέδων, αυξάνεται το ελάχιστον εμβαδόν από 300 τ.μ. έως και 2.000 τ.μ. Επίσης, προβλέπεται ότι πρέπει να υπάρχει ελάχιστο “πρόσωπο” 10 μέτρων σε κοινόχρηστο χώρο, σε οικόπεδα με εμβαδόν έως και 500 τ.μ., ενώ για ακίνητα μεγαλύτερου εμβαδού η πρόσοψη αυξάνει στα 15 μέτρα. Σημειώνεται ότι σήμερα, έχουν δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας οικοπέδα με πρόσοψη από 5 μέτρα και επιφάνεια από 72 τ.μ.
Επισης, μειώνεται το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων στους συγκεκριμένους οικισμούς (κάτω των 2.000 κατοίκων) σε 60% από 70% που ισχύει έως σήμερα. Εξαίρεση ισχύει μόνο σε οικόπεδα μικρότερα των 200 τ.μ. όπου το ποσοστό κάλυψης επιτρέπεται να αγγίζει το 70%
Η επιφάνεια των ορόφων κλιμακώνεται ανάλογα με το εμβαδόν και τη χρήση του οικοπέδου. Υπέρβαση της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας των ορόφων επιτρέπεται μόνο για τα αμιγώς ειδικά κτίρια, για τα οποία ορίζεται συντελεστής δόμησης 0,4, ανεξαρτήτως από την επιφάνεια του οικοπέδου.
Τέλος, σε κτίρια όγκου μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών μέτρων, πάνω από την στάθμη του εδάφους, ορίζεται ότι πρέπει να γίνει διάσπαση σε μικρότερους όγκους ή σε ανεξάρτητα κτίρια.
Πηγή: buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου