Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕ.ΚΑ

 ο ΣΠΜΕ έστειλε την ακόλουθη επιστολή
Αξιότιμε Κε Υπουργέ,
Σχετικά με το ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου σας, το οποίο δημοσιεύτηκε και αφορά τις ρυθμίσεις αυθαιρέτων κατασκευών σε συνάρτηση με την δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου, θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στην ασφάλεια και την αντισεισμική προστασία των κτιρίων.
Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα είναι χώρα σεισμογενής και έχουμε θρηνήσει στο παρελθόν δεκάδες θύματα από σεισμούς. Είναι λοιπόν εύλογο κάθε σύγχρονη πολιτεία να δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της αντισεισμικής προστασίας και αυτό να αποτελεί βασικό στόχο της.
Θεωρούμε σημαντικό ότι οποιαδήποτε ρύθμιση η οποία αναφέρεται σε αυθαίρετες κατασκευές θα πρέπει να προβλέπει τον αντισεισμικό έλεγχο αυτών, όπως εξάλλου ισχύει μέχρι σήμερα για τις νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων κατασκευών.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλά αυθαίρετα κτίσματα έχουν κατασκευαστεί χωρίς μελέτη, χωρίς επίβλεψη μηχανικού και φυσικά χωρίς καμία διασφάλιση της ποιότητας και των αντοχών των υλικών κατασκευή του φέροντα οργανισμού.
Αποτελεί λοιπόν ύψιστη ευθύνη της πολιτείας έναντι του κοινωνικού συνόλου η υποχρέωση αντισεισμικού ελέγχου των αυθαιρέτων κατασκευών. Σε αντίθετη περίπτωση όλοι μας, φέρουμε τεράστιες ευθύνες για οτιδήποτε συμβεί σε έναν μελλοντικό σεισμό στα κτίσματα αυτά, δεδομένου ότι όλα γίνονται με την ανοχή μας.
Ο αντισεισμικός έλεγχος των αυθαιρέτων κατασκευών, θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στους ισχύοντες σύγχρονους κανονισμούς.
Ευελπιστώντας ότι τα παραπάνω θα ληφθούν υπόψη στην διαμόρφωση του τελικού κειμένου, βρισκόμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρινιστική λεπτομέρεια χρειαστείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου