Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σ.Π.Μ.Ε. Άμεση ανάγκη να δοθεί παράταση στην Α’ φάση του ν.4014/11


Οι δύο πρώτες εβδομάδες της εφαρμογής του ν.4014, απέδειξαν ότι πρόκειται για ένα κείμενο με πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του.
Τα προβλήματα προκύπτουν από την πολυπλοκότητα της υφιστάμενης πολεοδομικής νομοθεσίας η οποία μοιραία εμπλέκεται αλλά και το γεγονός ότι στην αυθαίρετη δόμηση δεν υπάρχει τυποποίηση και κάθε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής αποτελεί μοναδικό αντικείμενο μελέτης.
Έχει περάσει σχεδόν το 1/3 του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος για την υποβολή της πρώτης φάσης και επικρατεί ένα πραγματικό χάος.
Οι μηχανικοί εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης είναι αναγκασμένοι να απαντούν σε ερωτήσεις πολιτών ερμηνεύοντας τον νόμο ποικιλοτρόπως. Δυστυχώς οι απαντήσεις που δίνονται από επίσημους φορείς είναι προφορικές χωρίς καμία εγκυρότητα και αυτό επιδεινώνει την κατάσταση.
Οι παρερμηνείες εκθέτουν τους συναδέλφους οι οποίοι δεν γνωρίζουν και βρίσκονται εκτεθειμένοι, αλλά και τους πολίτες οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν προ εκπλήξεων.
Οι νόμιμες αμοιβές δεν έχουν ξεκαθαριστεί, ενώ αναμένονται οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις και διευκρινήσεις.
Για όλα τα προηγούμενα, με σεβασμό προς τους πολίτες και με αίσθημα ευθύνης προς όλους τους συναδέλφους μηχανικούς ζητάμε από την διοίκηση να παρατείνει την πρώτη φάση υποβολής των αυθαιρέτων τουλάχιστο για 4 μήνες.
Στο χρονικό διάστημα της παράτασης, προτείνουμε, να δοθεί η ευκαιρία σε κάθε συνάδελφο να αποστείλει τα ερωτήματά του, να γίνει συλλογή και κωδικοποίηση όλων των αυτών και στη συνέχεια να κωδικοποιηθούν και να απαντηθούν επίσημα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου